Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki wiekie za odpowiedzi :) Nic nie będę teraz zgłaszać. Tak jak radzicie - podejmę decyzję na bardziej zaawansowanym etapie robót.

Mam jeszcze do Was 3 pytanka:

1. Ile kosztuje (circa) wtórnik geodezyjny terenu (czy to jest mapka do celów projektowych - sytuacyjno-wysokosciowa??)

2. Ile kosztuje (circa) dokumentacja geologiczna podłoża?

3. Co potrzebuje, żeby otrzymać techniczne warunki przyłączenia wody? Mam na prąd, gaz i wody mi brak. Z komitetem budowlanym pociąnęliśmy wodę na naszą uliczkę. Pozostaje kwestia pogiągnięcia jej do nas na działkę. Nie mam pojęcia od czego zacząć :oops:

Próbuję odpowiedzieć sobie na te wszystkie pytania, czytając wątki forum...ale szczerze mówiąc już się pogubiłam...

P.S. Jak to możliwe, że wody na działce nie mam, ale mam ten słupek z blaszką z niebieskimi napisami dotyczącymi wody? Przy zakupie działki slupek już był, dlatego nie znam jego pochodzenia ani racji bytu :wink:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.?

Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać.

U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 :-) i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice.

120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200.

Witam wszystkich,

Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.?

Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać.

U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 :-) i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice.

co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną.

Dzięki wiekie za odpowiedzi :) Nic nie będę teraz zgłaszać. Tak jak radzicie - podejmę decyzję na bardziej zaawansowanym etapie robót.

Mam jeszcze do Was 3 pytanka:

1. Ile kosztuje (circa) wtórnik geodezyjny terenu (czy to jest mapka do celów projektowych - sytuacyjno-wysokosciowa??)

2. Ile kosztuje (circa) dokumentacja geologiczna podłoża?

3. Co potrzebuje, żeby otrzymać techniczne warunki przyłączenia wody? Mam na prąd, gaz i wody mi brak. Z komitetem budowlanym pociąnęliśmy wodę na naszą uliczkę. Pozostaje kwestia pogiągnięcia jej do nas na działkę. Nie mam pojęcia od czego zacząć :oops:

Próbuję odpowiedzieć sobie na te wszystkie pytania, czytając wątki forum...ale szczerze mówiąc już się pogubiłam...

P.S. Jak to możliwe, że wody na działce nie mam, ale mam ten słupek z blaszką z niebieskimi napisami dotyczącymi wody? Przy zakupie działki slupek już był, dlatego nie znam jego pochodzenia ani racji bytu :wink:

dane sprzed roku, ale może nie zmieniło się zbyt wiele:

1. 700 pln na płycie CD

2. 1000 pln bardzo porządnie zrobione

3. pytanie, kto jest właścicielem waszego wodociągu? warunki przyłączenia określa właściciel i z nim trzeba rozmawiać. mieliście pewność, że nie macie wody jak zaczęliście ciągnąć swój wodociąg??? :wink: :roll: :roll:

Witam wszystkich,

Nic poniżej 200 l!

Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 8) ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele :wink:

Witam wszystkich,

co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną.

Witajcie!

Szydas, jak dorosną to się zmieni ... Szukam info jaki zasobnikbędzie akurat na stan obecny coby nie wydawać za dużo kasy bo w trakcie budowy każdy grosz cenny! :-)

Witam wszystkich,

Nic poniżej 200 l!

Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 8) ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele :wink:

Dzięki delf! Widzę, że nie tylko my dbamy o przyrost naturalny w naszej pieknej ojczyźnie ;-)

Po Waszych podpowiedziach zdecydowano - będzie 200L!

Nic poniżej 200 l!

Hmm......

Moim zdaniem ilość wody jaką możemy wziąć jest zależna od temperatury jaką ustawimy na CWU - czyli ile zimnej wody domieszamy do naszej przygotowanej w zbiorniku ciepłej.

My mamy w domu 150 L zbiornik ustawiony na 50C. Jesteśmy w 4 (3+1 :lol: ) Moje trzy dziewczyny okupują łazienkę na potęgę, nie ma problemu z wodą, a do zera wyssany zbiornik do pełna ładuje się w 15 minut, oczywiście cały czas podczas wybierania doładowuje wodę więc jakoś nie zauważamy problemu.

Asia i Robert My ze swojego kierownika jesteśmy zadowoleni. Jak mąż wróci wieczorkiem do domku to wezmę od niego numer tel i Ci prześle.

M3 Jesteśmy posiadaczami kotła z zasobnikiem 120L póki co jeszcze go nie używaliśmy ;-) Rodzinka o podobnym modelu w planach 2+2. Nasz instalatori mówił, że ten w zupełności dla nas wystarczy. Jedna z łazienek jest bezpośrednio nad kotłownią druga w okolicach 2,5m od kotłowni. Wanna ok 200L i dwa prysznice ;-)

A teraz ważne pytanko: Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia z grażem.

My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D

Dzielcie się swoimi pomysłami i przemyśleniami.

Pozdrawiam, Kasia

dane sprzed roku, ale może nie zmieniło się zbyt wiele:

1. 700 pln na płycie CD

2. 1000 pln bardzo porządnie zrobione

3. pytanie, kto jest właścicielem waszego wodociągu? warunki przyłączenia określa właściciel i z nim trzeba rozmawiać. mieliście pewność, że nie macie wody jak zaczęliście ciągnąć swój wodociąg??? :wink: :roll: :roll:

Hehe :)

Nie mam pojęcia kto jest właścicelem wodociągu. Po kupieniu działki, skontaktowaliśmy się z komitetem. Zapłaciliśmy zaległości (poprzedni właściciel nie udzielał się w działaniach komitetu). Płaciliśmy za "projekt przyłącza wody, prądu, oraz koszty położenia rur". Z tego wychodzi, że to my jesteśmy właścicielami (ekipa od nas z ulicy). Mieszkańcy z uliczki obok, teraz jak chcą ciągnąć rury i muszą nam część kosztów zwrócić, bo odwaliliśmy za nich połowę roboty.

Hmmm. Może już mamy wydane warunki i stad ta blaszka na działce? Jutro zadzwonię do naszej skarbniczki i się wszystkiego dowiem. Ze względu na weekend po prostu nie wypada :)

P.S. A wody nie było na miliardy procent ;)

Witam

Ma ktoś z Was listę rankingową poźniejszą niż 07.07.2007?

Nie ma pozniejszej listy. Dlatego zglosilem sie na ochotnika ze pociagne dalej liste, ale na razie bez echa praktycznie. Dlatego ponowie prosbe o wysylanie swoich opinii na [email protected] .

Oj, nie wiedziałam :oops: :) Ja już wcześniej odpisałam, że to dobry pomysł i że należałoby się nim zainteresować. Tak, jak pisałam - od siebie nic narazie nie dodam z wiadomych powodów ( dopiero zaczynam ) :)

Witam wszystkich serdecznie.

Jak wszystko dobrze pojdzie juz niedlugo dolacze do grupy "budujacych" a nie tylko "kolekcjonujacych pozwolen" Szczecinian. Jak narazie moja glowna trasa to: Gmina Dobra - kawalek poletka miedzy Dolujami a Bezrzeczem - poczta.

Niestety ja tak pelna optymizmu i nadzieji powoli trace zapal. Pozwolenie na budowe jest ale nie mozemy niczego zaczac dopuki nie dostaniemy pozwolenia z ministerstwa (czyt, w moim dzienniku) . To jednak nie jest najwiekszy problem. Wlasnie mam wstepny wynik badan geotechnicznych i buuuu!!!!!! trzeba wymieniac grunt albo stawiac dom na mikropalach.. Czy ktos z Was mial taki problem? Pomozcie znalexc kogos kto sie zna na tych mikropalach bo w internecie tylko wykonawcy z Gdanska i Warszawy.

Pozdrawiam.

My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D

Pozdrawiam, Kasia

czujnik ruchu, może być taki prosty od halogena...

JMaciek na wątku pt.: "Okno w garażu" napisał:

"...zdecydowanie przeciw . U siebie zrezygnowałem z tych okien ponieważ:

- nie naprawiam samochodów,

- światło automatycznie będzie się zapalac po otwarciu bramy i gasnąc po zadanym czasie, "

On pisze o trochę odwrotnym procesie świetlnym ;) niz ten, o który pytasz. Ale przecież można ustawić czujkę tak, że żeby po Twoim wejściu do garażu, gasiła światło o zadanym czasie.

W sumie jest to wpis z 2004 roku, ale JMAciek ostatni raz odzywał się na forum w październiku 2007. Może warto spróbować i spytać jaką czujkę zastosował? A to jest link do tematu: http://forum.muratordom.pl/post346377.htm?highlight=światło%20garażu#346377

jedno , takie dosc proste rozwiazanie to taki specjalny pilocik. Widzialam jego zastosowanie w domu ale pewnie i w garazu by dzialal. Urzadzonko to dziala na zasadzie filtra miedzy lampa a kontaktem. Pilocik ma guziczkow od 1 do 6 i wchodzac do mieszkania naciskasz jeden , ktory aktywuje wszystkie lampy lub kazdy z osobna.

Sama zasada jest prosta. lampa jest wlaczona caly czas a doplyw pradu blokuje maly filtr ktory jest aktywowany przy pomocy pilocika. :)

Sadze jednak ,ze jesli chodzi o garaze to jest kilka duzo bardziej profesjonalnych rozwiazan.