Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam, gdzie kupowaliście armaturę łazienkową? , zastanawiam się nad skorzystaniem z usług jakiegoś sklepu internetowego, ale po przeliczeniu kosztów transportu wychodzi chyba na to samo co w normalnym sklepie :(

Spróbujcie W KERKO-POL'u, ul Świerczewska naprzeciwko HiperGlazur'a.

Najlepiej wiedzieć wcześniej czego się pragnie i uzgodnić tylko termin/cenę.

witam,

dostałam wycenę (Teleport 2000) na ogrodzenie z siatki zgrzewanej BETAFENCE + betonowe prefabrykaty podmurówki : 72 zł/mb, a do tego koszt robocizny + beton : 42 zł/mb i wyszło, że za 116 m ogrodzenia miałabym zapłacić : 13,2 tys. Wydaje mi się to bardzo dużo.

Siatka pleciona jest w Teleporcie raptem o 5% tańsza.

Czy ktoś z Was ma taką zgrzewaną siatkę ? Dlaczego zdecydowaliście się na taką?

Czy siatka z castoramy ma szansę stać elegancko przez ok. 10 lat ? Czy ktos z Was zrobił ostatnio ogrodzenie z tej siatki? Jakie wyszły koszty?

Pozdrawiam

Marta

witam,

dostałam wycenę (Teleport 2000) na ogrodzenie z siatki zgrzewanej BETAFENCE + betonowe prefabrykaty podmurówki : 72 zł/mb, a do tego koszt robocizny + beton : 42 zł/mb i wyszło, że za 116 m ogrodzenia miałabym zapłacić : 13,2 tys. Wydaje mi się to bardzo dużo.

Siatka pleciona jest w Teleporcie raptem o 5% tańsza.

Czy ktoś z Was ma taką zgrzewaną siatkę ? Dlaczego zdecydowaliście się na taką?

Czy siatka z castoramy ma szansę stać elegancko przez ok. 10 lat ? Czy ktos z Was zrobił ostatnio ogrodzenie z tej siatki? Jakie wyszły koszty?

Pozdrawiam

Marta

Witam, jak dla mnie to bardzo dużo, a gdzie jeszcze brama itd. Ja osobiście daję zwykłą siatkę ocynkowaną zieloną, jak tuje albo inny żywoplot się rozrośnie za parę lat to i tak nie będzie prawie tej siatki widać.

:wink:

Witam wszystkich :) Ze swoim domkiem jestem na etapie wykończeniówki niestety moja ekipa budowlana ostatnio ma mnie w nosie i jestem zmuszona do poszukiwań innych wykonawców.W związku z tym mam prośbę, czy mógłby ktoś przesłać mi na maila Listę Wykonawców.Z góry dziękuję :)

Witam wszystkich.Może będziecie wiedzieli coś na temat podatku od sprzedanego mieszkania. Chodzi mi o taką sytuację, że w 2007r. w e wrześniu otrzymałam w formie darowizny mieszkanie w którym mieszkam i jestem zameldowana ponad 30 lat.Teraz to mieszkanie chciałabym sprzedać ,ale nie wiem czy musze zapłacić podatek.Czy mogę to jakoś ominąć. :roll:

Witam, gdzie kupowaliście armaturę łazienkową? , zastanawiam się nad skorzystaniem z usług jakiegoś sklepu internetowego, ale po przeliczeniu kosztów transportu wychodzi chyba na to samo co w normalnym sklepie :(

Moja koleżanka zauważyła podobną zależność w cenach za kafle. Nie zrażona pokazała ofertę z internetu w sklepie i dostała upust większy niż pierwotna różnica w ofercie obu sklepów. Wniosek z tego jeden - pytać i targować.

W moim przypadku cena kafli do lazienki 20% nizsza niz w sklepach. W salonach nie chcieli nawet rozmawiac o rabatach. Koszt transportu spod Czestochowy wyliczyli mi na 80zl. Poczatkowo chcieli dwa razy tyle, ale zmniejszyli ze wzgledu na wielkosc zamowienia.

Inny przypadek - kabina prysznicowa. W Szczecinie przy kwocie 1300zl dali mi 3% rabatu. Ta sama kabine zamowilem w internecie za 900zl. Koszt transportu 150zl sie zwrocil i starczylo jeszcze na fajna baterie. Bez komentarza.

Witam wszystkich.Może będziecie wiedzieli coś na temat podatku od sprzedanego mieszkania. Chodzi mi o taką sytuację, że w 2007r. w e wrześniu otrzymałam w formie darowizny mieszkanie w którym mieszkam i jestem zameldowana ponad 30 lat.Teraz to mieszkanie chciałabym sprzedać ,ale nie wiem czy musze zapłacić podatek.Czy mogę to jakoś ominąć. :roll:

Jesli fundusze ze sprzedazy mieszkania przeznaczysz na kupno innego lub budowe domu, to nie musisz odprowadzac podatku. Tak samo jest chyba jak sprzedasz je po uplywie 5 lat od nabycia. Zadzwon do skarbowki, oni sa na biezaco z przepisami i napewno ci wszystko dokladnie wytlumacza.

Ciąg dalszy przygód z firmą Kuna SC reprezentowana przez Pana Andrzeja J.

Dla zainteresowanych proponuję sprawdzić adres firmy

Przyjaciół Żołnierza 4

Czeka Was tam miłe zaskoczenie w postaci echa......

Nikogo nie ma, w zarządzie budynku pokazali mi drzwi za którymi powinna się znajdować firma, a tam.....

NAWET WIZYTÓWKI NIE MA !!!!!

Zajefajnie !!!!

Ponawiam też prośbę o przysłanie mi naszej TOP listy, albo prosze o kontakt z osobą która ją prowadzi.

Wydaje mi się że jedna moja wtopa wystarczy dla reszty jako przestroga. :cry:

CDN..... :evil:

Jesli fundusze ze sprzedazy mieszkania przeznaczysz na kupno innego lub budowe domu, to nie musisz odprowadzac podatku. Tak samo jest chyba jak sprzedasz je po uplywie 5 lat od nabycia. Zadzwon do skarbowki, oni sa na biezaco z przepisami i napewno ci wszystko dokladnie wytlumacza.

Ta sytuacja o której pisze "bimbelt" dotyczy sytuacji z okresu przed 01.01.2007. "agata39" nabyła prawa do tego mieszkania w formie darowizny po 01.01.2007 czyli tu obowiązują nowe przepisy. Ale w tym przypadku występują dwa zdarzenia podatkowe.

1. Podatek od darwowizny

2. Podatek dochodowy ze sprzedaży mieszkania.

ad. 1. Przy darowiźnie ważne jest kto darował mieszkanie. Od 01.01.2007 znikł podatek od darowizn i spadków pomiędzy małżonkiem, wstępnym, zstępnym, pasierbem, rodzeństwem, ojczymem i macochą. Warunkiem jest złożenie w terminie miesiąca od daty nabycia zawiadomienia do urzędu skarbowego formularza SD-Z1. czyli jeżeli dostałaś mieszkanie od kogoś z w/w i złożyłaś formularz to jesteś zwolniona od podatku.

ad. 2. Tu można skorzystać z tzw. "ulgi meldunkowej". Problem z tym, że przepisy są troszkę niejednoznaczne i interpretowane różnie.

poczytaj sobie :

http://podatki.pl/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/28_2265.htm?idDzialu=28&idArtykulu=2265

http://www.gazetaprawna.pl/?action=showServiceArticle&id=59&subj=139&dok=2077.%20220.0.39.12.1.0.1.h

http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2092.220.0.39.12.1.0.1.htm

Mam podobny problem. Napisałem do urzędu skarbowego wniosek o interpretację tego przepisu, żeby mieć to na piśmie. Aktualnie czekam na odpowiedź.

brał ktoś materiał z firmy agroma - bud???? na letniej w okolicach pomorskiej - bo nigdy o takiej nie słyszałem i nie wiem czy można powierzyć im kasę

Witam,

to spora hurtownia, chyba specjalizują się w materiałach wykończeniowych.

Kupowałam u nich praktycznie cały materiał na ocieplenie i elewację. Bez problemów - cenowo i jakościowo bez zastrzeżeń, większy transport w cenie (nawet na głębokie Lewobrzeże). Osobą kontaktową był p. Sebastian - sensowny sprzedawca.

Ciąg dalszy przygód z firmą Kuna SC reprezentowana przez Pana Andrzeja J.

Dla zainteresowanych proponuję sprawdzić adres firmy

Przyjaciół Żołnierza 4

Czeka Was tam miłe zaskoczenie w postaci echa......

Nikogo nie ma, w zarządzie budynku pokazali mi drzwi za którymi powinna się znajdować firma, a tam.....

NAWET WIZYTÓWKI NIE MA !!!!!

Zajefajnie !!!!

Ponawiam też prośbę o przysłanie mi naszej TOP listy, albo prosze o kontakt z osobą która ją prowadzi.

Wydaje mi się że jedna moja wtopa wystarczy dla reszty jako przestroga. :cry:

CDN..... :evil:

Współczuję :(

:) Poproszę o aktualną listę wykonawców. A kto ją teraz prowadzi?

:) Poproszę o namiarki na sprawdzonego kierownika budowy lub inspektora nadzoru.

Asia

Korzystając z wiekszej obecnosci na forum osób które już kończą budowy kolejny raz pytanko o dobrego, sprawdzonego kierownika budowy!!!!

PILNE - bo czas zacząć :D

I przy okazji prośba o listę bo niestety nie dotarła na maila.

Pzdr.

Robert

Witam. Mam pytanko :)

Chcemy kupić projekt gotowy. Przy zamówieniu, trzeba wyszczególnić wszystkie zmiany, które chce się w nim przeprowadzić (chodzi o zgodę głównego projektanta). Być może będę chciała usunąć ściankę pomiędzy kuchnią, a jadalnią. Jednak nie jestem pewna, jak by to wyglądało. Poza tym, nie chcę mieć całkowicie otwartej kuchni. Biorę też pod uwagę wybudowanie tej ścianki do połowy. Najlepiej podjęłabym tą decyzję, na etapie stawiania ścian działowych.

To jest rzut parteru: http://www.mFoto.pl/uploads/1917/m-rzut1_6de39.jpg

Jak myślicie - mogę sobie odpuścić pytanie, o tą zmianę na etapie kupowania projektu? Chodzi mi też o architekta adaptującego mój projekt. On mnie skasuje za tą zmianę, a ja może nawet jej w ogóle nie przeprowadzę hmmm :roll: Co poradzicie?

Chcemy kupić projekt gotowy. Przy zamówieniu, trzeba wyszczególnić wszystkie zmiany, które chce się w nim przeprowadzić (chodzi o zgodę głównego projektanta). Być może będę chciała usunąć ściankę pomiędzy kuchnią, a jadalnią. Jednak nie jestem pewna, jak by to wyglądało. Poza tym, nie chcę mieć całkowicie otwartej kuchni. Biorę też pod uwagę wybudowanie tej ścianki do połowy. Najlepiej podjęłabym tą decyzję, na etapie stawiania ścian działowych.

Jak myślicie - mogę sobie odpuścić pytanie, o tą zmianę na etapie kupowania projektu? Chodzi mi też o architekta adaptującego mój projekt. On mnie skasuje za tą zmianę, a ja może nawet jej w ogóle nie przeprowadzę hmmm :roll: Co poradzicie?

Witam , moim zdaniem nie musisz nikogo informować o zmianie, oprócz ekipy bydowlanej :wink: , oczywiście jeśli jest to tylko ścianka działowa. Ja miałem podobną sytuację i dopiero jak robili ścianki działowe to zmieniłem parę rzeczy. Kierownik budowy powiedział, że nawet tego nie musi wpisywać do dziennika.

Jeżeli chodzi o wyszczególnienie zmin to później też możesz wystąpić o pozwolenie. U nas odbyło się to w ten sposób, że kupiliśmy projekt, zobaczyliśmy co chcielibyśmy zmienić, potem zrobiłam listę i wysłałam mailem a adpowiedź otrzymałam po tygodniu - pocztą, ze zgodą na wszystkie zmiany. asia