Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich.....

na pewno niektórzy z Was są już na zaawansowanym etapie wykończenia wnętrz ja dopiero raczkuje...i po wizytach w 2-3 pracowniach mebli kuchennych jestem co nieco zaniepokojona cenami :-?

czy da sie zrobić średniej jakości kuchnie bez popadania w bankructwo, mam do zabudowy około 5-6 m ewentualnaie do tego wyspa

może macie namiary na sprawdzonych wykonanwców

z góry dziękuję....

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

[

Na pewno nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę (w przeciwieństwie do okien na elewacji). .

A tu mnie Maggi zaskoczyłaś tym wpisem, bo moja p. arch. powiedziała, że mogę sobie przesuwać okna jak chcę i gdzie chcę.. potem ona zrobi zestawienie powykonawcze..

Zasadniczo zmiana wielkości czy położenia okien to zmiana wygladu elewacji - wymaga aneksu do pozwolenia na budowę. Ale jak to u nas wszystko zalezy od interpretacji urzędników - przy pozytywnym nastawieniu można ten temat załatwić dokumentacją powykonawczą, wpisem w dzienniku i załączeniem odpowiednich dokumentów po zakonczeniu budowy - ale jak z tym nastawieniem to sie można przekonać dopiero po fakcie.

Co arch i co kierbud to inna opinia :evil:

A na końcu drogi to nie ich zmartwienie tylko inwestora - niestety.

Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem.

Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać?

Macie jakieś pomysły, propozycje?

Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze?

Witam Wszystkich .

I jak znowu co roku zaczyna sie szalenstwo cenowe .

Wlasnie kupilam styropian na elewacje .Udalo mi sie dostac za 120 brutto .

Jesli kogos interesuje to po targowaniu ta cene mozna dostac do okolo srody w agromie bo pozniej podwyzki :lol:

Kurczaki ten styropian zawsze wariuje. Szkoda ze nie mam miejsca na przechowanie.

te okna to jakiś koszmar

zwykłe ok - w miarę tanio

wyszło z montażem ok. 7000 tys.

ale dachowe to horror

6 okien a koszt większy jak te wszystkie moje zwykłe

czy znacie namiary na jakies TANIE okna dachowe?

Ja kiedys widzialem w miare tanie okna dachowe mniej znanej firmy w Castoramie. Osobiscie bym sie chyba jednak na takie cos nie zdecydowal. Nie wiem jak ty, ale ja buduje dom na cale zycie i cale zycie bede splacal kredyt, wiec nie chcialbym wymieniac okien po kilku latach.

nie kombinować z tanimi - same kłopoty - to ważny i trudny element domu /szczelność termoizolacyjność/ Trudno jak ktoś się wpakował w połaciowe - płakać i płacić za drogie i firmowe

[

Na pewno nie wymaga zmiany pozwolenia na budowę (w przeciwieństwie do okien na elewacji). .

A tu mnie Maggi zaskoczyłaś tym wpisem, bo moja p. arch. powiedziała, że mogę sobie przesuwać okna jak chcę i gdzie chcę.. potem ona zrobi zestawienie powykonawcze..

Zasadniczo zmiana wielkości czy położenia okien to zmiana wygladu elewacji - wymaga aneksu do pozwolenia na budowę. Ale jak to u nas wszystko zalezy od interpretacji urzędników - przy pozytywnym nastawieniu można ten temat załatwić dokumentacją powykonawczą, wpisem w dzienniku i załączeniem odpowiednich dokumentów po zakonczeniu budowy - ale jak z tym nastawieniem to sie można przekonać dopiero po fakcie.

Nie wymaga na 100%. Dla pewności /swojej/ zadzwonić do nadzoru budowlanego.

Witam

Planuje zrobić prowizoryczne ogrodzenie działki na czas budowy. Poszukuję ok. 40 pali 2-2,5 metra. Gdzie i w jakich cenach można je kupić, a może ktoś ze swojej budowy chce się pozbyć, no i gdzie taka siatkę tanio można kupić.

hej

my stawialismy ogrodzenie na czas budowy jakies trzy tygodnie temu - tak od reki paliki byly tylko w składzie drzewnym w Ustowie - cena za sztuke 8 zl.

W zwiazku z tym, że potrzebowalismy małą ilość (sąsiedzi sie od nas po obu stronach ogrodzili) składom nie opłacało sie dla nas sprowadzać - tam mieli od ręki.

I oczywiscie można zapomnieć o placeniu kartą heheheeh

Witam wszystkich!

Dawno mnie tu nie było bo cały czas pochłania budowa :wink:

Jesteśmy już na etapie malowania ścian i niedługo upragniona przeprowadzka :)

Zostało nam trochę materiałów, gdyby ktoś był zainteresowany:

ISO MATA 15 cm - 10 szt.

Super Mata 10 cm - 4 szt.

Profil EN CD 60 4,0 m- 116 szt.

pręt 50 cm - 39 szt.

blaszki M - 30 szt.

wieszak obrotowy 60 - 110 szt.

wieszak do poddaszy - 200 szt.

profil V 2,5 m- 12 szt.

Do tego będziemy chcieli sprzedać barak oraz przyczepę samochodową Przyczepa jest w bardzo dobrym stanie, holenderska. Kupiliśmy ją ze względu na częste noclegi na budowie z małym dzieckiem i sprawdziła nam się pierwszorzędnie :)

Szczegóły dla zainteresowanych osób podam na priva :)

Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości i szybkich przeprowadzek :)

[

Nie wymaga na 100%. Dla pewności /swojej/ zadzwonić do nadzoru budowlanego.

Sprawdziłam - rzeczywiście wg ustawy z 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 163, poz. 1364) zmiana wyglądu elewacji i geometrii dachu już nie jest uznawana za istotne odstępstwo od projektu.

Zwracam honor 8)

w tym tygodniu chcemy wyrównać teren wokól domu rozgarniając między innymi hałdę humusu - sęk w tym że porosła ona cała jakimiś potężnymi kującymi zielskami, które co prawda powyrywałem jednak na pewno sporo tego zostało w ziemi - poza tym budujemy się na razie na pustym polu i pełno tego różnego zielska dookoła - jak pozbyć się chwastów z terenu?? czy po wyrównaniu terenu powinienem czymś to wszystko skropić??

w tym tygodniu chcemy wyrównać teren wokól domu rozgarniając między innymi hałdę humusu - sęk w tym że porosła ona cała jakimiś potężnymi kującymi zielskami, które co prawda powyrywałem jednak na pewno sporo tego zostało w ziemi - poza tym budujemy się na razie na pustym polu i pełno tego różnego zielska dookoła - jak pozbyć się chwastów z terenu?? czy po wyrównaniu terenu powinienem czymś to wszystko skropić??

Spryskaj Roundup'em, a jak zielsko wyschnie, to przekop. Jesli zielsko jest wysokie, to najlepiej napierw skos je, a spryskaj dopiero jak zacznie odrastac. W razie potrzeby operacje mozna powtorzyc.

witam wszystkich.....

na pewno niektórzy z Was są już na zaawansowanym etapie wykończenia wnętrz ja dopiero raczkuje...i po wizytach w 2-3 pracowniach mebli kuchennych jestem co nieco zaniepokojona cenami :-?

czy da sie zrobić średniej jakości kuchnie bez popadania w bankructwo, mam do zabudowy około 5-6 m ewentualnaie do tego wyspa

może macie namiary na sprawdzonych wykonanwców

z góry dziękuję....

Ja niezmiennie stoję na stanowisku, że nalezy co nieco zagłębić się w zaprojektowanie kuchni odwiedzając studia kuchenne (po prostu przegadać temat), a potem wziąć stolarza i poprosić go o zrobienie zabudowy.

jak sie nie ma kasy na nowości zagraniczne, to trzeba pogodzić się ze standardowym wyglądem kuchni (materiały) i ewentualnie "ufajnić" ją swoja własną inwencją w zestawieniu kolorów, czy nietypowymi rozwiązaniami lub wykończeniem...

Zapewniam, że da się :))