Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Dołączamy do ekipy szczecińskiej jako początkujący inwestorzy. Zwracamy się z prośbą o namiary na geodetę, który sporządziłby nam mapy dla celów projektowych, a także architekta do adaptacji projektu. Chcemy ruszyć w połowie roku, bo dopiero przebrnęliśmy boje z decyzją o warunkach zabudowy i przed nami pozwolenie na budowę. Ekipę już mamy.

Podzielcie się jeszcze swoimi doświadczeniami zaopatrzeniowymi. Kupowaliście materiały w jednym składzie, czy szukaliście w zależności od potrzeb w różnych i ewentualnie jakie firmy są godne polecenia (terminowe, kontaktowe, skłonne do negocjacji). Szukaliście w Szczecinie, czy gdzie indziej? Pzdr.Kasia, Radek i Jaś

Witaj, co do materialow, to najlepiej obdzwaniac kilka hurtowni. Ja na kazda wieksza (drozsza) partie materialu robilem swoisty casting. Oczywiscie czym wiecej bierzesz w danej hurtowni, tym wiekszy rabat mozesz wynegocjowac. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, by miec niezle rabaty w kilku hurtowniach. W koncu w trakcie budowy wydasz te kilkaset tysiecy na materialy.

Hutrownie, w ktorych ja kupowalem:

Frambud (Morzyczyn)

Serwis-dach

Extradach

Gryf-Mat (Płonia)

Ecobud (Kijewo) - wykonczeniowka

Ten Ecobud to co dokladnie sprzedaja i gdze ona jest :lol:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Dołączamy do ekipy szczecińskiej jako początkujący inwestorzy. Zwracamy się z prośbą o namiary na geodetę, który sporządziłby nam mapy dla celów projektowych, a także architekta do adaptacji projektu. Chcemy ruszyć w połowie roku, bo dopiero przebrnęliśmy boje z decyzją o warunkach zabudowy i przed nami pozwolenie na budowę. Ekipę już mamy.

Podzielcie się jeszcze swoimi doświadczeniami zaopatrzeniowymi. Kupowaliście materiały w jednym składzie, czy szukaliście w zależności od potrzeb w różnych i ewentualnie jakie firmy są godne polecenia (terminowe, kontaktowe, skłonne do negocjacji). Szukaliście w Szczecinie, czy gdzie indziej? Pzdr.Kasia, Radek i Jaś

Witaj, co do materialow, to najlepiej obdzwaniac kilka hurtowni. Ja na kazda wieksza (drozsza) partie materialu robilem swoisty casting. Oczywiscie czym wiecej bierzesz w danej hurtowni, tym wiekszy rabat mozesz wynegocjowac. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, by miec niezle rabaty w kilku hurtowniach. W koncu w trakcie budowy wydasz te kilkaset tysiecy na materialy.

Hutrownie, w ktorych ja kupowalem:

Frambud (Morzyczyn)

Serwis-dach

Extradach

Gryf-Mat (Płonia)

Ecobud (Kijewo) - wykonczeniowka

Ten Ecobud to co dokladnie sprzedaja i gdze ona jest :lol:

Ecobud to raczej wykonczeniowka - gipsy, szpachle, farby, panele. Znajduja sie na ul. Dąbskiej.

A ja szukam hurtowni glazury i terakoty, ktora ma lepsze ceny niz HiperGlazur i Ceramik. Z gory dzieki za namiary.

a byłeś w bokaro na ul. heyki?

Bylem na Heyki, ceny takie jak wszedzie. No chyba, ze mozna sie z nimi jakos fajnie targowac?

hmmm... targować się wręcz trzeba. czasami wytarguje się cenę brutto niższą od ceny netto... :wink: :D :D

Trochę z forum już korzystamy. Tyle, że brakuje nam czasu. Chwilowo Jaś jest u Dziadków, więc możemy poszperać po forum. Odebraliśmy dziś z poczty nasz projekt. Radocha na maxa. Teraz adaptacja (oczywiście jak dostaniemy decyzję do ręki). Musieliśmy składać wniosek o zmianę projektu decyzji o WZ, bo ustalili nam linię zabudowy 11 metrów od granicy działki i jeszcze elewację boczną określili na 10 - 16 metrów, a my mamy 9,60 m. Jak dostaniecie zawiadomienie o projekcie decyzji ustalcie co Wam wpisali. Ja nie zmieściłam sie w tym terminie 7 dni, ale mam nadzieję, że uwzględnią wniosek. Trochę musiałam się gimnastykować jak go pisałam.

Teraz jeszcze został kontakt do naszej ekipy budowlanej, żeby zaczęli wyliczać koszt robocizny. (zgroza :( ).

Witajcie,

W niedługim czasie mam zamiar wystartować z budową w okolicach Kobylanki. Wobec tego mam kilka pytań. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc:

1. Czy prąd na działkę do rozdzielnicy budowlanej można doprowadzić samemu (nie mając uprawnień)? A poźniej tylko poprosić Zakład Energetyczny o odbiór?

2. Czy ktoś z forumowiczów ma może odstąpić rozdzielnicę budowlaną?

3. Gdzie najlepiej kupować materiały elektryczne? Na początek np kabel YKY 5x10, uziom itp.?

4. Czy ktoś ma namiar na dobrego i w dobrej cenie Geodetę?

5. Czy hurtownia Frambud jest warta uwagi?

6. Czy 65tys. robocizny za 200m2 domu to dobra cena?

To chyba tyle na początek. Dziękuję.

Witam z rana.

Ile biorą teraz kafelkarze? ;-)

I jeszcze jedna sprawa. Zakładam, że większość z was instalowała alarm w domu. Robiliście to sami czy korzystaliście z usług jakiejś firmy. Jeżeli tak to piszcie czy jesteście zadowoleni i kogo polecacie ;-)

nam zakładał p. stanecki z dołuj, tel. 501009880, jesteśmy zaodowoleni - starszy, spokojny pan, wszystko zrobione jak trzeba, w razie problemów dosyć szybko przyjeżdża.

szydas

a on zalozyl wam alarm tylko wlacz wylacz??? ja mam zdecydowanie inne zdanie na temat tego czlowieka...nie zaplacilam mu 200 zł...okrzyknal mnie zlodziejem....niezaplacilam mu....bo nie umial zrobic alarmu tak jak ja chcialam....strefa wylaczanego....zrobil po swojemu a pozniej mi krzyczal ze po co mi tak.....

nawet kafelkarze i kominkarz z niego sie smiali....ech

Witam grupę.

Widzę, że znaczna część forumowiczów już finiszuje z budową domów. Dla tych jednak, którzy zaczynają i szukają wykonawcy mam namiary na ekipę, która właśnie kończy u mnie stan surowy zadaszony. Przyzwoite ceny, solidne wykonawstwo, dużo doświadczenia i dobry kontakt : Zbigniew Kaschuba tel. 663105948

a gdzie ci wybudowali? i innym...masz namiary...bo brzmi to jak reklama:):):)

Azalka! I zdaje się, że najbliższy sąsiad (573). Pozdrawiamy

Hej, hej!

Szpieg z Krainy Deszczowcow wyniuchal :)

Na pewno wiele skorzystacie dzieki forum wogole, a szczecinskiemu w szczegolnosci.

Sporo osob z naszego najblizszego sasiedztwa tutaj jest.

azalka

kiedy zaczynasz????

Witajcie,

W niedługim czasie mam zamiar wystartować z budową w okolicach Kobylanki. Wobec tego mam kilka pytań. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc:

1. Czy prąd na działkę do rozdzielnicy budowlanej można doprowadzić samemu (nie mając uprawnień)? A poźniej tylko poprosić Zakład Energetyczny o odbiór?

3. Gdzie najlepiej kupować materiały elektryczne? Na początek np kabel YKY 5x10, uziom itp.?

Ad. 5. Bardzo dobrze mi sie wspolpracowalo z ta hurtownia. Dowoz gratis, potrafia sie sprezyc z dostawa "na wczoraj". Niestety ceny u nich nie zawsze sa najnizsze, wiec trzeba sprawdzac tez u konkurencji.

Ad. 6. Moim zdaniem cena rewelacyjna (jesli obejmuje stan surowy z dachem). Jesli to sprawdzony wykonawca, to brac i gonic do roboty.

Witajcie,

Witam Wszystkich

3. Bralam z Mega Kable w Dabiu przy Agryfie dajo po 10 procent rabatu :lol:

6 Cena bardzo dobra ale jak z fachowoscia :lol: i wazne aby omawiac szczegoly

Witam

Witajcie,

1 Zdaje mi sie ze trzeba miec papiery na wykonanie instalacji

4. poszlo priv

6. Jezeli jest to cena za calosc to jest dobra