Maggie 04.02.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Przymierzam się do szaf wnękowych (trzy sztuki). Będę wdzięczna za namiary na sprawdzone firmy. delf, gratulacje! Czyżby trzeci muszkieter, czy tym razem córcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiarzyna 04.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam Czy ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na mysz ??? - jakaś upierdliwa łazi nam po garażu. Skutecznym i sprawdzonym rozwiązaniem jest łowny kot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 04.02.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 . Jakieś tam dwa namiary juz mam , ale chetnie bym jeszcze jakiś namiarek na dobrego elektryka poprosił. Konrad Zając 501057052 - elektryk, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 04.02.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną. Nic poniżej 200 l! Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele Hmm...... Moim zdaniem ilość wody jaką możemy wziąć jest zależna od temperatury jaką ustawimy na CWU - czyli ile zimnej wody domieszamy do naszej przygotowanej w zbiorniku ciepłej. My mamy w domu 150 L zbiornik ustawiony na 50C. Jesteśmy w 4 (3+1 ) Moje trzy dziewczyny okupują łazienkę na potęgę, nie ma problemu z wodą, a do zera wyssany zbiornik do pełna ładuje się w 15 minut, oczywiście cały czas podczas wybierania doładowuje wodę więc jakoś nie zauważamy problemu. Racja mam piec z zasobnikiem 120 l. 4 osoby i nie stwierdziłem braków w postaci zimnej wody. Postawiłem na dobry kocioł i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 04.02.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witam, dostałam wycenę (Teleport 2000) na ogrodzenie z siatki zgrzewanej BETAFENCE + betonowe prefabrykaty podmurówki : 72 zł/mb, a do tego koszt robocizny + beton : 42 zł/mb i wyszło, że za 116 m ogrodzenia miałabym zapłacić : 13,2 tys. Wydaje mi się to bardzo dużo. Sam przymierzam się do BETAFENCE boki i tył działki. Ceny w Teleporcie nie są wcale takie złe. Siatka na pewno na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp. Mam pytanko odnośnie przyłącza. Jaki jest średnio czas na podłączenie przez ENEĘ.Dziśiaj złożyliśmy Umowę na przyłącze energetyczne w Stargardzie Szcz. i pan tam siedzący na pytanie-Ile mniej więcej trzeba czekać na przyłącze odpowiedział że-Mniej więcej rok. Czy to prawda? Mam wielką nadzieję że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iska17 04.02.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Hej!! Witam Grupę Szczecińską! Czy ktoś z Was buduje może Wierzbę II z Horyzontu? My startujemy na wiosnę i bardzo chciałabym ją zobaczyć w realu ) Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 04.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam ..............co to jest wtórnik geodezyjny? Jak się go wykonuje? Czy geodeta pracuje na działce, czy na podstawie mapek? Pytam, bo.....nie wiem Ale pytam i to się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 04.02.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam ..............co to jest wtórnik geodezyjny? Jak się go wykonuje? Czy geodeta pracuje na działce, czy na podstawie mapek? Pytam, bo.....nie wiem Ale pytam i to się liczy Kto pyta nie błądzi Dobry geodeta pracuje i w terenie i na podstawie danych zawartych na mapach w ewidencji gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 04.02.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam ..............co to jest wtórnik geodezyjny? Jak się go wykonuje? Czy geodeta pracuje na działce, czy na podstawie mapek? Pytam, bo.....nie wiem Ale pytam i to się liczy Kto pyta nie błądzi Dobry geodeta pracuje i w terenie i na podstawie danych zawartych na mapach w ewidencji gruntów. A ten wtórnik to mapka jakaś jest, tak? Czym ona się różni od zwykłej mapki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoleX 04.02.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witojcie o to co mi zaproponowano na c.o.w:U mnie metrów 88 piętro i poddasze i wygląda to tak: kocioł Vaillant VUW 242-3 z zamkniętą komorą spalania 3580złkomin do pieca turbo 1169zł (rura, wyjście z pieca, rozdzielacz kominowy, zakonczenie górne(daszek))szafki do rozdzielaczy 500złrozdzielacze (2 szt) 400zł+dodatki do rozdzielaczy (zawory ,odpowietrzniki,....) 600złrura dół+góra do c.o. ok 200mb 1500zł+dodatki 600złgrzejniki Buderus 8szt +dwa grzejniki łazienkowe drabinki 5000złzawory, zawiesia do grzejników 1000złwoda bieżąca (rura, podejścia pod baterie, zaworki....) 2000złkanalizacja 1000zł do tego 7% vat. Drogo ??_____________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 04.02.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam Czy ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na mysz ??? - jakaś upierdliwa łazi nam po garażu. Skutecznym i sprawdzonym rozwiązaniem jest łowny kot Najzwyklejsza w swiecie pulapka drewniana ze sprezynka i BATONIK MARS. One je uwielbiaja. Tofi przykleja sie do pulapki wiec nie wyciagna go tak szybko i nie uciekna tylko tak dlugo go wylizuja az...CIACH!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 04.02.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witajcie, 1. Czy ktoś z Was robił instalację centralnego odkurzacza samodzielnie? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś "życiowe" porady. 2. Gdzie można kupić elementy do wykanania instalacji? 3. Podpowiedzcie skąd zdobyć kołki do wykonania ogrodzenia placu budowy. 4. Gdzie najtaniej zdobędę siatkę do ogrodzenia? Dzięki! ad.1., ad.2. W obu firmach (kiedyś na Przybyszewskiego teraz na Duńskiej i kiedys na Zachodniej teraz... nie wiem) mozna kupic wszytskie elementy; sa tez dostepne w internecie; musisz rozrysowac sobie instalacje (najlepiej na planie domu), wyliczyc ilość rur i ksztaltek i do tego dokupic specjalny klej do rur i pedzelek; do tego gotowe gniazda z panelem zewnetrznym oraz kabelek i takie plastikowe opaski do zamocowanie kabelka do rury. Opisow technicznych w necie jest calkiem sporo. Ty musisz pamietac tylko, ze intslacja musi prosta (nieskomplikowana), jak najmniej zalaman pod katem prostym i katem w ogole. Jak najkrotsza droga od gniazda do odkurzacza. I tak, jak wspominalam trzeba przemyslec sprawe dlugosc rury a ilosc gniazd. I nie mozna patrzec tu na aspekt ekonomiczny (wieksza ilosc gniazd = wieksze koszty), tylko realnie obmyslic swoje podejscie do tematu. Acha mozna jeszcze wziac sznurek o dlugosci rury, jaka bedzie sie chcialo miec i posprawdzac dostepnosc wszytskich katow; jeszcze lepiej wziac gruby sznurek lub wezyk i zobaczyc, jak sie toto bedzie ladnie platac.... I wtedy zdecydowac o miejscu i ilosci gniazd. ad.3. Przerabiałam jesienią, podobno kołkki 2-2.5 m juz nie do dostania, jedynie w leśnictwach; ja bralam u naszego forumowicza o niku "podzinski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.02.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witojcie o to co mi zaproponowano na c.o.w: U mnie metrów 88 piętro i poddasze i wygląda to tak: kocioł Vaillant VUW 242-3 z zamkniętą komorą spalania 3580zł komin do pieca turbo 1169zł (rura, wyjście z pieca, rozdzielacz kominowy, zakonczenie górne(daszek)) szafki do rozdzielaczy 500zł rozdzielacze (2 szt) 400zł +dodatki do rozdzielaczy (zawory ,odpowietrzniki,....) 600zł rura dół+góra do c.o. ok 200mb 1500zł +dodatki 600zł grzejniki Buderus 8szt +dwa grzejniki łazienkowe drabinki 5000zł zawory, zawiesia do grzejników 1000zł woda bieżąca (rura, podejścia pod baterie, zaworki....) 2000zł kanalizacja 1000zł do tego 7% vat. Drogo ?? nie piszesz jakie rury - miedziane? pcv? alupex? u mnie - 8 sztuk grzejników ściennych Buderusa + 3 grzejniki łazienkowe + osprzęt przyłączeniowy, wieszaki, termostaty - 4750 pln z VAT kocioł też spokojnie starguj o jakieś 500 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.02.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witajcie, 1. Czy ktoś z Was robił instalację centralnego odkurzacza samodzielnie? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś "życiowe" porady. 2. Gdzie można kupić elementy do wykanania instalacji? 3. Podpowiedzcie skąd zdobyć kołki do wykonania ogrodzenia placu budowy. 4. Gdzie najtaniej zdobędę siatkę do ogrodzenia? Dzięki! ad.1., ad.2. W obu firmach (kiedyś na Przybyszewskiego teraz na Duńskiej i kiedys na Zachodniej teraz... nie wiem) mozna kupic wszytskie elementy; na zachodniej jest dalej na zachodniej. kupując u instalatorów materiały do samodzielnego montażu płacisz również za montaż, który jest wliczony w cenę. czyli lepiej zamówić usługę i mieć problem z głowy. a zamawiając z internetu jakość towaru sprawdzisz dopiero przy odbiorze... no i kwestie vatu - jako materiał 22%, jako usługa 7%, sumarycznie oszczędności mogą okazać się wątpliwe a na swoje wykonastwo sam udzielasz gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 04.02.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ponawiam pytanie: czy wtórnik geodezyjny to jest mapa? I czym się ona różni od zwykłej mapki? Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.02.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ponawiam pytanie: czy wtórnik geodezyjny to jest mapa? I czym się ona różni od zwykłej mapki? Z góry dziękuję za odp. wtórnik to mapka do celów projektowych - na niej architekt nanosi wasz domek i całą resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 04.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ponawiam pytanie: czy wtórnik geodezyjny to jest mapa? I czym się ona różni od zwykłej mapki? Z góry dziękuję za odp. wtórnik to mapka do celów projektowych - na niej architekt nanosi wasz domek i całą resztę Dzięki. Muszę się umówić z geodetą i dlatego chciałam wiedzieć, o czym będziemy rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 04.02.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witajcie, 1. Czy ktoś z Was robił instalację centralnego odkurzacza samodzielnie? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś "życiowe" porady. 2. Gdzie można kupić elementy do wykanania instalacji? 3. Podpowiedzcie skąd zdobyć kołki do wykonania ogrodzenia placu budowy. 4. Gdzie najtaniej zdobędę siatkę do ogrodzenia? Dzięki! ad.1., ad.2. W obu firmach (kiedyś na Przybyszewskiego teraz na Duńskiej i kiedys na Zachodniej teraz... nie wiem) mozna kupic wszytskie elementy; na zachodniej jest dalej na zachodniej. kupując u instalatorów materiały do samodzielnego montażu płacisz również za montaż, który jest wliczony w cenę. czyli lepiej zamówić usługę i mieć problem z głowy. a zamawiając z internetu jakość towaru sprawdzisz dopiero przy odbiorze... no i kwestie vatu - jako materiał 22%, jako usługa 7%, sumarycznie oszczędności mogą okazać się wątpliwe a na swoje wykonastwo sam udzielasz gwarancji... Nie pamietam juz tak dokładnie szczegółów, ale płatność za montaż polegała na policzeniu ilości tzw. punktów (czyli gniazd) i przemnożenie razy dwieście ileś złotych. My braliśmy osprzęt z Przybyszewskiego i całość montowali nam panowie od instalacji c.o., nie wiem, czy teraz nie przesadze, ale chyba nawet niezużyte kształtki mozna było oddać.... ale tego wszystkiego można sie dowiedzieć w firmie. Generalnie największa trudnością w całym "centralnym odkurzaniu" jest koncepcja (projekt), sam montaż jest na poziomie klocków Lego i średnio pilnego inżyniera (bez obrazy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 04.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp. Mam pytanko odnośnie przyłącza. Jaki jest średnio czas na podłączenie przez ENEĘ.Dziśiaj złożyliśmy Umowę na przyłącze energetyczne w Stargardzie Szcz. i pan tam siedzący na pytanie-Ile mniej więcej trzeba czekać na przyłącze odpowiedział że-Mniej więcej rok. Czy to prawda? Mam wielką nadzieję że nie. Ja podpisalem umowę w połowie listopada 2006, a teraz mamy ... policz sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts