Maggie 13.03.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dawalibyście hydroizolację (folię w płynie albo papę) na ogrodzenie - między murek a warstwę cegieł klinkierowych? Słupków murować nie będę - planuję metalowe. Wykonawca namawia na tzw. gumę, a ja mam wrażenie, że byłoby mu wygodniej, niż papa (a mnie drożej ). Czy uzasadniona jest izolacja wilgociowa na schodach wejściowych pod płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 13.03.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dawalibyście hydroizolację (folię w płynie albo papę) na ogrodzenie - między murek a warstwę cegieł klinkierowych? Słupków murować nie będę - planuję metalowe. Wykonawca namawia na tzw. gumę, a ja mam wrażenie, że byłoby mu wygodniej, niż papa (a mnie drożej ). Czy uzasadniona jest izolacja wilgociowa na schodach wejściowych pod płytkami? Co do murku pewności nie mam więc nie poradzę, ale na schody izolacja wilgociowa , ja nie dawałem, nie daję i dawać nie zamierzam, ale zabronione nie jest. Na serio daj sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 13.03.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dawalibyście hydroizolację (folię w płynie albo papę) na ogrodzenie - między murek a warstwę cegieł klinkierowych? Słupków murować nie będę - planuję metalowe. Wykonawca namawia na tzw. gumę, a ja mam wrażenie, że byłoby mu wygodniej, niż papa (a mnie drożej ). Czy uzasadniona jest izolacja wilgociowa na schodach wejściowych pod płytkami? jeśli chodzi o murek to obowiązkowo, inaczej masz gwarantowane wykwity wapienne (no może trochę przesadzam z tą gwarancją) - najlepiej papę lub taką czarną grubą folię fundamentową. jeśli chodz o schody wejściowe to nie widzę sensu.... chyba, że z tego samego powodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 13.03.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam Mam pytanko: gdzie mogę się dowiedzieć, jaką nazwę będzie miała ulica, przy której jest nasza działka? I jaki numer domu? Czy jest jakaś zasada, kiedy miasto nadaje adres i numer? Słyszałam, że można również samemu wnosić o nazwę ulicy. W jaki sposób moję to zrobić (jeżeli okaże się, że jeszcze w urzędzie nie mają pomysłu )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 13.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzięki za odzew. Budujemy taki domeczek http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=182&opcja=opis (Oliwka). Raczej nie należy on do trudnych w budowie. Prosta bryła, prosty dach, a wyceny oscylują przy 70 tys. zł. Szukamy dalej, bo za taką cenę raczej się nie zdecydujemy, Poradźcie coś? Może namiary na jakąś sensowną ekipę, która weźmie rozsądne pieniądze za budowę. Dzięki za pouczenia w kwestii stan surowy otwarty/ zamknięty (dopiero się uczę) Pozdrawiam Kasia No to ponawiamy pytanie - czy 70 tysięcy za robociznę w przypadku tego domu to normalna cena??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 13.03.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... bo ja trochę niecierpliwa jestem ... A ja sie nudze co prawda roboty mam mnostwo ale ale juz nic przed swietami sie nie chce Witam wszystkich, Bryta, byłem dziś w osadzie. Ładna ta Twoja "hacienda"! Ale widzę, że kręgu nie sprzedałaś - w sumie dzięki niemu rozpoznałem Twoją działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 13.03.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam Mam pytanko: gdzie mogę się dowiedzieć, jaką nazwę będzie miała ulica, przy której jest nasza działka? I jaki numer domu? Czy jest jakaś zasada, kiedy miasto nadaje adres i numer? Słyszałam, że można również samemu wnosić o nazwę ulicy. W jaki sposób moję to zrobić (jeżeli okaże się, że jeszcze w urzędzie nie mają pomysłu )? My to niedawno przechodziliśmy:) Więc tak najpierw idziecie do gminy i pytacie czy dla ulicy przy której jest wasza działka jest nadana nazwa, jeżeli tak to występujecie o nadanie numeru nieruchomości (tylko nie jestem pewna czy w tym przypadku dom nie musi już fizycznie stać). Jeżeli nie ma nadanej nazwy ulicy to dowiadujecie się jakie nazwy są nadane w pobliżu i na tej podstawie wymyślacie sobie swoją nazwę. Potem składacie wniosek do radywcz gminy o nadanie waszej nazwy ulicy, na posiedzeniu rada albo ją przyjmuje, albo odrzuca i występuje z propozycją własną. U nas niestety nie przyjęła naszej nazwy-miała być ulica Owcza i tym samym będziemy mieszkać przy ul. Norki w Dołujach:) pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 13.03.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dawalibyście hydroizolację (folię w płynie albo papę) na ogrodzenie - między murek a warstwę cegieł klinkierowych? Słupków murować nie będę - planuję metalowe. Wykonawca namawia na tzw. gumę, a ja mam wrażenie, że byłoby mu wygodniej, niż papa (a mnie drożej ). Czy uzasadniona jest izolacja wilgociowa na schodach wejściowych pod płytkami? hmmm .... na temat murka sie nie wypowiem ,,, co do schodów wejściowych dawałam własciwie z 2 powodów ...wykwity to ten mniej istotny , wazniejszy to ten, że moje schody w 80% sa poza zadaszeniem i chociaz bardziej chodzi o ta wilgoc od spodu to , po co mi maja kafle za jakiś czas poodchodzić od wilgoci z deszczu i sniegu hmm u mnie poszla guma w płynie ...... troche niestety kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... bo ja trochę niecierpliwa jestem ... A ja sie nudze co prawda roboty mam mnostwo ale ale juz nic przed swietami sie nie chce Witam wszystkich, Bryta, byłem dziś w osadzie. Ładna ta Twoja "hacienda"! Ale widzę, że kręgu nie sprzedałaś - w sumie dzięki niemu rozpoznałem Twoją działkę Dzieki Jeszcze duzo pracy aby domek dokonczyc . Nie krag moze pojdzie razem z gruzem . Jak Ci sie podobala nasza osada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 13.03.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... bo ja trochę niecierpliwa jestem ... A ja sie nudze co prawda roboty mam mnostwo ale ale juz nic przed swietami sie nie chce Witam wszystkich, Bryta, byłem dziś w osadzie. Ładna ta Twoja "hacienda"! Ale widzę, że kręgu nie sprzedałaś - w sumie dzięki niemu rozpoznałem Twoją działkę Dzieki Jeszcze duzo pracy aby domek dokonczyc . Nie krag moze pojdzie razem z gruzem . Jak Ci sie podobala nasza osada Bardzo ładna okolica. Taka troszkę enklawa. Jak dojechałem do "stop'u" to przez chwilkę się zastanawiałem czy mogę jechać dalej ale ciekawość zwyciężyła Wiesz jakie plany ma gmina co do przyszłej wizji osady i najblizszej okolicy. PS. Troszkę ciężki dojazd. Droga - mimo, ze wysypana jakimś szutrem - podziurawiona jak dobry szwjcarski ser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.03.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... bo ja trochę niecierpliwa jestem ... A ja sie nudze co prawda roboty mam mnostwo ale ale juz nic przed swietami sie nie chce Witam wszystkich, Bryta, byłem dziś w osadzie. Ładna ta Twoja "hacienda"! Ale widzę, że kręgu nie sprzedałaś - w sumie dzięki niemu rozpoznałem Twoją działkę Dzieki Jeszcze duzo pracy aby domek dokonczyc . Nie krag moze pojdzie razem z gruzem . Jak Ci sie podobala nasza osada Bardzo ładna okolica. Taka troszkę enklawa. Jak dojechałem do "stop'u" to przez chwilkę się zastanawiałem czy mogę jechać dalej ale ciekawość zwyciężyła Wiesz jakie plany ma gmina co do przyszłej wizji osady i najblizszej okolicy. PS. Troszkę ciężki dojazd. Droga - mimo, ze wysypana jakimś szutrem - podziurawiona jak dobry szwjcarski ser Tam gdzie jest stop to w przyszlosci niby ma byc grodzone osiedle . Na droge i oswietlenie razem sie z sasiadami skladamy po 20 zl miesiecznie . U nas ta droga jest wydawala mi sie taka sobie ale zmienilam zdanie jak zajechalam na Warszewo tam to dopiero mozna zgubic zawieszenie Ale sasiedztwo mam fajne bardzo sympatyczni ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 13.03.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... bo ja trochę niecierpliwa jestem ... A ja sie nudze co prawda roboty mam mnostwo ale ale juz nic przed swietami sie nie chce Witam wszystkich, Bryta, byłem dziś w osadzie. Ładna ta Twoja "hacienda"! Ale widzę, że kręgu nie sprzedałaś - w sumie dzięki niemu rozpoznałem Twoją działkę Dzieki Jeszcze duzo pracy aby domek dokonczyc . Nie krag moze pojdzie razem z gruzem . Jak Ci sie podobala nasza osada Bardzo ładna okolica. Taka troszkę enklawa. Jak dojechałem do "stop'u" to przez chwilkę się zastanawiałem czy mogę jechać dalej ale ciekawość zwyciężyła Wiesz jakie plany ma gmina co do przyszłej wizji osady i najblizszej okolicy. PS. Troszkę ciężki dojazd. Droga - mimo, ze wysypana jakimś szutrem - podziurawiona jak dobry szwjcarski ser Tam gdzie jest stop to w przyszlosci niby ma byc grodzone osiedle . Na droge i oswietlenie razem sie z sasiadami skladamy po 20 zl miesiecznie . U nas ta droga jest wydawala mi sie taka sobie ale zmienilam zdanie jak zajechalam na Warszewo tam to dopiero mozna zgubic zawieszenie Ale sasiedztwo mam fajne bardzo sympatyczni ludzie "Trudno, co zrobić" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 13.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? Czy to prawda, ze przy płaszczu szuba b. szybko pokrywa się sadzą? Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.03.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm Serdecznie zapraszmy do udziału w licytacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.03.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Czy tym budowlancom nie odbija czasem za mocno? Dzisiaj jak uslyszalem cene 25zl za metr gladzi (sama robocizna), to mnie krew zalala. Jeszcze zebym mial krzywe sciany, to moze bym zrozumial. Moje poddasze to: 350m x 25zl = 8750. To jest sama robocizna! Moze wprowadzimy jakies nowe oznaczenie zbyt chciwych wykonawcow na liscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 14.03.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dzięki za odzew. Budujemy taki domeczek http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=182&opcja=opis (Oliwka). Raczej nie należy on do trudnych w budowie. Prosta bryła, prosty dach, a wyceny oscylują przy 70 tys. zł. Szukamy dalej, bo za taką cenę raczej się nie zdecydujemy, Poradźcie coś? Może namiary na jakąś sensowną ekipę, która weźmie rozsądne pieniądze za budowę. Dzięki za pouczenia w kwestii stan surowy otwarty/ zamknięty (dopiero się uczę) Pozdrawiam Kasia No to ponawiamy pytanie - czy 70 tysięcy za robociznę w przypadku tego domu to normalna cena??? Witam, te 70 tyś. to chyba lekka przesada (powinno być ok 35-45) wg. mnie oczywiście, może lepiej zciągnąć kogoś z województwa i kupić albo pożyczyć przyczepę kampingową żeby spali w tygodniu na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 14.03.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 GUZIKI-występowałem w imieniu grupy osób o nadanie nazwy ulicy w Dobrej, zwróciliśmy się z wnioskiem do Wójta który przekazał sprawę do Rady Gminy bo to ona nadaje nazwę swoją uchwałą po zasięgnięciu opinii - chyba Rady Sołeckiej. Aby nawiązać do nazwy miejscowości chcieliśmy aby nazwa naszej ulicy miała rdzeń DOBRA i zaproponowaliśmy ulica BARDZO DOBRA. Nie uzyskaliśmy akceptacji co do nazwy ale co do zasady to i owszem i będziemy mieszkać przy ulicy DOBRAWKI pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 14.03.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Obecnie pracuje nad zlozeniem dwoch list w jedna. Odnosnie adresow e-mail sprawa juz jest jasna - nie umieszczamy ich. Ja chcialbym was zapytac jeszcze o spis tresci. Jak powinien byc zorganizowany: 1. Wg kolejnosci robot, tj. architekt, geodeta, stan surowy, itd.2. Alfabetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 14.03.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 ... bo ja trochę niecierpliwa jestem ... wysłałem, ty niecierpliwa kobieto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 14.03.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Obecnie pracuje nad zlozeniem dwoch list w jedna. Odnosnie adresow e-mail sprawa juz jest jasna - nie umieszczamy ich. Ja chcialbym was zapytac jeszcze o spis tresci. Jak powinien byc zorganizowany: 1. Wg kolejnosci robot, tj. architekt, geodeta, stan surowy, itd. 2. Alfabetycznie. Super. Wg mnie alfabetycznie wg rodzajow prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts