Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmmm.. ten domek też nie będzie tani... chyba, że w czasie adaptacji pozmieniacie okna na standardowe, polikwidujecie wykusze, trochę uprościcie dach....

no i jeszcze piętro na dwóch poziomach. Ciekawe czy ten brodzik na dole faktycznie wejdzie pod schody?? A w saloONie jest słup - dobrze widzę??

A jaki macie układ stron świata na działce??

słup jest ale można go wywalić, ktoś już to przerabiał, ten pokój nad garażem jest tylko o 50 cm niżej niż cała góra.

Układ stron świata podam później bo nie pamiętam:)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Ile teraz średnio u nas kosztuje wykonanie m2 domu? 2500/m2??

Dom bez lukarn itp. dach dwuspadowy, najpierw parter potem piętro, ok. 150 m2 i to z wykończeniem o średnim standardzie i zagospodarowaniem działki?

dom podobny do tego - tylko jednostanowiskowy garaż

http://projekty.wm.com.pl/domy/W06.html

To domu czy zagospodarowania dzialki?

I co rozumiesz przez "sredni" standard?

U mnie koszt jak na razie wyniosl jakies 2000zl/m2 (wliczajac garaz i hobby room), ale brakuje jeszcze sporo jesli chodzi o wykonczenie. Na dzien dzisiejszy mam zrobiona mala lazienke, gladzie, kominek i wiekszosc podlog na parterze. Pietro nie ruszone, brakuje wiekszosci drzwi wewnetrznych, kuchni, obrobek balkonow i tarasu, osprzetu elektrycznego i wielu innych reczy. Wydaje mi sie, ze w tych 2500zl powinienem sie zmiescic, ale to raczej bez zagospodarowania dzialki i bez specjalnego szalenstwa jesli chodzi o wykonczenie.

Dzień dobry,

Jestem tu (zalogowany) 1. raz i dlatego chciałem się przywitać.

W poszukiwaniu interesujących mnie spraw czytuję Was od jakiegoś czasu.

W waszym gronie jestem pewnie specjalnym przypadkiem, bo nie mam domu wolnostojącego ale mieszkam w szeregowcu. Przez co pewnie problemy dotyczą mnie w mniejszym stopniu niż Was a inne bardziej

No ale przynajmniej jeden mamy wspólny. Mam poddasze, które chcę w tym roku zrobić "zamieszkanym". Dach jest ocieplony, instalacja co i wodno-kanalizacyjna rozprowadzona, instalacja elektryczna pociągnięta na górę. Brakuje "tylko" regipsów, scianek działowych i wielu "drobiazgów".

Wiem, że "robienie" góry przy zamieszkanym "dole" nie jest najlepszym pomysłem ale czasem życie zmusza do takich rozwiązań.

Czy możecie polecić ekipy "zajmujące się" poddaszami. Jeden kontakt, dzieki uważnemu wertowaniu grupy już mam, ale potrzebowałbym jeszcze przynajmniej kilka, żeby wybrać ten (w moim mniemaniu) najlepszy.

W miarę jak będzie nam się materializowała wizja tego naszego poddasza a pojawiać się będą pytania licze na Wasze opinie.

Pozdrawiam

Szydas jak dom stanie na działce, to taras ma od zachodu z widokiem na las:)

rozumiem, że wy budujecie dom z lustrzanym odbiciem tego z projektu, a nie z garażem od południa??

Jeszcze mam pytanie odnośnie listy wykonawców - to gdzie się podziała ta, która kiedyś była pod adresem http://gaiger............ Ktoś wie??

czy jeśli nie jestem zbyt aktywna a podam namiar na fajnego kafelkarza to mogę liczyć na listę?

nie wiem czemu sie wcześniej nie odzywałam, czytam forum od bez mała 2 lat :oops:

To jest takie male zabezpieczenie przed osobami calkowicie z zewnatrz. Wiec jak dasz sprawdzony namiar to sadze ze resta osob nie bedzie miala zastrzezen :)

nie udzielałam sie bo sie nie buduje tylko wykańczam deweloperskie dwupoziomowe mieszkanie, siedziałam głównie na wnętrzach i czytałam czytałam...

mój fachowiec ma pewne wady ale robi dokładnie i ma własne słuszne pomysły (jest kafelkarzem, ale pomagał nam w elektryce, regipsach i gładzi)

Witam

No w koncu grupa niezle zadzialala i dostalem kolejne wpisy. Dzisiaj wieczorem wysylka.

Szydas obecnie nie mam czasu na edycje starej. Moze nastepne edycja.

kammaje lista ze strony przeszla do podziemia i byla dystruowana przez klausa

iwcia74 przeslij te namiary na maila i spodziewaj sie poczty.

No dobrze kochana grupo:) znowu potrzebuję porady.

Dostaliśmy pierwszą wycenę robocizny stanu surowego otwartego, czy kwota 70-80 tys. to dużo za naszą sagę (http://www.mgprojekt.com.pl/domki/saga2/index.php ), czy też przy dzisiejszych cenach całkiem normalnie? Dodam, że z naszej strony dajemy tylko i wyłącznie pompę do betonu, ale nie mamy w cenie elewacji i wylanych tarasów.

Czekamy jeszcze na ceny 3 ekip.

Do tego budując samemu finanse możesz rozłożyć w czasie np. kończąc górę i część wykończeniówki po jakimś czasie, a u dewelopera musisz wywalić kasę na raz

Ja startuję z budową na jesień tego roku, także to są takie przemyślenia teoretyczne

widać, że teoretyczne bo realia są jednak inne.

1) dostajesz kredyt (o ile budujesz na kredyt) i bank rozlicza cię z prac. Jak w harmonogramie napiszesz, że za kasę ociepliło się poddasze to przychodzi inspektor z banku i to weryfikuje. Jak nie zrobione to nie ma wypłaty kolejnej transzy

2) czego nie chcesz robić na górze?? rury, tynki, ocieplenie - musisz. To co zostaje?? Łazienki faktycznie nie trzeba (ale patrz punkt 4). Nie pomalujesz pokoi - a co to za oszczędność?? Nie położysz paneli - jak masz schody szyte na miarę to się nie da nie kłaść paneli. Z pracy, których można nie wykonać zaoszczędzisz grosze. A jak kupujesz paneli na 100m2 a nie na 20m2 to leszą cenę dostaniesz. No i masz panele jednakowe w całym domu a skąd wiesz, że za rok będą jeszcze produkowali te co kupisz dziś?

3) kolejność prac wykończeniowych powinna być "z góry na dół". Tak samo jak posadzki wylewa się najpierw na górze a po nich na dole. Budowlańcy w większości to brudasy a o mienie nasze nie dbają wcale. Jak zrobisz dół a następnie zabierzesz się za górę, to ciągłe wędrówki po nowych panelach czy płytkach (a nie daj Bóg po schodach drewnianych) spowodują, że po zrobieniu góry dół będzie nadawał się do poprawki.

4) robienie góry później oznacza życie na ciągłej budowie i w brudzie. Wiem co mówię - 2 miesiące mieszkałem w trakcie jak trwały prace (gładzenie, malowanie i kładzenie płytek). Mieszkaliśmy na piętrze a prace trwały na dole, ale i tak na górę jak się wchodziło to brud na kapciach się nosiło. Ale mieliśmy trochę prywatności - na górę budowlańcy już nie wchodzili. Po za tym jak się już mieszka, to się nic nie chce robić.

5) rozkładanie budowy w czasie doprowadza do sytuacji, że ciągle kasa będzie szła na budowę. I tu przypomina mi się taka opowieść - "spytano się dziecka gdzie pojedzie na wakacje? Nigdzie - w tym roku robimy płot". I tak właśnie wygląda budowanie rozłożone na lata - kasa idzie na budowę i nie ma kasy na wakacje, czasu dla dzieci itp. Moje dziecko miało już dość wypadów do Castoramy tak bardzo, że skarżyło się pani w przedszkolu. Trzeba zacząć budowę i ją jak najszybciej skończyć i cieszyć się domem.

to co piszę to moje przepyślenia PO budowie. Jakbym miał się budować to tak jak teraz - szybko i na gotowe.

co do domów gotowych to zgadzam się całkowicie - to kasa wyrzucona w błoto. Za te same pieniądze kupujesz dom 150m2 lub budujesz dom 200m2.

Po za tym jakość materiałów w domach deweloperskich to najniższa półka. Przykładem niech tu będą bramy garażowe zwykłe blaszane nieocieplone lub najtańsze okna. No i nie wiesz jak to było tak naprawdę budowane.

Już Cię uwielbiam :D . Z ust wyjąłeś mi te spostrzeżenia, tylko że ja zaczynam "przygodę" z własnym domkiem a Ty przekonałeś się o wszystkim na własnej skórze.

Brakuje jeszcze tylko punktu: jak przekonać do pewnych prawd swojego ślubnego, który wszystko chce mieć wszystko na tip top a nie do końca chyba zdaje sobie sprawę z kosztów :lol: :lol:

A.

Ile teraz średnio u nas kosztuje wykonanie m2 domu? 2500/m2??

Dom bez lukarn itp. dach dwuspadowy, najpierw parter potem piętro, ok. 150 m2 i to z wykończeniem o średnim standardzie i zagospodarowaniem działki?

dom podobny do tego - tylko jednostanowiskowy garaż

http://projekty.wm.com.pl/domy/W06.html

To domu czy zagospodarowania dzialki?

I co rozumiesz przez "sredni" standard?

U mnie koszt jak na razie wyniosl jakies 2000zl/m2 (wliczajac garaz i hobby room), ale brakuje jeszcze sporo jesli chodzi o wykonczenie. Na dzien dzisiejszy mam zrobiona mala lazienke, gladzie, kominek i wiekszosc podlog na parterze. Pietro nie ruszone, brakuje wiekszosci drzwi wewnetrznych, kuchni, obrobek balkonow i tarasu, osprzetu elektrycznego i wielu innych reczy. Wydaje mi sie, ze w tych 2500zl powinienem sie zmiescic, ale to raczej bez zagospodarowania dzialki i bez specjalnego szalenstwa jesli chodzi o wykonczenie.

U mnie będzie podbnie jak u Ciebie.

PS. Przy okazji, kiedy jakieś nowe fotki w galerii? :lol:

chciałabym poprosić o opinie dot. naszego projektu. Co z doświadczenia możecie nam podpowiedzieć?? Ja przewiduję cenę metra na "gotowo" czyli do zamieszkania na 2500 zł bez ogrodzenia i zagospodarowania terenu :(

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=20&flip=1

pozdrawiam

A.

Nie wiem kiedy planujecie budowę i czy macie ustalone wstępne wyceny na robociznę stanu surowego. Obawiam się jednak, że w kwocie 482.863,86 zł. podanej na stronie biura projektowego nie da się zmieścić. Domek ładny ale prosty nie jest.

No chyba, że macie dojscie do materiałów i fachowców w rodzinie :D

Ale próbowac trzeba. Powodzenia.

Robert

Witam wieczorkowo - kominkowo :D

Ponawiam prośbę o namiary na wykonawców:

a) ogrodzenie, podmurówka, siatka, cegła klinkierowa itp.

b) bruk, podjazdy i chodniczki

podeśle dziś wieczorem lub jutro człowieka od bruku...godny polecenia...uczciwy,niedrogi...a ja w zamian poproszę

o stolarza z okolic Szczecina co mi drzi wew zrobi....ładnie!

i ja poproszę namiary na brukarza

mam stolarza - nie wiem jak robi drzwi ale widzialem schody i byłem pod wrażeniem solidności roboty

ooo!!! to znowu coś dla mnie!

ja też bardzo poproszę o namiary stolarsko-schodziarsko-brukarskie (na priv'a, oczywiście!) :p

To ja też poproszę. Nawet się człowiek nie obejrzy i będą potrzebne :D

Nasza ekipa idzie jak burza. :D