M3 14.03.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Obecnie pracuje nad zlozeniem dwoch list w jedna. Odnosnie adresow e-mail sprawa juz jest jasna - nie umieszczamy ich. Ja chcialbym was zapytac jeszcze o spis tresci. Jak powinien byc zorganizowany: 1. Wg kolejnosci robot, tj. architekt, geodeta, stan surowy, itd. 2. Alfabetycznie. Super. Wg mnie alfabetycznie wg rodzajow prac Cześć Matam, co tam u Was słychać na budowie? Robota idzie z gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 14.03.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szuba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 14.03.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Obecnie pracuje nad zlozeniem dwoch list w jedna. Odnosnie adresow e-mail sprawa juz jest jasna - nie umieszczamy ich. Ja chcialbym was zapytac jeszcze o spis tresci. Jak powinien byc zorganizowany: 1. Wg kolejnosci robot, tj. architekt, geodeta, stan surowy, itd. 2. Alfabetycznie. Super. Wg mnie alfabetycznie wg rodzajow prac Cześć Matam, co tam u Was słychać na budowie? Robota idzie z gazem? Witam My czekamy na tynki. Niesety sie spozniaja, przez to inne roboty stoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 14.03.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam Ile teraz trzeba zapłacić w okolicach Szczecina za wykonanie: ocieplenia poddasza wełną + zabudowa z płyt G-K. Oczywiście chodzi mi samą robociznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 14.03.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 KOCHANI BUDUJąCYWSPóLNE DZIAłANIE NA STRONACH MURATORA POZWALA CZASEM DOKONAć WIELKICH RZECZY - NA STRONIE (LINK PONIżEJ) ODBYWA SIę LICYTACJA RZECZY RóżNYCH NA SPRZęT REHABILITACYJNY - POCZYTAJCIE - LICYTUJCIE http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.03.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.03.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Obecnie pracuje nad zlozeniem dwoch list w jedna. Odnosnie adresow e-mail sprawa juz jest jasna - nie umieszczamy ich. Ja chcialbym was zapytac jeszcze o spis tresci. Jak powinien byc zorganizowany: 1. Wg kolejnosci robot, tj. architekt, geodeta, stan surowy, itd. 2. Alfabetycznie. Super. Wg mnie alfabetycznie wg rodzajow prac Cześć Matam, co tam u Was słychać na budowie? Robota idzie z gazem? Witam My czekamy na tynki. Niesety sie spozniaja, przez to inne roboty stoja. W mnie ekipa zainstalowała się we wtorek i od środy zaczęli robotę. Do Świąt (czyli wg nich środa, max. czwartek ) mają skończyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 14.03.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam wszystkich Starych i Nowych Forumowiczow, sluchajcie, nie uwierzycie!!!!!!!!!!!!!! majac takiego pecha - pamietacie - przy poprzedniej budowie - TYNKI!!!! dzisiaj mialam odbior tynkow na mojej budowie C U D O !!!! jestem zadowolona fachowcy: solidni, terminowi i rzeczowi Pan moze troche z innej epoki - ale ja jestem pod wrazeniem, a wiecie, ze ja upierdliwa babka ...w koncu CUD!!!!Namiarki: BUDOMAX Pan Tadeusz Wasilewski tel. 0507 085 521 Pozdrawiam Was wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 14.03.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. . uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? M3 Pod względem ekonomicznym -trochę większy koszt, ale chyba opłaca się. Piszę chyba, bo nie zrobiłem jeszcze kalkulacji kosztów (drewno vs. gaz). Kominek jak kominek - ważne z kim przed nim siedzisz, czy skóra z tygrysa rzucona przed nim niedbale .......itp. babskie dyrdymały. Szyba się brudzi (nie brudzi się tylko w kominkach użytkowanych "na pokaz" ) i to jest mankament. Być może można to uregulować. Płaszcz wodny obniża temperaturę korpusu i w pomieszczeniu nie jest tak ciepło (zbyt ciepło), jak przy kominkach bez płaszcza. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 14.03.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam Mam pytanko: gdzie mogę się dowiedzieć, jaką nazwę będzie miała ulica, przy której jest nasza działka? I jaki numer domu? Czy jest jakaś zasada, kiedy miasto nadaje adres i numer? Słyszałam, że można również samemu wnosić o nazwę ulicy. W jaki sposób moję to zrobić (jeżeli okaże się, że jeszcze w urzędzie nie mają pomysłu )? My to niedawno przechodziliśmy:) Więc tak najpierw idziecie do gminy i pytacie czy dla ulicy przy której jest wasza działka jest nadana nazwa, jeżeli tak to występujecie o nadanie numeru nieruchomości (tylko nie jestem pewna czy w tym przypadku dom nie musi już fizycznie stać). Jeżeli nie ma nadanej nazwy ulicy to dowiadujecie się jakie nazwy są nadane w pobliżu i na tej podstawie wymyślacie sobie swoją nazwę. Potem składacie wniosek do radywcz gminy o nadanie waszej nazwy ulicy, na posiedzeniu rada albo ją przyjmuje, albo odrzuca i występuje z propozycją własną. U nas niestety nie przyjęła naszej nazwy-miała być ulica Owcza i tym samym będziemy mieszkać przy ul. Norki w Dołujach:) pozdrawiam Ewa Dobra. Dzięki za informację. Pójdę i się zapytam. Skarbniczka naszego komitetu powiedziała mi, że już wystąpili z propozycją nazwy dla naszej ulicy. Chcieliby, żeby nosiła ona nazwę AGATOWA. Hmmmmm.....mi pasuje zwłaszcza, że mam na imię Agata Ale przejdę się na wszelki wypadek i zapytam, żeby potem nie mieszkać na ul. Czołgistów Polskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 14.03.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 GUZIKI-występowałem w imieniu grupy osób o nadanie nazwy ulicy w Dobrej, zwróciliśmy się z wnioskiem do Wójta który przekazał sprawę do Rady Gminy bo to ona nadaje nazwę swoją uchwałą po zasięgnięciu opinii - chyba Rady Sołeckiej. Aby nawiązać do nazwy miejscowości chcieliśmy aby nazwa naszej ulicy miała rdzeń DOBRA i zaproponowaliśmy ulica BARDZO DOBRA. Nie uzyskaliśmy akceptacji co do nazwy ale co do zasady to i owszem i będziemy mieszkać przy ulicy DOBRAWKI pozdro Będziemy walczyć. Może i nasze życzenia uwzględnią (chociaż częściowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 14.03.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 C U D O !!!! jestem zadowolona fachowcy: solidni, terminowi i rzeczowi Pan moze troche z innej epoki - ale ja jestem pod wrazeniem, a wiecie, ze ja upierdliwa babka ... w koncu CUD!!!! Namiarki: BUDOMAX Pan Tadeusz Wasilewski tel. 0507 085 521 Pozdrawiam Was wszystkich... matam odnotuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.03.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. . uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? M3 Pod względem ekonomicznym -trochę większy koszt, ale chyba opłaca się. Piszę chyba, bo nie zrobiłem jeszcze kalkulacji kosztów (drewno vs. gaz). Kominek jak kominek - ważne z kim przed nim siedzisz, czy skóra z tygrysa rzucona przed nim niedbale .......itp. babskie dyrdymały. Szyba się brudzi (nie brudzi się tylko w kominkach użytkowanych "na pokaz" ) i to jest mankament. Być może można to uregulować. Płaszcz wodny obniża temperaturę korpusu i w pomieszczeniu nie jest tak ciepło (zbyt ciepło), jak przy kominkach bez płaszcza. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Ciekawe czy równie wiele byś ... nie zrobił Mozesz jeszcze napisać jaki wkład użytkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 14.03.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Guziki walczcie - trzymamy kciuki:) a my po wielu rozmowach i nie przespanych nocach zdecydowaliśmy się jednak na projekt indywidualny:) Jak się sprawdzą architekci to podam namiary na listę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 15.03.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam wszystkich, Prośba do realizujacych podłogówkę: ile wylewki daliscie matę z rurkami grzewczymi. Instalator mówi: 7 cm, posadzkarz: 6 cm. Ja z kolei czytałem, że min. 6,5 cm. Kurka, musze to w kocu ustalic coby dobrac grubosci styropianu na izolacje posadzkowa tak by zlicowac poziomy róznych pomieszczen i spasowac z oknami balkonowymi. Instalator !! A sprawdzałaś jakie masz rzeczywiste poziomy ? Czy okna balkonowe/tarasowe są już osadzone - jeśli tak to one mogą determinować grubość posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 15.03.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Słuchajcie mam w WZ określone, że mogę budować dom jednorodzinny z garażem dwustanowiskowym i teraz zagwozdka. Czy mogę budować dom z garażem jednostanowiskowym, czy muszę koniecznie stawiać dwustanowiskowy? Nie ukrywam, że w obecnej sytuacji wolałabym stawiać dom z garażem na 1 auto. Czy ktoś z Was przechodził takie coś? Nie wiem jak się do tego odniesie Starostwo w Policach, boję się, że nie uwzględnią mi tego w aneksie do PnB. A może ktoś zmieniał jakiś drobiazg w wydanych WZ i wie jak długo to trwa w Dobrej?Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_agata 15.03.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam Czy możecie napisać ile na rynku szczecińskim może wynosić robocizna za dom http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 za stan surowy zamknięty. robocizna to raczej za stan surowy otwarty, bo wstawianie drzwi i okien należy do dostawcy i oni liczą sobie oddzielnie. a za taki domek do 45000 brzmi rozsądnie, ale ani grosza więcej. no chyba że zakres robót szerszy jakoś, ale to wszystko jest do uzgodnienia - czyli pytając o cenę pytaj od razu co cena obejmuje.... Witam. Obawiam sie ze koszt stanu surowego bedzie duzo wyzszy, te 45000zl to albo piekarze buduja albo bardzo stare ceny. Ja mam ekipe ktora w Dobrej buduje na dom w brzoskwiniach z Archonu umowilismy sie na 60000zl Za ten domek za stan surowy + dach wyjdzie ok 85000 zl. Nie zdziwcie sie jak uslyszycie wiecej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 15.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam wszystkich, Prośba do realizujacych podłogówkę: ile wylewki daliscie matę z rurkami grzewczymi. Instalator mówi: 7 cm, posadzkarz: 6 cm. Ja z kolei czytałem, że min. 6,5 cm. Kurka, musze to w kocu ustalic coby dobrac grubosci styropianu na izolacje posadzkowa tak by zlicowac poziomy róznych pomieszczen i spasowac z oknami balkonowymi. Instalator !! A sprawdzałaś jakie masz rzeczywiste poziomy ? Czy okna balkonowe/tarasowe są już osadzone - jeśli tak to one mogą determinować grubość posadzki. Sprawdzałem jakie mam poziomy, okna osadzone. Ich poziom z pewnością determinuje maksymalną grubość całej posadzki a ja pytam o grubość wylewki, jastrychu, nadbetonu (jak zwał tak zwał). W ramach założonej, maksymalnej grubości całej posadzki mogę przecież manipulować (w pewnym zakresie) grubością warstwy ocieplenia (styropianu). Tomek, Wy macie u siebie ogrzewanie podłogowe? Jesli tak to ile macie wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 15.03.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam Czy możecie napisać ile na rynku szczecińskim może wynosić robocizna za dom http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 za stan surowy zamknięty. robocizna to raczej za stan surowy otwarty, bo wstawianie drzwi i okien należy do dostawcy i oni liczą sobie oddzielnie. a za taki domek do 45000 brzmi rozsądnie, ale ani grosza więcej. no chyba że zakres robót szerszy jakoś, ale to wszystko jest do uzgodnienia - czyli pytając o cenę pytaj od razu co cena obejmuje.... Witam. Obawiam sie ze koszt stanu surowego bedzie duzo wyzszy, te 45000zl to albo piekarze buduja albo bardzo stare ceny. Ja mam ekipe ktora w Dobrej buduje na dom w brzoskwiniach z Archonu umowilismy sie na 60000zl Za ten domek za stan surowy + dach wyjdzie ok 85000 zl. Nie zdziwcie sie jak uslyszycie wiecej. Powodzenia Możesz podać namiary na tą ekipę? Ja wczoraj dostałem pierwszą wycenę stanu surowego z dachem - 90000 zł . Projekt prosty - dach dwuspadowy, żadnych lukarn i wykuszy, pow. ok 150 m2 + garaż dwustanowiskowy. Zobaczymy jakie wyceny dostanę od innych wykonawców. Gdzie są te ceny z przed 2-3 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 15.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Słuchajcie mam w WZ określone, że mogę budować dom jednorodzinny z garażem dwustanowiskowym i teraz zagwozdka. Czy mogę budować dom z garażem jednostanowiskowym, czy muszę koniecznie stawiać dwustanowiskowy? Nie ukrywam, że w obecnej sytuacji wolałabym stawiać dom z garażem na 1 auto. Czy ktoś z Was przechodził takie coś? Nie wiem jak się do tego odniesie Starostwo w Policach, boję się, że nie uwzględnią mi tego w aneksie do PnB. A może ktoś zmieniał jakiś drobiazg w wydanych WZ i wie jak długo to trwa w Dobrej? Ewa A pytaliscie w gminie czy zgodzą się na taką zmiankę w WZ? Albo i w przywołanym Starostwie? Nie bójcie się tylko po prostu spytajcie Jeśli powiedzą, ze ok to (na wszelki słuczaj) potwierdzcie zgodę w formie pisemnej i finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts