delf 12.02.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 te okna to jakiś koszmar zwykłe ok - w miarę tanio wyszło z montażem ok. 7000 tys. ale dachowe to horror 6 okien a koszt większy jak te wszystkie moje zwykłe czy znacie namiary na jakies TANIE okna dachowe? Zdecydowanie nie oszczędzać !!! Strych jest dosyć newralgicznym miejscem do zamieszkania i wszytskie niedoróbki, błędy, czy oszczędności (obniżające jakość) mszczą sie podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 12.02.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem. Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać? Macie jakieś pomysły, propozycje? Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze? Jeśli takowy planujecie, to wylanie tarasu oraz schodów na wejściu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 12.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem. Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać? Macie jakieś pomysły, propozycje? Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze? Nie wiem czy masz rozpisane to szczegolowo -izolacje i poziome i pionowe -kanaliza stanu zero -chudziak doprowadzenie powietrza do kominka etc.... Po sasiedzku widze jedna budowe ze maja juz dach a chudziaka brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 12.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam Wszystkich . Kiedy rozpoczac siew trawy . Czy ktos z was ma jakas dobra mieszanke traw na piaski . Na co zwracac uwage bo wbrew pozorom trawa nie jest tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 12.02.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Poradźcie skąd najtaniej wziąć beton B-20. Dostawa do Kobylanki. W Thomasie chcą 250 netto. Czy do tego należy jeszcze coś doliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 12.02.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Poradźcie skąd najtaniej wziąć beton B-20. Dostawa do Kobylanki. W Thomasie chcą 250 netto. Czy do tego należy jeszcze coś doliczyć? Vat i pompe (na godziny licza tez za dojazd ) Ja bralam z Cemex na Dabiu ale na Kobylanke jest dalej niz na Wielgowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4_tulipany 12.02.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam wszystkich.Może będziecie wiedzieli coś na temat podatku od sprzedanego mieszkania. Chodzi mi o taką sytuację, że w 2007r. w e wrześniu otrzymałam w formie darowizny mieszkanie w którym mieszkam i jestem zameldowana ponad 30 lat.Teraz to mieszkanie chciałabym sprzedać ,ale nie wiem czy musze zapłacić podatek.Czy mogę to jakoś ominąć. hej jesli jestes zameldowana to nie placisz podatku mimo iz nabylas (nawet w formie darowizny) w 2007. Pojawily sie juz w tej sprawie wyroki, wystarczy dobrze poszukac na stronach MF. pozdrawiam ewelinaCześć Ewelina! Szukałam i piszą różnie. Wiec mam wątpliwości. Pozdrawiam hej prosze oto namairy na ryrok WSA w tej sprawie http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2152.220.0.39.14.3.0.1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 12.02.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem. Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać? Macie jakieś pomysły, propozycje? Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze? Jeśli takowy planujecie, to wylanie tarasu oraz schodów na wejściu do domu. tarasy i schody są Chyba wpiszę co mam - i tak muszę to wklepać do komputera. I wtedy jeszcze raz poproszę o uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 12.02.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem. Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać? Macie jakieś pomysły, propozycje? Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze? Nie wiem czy masz rozpisane to szczegolowo -izolacje i poziome i pionowe -kanaliza stanu zero -chudziak doprowadzenie powietrza do kominka etc.... Po sasiedzku widze jedna budowe ze maja juz dach a chudziaka brak "doprowadzenie powietrza do kominka" - hmmm, tego nie mam już dopisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 12.02.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem w trakcie pisania umowy z wykonawcą stanu surowego otwartego z dachem i orynnowaniem. Staram się w miarę szeroko opisać zakres prac objętych ryczałtowym wynagrodzeniem - zastanawiam się co by można jeszcze ująć, o czym najczęściej się zapomina i potem trzeba dopłacać? Macie jakieś pomysły, propozycje? Oczywiście zapisałem wszystko to co obejmuje SSO + dach - co by tu jeszcze? Wypisałem - to chyba lepiej pozwoli na ewentualne uwagi co do zakresu. Wydaje się pełny, tym bardziej, że zgodnie z treścią umowy wynagrodzenie obejmuje oczywiście wykonanie tego co w projekcie na tym etapie ale ... diabeł tkwi w szczegółach 1) STAN ZEROWY • Zdjęcie humusu • Wykonanie wykopów pod ławy fundamentowe • Zbrojenie, zalanie ław • Izolacja pozioma • Wymurowanie ścian fundamentowych • Izolacja pionowa • Zasypanie, zagęszczenie • Wykonanie kanalizy pod posadzką • Wylanie chudziaka • Drenaż terenu wraz z wkopaniem zbiornika na wodę 2) PARTER • Izolacja pozioma • Ściany parteru • Wylanie stropu 3) PODDASZE • Wymurowanie ścianek kolankowych • Wykonanie wieńców • Wymurowanie kominów • Wymurowanie ścianek szczytowych • Wymurowanie ścianek działowych parteru i poddasza • Konstrukcja więźby dachowej • Wykonanie schodów i tarasów 4) DACH • Pokrycie dachu • Montaż okien połaciowych • Wykonanie orynnowania i obróbki blacharskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 12.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 te okna to jakiś koszmar zwykłe ok - w miarę tanio wyszło z montażem ok. 7000 tys. ale dachowe to horror 6 okien a koszt większy jak te wszystkie moje zwykłe czy znacie namiary na jakies TANIE okna dachowe? Zdecydowanie nie oszczędzać !!! Strych jest dosyć newralgicznym miejscem do zamieszkania i wszytskie niedoróbki, błędy, czy oszczędności (obniżające jakość) mszczą sie podwójnie. Popieram w pełni wpis "delf". Na dachu i oknach dachowych nie ma co oszczędzać. Kiedyś "szarpneliśmy sie" na okna Velux - było drogo. Ale nie żałujemy tej decyzji. Zarówno okno jak i kołnierz po kilku latach w stanie surowym zamknietym, jak i po kolejnych kilku po wykończeniu nie wykazują nieszczelności, zuzycia itp.. Drzewo i uszczelki bez zmian. Dach to dach - nie ma co oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 12.02.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 witajcie Szczecinianie poszukuję osób, które budują lub wybudowały PRZESTRONNEGO D08 w Szczecinie lub okolicach My zaczynamy budować pod Poznaniem, ale że moi rodzice są pod Szczecinem to być może mielibyśmy szansę zobaczyć PRZESTRONNEGO " na żywo" Bardzo proszę o info na pw... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robiq 12.02.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam Grupowiczów! Nie jestem tu po raz pierwszy ale przez jakiś byłem tylko czytelnikiem forum. Ponieważ po kilku latach przygotowań dojrzałem już do podjęcia budowy domu poproszę o polecenie projektanta/architekta który załatwia wszystkie sprawy kompleksowo. W miarę możliwości proszę o przesłanie listy polecanych wykonawców. Nie omieszkam informować Was o postępach w mojej inwestycji. Przymierzam się do budowy segmentu szeregowca w Dziwnowie jestem na etapie oczekiwania na mapy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 12.02.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 witam Jak się usuwa prywatne wiadomości ze skrzynki? Zaznaczam kwadracik na końcu widomości, naciskam "usuń zaznaczone" i ....nic się nie dzieje. Hmmmm a mam już skrzynkę zapełnioną w 71%, a w niej wiadomości ze stycznia 2007. Wiecie, jak rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 12.02.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 witam Jak się usuwa prywatne wiadomości ze skrzynki? Zaznaczam kwadracik na końcu widomości, naciskam "usuń zaznaczone" i ....nic się nie dzieje. Hmmmm a mam już skrzynkę zapełnioną w 71%, a w niej wiadomości ze stycznia 2007. Wiecie, jak rozwiązać ten problem? w zasadzie robi się tak, jak opisujesz. druga wersja to odczytanie wiadomości, na dole jest guzik do jej usunięcia indywidualnego... i sprawdź, czy javascripty i cookie masz włączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 12.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 witam Jak się usuwa prywatne wiadomości ze skrzynki? Zaznaczam kwadracik na końcu widomości, naciskam "usuń zaznaczone" i ....nic się nie dzieje. Hmmmm a mam już skrzynkę zapełnioną w 71%, a w niej wiadomości ze stycznia 2007. Wiecie, jak rozwiązać ten problem? w zasadzie robi się tak, jak opisujesz. druga wersja to odczytanie wiadomości, na dole jest guzik do jej usunięcia indywidualnego... i sprawdź, czy javascripty i cookie masz włączone Szydas - dzięki Druga wersja zadzialała - właśnie robię czystkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 12.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 A! Szydas Skorzystałam z Twojego namiaru na geologa. Pan Ober - przemiły człowiek, dostosował się do mojego wolnego czasu Zobaczymy jak jego ekipa wykona pracę. Jestem dobrej myśli P.S. Cena rzeczywiście nie jest najniższa na rynku. Jednak mam dość trudną sytuację gruntową i w dodatku moja działka jest na skarpie. Dlatego wolę zlecić badania raz, drożej, ale dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMarcin1719502044 12.02.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam U nas robota wre, łazienka dolna skończona, teraz leci górna. Płyty kartonowe na poddaszu położone. W związku z tym wykonawca podesłał rozliczenie. I pytanie do was, Ile płaciliście za położenie płyt g-k razem z folią i wełna? bimbelt Bardzo ładny kominek My też mamy narożny, niestety zdjęć brak ;-/ Tak samo robiony w Steel Arcie. Ale jak my kupowaliśmy to nie widzieliśmy u nich takich obudów. To gotwa czy robiona na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 12.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 A! Szydas Skorzystałam z Twojego namiaru na geologa. Pan Ober - przemiły człowiek, dostosował się do mojego wolnego czasu Zobaczymy jak jego ekipa wykona pracę. Jestem dobrej myśli P.S. Cena rzeczywiście nie jest najniższa na rynku. Jednak mam dość trudną sytuację gruntową i w dodatku moja działka jest na skarpie. Dlatego wolę zlecić badania raz, drożej, ale dokładne. na mnie zrobił wrażenie swoim podejściem do pracy - typowy fascynat. no i wszystko załatwia się z nim tak jakoś.... normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.02.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam środowo, ponawiam pytanie o bramy i ogrodzenia. Czy macie sprawdzone namiary na sprzedawców i wykonawców kutych ogrodzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts