iwcia74 06.03.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 czy jeśli nie jestem zbyt aktywna a podam namiar na fajnego kafelkarza to mogę liczyć na listę? nie wiem czemu sie wcześniej nie odzywałam, czytam forum od bez mała 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 06.03.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 czy jeśli nie jestem zbyt aktywna a podam namiar na fajnego kafelkarza to mogę liczyć na listę? nie wiem czemu sie wcześniej nie odzywałam, czytam forum od bez mała 2 lat To jest takie male zabezpieczenie przed osobami calkowicie z zewnatrz. Wiec jak dasz sprawdzony namiar to sadze ze resta osob nie bedzie miala zastrzezen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 06.03.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Czy do wykończenia podmurówki daje się pełne cegły klinkierowe, czy można drążone? Czy takie drążone nie są bardziej podatne na przedostawanie się wody i erozję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 06.03.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dzien dobry wszystkim Niebawem planujemy tynkowanie wnętrz. Chce zapytac o namiary na godnego polecenia wykonawcę od tynków gipsowych kladzionych maszynowo. Daje namiary na priv Wlasnie robie liste przeslij namiary na [email protected] Obiecuje ze w przyszlym tygodniu przygotuje bo musze przeszukac notatnik Dzisiaj zasypał mnie opiniami kammaje, dodam swoje Guzikow i bede rozsyłał jutro liste. Wiec prosze chetnych o podsylanie opini. Może po prostu warto przepisać starą listę i na bieżąco uzupełniać o nowe wpisy? Wydaje mi się, że osoby, które już wpisały swoje opinie, nie mają zamiaru teraz ich wycofać. P.S. Na starej liście polecana jest pani architekt Magda Zgorzelicka. W rzeczywistości, ma ona na nazwisko Zgorzelska. Tak w każdym razie twierdzi Nie posiadam źródeł listy, a nie mam tyle czasu aby te 19 stron przekleić, może później. Na obecnym etapie będą przesyłane obydwie wersje listy. Jeżeli znajdzie się chętny to dam swoje źródła . matam, jak ci się nie chce, to zaraz ci wyślę na skrzynkę wersję do edycji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.03.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Ile teraz średnio u nas kosztuje wykonanie m2 domu? 2500/m2?? Dom bez lukarn itp. dach dwuspadowy, najpierw parter potem piętro, ok. 150 m2 i to z wykończeniem o średnim standardzie i zagospodarowaniem działki? dom podobny do tego - tylko jednostanowiskowy garaż http://projekty.wm.com.pl/domy/W06.html Witam, ja mam podobny domek, może ciut większy, no i mam kilka elementów, które podniosły znacząco koszt i jak tak liczę to mi wyjdzie chyba ok 2500zł/metr . Piszesz o mkw użytkowych czy całkowitych? Wliczając garaż czy nie? 150m2 z garażem ze skosami 170m2 z garażem po podłodze OK. Ale mi bardziej chodziło o info, którą z tych 2 wielkości (150 czy 170) brałeś do kalkulacji ceny mkw, którą podałeś. Rozumiesz, jesli np. koszt budowy wyniesie 375 tys. to przy 150 mkw wyjdzie własnie 2500 ale przy 170 juz mniej Ja jeszcze nie wiem jak skończy się "zabawa" (cena mkw) u nas ale ... juz się boję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 07.03.2008 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Chyba wiosna już blisko . Wymiana informacji na forum bardzo się ożywiła. Suuper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 07.03.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam wszystkich, a ja poproszę o aktualne info: wiele teraz kosztuje mkw posadzki "na gotowo"? Witam, jeśli chodzi Ci o posadzkę półsuchą tzw. jastrych to 2 tygodnie temu płaciłem p.Ferlasowi (jest na "liście") 13 zl/metr - koszt robocizny. Tez robilam u Ferlasa posadzki i jestem bardzo zadowolona .Tanio i dokladnie Bryta, a konkretnie to ile? Tanio to pojęcie z gatunku tych względnych Z materiałem? Napisz proszę - może priv? Chetnie bym pomogla ale nie pamietam wydaje mi sie ze nie cale 30 chyba 28 zl robocizna +material (bez styropianow i papy) Witam, jak policzyłem piasek, cement, plastyfikator i robociznę to mi wyszło 26,43 zł/metr, ale posadzkę mam od 7-10 cm grubości. Wody nie liczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 07.03.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 07.03.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 liczyłam 150x2000/m2 = 300 tys. ... ale jak czytam posty to raczej nie wydołam z taką kwotą co tu zrobić? zmieniać projektu nie będę, bo już mam zrobione wykopy i stan 0 i projekt miał dużo poprawek - wyszedł prawie indywidualny, ale jak sie okazuje.. za duży.. sic! U mnie na razie wychodzi 1600 zl m (liczony calokowiej ) brakuje mi jeszcze podlug parter,gora ,lazienek ,malowania i szpachlowania scian ,samych plyt gipsow-kart gora .drzwi gora . Ale buduje w bardzo dobrym standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 07.03.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam wszystkich, a ja poproszę o aktualne info: wiele teraz kosztuje mkw posadzki "na gotowo"? Witam, jeśli chodzi Ci o posadzkę półsuchą tzw. jastrych to 2 tygodnie temu płaciłem p.Ferlasowi (jest na "liście") 13 zl/metr - koszt robocizny. Tez robilam u Ferlasa posadzki i jestem bardzo zadowolona .Tanio i dokladnie Bryta, a konkretnie to ile? Tanio to pojęcie z gatunku tych względnych Z materiałem? Napisz proszę - może priv? Chetnie bym pomogla ale nie pamietam wydaje mi sie ze nie cale 30 chyba 28 zl robocizna +material (bez styropianow i papy) Witam, jak policzyłem piasek, cement, plastyfikator i robociznę to mi wyszło 26,43 zł/metr, ale posadzkę mam od 7-10 cm grubości. Wody nie liczę . Dzieki za info. Ja będę dawał wylewkę na ogrzewanie podłogowe i jak sprawdzałem to chyba bedę musiał dać min. 6,5-7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 07.03.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 liczyłam 150x2000/m2 = 300 tys. ... ale jak czytam posty to raczej nie wydołam z taką kwotą co tu zrobić? koszty budowy powinno redukowac się od "końca" budowy. Życie pokazuje że to jakoś tak samo wychodzi Czyli wszystko to co robisz na końcu a zatem masz do tego swobodny dostęp i możesz po jakimś czasie wymienić. Zatem tanie kafle, panele, drzwi, kuchnia, kibelki, wanny, grzejniki, może okna, może dachówka. Bo to za 5 lat można wymienić (na kolejne tanie). Nirobienie kominka od razu, choć tu kłaniają się przepisy. Zdecydowanie nie można oszczędzać na: ścianach, podłodze, tynkach, instalacji elektrycznej i hydraulicznej - na wszystkim tym, czego nie można wymienić lub wymiana będzie kosztowała krocie. Nie oszczedzałbym też na nierobienu ocieplenia - to tylko przesunięcie kosztów - nie robisz ociepenia, ale płacisz większe rachunki za ogrzewanie a dodatkowo budynek dostaje w kość. I na nieocieplonej bramie garażowej. Oczywiście nie trzeba robić ogrodzenia docelowego, podjazdów i ogrodu - na tym bym oszczędzał na początku. No i garaż - nie musi mieć kafli na podłodze od razu. Wydaje mi się, że lepiej zrobić wszysko taniej, niż zostawić parę pomieszczeń na później. W tanim mieszkaniu można spokojnie żyć, a w niedokończonym niedokońca. A jak w planach są dzieci to już wiadomo, że z kasą na dokończenie będzie krucho. I jeszcze jedno - do wyliczonego kosztu budowy należy doliczyć +20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 07.03.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Pochwalę się, że już trzem ekipom dałam do wyceny nasz ewentualny projekt i teraz czekamy:)Jak wyceny będą zachęcające to pewnie go kupimy i zaczniemy budowę około czerwca/lipca 2008. Zdecydowaliśmy się zamiast Diuny budować Sagę II z pracowni MG Projekt dom, który juz "na wejściu" jest o 100 m mniejszy:)Także trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 07.03.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Pochwalę się, że już trzem ekipom dałam do wyceny nasz ewentualny projekt i teraz czekamy:) Jak wyceny będą zachęcające to pewnie go kupimy i zaczniemy budowę około czerwca/lipca 2008. Zdecydowaliśmy się zamiast Diuny budować Sagę II z pracowni MG Projekt dom, który juz "na wejściu" jest o 100 m mniejszy:) Także trzymajcie kciuki. Mozesz podac linka do projektu to ocenimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 07.03.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Mozesz podac linka do projektu to ocenimy już podaję:) http://www.mgprojekt.com.pl/domki/saga2/index.php i jeszcze jedno pytanie, będziemy musieli budować 30 m odcinek sieci wod-kan, żeby się wpiąć do sieci. Czy możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 07.03.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Mozesz podac linka do projektu to ocenimy już podaję:) http://www.mgprojekt.com.pl/domki/saga2/index.php i jeszcze jedno pytanie, będziemy musieli budować 30 m odcinek sieci wod-kan, żeby się wpiąć do sieci. Czy możecie kogoś polecić? Projekt sliczny ale potwornie drogi duzo niestandardowych okien bardzo drogi dach . Ja rownierz mam czterospadowy dach (z koszami ) i poszla makabryczna ilosc dachowki do docinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 07.03.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Pochwalę się, że już trzem ekipom dałam do wyceny nasz ewentualny projekt i teraz czekamy:) Jak wyceny będą zachęcające to pewnie go kupimy i zaczniemy budowę około czerwca/lipca 2008. Zdecydowaliśmy się zamiast Diuny budować Sagę II z pracowni MG Projekt dom, który juz "na wejściu" jest o 100 m mniejszy:) Także trzymajcie kciuki. To chyba słuszna decyzja. Koszt zmiany projektu to znikomy ułamek całych nakładów finansowych. Nie wiem, jaką masz sytuację rodzinną, ale w domu 120-150m2 wygodnie się będzie mieszkać 4-5 osobom. 200 czy 300 metrów to luksus i zbytek, a jak ma zabraknąć pieniędzy to zdecydowanie lepiej wybrać mniejszy, funkcjonalnie zaplanowany projekt i mieszkać w wykończonym domu, niż zostać z rozgrzebaną budową wielkiej landary, którą pewnie trudno będzie sprzedać. W zakładanej przez Ciebie kwocie 500tys. my zmieściliśmy się z działką, wykończonym domem 156m2 (w tym 30m2 garaż) i ogrodzeniem. Jak zrobimy podjazdy i ścieżki, to może być ciut więcej. Co prawda zaczęlkiśmy budowę 1,5 roku temu, ale Wy za to macie juz działkę. Mieszkamy we czwórkę, z dwójką dzieci, dom wykonany w dobrym standardzie. Metraż jest w sam raz. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 07.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Mozesz podac linka do projektu to ocenimy już podaję:) http://www.mgprojekt.com.pl/domki/saga2/index.php i jeszcze jedno pytanie, będziemy musieli budować 30 m odcinek sieci wod-kan, żeby się wpiąć do sieci. Czy możecie kogoś polecić? Projekt sliczny ale potwornie drogi duzo niestandardowych okien bardzo drogi dach . Ja rownierz mam czterospadowy dach (z koszami ) i poszla makabryczna ilosc dachowki do docinania Ponadto przy wielospadowym dachu przestrzeni na poddaszu jest mniej i trudniej ją zagospodarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 07.03.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 my też mamy dwoje dzieci, jedno ma 11 lat, drugie 1,5 roku:) Rzeczywiście jest mało przestrzeni na górze, ale teraz mieszkamy na 52 m2 więc dla nas będzie wystarczająco. Co do dachu to rzeczywiście jest trudny, ale po wycenie Diuny wszystko wygląda dużo lepiej, poza tym Diuna miała 600m2 dachu a tu mamy "tylko" 227m2:) Dachówka w założeniu będzie cementowa, mam nadzieję, że nie puści nas z torbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 07.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Mozesz podac linka do projektu to ocenimy już podaję:) http://www.mgprojekt.com.pl/domki/saga2/index.php i jeszcze jedno pytanie, będziemy musieli budować 30 m odcinek sieci wod-kan, żeby się wpiąć do sieci. Czy możecie kogoś polecić? hmmm.. ten domek też nie będzie tani... chyba, że w czasie adaptacji pozmieniacie okna na standardowe, polikwidujecie wykusze, trochę uprościcie dach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 07.03.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 hmmm.. ten domek też nie będzie tani... chyba, że w czasie adaptacji pozmieniacie okna na standardowe, polikwidujecie wykusze, trochę uprościcie dach.... no i jeszcze piętro na dwóch poziomach. Ciekawe czy ten brodzik na dole faktycznie wejdzie pod schody?? A w saloONie jest słup - dobrze widzę?? A jaki macie układ stron świata na działce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts