Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Macie jakieś opinie na powyższe? Może zweryfikowane o Wasze doświadczenia lub znajmoych, którzy uzytkuja kominki już kilka lat?

Byłem przed podobnym dylematem jakiś czas temu. Postawiłem na Spartherma Bravo i pełne zadowolenie. Mój przyjaciel zakupił no name i wielkie rozczarowanie.

Polecam firmowe sprawdzone wkłady.

Jańcio

Ja mam Jotula i jak na razie jestem bardzo zadowolona :D

Na pewno tez powinno sie zwracac uwage na budowe wkladu aby muc dokupic po latach jakies czesci :lol:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

:) Poproszę o aktualną listę wykonawców. A kto ją teraz prowadzi?

:) Poproszę o namiarki na sprawdzonego kierownika budowy lub inspektora nadzoru.

Asia

Witam.

Ponawiam pytanko o kierownika budowy i/lub inspektora nadzoru.

Robert

Lista poszła na e-mail

Ale lepiej się nią nie sugerować tylko chodzić po budowach, rozmawiać, pytać...

:) Poproszę o aktualną listę wykonawców. A kto ją teraz prowadzi?

:) Poproszę o namiarki na sprawdzonego kierownika budowy lub inspektora nadzoru.

Asia

Witam.

Ponawiam pytanko o kierownika budowy i/lub inspektora nadzoru.

Robert

Lista poszła na e-mail

Ale lepiej się nią nie sugerować tylko chodzić po budowach, rozmawiać, pytać...

Witam wszystkich

Dawno mnie nie było na forum. Budowa ruszyła w końcu i nam. Czy można również prosić o przesłanie listy wykonawców - mamy problem ze znalezieniem solidnego elektryka i hydraulika.

Pozdrawiam

MMW

Macie jakieś opinie na powyższe? Może zweryfikowane o Wasze doświadczenia lub znajmoych, którzy uzytkuja kominki już kilka lat?

Byłem przed podobnym dylematem jakiś czas temu. Postawiłem na Spartherma Bravo i pełne zadowolenie. Mój przyjaciel zakupił no name i wielkie rozczarowanie.

Jańcio

Pozdrawiam wszystkich!.

Jancio - gracias za opinię.

Jańcio

Na pewno tez powinno sie zwracac uwage na budowe wkladu aby muc dokupic po latach jakies czesci :lol:

Jakiego Jotula wybrałaś. I czym kierowałaś się wybierając własnie te markę i dany wkład?

PS. O dokupieniu jakich częśći piszesz? Elementy wkładu czy elementy montażowe? Jesli bym brał odlewany, żeliwny wkład to tu chyba nic nie można potem dokupić...

Witamy,

dawno juz nie pisaliśmy na grupie, ale kocioł był z załatwianiem papierów do PnB. Wniosek złożyliśmy 27 grudnia 2007 r. i teraz czekamy przygotowując się do budowy. W związku z tym moje pytania:

1. Czy nie posiada ktoś kontenera albo jakieś przyczepy która mógłby odsprzedać bądź pożyczyć na czas budowy - moja ekipa niestety takowej nie posiada,

2. Czy nie wiecie jak można podłączyć się legalnie do sąsiada - chodzi o prąd, czy trzeba to zgłosić do enei?

3. Gdzie polecacie zamawiać Poroterm bądź Poroton, czy warto szukać w składach niemieckich?

pozdrawiam

Witam wszystkich.

Ofcbur aj ciągnę prąd od sąsiada kablem zakopanym w ziemi mam swój licznik i nigdzie tego nie zgłaszałem jak zresztą 4 pozostałych sąsiadów którzy robią to samo.

Jeśli chodzi o ceramikę to niemcy już wcale się nie opłacają , masa spekulantów co sprowadzała w zeszłym roku towar jeszcze wszystkiego nie sprzedała i można kupić w normalnej cenie. Poszukaj na Allegro ja tak kupiłem solbet w przyzwoitej cenie.

Ponawiam pytanie czy ktoś może dać namiary na solidnych tynkarzy do tynków cem-wap.

Witam wszystkich.

Ofcbur aj ciągnę prąd od sąsiada kablem zakopanym w ziemi mam swój licznik i nigdzie tego nie zgłaszałem jak zresztą 4 pozostałych sąsiadów którzy robią to samo.

Szydas, niestety mój sąsiad nie chce się zgodzić na taka opcję-bo się BOI:):) i nie mam wyjścia. A swoją drogą jak założyłes licznik u sąsiada? Bez odbioru?

Poza tym nie mogę się dodzwonić do pana z enei, który zajmuje się moją sprawą, a dzisiaj minął termin enei uzgodnienia i zaplanowania moich 30 m sieci energetycznej i nagle wszyscy głowy w piasek bo nic nie jest zrobione, wrrrr.

Jańcio

Jakiego Jotula wybrałaś. I czym kierowałaś się wybierając własnie te markę i dany wkład?

PS. O dokupieniu jakich częśći piszesz? Elementy wkładu czy elementy montażowe? Jesli bym brał odlewany, żeliwny wkład to tu chyba nic nie można potem dokupić...

Witam Wszystkich .

Wybralam Jotula ze wzgledu na jakosc i stylistyke .Mam rustykalne wnetrze wiec bardzo pasowal mi harmony .

Plusem Jotula jest to ze w przypadku mojego wkladu po otwarciu drzwiczek na boki moge wlozyc prawie 60 cm kloc drewna .

Dokupic moge wszystko od zamka po tyl ,uszczelki drzwiczki .A wszystko ma to dobry konstrukcyjnie dostep do naprawy .Na wiekszosc czesci (chyba nie obejmuje uszczelek ) mam 10 lat gwarancji :D

:lol:

Spartherm to rowniez jeden z lepszych kominkow .

Witamy,

dawno juz nie pisaliśmy na grupie, ale kocioł był z załatwianiem papierów do PnB. Wniosek złożyliśmy 27 grudnia 2007 r. i teraz czekamy przygotowując się do budowy. W związku z tym moje pytania:

1. Czy nie posiada ktoś kontenera albo jakieś przyczepy która mógłby odsprzedać bądź pożyczyć na czas budowy - moja ekipa niestety takowej nie posiada,

2. Czy nie wiecie jak można podłączyć się legalnie do sąsiada - chodzi o prąd, czy trzeba to zgłosić do enei?

3. Gdzie polecacie zamawiać Poroterm bądź Poroton, czy warto szukać w składach niemieckich?

pozdrawiam

Ad 2. Legalnie to chyba sie nie da. Do Enei tym bardziej nie zglaszac. Najlepiej kupic skrzynke budowlana z licznikiem i podpiac ja po prostu. Jesli sasiad sie boi, to mozna mu zaproponowac oplacenie calego rachunku za prad. Wiele drozej od taryfy budowlanej pewnie nie wyjdzie, a jesli nie ma innego wyjscia, to chyba warto rozwazyc takie rozwiazanie.

Jeszcze inna mozliwosc, to uzycie generatora. Ja pierwsza faze budowy wlasnie tak mialem, wyszlo jednak drozej niz zaplacenie calego rachunku sasiadowi.

Ad 2. Legalnie to chyba sie nie da. Do Enei tym bardziej nie zglaszac. Najlepiej kupic skrzynke budowlana z licznikiem i podpiac ja po prostu. Jesli sasiad sie boi, to mozna mu zaproponowac oplacenie calego rachunku za prad. Wiele drozej od taryfy budowlanej pewnie nie wyjdzie, a jesli nie ma innego wyjscia, to chyba warto rozwazyc takie rozwiazanie.

Jeszcze inna mozliwosc, to uzycie generatora. Ja pierwsza faze budowy wlasnie tak mialem, wyszlo jednak drozej niz zaplacenie calego rachunku sasiadowi.

Dzięki wielki i chyba tak zrobię, kupię skrzynke podłączę i mam nadzieję że sąsiad na to przystanie.

Do tego własnie przed chwilą się dowiedziałam że moja ekipa zamówiona w październiku 2007 r. ( na nieszczęscie bez umowy-wiem, wiem) i zostałaliśmy na lodzie, a w marcu musimy zacząć, bo gonią nas podatki w US.

Może u kogoś kończy sprawdzona ekipa w tym czasie, chodzi o stan surowy zamknięty, budujemy w Dołujach.

Witam wieczorkowo - kominkowo :D

Ponawiam prośbę o namiary na wykonawców:

a) ogrodzenie, podmurówka, siatka, cegła klinkierowa itp.

b) bruk, podjazdy i chodniczki

podeśle dziś wieczorem lub jutro człowieka od bruku...godny polecenia...uczciwy,niedrogi...a ja w zamian poproszę

o stolarza z okolic Szczecina co mi drzi wew zrobi....ładnie!

podeśle dziś wieczorem lub jutro człowieka od bruku...godny polecenia...uczciwy,niedrogi...a ja w zamian poproszę

jesli chodzi o drzwi to dam znac za tydzien jak mi zamontuja . :lol:

Witam wszystkich.

Ofcbur aj ciągnę prąd od sąsiada kablem zakopanym w ziemi mam swój licznik i nigdzie tego nie zgłaszałem jak zresztą 4 pozostałych sąsiadów którzy robią to samo..

no to jak ktoś "dawcę prądu" podkabluje będzie mieć duży problem - nie czytal pewnie swojej umowy przyłączeniowej - nie polecam takich oszczędności

Witam wszystkich.

Szydas, niestety mój sąsiad nie chce się zgodzić na taka opcję-bo się BOI:):) i nie mam wyjścia. A swoją drogą jak założyłes licznik u sąsiada? Bez odbioru?

Poza tym nie mogę się dodzwonić do pana z enei, który zajmuje się moją sprawą, a dzisiaj minął termin enei uzgodnienia i zaplanowania moich 30 m sieci energetycznej i nagle wszyscy głowy w piasek bo nic nie jest zrobione, wrrrr.

naspisz do URE /urząd Regulacji Energetyki o/ Szczecin - z kopią do ENEA - bedziesz to miał następnego dnia :) - sprawdzone !!!

i ja poproszę namiary na brukarza

mam stolarza - nie wiem jak robi drzwi ale widzialem schody i byłem pod wrażeniem solidności roboty