GUZIKI 02.02.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Dzięki wiekie za odpowiedzi Nic nie będę teraz zgłaszać. Tak jak radzicie - podejmę decyzję na bardziej zaawansowanym etapie robót. Mam jeszcze do Was 3 pytanka: 1. Ile kosztuje (circa) wtórnik geodezyjny terenu (czy to jest mapka do celów projektowych - sytuacyjno-wysokosciowa??) 2. Ile kosztuje (circa) dokumentacja geologiczna podłoża? 3. Co potrzebuje, żeby otrzymać techniczne warunki przyłączenia wody? Mam na prąd, gaz i wody mi brak. Z komitetem budowlanym pociąnęliśmy wodę na naszą uliczkę. Pozostaje kwestia pogiągnięcia jej do nas na działkę. Nie mam pojęcia od czego zacząć Próbuję odpowiedzieć sobie na te wszystkie pytania, czytając wątki forum...ale szczerze mówiąc już się pogubiłam... P.S. Jak to możliwe, że wody na działce nie mam, ale mam ten słupek z blaszką z niebieskimi napisami dotyczącymi wody? Przy zakupie działki slupek już był, dlatego nie znam jego pochodzenia ani racji bytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 02.02.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 03.02.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 03.02.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Dzięki wiekie za odpowiedzi Nic nie będę teraz zgłaszać. Tak jak radzicie - podejmę decyzję na bardziej zaawansowanym etapie robót. Mam jeszcze do Was 3 pytanka: 1. Ile kosztuje (circa) wtórnik geodezyjny terenu (czy to jest mapka do celów projektowych - sytuacyjno-wysokosciowa??) 2. Ile kosztuje (circa) dokumentacja geologiczna podłoża? 3. Co potrzebuje, żeby otrzymać techniczne warunki przyłączenia wody? Mam na prąd, gaz i wody mi brak. Z komitetem budowlanym pociąnęliśmy wodę na naszą uliczkę. Pozostaje kwestia pogiągnięcia jej do nas na działkę. Nie mam pojęcia od czego zacząć Próbuję odpowiedzieć sobie na te wszystkie pytania, czytając wątki forum...ale szczerze mówiąc już się pogubiłam... P.S. Jak to możliwe, że wody na działce nie mam, ale mam ten słupek z blaszką z niebieskimi napisami dotyczącymi wody? Przy zakupie działki slupek już był, dlatego nie znam jego pochodzenia ani racji bytu dane sprzed roku, ale może nie zmieniło się zbyt wiele: 1. 700 pln na płycie CD 2. 1000 pln bardzo porządnie zrobione 3. pytanie, kto jest właścicielem waszego wodociągu? warunki przyłączenia określa właściciel i z nim trzeba rozmawiać. mieliście pewność, że nie macie wody jak zaczęliście ciągnąć swój wodociąg??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 03.02.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. Nic poniżej 200 l! Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.02.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną. Witajcie! Szydas, jak dorosną to się zmieni ... Szukam info jaki zasobnikbędzie akurat na stan obecny coby nie wydawać za dużo kasy bo w trakcie budowy każdy grosz cenny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.02.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. Nic poniżej 200 l! Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele Dzięki delf! Widzę, że nie tylko my dbamy o przyrost naturalny w naszej pieknej ojczyźnie Po Waszych podpowiedziach zdecydowano - będzie 200L! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 03.02.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną. Nic poniżej 200 l! Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele Hmm...... Moim zdaniem ilość wody jaką możemy wziąć jest zależna od temperatury jaką ustawimy na CWU - czyli ile zimnej wody domieszamy do naszej przygotowanej w zbiorniku ciepłej. My mamy w domu 150 L zbiornik ustawiony na 50C. Jesteśmy w 4 (3+1 ) Moje trzy dziewczyny okupują łazienkę na potęgę, nie ma problemu z wodą, a do zera wyssany zbiornik do pełna ładuje się w 15 minut, oczywiście cały czas podczas wybierania doładowuje wodę więc jakoś nie zauważamy problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMarcin1719502044 03.02.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Asia i Robert My ze swojego kierownika jesteśmy zadowoleni. Jak mąż wróci wieczorkiem do domku to wezmę od niego numer tel i Ci prześle. M3 Jesteśmy posiadaczami kotła z zasobnikiem 120L póki co jeszcze go nie używaliśmy Rodzinka o podobnym modelu w planach 2+2. Nasz instalatori mówił, że ten w zupełności dla nas wystarczy. Jedna z łazienek jest bezpośrednio nad kotłownią druga w okolicach 2,5m od kotłowni. Wanna ok 200L i dwa prysznice A teraz ważne pytanko: Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia z grażem. My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D Dzielcie się swoimi pomysłami i przemyśleniami. Pozdrawiam, Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 03.02.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 dane sprzed roku, ale może nie zmieniło się zbyt wiele: 1. 700 pln na płycie CD 2. 1000 pln bardzo porządnie zrobione 3. pytanie, kto jest właścicielem waszego wodociągu? warunki przyłączenia określa właściciel i z nim trzeba rozmawiać. mieliście pewność, że nie macie wody jak zaczęliście ciągnąć swój wodociąg??? Hehe Nie mam pojęcia kto jest właścicelem wodociągu. Po kupieniu działki, skontaktowaliśmy się z komitetem. Zapłaciliśmy zaległości (poprzedni właściciel nie udzielał się w działaniach komitetu). Płaciliśmy za "projekt przyłącza wody, prądu, oraz koszty położenia rur". Z tego wychodzi, że to my jesteśmy właścicielami (ekipa od nas z ulicy). Mieszkańcy z uliczki obok, teraz jak chcą ciągnąć rury i muszą nam część kosztów zwrócić, bo odwaliliśmy za nich połowę roboty. Hmmm. Może już mamy wydane warunki i stad ta blaszka na działce? Jutro zadzwonię do naszej skarbniczki i się wszystkiego dowiem. Ze względu na weekend po prostu nie wypada P.S. A wody nie było na miliardy procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 03.02.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Ma ktoś z Was listę rankingową poźniejszą niż 07.07.2007? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 03.02.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam Ma ktoś z Was listę rankingową poźniejszą niż 07.07.2007? Nie ma pozniejszej listy. Dlatego zglosilem sie na ochotnika ze pociagne dalej liste, ale na razie bez echa praktycznie. Dlatego ponowie prosbe o wysylanie swoich opinii na [email protected] . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 03.02.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam Ma ktoś z Was listę rankingową poźniejszą niż 07.07.2007? Nie ma pozniejszej listy. Dlatego zglosilem sie na ochotnika ze pociagne dalej liste, ale na razie bez echa praktycznie. Dlatego ponowie prosbe o wysylanie swoich opinii na [email protected] . Oj, nie wiedziałam Ja już wcześniej odpisałam, że to dobry pomysł i że należałoby się nim zainteresować. Tak, jak pisałam - od siebie nic narazie nie dodam z wiadomych powodów ( dopiero zaczynam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 03.02.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich serdecznie. Jak wszystko dobrze pojdzie juz niedlugo dolacze do grupy "budujacych" a nie tylko "kolekcjonujacych pozwolen" Szczecinian. Jak narazie moja glowna trasa to: Gmina Dobra - kawalek poletka miedzy Dolujami a Bezrzeczem - poczta. Niestety ja tak pelna optymizmu i nadzieji powoli trace zapal. Pozwolenie na budowe jest ale nie mozemy niczego zaczac dopuki nie dostaniemy pozwolenia z ministerstwa (czyt, w moim dzienniku) . To jednak nie jest najwiekszy problem. Wlasnie mam wstepny wynik badan geotechnicznych i buuuu!!!!!! trzeba wymieniac grunt albo stawiac dom na mikropalach.. Czy ktos z Was mial taki problem? Pomozcie znalexc kogos kto sie zna na tych mikropalach bo w internecie tylko wykonawcy z Gdanska i Warszawy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 03.02.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A tak wogole to prosze o kontakt wszystkich , ktorzy buduja : * na niezbyt korzystnym gruncie * dom w systemie kanadyjskim * pompe ciepla I jeszcze pare innych dziwactw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 03.02.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A teraz ważne pytanko: Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia z grażem. My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D Dzielcie się swoimi pomysłami i przemyśleniami. Pozdrawiam, Kasia czujnik ruchu, może być taki prosty od halogena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 03.02.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A teraz ważne pytanko: Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia z grażem. My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D Dzielcie się swoimi pomysłami i przemyśleniami. JMaciek na wątku pt.: "Okno w garażu" napisał: "...zdecydowanie przeciw . U siebie zrezygnowałem z tych okien ponieważ: - nie naprawiam samochodów, - światło automatycznie będzie się zapalac po otwarciu bramy i gasnąc po zadanym czasie, " On pisze o trochę odwrotnym procesie świetlnym niz ten, o który pytasz. Ale przecież można ustawić czujkę tak, że żeby po Twoim wejściu do garażu, gasiła światło o zadanym czasie. W sumie jest to wpis z 2004 roku, ale JMAciek ostatni raz odzywał się na forum w październiku 2007. Może warto spróbować i spytać jaką czujkę zastosował? A to jest link do tematu: http://forum.muratordom.pl/post346377.htm?highlight=światło%20garażu#346377 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 03.02.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jedno , takie dosc proste rozwiazanie to taki specjalny pilocik. Widzialam jego zastosowanie w domu ale pewnie i w garazu by dzialal. Urzadzonko to dziala na zasadzie filtra miedzy lampa a kontaktem. Pilocik ma guziczkow od 1 do 6 i wchodzac do mieszkania naciskasz jeden , ktory aktywuje wszystkie lampy lub kazdy z osobna. Sama zasada jest prosta. lampa jest wlaczona caly czas a doplyw pradu blokuje maly filtr ktory jest aktywowany przy pomocy pilocika. Sadze jednak ,ze jesli chodzi o garaze to jest kilka duzo bardziej profesjonalnych rozwiazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.02.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanko z zakresu instalacji: Czy ktos z Was ma wykonane instalacje wodne i grzewcze z materiałów TECE? Jesli tak to bardzo proszę o spostrzeżenia, opinie, uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 03.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy cena 240 zl za punkt odkurzacza centralnego to dobra cena (materiał + robocizna ??Bedzie 5 punktow lacznie z samym odkurzaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts