KasiaMarcin1719502044 03.02.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 M3 Mamy stelże wc tece i odwodnienie liniowe Może korzystaliśmy z usług tej samej firmy wod-kan? ;-D Z tego co się orientowaliśmy to dobra firma... ale narazie nie możemy nic więcej powiedzieć. Za jakiś miesiąc dwa przeprowadzka to wtedy powiemy jak się sprzęt sprawuje Dzięki wszystkim za odpowiedzi na temat garażu. Faktycznie chyba czujka będzie tu najprostszym i najtańszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 03.02.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Co do garażu to ja planuje dać wyłącznik schodowy po lewej stronie garażu tam gdzie będę wysiadał z auta i przy przejściu do domu. Na jakiej wysokości od podłogi montujecie włączniki świateł oraz gniazda elektryczne. Moja propozycja to 125 oraz 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 03.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 03.02.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam grupe Szczecińską. Mam pytanie czy jest może ktoś na północy kto buduje dom według projktu HELIOS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 03.02.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, dawno tu nie zaglądałam. Mam zamiar (w końcu po różnych przejsciach) w tym miesięcu złożyć wniosek na PnB. W tym roku myślę o rozpoczęciu budowy. Kto wie co mnie jeszcze spotka. W zwiazku z tym prosze o namiary na jakaś sprawdzone ekipy. Dom będzie z silikatów. Nie wiem czy silka ale na pewno silikaty. Proszę o różne informacje, ekipy, hutrwnie, kierownik budowy itp. Już zebrałam kilka namiarów przeglądająć posty, ale te posłużą mi później. Posiadam listę Kalusa, ale taką sprzed 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 03.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. Nic poniżej 200 l! Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele Ja w domu mam 140L. Byly czasy, ze w domu mieszkalo 6, w porywach do 7 osob i nie poczulem dyskomfortu. Oczywiscie po napelnieniu wanny trzeba poczekac jakies 10-15 minut na dogrzanie, ale zanim dana osoba wyjdzie z lazienki, to spokojnie sie nagrzewa. Wiekszy zbiornik to na pewno wiekszy komfort, ale tez wieksze koszta utrzymania. Wez pod uwage, ze temperatura wody w zbiorniku jest caly czas utrzymywana na jednym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 03.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam Czy ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na mysz ??? - jakaś upierdliwa łazi nam po garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 03.02.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam wszystkich, Pytanie do uzytkowników kotłów gazowych z zasobnikiem. Jakiej pojemnosci zasobnik dobraliście przy zakupie i montazu instalacji c.w.u.? Zapewne wchodzi w grę ilość osób jakie będa miały z instalacji korzystać i do jakich celów i z jaką częstotliwością będą miały wody używać. U nas docelowo powinny być 4 osoby (na koniec kwietnia zmieniam nick'a z M3 na M4 i będzie nas 2+2) Standardowe zmywanie i dość intensywne mycie - żona czyścioszek i 2 małych dzieci. Na wyposażeniu wanna i 2 prysznice. 120 litrów wystarczy czy może 200L? Podpowiedzcie coś! - instalator radzi 200. Nic poniżej 200 l! Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele Ja w domu mam 140L. Byly czasy, ze w domu mieszkalo 6, w porywach do 7 osob i nie poczulem dyskomfortu. Oczywiscie po napelnieniu wanny trzeba poczekac jakies 10-15 minut na dogrzanie, ale zanim dana osoba wyjdzie z lazienki, to spokojnie sie nagrzewa. Wiekszy zbiornik to na pewno wiekszy komfort, ale tez wieksze koszta utrzymania. Wez pod uwage, ze temperatura wody w zbiorniku jest caly czas utrzymywana na jednym poziomie. Kolega ma taki system i mowi, ze piec dogrzewa wode w zasobniku 2-3 razy na dobe. Instalator tez mowi, ze zuzycie energii to kwestia takze jakosci zasobnika, izolacji. Dobry akumuluje/utrzymuje cieplo i wcale nie ma duzych strat. Podobniez lepiej jak piec dogrzewa (modulujac moc) wode w piecu niz jak ma sie zalaczac i grzac caly zasobnik po wczesniejszym jego zuzyciu. Paliwa idzie w podobnej ilosci ale komfort wiekszy przy wiekszym zasobniku. Jaka jest prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 03.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam Czy ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na mysz ??? - jakaś upierdliwa łazi nam po garażu. yyyy .....................................kot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 03.02.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 JMaciek na wątku pt.: "Okno w garażu" napisał: "...zdecydowanie przeciw . U siebie zrezygnowałem z tych okien ponieważ: - nie naprawiam samochodów, - światło automatycznie będzie się zapalac po otwarciu bramy i gasnąc po zadanym czasie, " On pisze o trochę odwrotnym procesie świetlnym niz ten, o który pytasz. Ale przecież można ustawić czujkę tak, że żeby po Twoim wejściu do garażu, gasiła światło o zadanym czasie. W sumie jest to wpis z 2004 roku, ale JMAciek ostatni raz odzywał się na forum w październiku 2007. Może warto spróbować i spytać jaką czujkę zastosował? A to jest link do tematu: http://forum.muratordom.pl/post346377.htm?highlight=światło%20garażu#346377 A propos - macie okno(a) w garażu? Czy uważacie likwidację okien w garażu za dobry pomysł (w dobie tych wszystkich oświetleń z czujkami ), czy może za niewypał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 03.02.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A propos - macie okno(a) w garażu? Czy uważacie likwidację okien w garażu za dobry pomysł (w dobie tych wszystkich oświetleń z czujkami ), czy może za niewypał? Kwestia gustu, ale nawet niewielkie naturalne światło, to - dla mnie - duży plus. Zależy co kto ma w garazu i jak często korzysta. Ja mam w garażu wszytsko oprócz...samochodu , a dodatkowo biegnie tamtędy szlak do pralni, więc, małe, ale okna mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 03.02.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Co do garażu to ja planuje dać wyłącznik schodowy po lewej stronie garażu tam gdzie będę wysiadał z auta i przy przejściu do domu. Na jakiej wysokości od podłogi montujecie włączniki świateł oraz gniazda elektryczne. Moja propozycja to 125 oraz 30 cm. Mamy normalnie, około 140 cm, ale spotkałam się, że ludzie montują włączniki świateł "na dole", to znaczy tak, aby włączac światła opuszczoną wzdłuż tułowia (jak podczas chodzenia) ręką, do tego dochodzi argument dostępności dla małych dzieci, ale znowu to wszytsko kwestia gustu... (moi chłopcy zaadaptowali do takich potrzeb kij do otwierania schodów na strych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 03.02.2008 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy cena 240 zl za punkt odkurzacza centralnego to dobra cena (materiał + robocizna ?? Bedzie 5 punktow lacznie z samym odkurzaczem. raczej tak, za moich czasów było też w okolicach 200-220 zł, nie znam twojej instalacji, ale doradzam przeanalizowac ją jeszcze raz pod kątem długości rury (czy bardziej upierdliwe będzie częste przełączanie rury, czy walka z długim wężem i jego składowanie) oraz stopnia skomplikowania systemu, czyli, czy jest szansa, żeby coś wiekszego, co wleci (a wleci kiedys na pewno) nie zapchało rur. No i koniecznie szufelka w kuchni!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 03.02.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A teraz ważne pytanko: Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia z grażem. My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D Dzielcie się swoimi pomysłami i przemyśleniami. Pozdrawiam, Kasia czujnik ruchu, może być taki prosty od halogena... zdecydowanie tak, dodatkowa lampa + czujka ruchu (my pociągnęlismy prąd z kontaktu, bo takie światło okazało się niezbędne, a nie było zaprojektowane), światło zapala sie przy każdym otwarciu drzwi do garażu, a na dłuższy pobyt normalne oświetlenie garażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darem 04.02.2008 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam Grupe Szczecinska. Planujemy budowe w Mierzynie, projekt Bilbo II, moze ruszymy w polowie roku. Czy ktos z forumowiczow kto budowal w tej okolicy mial problemy ze stanowiskiem archeologicznym ktore podobno tam istnieje. Konkretnie chodzi o ulice Zeusa.Wiem ze lista wykonawcow nie jest zbyt aktualna ale gdybym mogl ja dostac bede wdzieczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 04.02.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witajcie,1. Czy ktoś z Was robił instalację centralnego odkurzacza samodzielnie? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś "życiowe" porady.2. Gdzie można kupić elementy do wykanania instalacji?3. Podpowiedzcie skąd zdobyć kołki do wykonania ogrodzenia placu budowy.4. Gdzie najtaniej zdobędę siatkę do ogrodzenia? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 04.02.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witajcie, 1. Czy ktoś z Was robił instalację centralnego odkurzacza samodzielnie? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś "życiowe" porady. 2. Gdzie można kupić elementy do wykanania instalacji? 3. Podpowiedzcie skąd zdobyć kołki do wykonania ogrodzenia placu budowy. 4. Gdzie najtaniej zdobędę siatkę do ogrodzenia? Dzięki! ad 3. Zadzwon do swojego lesniczego ze swego okregu, bedzie najtaniej. Jednak trzeba zalatwic transport. ad 4. Zapytaj w Teleporcie, ja ja bralem bylo najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.02.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp. pisz skargę do urzędu regulacji energetyki (ure), adresu szczecińskiego nie znam, ale oni mogą trochę popgonić eneę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 04.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A teraz ważne pytanko: Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia z grażem. My mamy garaż z bezpośrednim przejściem z domu i z automatycznie otwieraną bramą. Gdy wejdę rano do garażu to chciałabym zapalić w nim światło. Tylko jak je zgasić siedząc w samochodzie i wyjeżdzając z garażu? Przecież po to mam automatyczną bramę żeby nie wysiadać juz z auta. I co z tym światłem? Myśleliśmy nawet o czasówce... ale wtedy inna sprawa: kiedy mąż będzie chciał posiedzieć trochę dłużej w garażu to co? ma włożyc zapałke w włącznik i go zablokować? ;-D Dzielcie się swoimi pomysłami i przemyśleniami. Pozdrawiam, Kasia czujnik ruchu, może być taki prosty od halogena... zdecydowanie tak, dodatkowa lampa + czujka ruchu (my pociągnęlismy prąd z kontaktu, bo takie światło okazało się niezbędne, a nie było zaprojektowane), światło zapala sie przy każdym otwarciu drzwi do garażu, a na dłuższy pobyt normalne oświetlenie garażowe. Witam, przy napędzie do bramy jest światełko z wyłącznikiem czasowym i to zwykle wystarcza do wyprowadzenia samochodu w dzień, zwłaszcza, że w garażu mamy dwa małe okienka, więc ciemno nie jest. Oprócz tego mamy normalne światło na suficie z wyłącznikiem schodowym - jeden pstryczek w hallu obok drzwi garażowych, drugi przy bramie garażowej. Sprawdza się, jak się chce pomajsterkować albo czegoś poszukać w garażu. Tak w ogóle to jestem fanką wyłączników schodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 04.02.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam Czy ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na mysz ??? - jakaś upierdliwa łazi nam po garażu. yyyy .....................................kot? Pułapka na myszy (hardkorowe), albo trutka (sprzedają w woreczkach zatrute ziarenka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts