tomek i ania 06.03.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Czy mogę prosić o namiary na hurtownię z materiałami elektrycznymi (kable, skrzynki itd.) z rozsądnymi cenami i kompetentną obsługą? Z góry dziekuję. Witam, ja osobiście kable kupowałem w castoramie, krążki po 100 mb. miały cenę bezkonkurencyją, resztę brałem w Magmie na Twardowskiego, ale to było jesienią zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 06.03.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Mam jeden namiar tylko dość drogi. jeżeli masz na myśli namiary ode mnie to dodam, że szukałem długo, bardzo długo i nie znalazłem nikogo innego - firmy często składają z gotowych elementów lub mają gotowe szablony. Byłem jeszcze za Kluczem u takiego jednego gościa, ale jakoś mnie nie przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 06.03.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam wszystkich, a ja poproszę o aktualne info: wiele teraz kosztuje mkw posadzki "na gotowo"? Witam, jeśli chodzi Ci o posadzkę półsuchą tzw. jastrych to 2 tygodnie temu płaciłem p.Ferlasowi (jest na "liście") 13 zl/metr - koszt robocizny. Tez robilam u Ferlasa posadzki i jestem bardzo zadowolona .Tanio i dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 06.03.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Uff... złożyłam wniosek pozwolenie na budowe wraz z przyłączmi i tak sobie myśle co dalej.Szukać ekipy, załatwiać kredyt, zmawiać materiały itd. Planuje wystartować we wrześniu a może szybciej. Nie wiem za co teraz się zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 06.03.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Uff... złożyłam wniosek pozwolenie na budowe wraz z przyłączmi i tak sobie myśle co dalej. Szukać ekipy, załatwiać kredyt, zmawiać materiały itd. Planuje wystartować we wrześniu a może szybciej. Nie wiem za co teraz się zabrać. Pierwsze to zapewnienie finansowania budowy, o ile znasz orientacyjne koszta. Materialy to na koncu. jak chcesz we wrzesniu to wg mnie nie ma sensu teraz bo przeplacisz. Wlasnie zaczynaja sie podwyzki i spekulacje, na jesieni powinno sie uspokoic. Ciepla zima znowu spowodowala ze nie ma na placach materialow, wiec mozna sie spodziewac powtorki z zeszlego roku. Za wykonawca rowniez mozesz zaczac sie ogladac. Bedziesz znala przynajmniej ile krzycza za wybudowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 06.03.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam, dawno tu nie zaglądałam ale to tylko dlatego, że wszystko sie pokręciło. Mamy już pozwolenie na budowę, ale ................nie damy rady postawić domu (przypominam projekt Diuna z Archipelagu) bo nas nie stać, generalnie koszty kredytu nas zabiją Rozważamy takie decyzje: 1. Sprzedajemy działkę za dobra cenę (nawet z projektem) i szukamy jakiegoś projektu developerskiego, 2. Kupujemy mniejszy projekt i łatwiejszy w budowie (taki do 140 m), osadzamy na działce (za co ponownie płacimy ok. 4 tys. zł), aneksujemy PnB i zaczynamy gdzieś w czerwcu budowę, Sytuacja jest o tyle ciężka, że musimy do lutego "uciec" z podatkiem za sprzedaż mieszkania, do teog mieszkamy w wynajętym, za sprzedaz mieszkania kupiliśmy działkę i zaczynamy ze stanem zero:) czyli wszystko na kredyt. ALE bank jako wkład własny w kredyt liczy nam działkę-co nie jest bez znaczenia przy oprocentowaniu. Mam mętlik w głowie i nie mam pojęcia co zrobić, działka jest naszą wymarzoną, ale pozostaje najważniejsze pytanie, czy przy budowie małego domu zamieścimy się w kwocie 500,000 zł No dobra wygadałam się pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 06.03.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam, dawno tu nie zaglądałam ale to tylko dlatego, że wszystko sie pokręciło. Mamy już pozwolenie na budowę, ale ................nie damy rady postawić domu (przypominam projekt Diuna z Archipelagu) bo nas nie stać, generalnie koszty kredytu nas zabiją Rozważamy takie decyzje: 1. Sprzedajemy działkę za dobra cenę (nawet z projektem) i szukamy jakiegoś projektu developerskiego, 2. Kupujemy mniejszy projekt i łatwiejszy w budowie (taki do 140 m), osadzamy na działce (za co ponownie płacimy ok. 4 tys. zł), aneksujemy PnB i zaczynamy gdzieś w czerwcu budowę, Sytuacja jest o tyle ciężka, że musimy do lutego "uciec" z podatkiem za sprzedaż mieszkania, do teog mieszkamy w wynajętym, za sprzedaz mieszkania kupiliśmy działkę i zaczynamy ze stanem zero:) czyli wszystko na kredyt. ALE bank jako wkład własny w kredyt liczy nam działkę-co nie jest bez znaczenia przy oprocentowaniu. Mam mętlik w głowie i nie mam pojęcia co zrobić, działka jest naszą wymarzoną, ale pozostaje najważniejsze pytanie, czy przy budowie małego domu zamieścimy się w kwocie 500,000 zł No dobra wygadałam się pozdrawiam wszystkich budujących Jesli masz fajna dzialke to ja bym zmienila projekt A nie mozesz np zrobic parteru a gora na pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 06.03.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam Geologa z listy (Marek Ober, ArtGeo) rownież polecam! Cena trochę wysoka, ale odwierty (z sondowaniem) zrobione bardzo solidnie. Każdy z nich jest szczegółowo opracowany. Już wiem, na czym stoję jak posiadasz jakiś numer kom. to podaj na priv. Dzwoniłem dziś kilka razy na numer z listy i nikt nie odbierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 06.03.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 06.03.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam, dawno tu nie zaglądałam ale to tylko dlatego, że wszystko sie pokręciło. Mamy już pozwolenie na budowę, ale ................nie damy rady postawić domu (przypominam projekt Diuna z Archipelagu) bo nas nie stać, generalnie koszty kredytu nas zabiją Rozważamy takie decyzje: 1. Sprzedajemy działkę za dobra cenę (nawet z projektem) i szukamy jakiegoś projektu developerskiego, 2. Kupujemy mniejszy projekt i łatwiejszy w budowie (taki do 140 m), osadzamy na działce (za co ponownie płacimy ok. 4 tys. zł), aneksujemy PnB i zaczynamy gdzieś w czerwcu budowę, Sytuacja jest o tyle ciężka, że musimy do lutego "uciec" z podatkiem za sprzedaż mieszkania, do teog mieszkamy w wynajętym, za sprzedaz mieszkania kupiliśmy działkę i zaczynamy ze stanem zero:) czyli wszystko na kredyt. ALE bank jako wkład własny w kredyt liczy nam działkę-co nie jest bez znaczenia przy oprocentowaniu. Mam mętlik w głowie i nie mam pojęcia co zrobić, działka jest naszą wymarzoną, ale pozostaje najważniejsze pytanie, czy przy budowie małego domu zamieścimy się w kwocie 500,000 zł No dobra wygadałam się pozdrawiam wszystkich budujących Według mnie zostaw działkę i zmień projekt. Diuna z Archipelagu jest faktycznie dużym i drogim domkiem. Poszukaj projektu domku z prostym dwuspadowym dachem o pow. do 150 m2. Staraj się unikać wykuszy, balkonów i lukarn. Nie są to najpiękniejsze projekty, ale wybieramy to na co nas stać. Ja właśnie taki projekt wybierałem i choć liczę się z każdym groszem to wybrałem projekt indywidualny(dosyć nietypowa działka). Jeżeli chodzi o kupno domku od dewelopera to są to pozorne oszczędności. Pamiętaj, że on na tym zarabia i to sporo do tego stosując najtańsze materiały i rozwiązania. Budując systemem gospodarczym wybudujesz taniej i z materiałów z których chcesz i jak chcesz. Oczywiście jeżeli podejdziesz do tego z głową. Do tego budując samemu finanse możesz rozłożyć w czasie np. kończąc górę i część wykończeniówki po jakimś czasie, a u dewelopera musisz wywalić kasę na raz Ja startuję z budową na jesień tego roku, także to są takie przemyślenia teoretyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 06.03.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam, dawno tu nie zaglądałam ale to tylko dlatego, że wszystko sie pokręciło. Mamy już pozwolenie na budowę, ale ................nie damy rady postawić domu (przypominam projekt Diuna z Archipelagu) bo nas nie stać, generalnie koszty kredytu nas zabiją Rozważamy takie decyzje: 1. Sprzedajemy działkę za dobra cenę (nawet z projektem) i szukamy jakiegoś projektu developerskiego, 2. Kupujemy mniejszy projekt i łatwiejszy w budowie (taki do 140 m), osadzamy na działce (za co ponownie płacimy ok. 4 tys. zł), aneksujemy PnB i zaczynamy gdzieś w czerwcu budowę, Sytuacja jest o tyle ciężka, że musimy do lutego "uciec" z podatkiem za sprzedaż mieszkania, do teog mieszkamy w wynajętym, za sprzedaz mieszkania kupiliśmy działkę i zaczynamy ze stanem zero:) czyli wszystko na kredyt. ALE bank jako wkład własny w kredyt liczy nam działkę-co nie jest bez znaczenia przy oprocentowaniu. Mam mętlik w głowie i nie mam pojęcia co zrobić, działka jest naszą wymarzoną, ale pozostaje najważniejsze pytanie, czy przy budowie małego domu zamieścimy się w kwocie 500,000 zł No dobra wygadałam się pozdrawiam wszystkich budujących Jezeli dzialka jest wymarzona to w zadnym wypadku nie sprzedawaj. Lepiej zmienic projekt. Ewentualnie przeczekac pewien okres i byc moze Wasza sytuacja finansowa sie poprawi i bedzie mogli wybudowac diune. Na dzialce obecnie nie powinniescie stracic, chyba ze powstanie obok jakas fabryka lub droga. Poczytajcie dzienniki budowy roznych osob i zobaczycie ze wszyskto jest mozliwe zarowno dom za 300 tys stan surowy jaki za 100 tys. Trzymamy kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 06.03.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Według mnie zostaw działkę i zmień projekt. Diuna z Archipelagu jest faktycznie dużym i drogim domkiem. Poszukaj projektu domku z prostym dwuspadowym dachem o pow. do 150 m2. Staraj się unikać wykuszy, balkonów i lukarn. Nie są to najpiękniejsze projekty, ale wybieramy to na co nas stać. Ja właśnie taki projekt wybierałem i choć liczę się z każdym groszem to wybrałem projekt indywidualny(dosyć nietypowa działka). Jeżeli chodzi o kupno domku od dewelopera to są to pozorne oszczędności. Pamiętaj, że on na tym zarabia i to sporo do tego stosując najtańsze materiały i rozwiązania. Budując systemem gospodarczym wybudujesz taniej i z materiałów z których chcesz i jak chcesz. Oczywiście jeżeli podejdziesz do tego z głową. Do tego budując samemu finanse możesz rozłożyć w czasie np. kończąc górę i część wykończeniówki po jakimś czasie, a u dewelopera musisz wywalić kasę na raz Ja startuję z budową na jesień tego roku, także to są takie przemyślenia teoretyczne Trudno się z tym nie zgodzić wszystko będę wiedziała po rozmowie z bankiem, bo teraz najważniejsze to wysokość raty przy transzach, czy damy radę A dom na pewno będzie prosty i może niezbyt ładny ale własny, bo ku temu skłaniam się najbardziej. Zobaczymy co na to mój mąż realista:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 06.03.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Ile teraz średnio u nas kosztuje wykonanie m2 domu? 2500/m2?? Dom bez lukarn itp. dach dwuspadowy, najpierw parter potem piętro, ok. 150 m2 i to z wykończeniem o średnim standardzie i zagospodarowaniem działki? dom podobny do tego - tylko jednostanowiskowy garaż http://projekty.wm.com.pl/domy/W06.html Witam, ja mam podobny domek, może ciut większy, no i mam kilka elementów, które podniosły znacząco koszt i jak tak liczę to mi wyjdzie chyba ok 2500zł/metr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.03.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam wszystkich, a ja poproszę o aktualne info: wiele teraz kosztuje mkw posadzki "na gotowo"? Witam, jeśli chodzi Ci o posadzkę półsuchą tzw. jastrych to 2 tygodnie temu płaciłem p.Ferlasowi (jest na "liście") 13 zl/metr - koszt robocizny. Tez robilam u Ferlasa posadzki i jestem bardzo zadowolona .Tanio i dokladnie Bryta, a konkretnie to ile? Tanio to pojęcie z gatunku tych względnych Z materiałem? Napisz proszę - może priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia74 06.03.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Mam jeden namiar tylko dość drogi. jeżeli masz na myśli namiary ode mnie to dodam, że szukałem długo, bardzo długo i nie znalazłem nikogo innego - firmy często składają z gotowych elementów lub mają gotowe szablony. Byłem jeszcze za Kluczem u takiego jednego gościa, ale jakoś mnie nie przekonał. tak, to ten od Ciebie, i powoli widzę, że wogóle z takimi schodami jakie masz Ty i jakie ja sobie wymarzyłam - jest problem, od jednego dzis usłyszałam że to jakaś specjalna technologia i zwykła stolarnia sobie nie poradzi. Liczyłam na trochę mniejszą cenę, dlatego że aktualnie posiadam schody zamontowane miesiąc temu które pod żadnym względem nie spełniaja moich kryteriów i niezależnie od popychanem z tym wykonawcą szukam solidnego który mi zrobi porządnie. Tylko 8 tyś mam już w plecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 06.03.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam Geologa z listy (Marek Ober, ArtGeo) rownież polecam! Cena trochę wysoka, ale odwierty (z sondowaniem) zrobione bardzo solidnie. Każdy z nich jest szczegółowo opracowany. Już wiem, na czym stoję jak posiadasz jakiś numer kom. to podaj na priv. Dzwoniłem dziś kilka razy na numer z listy i nikt nie odbierał Poleciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 06.03.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Do tego budując samemu finanse możesz rozłożyć w czasie np. kończąc górę i część wykończeniówki po jakimś czasie, a u dewelopera musisz wywalić kasę na raz Ja startuję z budową na jesień tego roku, także to są takie przemyślenia teoretyczne widać, że teoretyczne bo realia są jednak inne. 1) dostajesz kredyt (o ile budujesz na kredyt) i bank rozlicza cię z prac. Jak w harmonogramie napiszesz, że za kasę ociepliło się poddasze to przychodzi inspektor z banku i to weryfikuje. Jak nie zrobione to nie ma wypłaty kolejnej transzy 2) czego nie chcesz robić na górze?? rury, tynki, ocieplenie - musisz. To co zostaje?? Łazienki faktycznie nie trzeba (ale patrz punkt 4). Nie pomalujesz pokoi - a co to za oszczędność?? Nie położysz paneli - jak masz schody szyte na miarę to się nie da nie kłaść paneli. Z pracy, których można nie wykonać zaoszczędzisz grosze. A jak kupujesz paneli na 100m2 a nie na 20m2 to leszą cenę dostaniesz. No i masz panele jednakowe w całym domu a skąd wiesz, że za rok będą jeszcze produkowali te co kupisz dziś? 3) kolejność prac wykończeniowych powinna być "z góry na dół". Tak samo jak posadzki wylewa się najpierw na górze a po nich na dole. Budowlańcy w większości to brudasy a o mienie nasze nie dbają wcale. Jak zrobisz dół a następnie zabierzesz się za górę, to ciągłe wędrówki po nowych panelach czy płytkach (a nie daj Bóg po schodach drewnianych) spowodują, że po zrobieniu góry dół będzie nadawał się do poprawki. 4) robienie góry później oznacza życie na ciągłej budowie i w brudzie. Wiem co mówię - 2 miesiące mieszkałem w trakcie jak trwały prace (gładzenie, malowanie i kładzenie płytek). Mieszkaliśmy na piętrze a prace trwały na dole, ale i tak na górę jak się wchodziło to brud na kapciach się nosiło. Ale mieliśmy trochę prywatności - na górę budowlańcy już nie wchodzili. Po za tym jak się już mieszka, to się nic nie chce robić. 5) rozkładanie budowy w czasie doprowadza do sytuacji, że ciągle kasa będzie szła na budowę. I tu przypomina mi się taka opowieść - "spytano się dziecka gdzie pojedzie na wakacje? Nigdzie - w tym roku robimy płot". I tak właśnie wygląda budowanie rozłożone na lata - kasa idzie na budowę i nie ma kasy na wakacje, czasu dla dzieci itp. Moje dziecko miało już dość wypadów do Castoramy tak bardzo, że skarżyło się pani w przedszkolu. Trzeba zacząć budowę i ją jak najszybciej skończyć i cieszyć się domem. to co piszę to moje przepyślenia PO budowie. Jakbym miał się budować to tak jak teraz - szybko i na gotowe. co do domów gotowych to zgadzam się całkowicie - to kasa wyrzucona w błoto. Za te same pieniądze kupujesz dom 150m2 lub budujesz dom 200m2. Po za tym jakość materiałów w domach deweloperskich to najniższa półka. Przykładem niech tu będą bramy garażowe zwykłe blaszane nieocieplone lub najtańsze okna. No i nie wiesz jak to było tak naprawdę budowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 06.03.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 z takimi schodami jakie masz Ty i jakie ja sobie wymarzyłam - jest problem, od jednego dzis usłyszałam że to jakaś specjalna technologia i zwykła stolarnia sobie nie poradzi. i właśnie to mi się spodobało u Górajka - on widział problem ale i widział rozwiązanie. Najpierw miały być schody na konstrukcji stalowej oklejane drzewem, ale później zaproponował całkowicie drewniane i sklejane. Jak narazie wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 06.03.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Matam, jesli nie masz czasu sie zajac lista, to daj znac. Ja chetnie ja przepisze i dodam nowe wpisy. Witam Powiem tak, ze do tej pory od ogloszenia checi prowadzenia listy dostalem 1 wpis. Niewidizialem wiec sensu publikowania nowej listy. Jezeli sa chetni do publikowania opinii to prosze o ich przeslanie na adres [email protected] Ja ta liste do edycji (konto ktore zalozylem) dam kazdemu chetnemu, wiec moge Tobie ja udostepnic, jak bede w domku to podam namiary. Dwa namiary ode mnie już pofrunęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 06.03.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dzien dobry wszystkimNiebawem planujemy tynkowanie wnętrz.Chce zapytac o namiary na godnego polecenia wykonawcę od tynków gipsowych kladzionych maszynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts