Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.Może będziecie wiedzieli coś na temat podatku od sprzedanego mieszkania. Chodzi mi o taką sytuację, że w 2007r. w e wrześniu otrzymałam w formie darowizny mieszkanie w którym mieszkam i jestem zameldowana ponad 30 lat.Teraz to mieszkanie chciałabym sprzedać ,ale nie wiem czy musze zapłacić podatek.Czy mogę to jakoś ominąć. :roll:

hej

jesli jestes zameldowana to nie placisz podatku mimo iz nabylas (nawet w formie darowizny) w 2007. Pojawily sie juz w tej sprawie wyroki, wystarczy dobrze poszukac na stronach MF.

pozdrawiam ewelina

JMaciek na wątku pt.: "Okno w garażu" napisał:

"...zdecydowanie przeciw . U siebie zrezygnowałem z tych okien ponieważ:

- nie naprawiam samochodów,

- światło automatycznie będzie się zapalac po otwarciu bramy i gasnąc po zadanym czasie, "

On pisze o trochę odwrotnym procesie świetlnym ;) niz ten, o który pytasz. Ale przecież można ustawić czujkę tak, że żeby po Twoim wejściu do garażu, gasiła światło o zadanym czasie.

W sumie jest to wpis z 2004 roku, ale JMAciek ostatni raz odzywał się na forum w październiku 2007. Może warto spróbować i spytać jaką czujkę zastosował? A to jest link do tematu: http://forum.muratordom.pl/post346377.htm?highlight=światło%20garażu#346377

A propos - macie okno(a) w garażu? Czy uważacie likwidację okien w garażu za dobry pomysł (w dobie tych wszystkich oświetleń z czujkami ;) ), czy może za niewypał?

Witam,

Odpowiadając - jakis tydzien temu zdecydowalismy by nie miec okna w garazu.

W weekend bede zamurowywał. Powody: (proszę nie oceniac czy słuszne bo to tylko nasza subiektywna decyzja ;-) ) brak otworu dla potencjalnego włamywacza, trochę grosza przyoszczedzonego na oknie.

co najmniej 200 l. osobiście wziąłbym większy, ale wtedy raczej z solarami, żeby dogrzewały. teraz może starczyłby mniejszy, ale pomyśl o zapotrzebowaniu za 5 lat, jak dzieciaki dorosną.

Nic poniżej 200 l!

Mamy taki, a jest nas 4 (pod koniec kwietnia 5 8) ). Jak na razie wystarcza, ale te 200 l, to niezbędne minimum, jak chce sie komfortowo korzystać z domu bez zapisów na kąpiele :wink:

Hmm......

Moim zdaniem ilość wody jaką możemy wziąć jest zależna od temperatury jaką ustawimy na CWU - czyli ile zimnej wody domieszamy do naszej przygotowanej w zbiorniku ciepłej.

My mamy w domu 150 L zbiornik ustawiony na 50C. Jesteśmy w 4 (3+1 :lol: ) Moje trzy dziewczyny okupują łazienkę na potęgę, nie ma problemu z wodą, a do zera wyssany zbiornik do pełna ładuje się w 15 minut, oczywiście cały czas podczas wybierania doładowuje wodę więc jakoś nie zauważamy problemu.

Racja

mam piec z zasobnikiem 120 l.

4 osoby i nie stwierdziłem braków w postaci zimnej wody.

Postawiłem na dobry kocioł i nie żałuję.

Jańcio, to Ty juz uzytkujesz piec? :-)

Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp.

:evil:

Mam pytanko odnośnie przyłącza. Jaki jest średnio czas na podłączenie przez ENEĘ.Dziśiaj złożyliśmy Umowę na przyłącze energetyczne w Stargardzie Szcz. i pan tam siedzący na pytanie-Ile mniej więcej trzeba czekać na przyłącze odpowiedział że-Mniej więcej rok. Czy to prawda? Mam wielką nadzieję że nie.

Ja podpisalem umowę w połowie listopada 2006, a teraz mamy ... policz sama.

No to pięknie.Mam nadzieję,że u nas będzie szybciej.A czy jest jakiś przepis oddnośnie czasu w jakim ENEA musi założyć przyłącze.

Witam wszystkich.Może będziecie wiedzieli coś na temat podatku od sprzedanego mieszkania. Chodzi mi o taką sytuację, że w 2007r. w e wrześniu otrzymałam w formie darowizny mieszkanie w którym mieszkam i jestem zameldowana ponad 30 lat.Teraz to mieszkanie chciałabym sprzedać ,ale nie wiem czy musze zapłacić podatek.Czy mogę to jakoś ominąć. :roll:

hej

jesli jestes zameldowana to nie placisz podatku mimo iz nabylas (nawet w formie darowizny) w 2007. Pojawily sie juz w tej sprawie wyroki, wystarczy dobrze poszukac na stronach MF.

pozdrawiam ewelina

Cześć Ewelina! Szukałam i piszą różnie. Wiec mam wątpliwości. Pozdrawiam

Witam wszystkich, dawno tu nie zaglądałam. Mam zamiar (w końcu po różnych przejsciach) w tym miesięcu złożyć wniosek na PnB. W tym roku myślę o rozpoczęciu budowy. Kto wie co mnie jeszcze spotka.

W zwiazku z tym prosze o namiary na jakaś sprawdzone ekipy. Dom będzie z silikatów. Nie wiem czy silka ale na pewno silikaty. Proszę o różne informacje, ekipy, hutrwnie, kierownik budowy itp. Już zebrałam kilka namiarów przeglądająć posty, ale te posłużą mi później.

Posiadam listę Kalusa, ale taką sprzed 2 lat.

:(

Na prawdę nikt nie może nikogo polecic??? :-? :-? :-?

witojcie

o to co mi zaproponowano na c.o.w:

U mnie metrów 88 piętro i poddasze i wygląda to tak:

kocioł Vaillant VUW 242-3 z zamkniętą komorą spalania 3580zł

komin do pieca turbo 1169zł (rura, wyjście z pieca, rozdzielacz kominowy, zakonczenie górne(daszek))

szafki do rozdzielaczy 500zł

rozdzielacze (2 szt) 400zł

+dodatki do rozdzielaczy (zawory ,odpowietrzniki,....) 600zł

rura dół+góra do c.o. ok 200mb 1500zł

+dodatki 600zł

grzejniki Buderus 8szt +dwa grzejniki łazienkowe drabinki 5000zł

zawory, zawiesia do grzejników 1000zł

woda bieżąca (rura, podejścia pod baterie, zaworki....) 2000zł

kanalizacja 1000zł

do tego 7% vat.

Drogo ??

nie piszesz jakie rury - miedziane? pcv? alupex?

u mnie - 8 sztuk grzejników ściennych Buderusa + 3 grzejniki łazienkowe + osprzęt przyłączeniowy, wieszaki, termostaty - 4750 pln z VAT

kocioł też spokojnie starguj o jakieś 500 pln

Alupex

miałem wybór albo ceny katalogowe i nie liczone za robociznę albo ceny z rabatami ale robocizna osobno płatnaa ...przeliczyłem i wyszło że chyba lepiej tak ;-)

Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp.

:evil:

Mam pytanko odnośnie przyłącza. Jaki jest średnio czas na podłączenie przez ENEĘ.Dziśiaj złożyliśmy Umowę na przyłącze energetyczne w Stargardzie Szcz. i pan tam siedzący na pytanie-Ile mniej więcej trzeba czekać na przyłącze odpowiedział że-Mniej więcej rok. Czy to prawda? Mam wielką nadzieję że nie.

Ja podpisalem umowę w połowie listopada 2006, a teraz mamy ... policz sama.

Jak bym miał trohę sentexu to bym pod eneę i gazownię chętnie podłożył, a pod gazownię chętniej i było by większe bum.

Z Eneą podpisałem umowę na podłączenie prądu co prawda dopiero w grudniu 2007 ale termin sobie dali cały rok!. Jeszcze lepsi są z gazowni wczorajj dostałem umowę a tam termin wykonania pociągnięcia 30m rurki 14 miesięcy!!! :evil: :evil: . To jest chore tyle mogę stwierdzić nie używając mocniejszych słów. :evil:

Już widzę moją przeprowadzkę zaplanowaną na grudzień - chyba 2009 :evil: .

pod gaJak bym miał trohę sentexu to bym pod eneę i gazownię chętnie podłożył, a zownię chętniej i było by większe bum.

Z Eneą podpisałem umowę na podłączenie prądu co prawda dopiero w grudniu 2007 ale termin sobie dali cały rok!. Jeszcze lepsi są z gazowni wczorajj dostałem umowę a tam termin wykonania pociągnięcia 30m rurki 14 miesięcy!!! . To jest chore tyle mogę stwierdzić nie używając mocniejszych słów.

Już widzę moją przeprowadzkę zaplanowaną na grudzień - chyba 2009 .

Masz racje maro74 To jest chore.Tak to jest z monopolistami.Robią jak chcą.

witam :)

zamówiłam ostatecznie siatkę BETAFENCE i prefabrykowaną podmurówkę z Teleportu. Montaż w sobotę.

Teraz poszukuję informacji na temat bram wjazdowych z napędem, furtek i "okolic" śmietnika. Jakie macie lub rozważacie ? Ja oglądałam z Wiśniowskiego (nie znam jeszcze cen). Czy możecie coś polecić ?

Poszukuję też zdjęć rozwiązań systemowych (bez słupów klinkierowych, tynkowanych).

Pozdrawiam

witam :)

zamówiłam ostatecznie siatkę BETAFENCE i prefabrykowaną podmurówkę z Teleportu. Montaż w sobotę.

Teraz poszukuję informacji na temat bram wjazdowych z napędem, furtek i "okolic" śmietnika. Jakie macie lub rozważacie ? Ja oglądałam z Wiśniowskiego (nie znam jeszcze cen). Czy możecie coś polecić ?

Poszukuję też zdjęć rozwiązań systemowych (bez słupów klinkierowych, tynkowanych).

Pozdrawiam

Firma koncept zajmuje sie miedzy innymi bramami wjazdowymi, koncept.szczecin.pl. Zamowilem u nich brame garazowa, zobaczymy jak sie sprawdza.

Gdzie kupowaliscie strazaki (czapy) na komin ??

Też poszukuję nasady fi 200 do komina od kominka, ale raczej stożek czy coś w tym stylu.

Wiram, ja kupiłem ostatnio Strażaka w Castoramie na Ku.Słońcu ale cena zabójcza 286 zł za fi200, wczoraj sprawdzałem na allegro, można trochę taniej dostać.

Bylabym BARDZO wdzieczna na namiary na sprawdzona ekipe budowlana-stan surowy + dach, najjlepiej z okolic Goleniowa. Obdzwonilam czesc ekip z listy wykonawcow (ja mialam z dnia 15.04.2007-moze jest juz jakas nowsza? :) ), ale niestety wiekszosc nie chciala dojezdzac w okolice Goleniowa :cry:

Moze macie namiary na kogos z tamtych okolic lub na inne ekipy, ktorych nie bylo na wspomnianej liscie-moze uda nam sie kogos w koncu znalezc :)

Pozdrawiam serdecznie!

Witam wszystkich, dawno tu nie zaglądałam. Mam zamiar (w końcu po różnych przejsciach) w tym miesięcu złożyć wniosek na PnB. W tym roku myślę o rozpoczęciu budowy. Kto wie co mnie jeszcze spotka.

W zwiazku z tym prosze o namiary na jakaś sprawdzone ekipy. Dom będzie z silikatów. Nie wiem czy silka ale na pewno silikaty. Proszę o różne informacje, ekipy, hutrwnie, kierownik budowy itp. Już zebrałam kilka namiarów przeglądająć posty, ale te posłużą mi później.

Posiadam listę Kalusa, ale taką sprzed 2 lat.

:(

Na prawdę nikt nie może nikogo polecic??? :-? :-? :-?

Mogę przesłać Ci listę z lipca '07 (podobno nie ma świeższej). Potrzebowałabym jednak....adresu mailowego :)

witojcie

komin do pieca turbo 1169zł (rura, wyjście z pieca, rozdzielacz kominowy, zakonczenie górne(daszek))

+dodatki 600zł

kanalizacja 1000zł

do tego 7% vat.

Drogo ??

u mnie - 8 sztuk grzejników ściennych Buderusa + 3 grzejniki łazienkowe + osprzęt przyłączeniowy, wieszaki, termostaty - 4750 pln z VAT

Alupex

miałem wybór albo ceny katalogowe i nie liczone za robociznę albo ceny z rabatami ale robocizna osobno płatnaa ...przeliczyłem i wyszło że chyba lepiej tak ;-)

no chyba, że tak, bo ceny są mocno zawyżone. alupex jakieś 200% (ja za 400 m do podłogówki zapłaciłem 1200 pln), reszta też po kilkadziesiąt. ale jeżeli wliczyli w to robociznę to może być ok....

witojcie

+dodatki 600zł

kanalizacja 1000zł

do tego 7% vat.

Drogo ??

Alupex

no chyba, że tak, bo ceny są mocno zawyżone. alupex jakieś 200% (ja za 400 m do podłogówki zapłaciłem 1200 pln), reszta też po kilkadziesiąt. ale jeżeli wliczyli w to robociznę to może być ok....

dziękuje Tobie