DiW 11.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 witam wszystkich..... na pewno niektórzy z Was są już na zaawansowanym etapie wykończenia wnętrz ja dopiero raczkuje...i po wizytach w 2-3 pracowniach mebli kuchennych jestem co nieco zaniepokojona cenami czy da sie zrobić średniej jakości kuchnie bez popadania w bankructwo, mam do zabudowy około 5-6 m ewentualnaie do tego wyspa może macie namiary na sprawdzonych wykonanwców z góry dziękuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 11.02.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 te okna to jakiś koszmar zwykłe ok - w miarę tanio wyszło z montażem ok. 7000 tys. ale dachowe to horror 6 okien a koszt większy jak te wszystkie moje zwykłe czy znacie namiary na jakies TANIE okna dachowe? kasia, na ile lat budujesz sobie domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 11.02.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam. Czy mogę ukłonić się o listę wykonawców ? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 11.02.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 [ Na pewno nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę (w przeciwieństwie do okien na elewacji). . A tu mnie Maggi zaskoczyłaś tym wpisem, bo moja p. arch. powiedziała, że mogę sobie przesuwać okna jak chcę i gdzie chcę.. potem ona zrobi zestawienie powykonawcze.. Zasadniczo zmiana wielkości czy położenia okien to zmiana wygladu elewacji - wymaga aneksu do pozwolenia na budowę. Ale jak to u nas wszystko zalezy od interpretacji urzędników - przy pozytywnym nastawieniu można ten temat załatwić dokumentacją powykonawczą, wpisem w dzienniku i załączeniem odpowiednich dokumentów po zakonczeniu budowy - ale jak z tym nastawieniem to sie można przekonać dopiero po fakcie. Co arch i co kierbud to inna opinia A na końcu drogi to nie ich zmartwienie tylko inwestora - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 11.02.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Szybkie pytanko: czy ktos miał okazję współpracować z Panem Rafałem Janowskim - Kierownikiem budowy? Ewentualne info poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 11.02.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem.Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać? Macie jakieś pomysły, propozycje? Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 11.02.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam Wszystkich . I jak znowu co roku zaczyna sie szalenstwo cenowe . Wlasnie kupilam styropian na elewacje .Udalo mi sie dostac za 120 brutto . Jesli kogos interesuje to po targowaniu ta cene mozna dostac do okolo srody w agromie bo pozniej podwyzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 11.02.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam Wszystkich . I jak znowu co roku zaczyna sie szalenstwo cenowe . Wlasnie kupilam styropian na elewacje .Udalo mi sie dostac za 120 brutto . Jesli kogos interesuje to po targowaniu ta cene mozna dostac do okolo srody w agromie bo pozniej podwyzki Kurczaki ten styropian zawsze wariuje. Szkoda ze nie mam miejsca na przechowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 11.02.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 przyda się też porada skąd i co kupić na utwardzenie tej drogi - potrzebuję tego sporo My wzięliśmy z Polmo.Gruz betonowy coś płaciliście ? ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 11.02.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 te okna to jakiś koszmar zwykłe ok - w miarę tanio wyszło z montażem ok. 7000 tys. ale dachowe to horror 6 okien a koszt większy jak te wszystkie moje zwykłe czy znacie namiary na jakies TANIE okna dachowe? Ja kiedys widzialem w miare tanie okna dachowe mniej znanej firmy w Castoramie. Osobiscie bym sie chyba jednak na takie cos nie zdecydowal. Nie wiem jak ty, ale ja buduje dom na cale zycie i cale zycie bede splacal kredyt, wiec nie chcialbym wymieniac okien po kilku latach. nie kombinować z tanimi - same kłopoty - to ważny i trudny element domu /szczelność termoizolacyjność/ Trudno jak ktoś się wpakował w połaciowe - płakać i płacić za drogie i firmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 11.02.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 [ Na pewno nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę (w przeciwieństwie do okien na elewacji). . A tu mnie Maggi zaskoczyłaś tym wpisem, bo moja p. arch. powiedziała, że mogę sobie przesuwać okna jak chcę i gdzie chcę.. potem ona zrobi zestawienie powykonawcze.. Zasadniczo zmiana wielkości czy położenia okien to zmiana wygladu elewacji - wymaga aneksu do pozwolenia na budowę. Ale jak to u nas wszystko zalezy od interpretacji urzędników - przy pozytywnym nastawieniu można ten temat załatwić dokumentacją powykonawczą, wpisem w dzienniku i załączeniem odpowiednich dokumentów po zakonczeniu budowy - ale jak z tym nastawieniem to sie można przekonać dopiero po fakcie. Co arch i co kierbud to inna opinia A na końcu drogi to nie ich zmartwienie tylko inwestora - niestety. Nie wymaga na 100%. Dla pewności /swojej/ zadzwonić do nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4_tulipany 11.02.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam Planuje zrobić prowizoryczne ogrodzenie działki na czas budowy. Poszukuję ok. 40 pali 2-2,5 metra. Gdzie i w jakich cenach można je kupić, a może ktoś ze swojej budowy chce się pozbyć, no i gdzie taka siatkę tanio można kupić. hej my stawialismy ogrodzenie na czas budowy jakies trzy tygodnie temu - tak od reki paliki byly tylko w składzie drzewnym w Ustowie - cena za sztuke 8 zl. W zwiazku z tym, że potrzebowalismy małą ilość (sąsiedzi sie od nas po obu stronach ogrodzili) składom nie opłacało sie dla nas sprowadzać - tam mieli od ręki. I oczywiscie można zapomnieć o placeniu kartą heheheeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 11.02.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam Mam do oddania (w suuuuper cenie ) 7 worków kleju Sopro Extra FBK372. Zależy mi natomiast na czasie bo mi zalega i muszę przekładać z miejsca na miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 11.02.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam wszystkich! Dawno mnie tu nie było bo cały czas pochłania budowa Jesteśmy już na etapie malowania ścian i niedługo upragniona przeprowadzka Zostało nam trochę materiałów, gdyby ktoś był zainteresowany: ISO MATA 15 cm - 10 szt. Super Mata 10 cm - 4 szt. Profil EN CD 60 4,0 m- 116 szt. pręt 50 cm - 39 szt. blaszki M - 30 szt. wieszak obrotowy 60 - 110 szt. wieszak do poddaszy - 200 szt. profil V 2,5 m- 12 szt. Do tego będziemy chcieli sprzedać barak oraz przyczepę samochodową Przyczepa jest w bardzo dobrym stanie, holenderska. Kupiliśmy ją ze względu na częste noclegi na budowie z małym dzieckiem i sprawdziła nam się pierwszorzędnie Szczegóły dla zainteresowanych osób podam na priva Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości i szybkich przeprowadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 11.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 [ Na pewno nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę (w przeciwieństwie do okien na elewacji). . A tu mnie Maggi zaskoczyłaś tym wpisem, bo moja p. arch. powiedziała, że mogę sobie przesuwać okna jak chcę i gdzie chcę.. potem ona zrobi zestawienie powykonawcze.. Zasadniczo zmiana wielkości czy położenia okien to zmiana wygladu elewacji - wymaga aneksu do pozwolenia na budowę. Ale jak to u nas wszystko zalezy od interpretacji urzędników - przy pozytywnym nastawieniu można ten temat załatwić dokumentacją powykonawczą, wpisem w dzienniku i załączeniem odpowiednich dokumentów po zakonczeniu budowy - ale jak z tym nastawieniem to sie można przekonać dopiero po fakcie. Co arch i co kierbud to inna opinia A na końcu drogi to nie ich zmartwienie tylko inwestora - niestety. Nie wymaga na 100%. Dla pewności /swojej/ zadzwonić do nadzoru budowlanego. Sprawdziłam - rzeczywiście wg ustawy z 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 163, poz. 1364) zmiana wyglądu elewacji i geometrii dachu już nie jest uznawana za istotne odstępstwo od projektu. Zwracam honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 11.02.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Wićka, gratuluję postępów - finisz blisko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 11.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_mielonka 11.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 w tym tygodniu chcemy wyrównać teren wokól domu rozgarniając między innymi hałdę humusu - sęk w tym że porosła ona cała jakimiś potężnymi kującymi zielskami, które co prawda powyrywałem jednak na pewno sporo tego zostało w ziemi - poza tym budujemy się na razie na pustym polu i pełno tego różnego zielska dookoła - jak pozbyć się chwastów z terenu?? czy po wyrównaniu terenu powinienem czymś to wszystko skropić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 11.02.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 w tym tygodniu chcemy wyrównać teren wokól domu rozgarniając między innymi hałdę humusu - sęk w tym że porosła ona cała jakimiś potężnymi kującymi zielskami, które co prawda powyrywałem jednak na pewno sporo tego zostało w ziemi - poza tym budujemy się na razie na pustym polu i pełno tego różnego zielska dookoła - jak pozbyć się chwastów z terenu?? czy po wyrównaniu terenu powinienem czymś to wszystko skropić?? Spryskaj Roundup'em, a jak zielsko wyschnie, to przekop. Jesli zielsko jest wysokie, to najlepiej napierw skos je, a spryskaj dopiero jak zacznie odrastac. W razie potrzeby operacje mozna powtorzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 12.02.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 witam wszystkich..... na pewno niektórzy z Was są już na zaawansowanym etapie wykończenia wnętrz ja dopiero raczkuje...i po wizytach w 2-3 pracowniach mebli kuchennych jestem co nieco zaniepokojona cenami czy da sie zrobić średniej jakości kuchnie bez popadania w bankructwo, mam do zabudowy około 5-6 m ewentualnaie do tego wyspa może macie namiary na sprawdzonych wykonanwców z góry dziękuję.... Ja niezmiennie stoję na stanowisku, że nalezy co nieco zagłębić się w zaprojektowanie kuchni odwiedzając studia kuchenne (po prostu przegadać temat), a potem wziąć stolarza i poprosić go o zrobienie zabudowy. jak sie nie ma kasy na nowości zagraniczne, to trzeba pogodzić się ze standardowym wyglądem kuchni (materiały) i ewentualnie "ufajnić" ją swoja własną inwencją w zestawieniu kolorów, czy nietypowymi rozwiązaniami lub wykończeniem... Zapewniam, że da się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts