tomadyna 09.03.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Wiam Powiedzcie mi, co takiego ciekawego znajdują wykonawcy na naszej liście? Siedzę i próbuję ułożyć przemyślaną odpowiedź i nie wiem, jak mam się odnieść do utajnienia listy. sprawa prosta - jeżeli znajdą niepochlebną opinię o sobie podadzą do sądu autora, albo we własnym zakresie będą próbowali zmusić autora do zmiany wpisu... na forum takie przypadki już się zdarzały... To ładnie.... Nie przyszło mi do głowy, że dochodziło do takich sytuacji...W takim razie już w pełni rozumiem głosy, za wysyłaniem listy tylko do aktywnych użytkowników. Jest jeszcze jedna strona medalu - byli wykonawcy którzy po zapoznaniu się z listą na której było sporo pozytywnych opinii podnosili bez uzasadnienia ceny. Tak więc ujawnianie listy wykonawcom jest błędem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 09.03.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Jest jeszcze jedna strona medalu - byli wykonawcy którzy po zapoznaniu się z listą na której było sporo pozytywnych opinii podnosili bez uzasadnienia ceny. Tak więc ujawnianie listy wykonawcom jest błędem ! To oczywiste. Nie dla nich tworzymy tą listę. Zdarzenia, które opisujecie sprawiają, że opada mi szczęka. Wychodzi na to, że ludzie jeszcze nieraz mnie zaskoczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 09.03.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ile wyszlo wam ocieplenie domku wraz z tynkiem w przeliczeniu na m2? Przyłączam się do pytania. Witam jestem akurat na etapie robienia elewacji, odnośnie kosztów jakie dotychczas poniosłem na moje 200 m.kw. : 15 cm styropian - ok. 19 zł/m.kw. robota - 37 zł/metr na gotowo z boniami + parapety extra, materiał : siatka, klej i grunt ceresit, kołtki, narożniki, profile przyokienne pcv - ok 2100 zł, tynk mineralny - ok. 1000 zł, wychodzi ok 71 zł/m.kw. bez parapetów i farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 09.03.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Wiam Powiedzcie mi, co takiego ciekawego znajdują wykonawcy na naszej liście? Siedzę i próbuję ułożyć przemyślaną odpowiedź i nie wiem, jak mam się odnieść do utajnienia listy. sprawa prosta - jeżeli znajdą niepochlebną opinię o sobie podadzą do sądu autora, albo we własnym zakresie będą próbowali zmusić autora do zmiany wpisu... na forum takie przypadki już się zdarzały... To ładnie.... Nie przyszło mi do głowy, że dochodziło do takich sytuacji...W takim razie już w pełni rozumiem głosy, za wysyłaniem listy tylko do aktywnych użytkowników. Jest jeszcze jedna strona medalu - byli wykonawcy którzy po zapoznaniu się z listą na której było sporo pozytywnych opinii podnosili bez uzasadnienia ceny. Tak więc ujawnianie listy wykonawcom jest błędem ! dokładnie tak - pełna lista powinna być dostępna tylko dla aktywnych forumowiczów. dla początkujących informacje możemy przkazywać na priv. dodatkowo nie pochwalam pomysłu podpisywania opinii adresem e-mailowym autora, wystarczy ksywka z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 09.03.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 ...dodatkowo nie pochwalam pomysłu podpisywania opinii adresem e-mailowym autora, wystarczy ksywka z forum. Tu się akurat zgodzę z Szydasem. Jeżeli ktoś będzie miał więcej pytań, zawsze może napisać prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 09.03.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam Wszystkich Ile obecnie średnio kosztuje m kw. ocieplenia poddasza, zrobienie sufitów na poddaszu i postawienie ścian działowych gipsowo-kartonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 09.03.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Wiam Powiedzcie mi, co takiego ciekawego znajdują wykonawcy na naszej liście? Siedzę i próbuję ułożyć przemyślaną odpowiedź i nie wiem, jak mam się odnieść do utajnienia listy. sprawa prosta - jeżeli znajdą niepochlebną opinię o sobie podadzą do sądu autora, albo we własnym zakresie będą próbowali zmusić autora do zmiany wpisu... na forum takie przypadki już się zdarzały... To ładnie.... Nie przyszło mi do głowy, że dochodziło do takich sytuacji...W takim razie już w pełni rozumiem głosy, za wysyłaniem listy tylko do aktywnych użytkowników. Jest jeszcze jedna strona medalu - byli wykonawcy którzy po zapoznaniu się z listą na której było sporo pozytywnych opinii podnosili bez uzasadnienia ceny. Tak więc ujawnianie listy wykonawcom jest błędem ! dokładnie tak - pełna lista powinna być dostępna tylko dla aktywnych forumowiczów. dla początkujących informacje możemy przkazywać na priv. dodatkowo nie pochwalam pomysłu podpisywania opinii adresem e-mailowym autora, wystarczy ksywka z forum. Ja tez uwazam ze nalezy udostepniac aktywnym uzytkownikom. Co do adresow email, to osobiscie uwazam ze powinny byc podawane, w koncu kazdy bierze odpowiedzialnosc za swoje opinie. Chociaz jak zauwazycie zrobilem wyjatek ze wzgledu na szczegolny charakter opinii. O liscie nie wiedza wszyscy wykonawcy, lecz ci co sa to juz wiedza od uzytkownikow i naturalnie chca zaspokoic swoja ciekawosc. Prawda jest ze ci polecani celowo zwiekszaja ceny, co jest naturalna zasada ze za jakosc sie placi. Reasumujac, prosze wszystkich co wyslali prosbe o liste bez nicka z forum o ponowne przeslanie prosby. Reszte prosze o wyrozumialosc. Dzieki za krotka dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 09.03.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ja rozpoczynam przygodę z budowaniem i bardzo dobrze czuję się z myślą, że mam całą listę z opiniami na temat wykonawców A tak serio, to już nie będę rozsyłała listy. Cieszę się, że jestem w kręgu wtajemniczonych Decyzję o jej rozsyłaniu, pozostawiam Wam - bardziej zaawansowanym użytkownikom tego forum. budowanie to może zaczynasz, ale forumowiczem jesteś aktywnym a to jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 09.03.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Prawda jest ze ci polecani celowo zwiekszaja ceny, co jest naturalna zasada ze za jakosc sie placi. . żeby to sie tylko kończyło na podniesieniu cen Raczej bym stwierdziła, że psuje się również jakość wykonanej pracy, zrobili się bardzo pewni siebie, dużo zamówień otrzymują i niedotrzymują terminów a czasami odwalają wręcz fuchę. Chyba, że tylko ja miałam takiego pecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekG 09.03.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam, została mi (po zakończeniu prac nad ociepleniem) wełna Rockwool Fasrock L o grubościach 5, 10, 15cm i ilościach odpowiednio 40, 10 i 170 opakowań. Zmagazynowana jest ok. 14 km od centrum Szczecina, w kierunku na Kołbaskowo. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 09.03.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam wieczornie Przed chwila wyslalem ostatnie w tej edycji kopie listy. Dodane teraz opinie pojawia sie w nastepnej wersji listy. Osoby chcace przeslac opinie prosze zeby w temacie podac haslo "opinie".Osoby chcacy liste prosze o podanie hasla "prosba o liste" oraz swoj nick rowniez w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 09.03.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Rozumiem, że osoby mniej aktywne na forum nie mogą liczyć na przychylność i otrzymać listy wykonawców???? Skierowaliśmy prośbę, ale chyba została odrzucona, skoro listy nie otrzymaliśmy. My dopiero jesteśmy na początkowym etapie formalności budowlanych, stąd niewiele udzielamy się na forum. Pewnie dopiero etap budowy zmusi nas do częstszego zaglądania i zwracania się o porady. Pozdrawiamy Kasia i Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 10.03.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam porannie. Wstajemy i budujemy Pytanie do doswiadczonych forumowiczów: czy papa na izolację między ławą fundamentową a bloczkami równiez powinna byc modyfikowa SBSem, jeśli tak to jaka powinna być jej grubość? Pozdrawiam. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.03.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam Kurczę nie znam obecnych cena a muszę zweryfikować jedną robotę. Jaka jest cena 2 x gładź + zagruntowanie + 2 x malowanie (dodam że chodzi o garaż) jaka cena z m2 całości ? Moi chcieli jakos 22 czy 25zl za metr takiej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.03.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Ile wyszlo wam ocieplenie domku wraz z tynkiem w przeliczeniu na m2? U mnie jakos 85 - 90zl. Ceny zeszloroczne. Niestety wstrzymalem robienie pucu i teraz bede musial szukac nowej ekipy, wiec cena moze wzrosnac troche. Poprzednia ekipa sie chyba rozsypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.03.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam grupe. Prosze o pilna opnie na temat listy. Czy udostepniac ja osobom, ktore nie sa aktywne na grupie ?? Do osob z grupy prosze o podawanie swojego nicku w mailu. Ja bym wprowadzil jakies przejrzyste kryteria. Na przyklad: - otrzymywac liste moga uzytkownicy z conajmniej 20 wpisami na grupie szczecinskiej, - dopisywac do listy moga po przekroczeniu 50 wpisow. Oczywiscie liczby sa wymyslone na poczekaniu. Co powiecie na wprowadzenie takiej zasady? I jakie powinny byc wartosci powyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.03.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ...dodatkowo nie pochwalam pomysłu podpisywania opinii adresem e-mailowym autora, wystarczy ksywka z forum. Tu się akurat zgodzę z Szydasem. Jeżeli ktoś będzie miał więcej pytań, zawsze może napisać prywatną wiadomość. I tu sie zgadzam. Z adresami email istnieje jeszcze jedno niebezpieczenstwo. Jesli lista sie rozrosnie, moze byc lakomym kaskiem dla wszelkiej masci spamerow. Nie wiadomo czy ktos kiedys listy nie upubliczni. Wtedy moze nas zalac spam. Wycofajmy adresy e-mail. Zawsze pozostaja prywatne wiadomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.03.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam Wszystkich Ile obecnie średnio kosztuje m kw. ocieplenia poddasza, zrobienie sufitów na poddaszu i postawienie ścian działowych gipsowo-kartonowych? 35-40zl za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 10.03.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Do tego budując samemu finanse możesz rozłożyć w czasie np. kończąc górę i część wykończeniówki po jakimś czasie, a u dewelopera musisz wywalić kasę na raz Ja startuję z budową na jesień tego roku, także to są takie przemyślenia teoretyczne widać, że teoretyczne bo realia są jednak inne. 1) dostajesz kredyt (o ile budujesz na kredyt) i bank rozlicza cię z prac. Jak w harmonogramie napiszesz, że za kasę ociepliło się poddasze to przychodzi inspektor z banku i to weryfikuje. Jak nie zrobione to nie ma wypłaty kolejnej transzy W moim przypadku bylo troche inaczej. Bank zyczyl sobie uzupelniania operatu szacunkowego przed wyplata kazdej transzy. Nie obchodzilo ich czy kosztorys byl realizowany, a tylko o ile wzrosla wartosc nieruchomosci. W ten sposob kredyt dawno mi sie skonczyl, a prac ujetych w kosztorysie nadal nie wykonalem. Bank podszedl do sprawy dosc elastycznie, dzieki czemu nagly wzrost cen materialow nie wtrzymal mi kredytowania. Na szczescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 10.03.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 opinii na temat okien Oknoplastu. Ze wstępnych wycen wygląda, że firma jest droższa - na podstawie wycen u innych prodecentów okien. Warto dopłacać? Czy ktoś ma może profil Platinum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts