Ofcbur 15.03.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 A pytaliscie w gminie czy zgodzą się na taką zmiankę w WZ? Albo i w przywołanym Starostwie? Nie bójcie się tylko po prostu spytajcie Jeśli powiedzą, ze ok to (na wszelki słuczaj) potwierdzcie zgodę w formie pisemnej i finał. zadzwonię tam w poniedziałek, bo dopiero wczoraj wieczorem doczytałam WZ. Może nie będzie to jakimś dużym problemem dla gminy i starostwa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 16.03.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam Czy możecie napisać ile na rynku szczecińskim może wynosić robocizna za dom http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 za stan surowy zamknięty. robocizna to raczej za stan surowy otwarty, bo wstawianie drzwi i okien należy do dostawcy i oni liczą sobie oddzielnie. a za taki domek do 45000 brzmi rozsądnie, ale ani grosza więcej. no chyba że zakres robót szerszy jakoś, ale to wszystko jest do uzgodnienia - czyli pytając o cenę pytaj od razu co cena obejmuje.... Witam. Obawiam sie ze koszt stanu surowego bedzie duzo wyzszy, te 45000zl to albo piekarze buduja albo bardzo stare ceny. Ja mam ekipe ktora w Dobrej buduje na dom w brzoskwiniach z Archonu umowilismy sie na 60000zl Za ten domek za stan surowy + dach wyjdzie ok 85000 zl. Nie zdziwcie sie jak uslyszycie wiecej. Powodzenia Możesz podać namiary na tą ekipę? Ja wczoraj dostałem pierwszą wycenę stanu surowego z dachem - 90000 zł . Projekt prosty - dach dwuspadowy, żadnych lukarn i wykuszy, pow. ok 150 m2 + garaż dwustanowiskowy. Zobaczymy jakie wyceny dostanę od innych wykonawców. Gdzie są te ceny z przed 2-3 lat? A czy ja mogę też prosić o namiary na tę ekipę????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.03.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam, mam nadzieję, że kwietniu ruszamy z budową. Poszukuję przyczepy/kontenera/budy, którą można by ustawić na placu budowy. Bez ekstrawagancji ale nadającą się do zamieszkania dla mojego ojca, który "będzie miał oko" na budowę. Będę wdzięczny za każdą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.03.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam Ceny robocizny wykonania domu (stan surowy otwarty) w okolicach Szczecina napisze delikatnie że k****a przeginają. Ekipy budowlane chyba już nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Planuje budowę domu tak jak pisałem wcześniej: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 i w innych rejonach Polski budowa tego domu kosztuje około 45tys. (link do forum projektu gdzie można sprawdzić ile kosztuje robocizna w innych rejonach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2400918#2400918) a u nas ma kosztować 90tys. MASAKRA . Wiem, że napisze ktoś że cena zależy od rejonu ale np w Krakowie budowa tego domu właśnie tyle kosztuje (45tys.) zresztą w okolicach Warszawy też tyle kosztuje a SZCZECIN w porównaniu do tych miast to jest dziura a ceny chyba jak w Niemczech. Tak sobie myślę, że taniej będzie sprowadzić ekipa z innych rejonów Polski wynajęcie im mieszkania nawet mogę ich karmić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 16.03.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam Ceny robocizny wykonania domu (stan surowy otwarty) w okolicach Szczecina napisze delikatnie że k****a przeginają. Ekipy budowlane chyba już nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Planuje budowę domu tak jak pisałem wcześniej: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 i w innych rejonach Polski budowa tego domu kosztuje około 45tys. (link do forum projektu gdzie można sprawdzić ile kosztuje robocizna w innych rejonach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2400918#2400918) a u nas ma kosztować 90tys. MASAKRA . Wiem, że napisze ktoś że cena zależy od rejonu ale np w Krakowie budowa tego domu właśnie tyle kosztuje (45tys.) zresztą w okolicach Warszawy też tyle kosztuje a SZCZECIN w porównaniu do tych miast to jest dziura a ceny chyba jak w Niemczech. Tak sobie myślę, że taniej będzie sprowadzić ekipa z innych rejonów Polski wynajęcie im mieszkania nawet mogę ich karmić Dokładnie mam te same odczucie, dom do wyceny daliśmy podobny. a wyceny wahają się pomiędzy 80 a 100 tys. za stan surowy otwarty. Też zaczynamy się rozglądać za ekipą z okolic ponad 100 km od Szczecina. Dla przykładu dom podobny do waszego, w Kołobrzegu postawili za 60 tys. więc co w tym naszym Szczecinie jest, że budowlańcom się w głowach poprzewracało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 16.03.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam Ceny robocizny wykonania domu (stan surowy otwarty) w okolicach Szczecina napisze delikatnie że k****a przeginają. Ekipy budowlane chyba już nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Planuje budowę domu tak jak pisałem wcześniej: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 i w innych rejonach Polski budowa tego domu kosztuje około 45tys. (link do forum projektu gdzie można sprawdzić ile kosztuje robocizna w innych rejonach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2400918#2400918) a u nas ma kosztować 90tys. MASAKRA . Wiem, że napisze ktoś że cena zależy od rejonu ale np w Krakowie budowa tego domu właśnie tyle kosztuje (45tys.) zresztą w okolicach Warszawy też tyle kosztuje a SZCZECIN w porównaniu do tych miast to jest dziura a ceny chyba jak w Niemczech. Tak sobie myślę, że taniej będzie sprowadzić ekipa z innych rejonów Polski wynajęcie im mieszkania nawet mogę ich karmić Dokładnie mam te same odczucie, dom do wyceny daliśmy podobny. a wyceny wahają się pomiędzy 80 a 100 tys. za stan surowy otwarty. Też zaczynamy się rozglądać za ekipą z okolic ponad 100 km od Szczecina. Dla przykładu dom podobny do waszego, w Kołobrzegu postawili za 60 tys. więc co w tym naszym Szczecinie jest, że budowlańcom się w głowach poprzewracało? i wiele osób już tak robi - przecież słynni "górale" też nie byli miejscowi. dla ekipy budowlanej przejazd kilkaset km do pracy nie sprawia problemu, więc warto spróbować... ja w każdym razie jakbym miał się teraz budować to tak bym zrobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 16.03.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam Ceny robocizny wykonania domu (stan surowy otwarty) w okolicach Szczecina napisze delikatnie że k****a przeginają. Ekipy budowlane chyba już nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Planuje budowę domu tak jak pisałem wcześniej: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 i w innych rejonach Polski budowa tego domu kosztuje około 45tys. (link do forum projektu gdzie można sprawdzić ile kosztuje robocizna w innych rejonach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2400918#2400918) a u nas ma kosztować 90tys. MASAKRA . Wiem, że napisze ktoś że cena zależy od rejonu ale np w Krakowie budowa tego domu właśnie tyle kosztuje (45tys.) zresztą w okolicach Warszawy też tyle kosztuje a SZCZECIN w porównaniu do tych miast to jest dziura a ceny chyba jak w Niemczech. Tak sobie myślę, że taniej będzie sprowadzić ekipa z innych rejonów Polski wynajęcie im mieszkania nawet mogę ich karmić Za stan surowy OTWARTY chcą 90 tys.!!!!???? Na Dzeusa! Witam wszystkich - lekko wstrząśnięty i ... zmieszany powyższą informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 16.03.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. . uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? M3 Pod względem ekonomicznym -trochę większy koszt, ale chyba opłaca się. Piszę chyba, bo nie zrobiłem jeszcze kalkulacji kosztów (drewno vs. gaz). Kominek jak kominek - ważne z kim przed nim siedzisz, czy skóra z tygrysa rzucona przed nim niedbale .......itp. babskie dyrdymały. Szyba się brudzi (nie brudzi się tylko w kominkach użytkowanych "na pokaz" ) i to jest mankament. Być może można to uregulować. Płaszcz wodny obniża temperaturę korpusu i w pomieszczeniu nie jest tak ciepło (zbyt ciepło), jak przy kominkach bez płaszcza. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Wprawdzie nie mamy jeszcze kominka, ale nasza rodzina owszem. Jedni budowali dom i od razu zrobili kominek z płaszczem. Jedno jest w domu cały czas i może palić prawie codziennie. Są po dwóch sezonach grzewczych. Niestety zimy były dość ciepłe, dlatego nie można chyba uczciwie stwierdzić ile się zaoszczędziło na gazie. Drudzy wybudowali dom w latach 90-tych... otwarty kominek, bo takie się wtedy robiło. Dwa lata temu przerobili na "z płaszczem. Są zadowoleni bardzo! Moje zdanie: W domu faktycznie robi się mała kotłownia, ale co to jest zamieść trochę śmieci? Popiół z kominka jest nawozem Jak napali się w kominku, to jest b. ciepło, bo nie szkoda podkręcić ogrzewanie na wyższą temperaturę-drewno jest tańsze My budując dom nie wyobrażamy sobie kominka bez płaszcza, kto wie, czy na starość nie będziemy zmuszeni palić chrustem z lasu? będziemy wtedy mieli również ciepłą wodę. Jest tylko jeden problem: w okolicach z częstymi wyłączeniami prądu, bo nie wolno używać kominka przy braku prądu. Jest pewne zabezpieczenie bo załącza się akumulator... ale to jest dla mnie jedynym minusem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 16.03.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. . uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? M3 Pod względem ekonomicznym -trochę większy koszt, ale chyba opłaca się. Piszę chyba, bo nie zrobiłem jeszcze kalkulacji kosztów (drewno vs. gaz). Kominek jak kominek - ważne z kim przed nim siedzisz, czy skóra z tygrysa rzucona przed nim niedbale .......itp. babskie dyrdymały. Szyba się brudzi (nie brudzi się tylko w kominkach użytkowanych "na pokaz" ) i to jest mankament. Być może można to uregulować. Płaszcz wodny obniża temperaturę korpusu i w pomieszczeniu nie jest tak ciepło (zbyt ciepło), jak przy kominkach bez płaszcza. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Wprawdzie nie mamy jeszcze kominka, ale nasza rodzina owszem. Jedni budowali dom i od razu zrobili kominek z płaszczem. Jedno jest w domu cały czas i może palić prawie codziennie. Są po dwóch sezonach grzewczych. Niestety zimy były dość ciepłe, dlatego nie można chyba uczciwie stwierdzić ile się zaoszczędziło na gazie. Drudzy wybudowali dom w latach 90-tych... otwarty kominek, bo takie się wtedy robiło. Dwa lata temu przerobili na "z płaszczem. Są zadowoleni bardzo! Moje zdanie: W domu faktycznie robi się mała kotłownia, ale co to jest zamieść trochę śmieci? Popiół z kominka jest nawozem Jak napali się w kominku, to jest b. ciepło, bo nie szkoda podkręcić ogrzewanie na wyższą temperaturę-drewno jest tańsze My budując dom nie wyobrażamy sobie kominka bez płaszcza, kto wie, czy na starość nie będziemy zmuszeni palić chrustem z lasu? będziemy wtedy mieli również ciepłą wodę. Jest tylko jeden problem: w okolicach z częstymi wyłączeniami prądu, bo nie wolno używać kominka przy braku prądu. Jest pewne zabezpieczenie bo załącza się akumulator... ale to jest dla mnie jedynym minusem pozdrawiam Dziekuję za kolejny głos w sprawie. Jaki kominek (producent) planujecie zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 17.03.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Czy tym budowlancom nie odbija czasem za mocno? Dzisiaj jak uslyszalem cene 25zl za metr gladzi (sama robocizna), to mnie krew zalala. Jeszcze zebym mial krzywe sciany, to moze bym zrozumial. Moje poddasze to: 350m x 25zl = 8750. To jest sama robocizna! Moze wprowadzimy jakies nowe oznaczenie zbyt chciwych wykonawcow na liscie? To mi taki jeden walnięty gościu krzyknął 31 zł/m2 tynku cem. sama robocizna , nie wiedziałem czy mam się śmiać czy gościa na kopach pogonić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 17.03.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam Czy możecie napisać ile na rynku szczecińskim może wynosić robocizna za dom http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 za stan surowy zamknięty. robocizna to raczej za stan surowy otwarty, bo wstawianie drzwi i okien należy do dostawcy i oni liczą sobie oddzielnie. a za taki domek do 45000 brzmi rozsądnie, ale ani grosza więcej. no chyba że zakres robót szerszy jakoś, ale to wszystko jest do uzgodnienia - czyli pytając o cenę pytaj od razu co cena obejmuje.... Witam. Obawiam sie ze koszt stanu surowego bedzie duzo wyzszy, te 45000zl to albo piekarze buduja albo bardzo stare ceny. Ja mam ekipe ktora w Dobrej buduje na dom w brzoskwiniach z Archonu umowilismy sie na 60000zl Za ten domek za stan surowy + dach wyjdzie ok 85000 zl. Nie zdziwcie sie jak uslyszycie wiecej. Powodzenia Możesz podać namiary na tą ekipę? Ja wczoraj dostałem pierwszą wycenę stanu surowego z dachem - 90000 zł . Projekt prosty - dach dwuspadowy, żadnych lukarn i wykuszy, pow. ok 150 m2 + garaż dwustanowiskowy. Zobaczymy jakie wyceny dostanę od innych wykonawców. Gdzie są te ceny z przed 2-3 lat? Mogę dać namiary no mojego wykonawcę, który kończył mi budowę. Firma solidna i cenowo tez był ok. Można dryndnąć i popytać. Mariusz Tarociński 516-173-487. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 17.03.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam Ceny robocizny wykonania domu (stan surowy otwarty) w okolicach Szczecina napisze delikatnie że k****a przeginają. Ekipy budowlane chyba już nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Planuje budowę domu tak jak pisałem wcześniej: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323 i w innych rejonach Polski budowa tego domu kosztuje około 45tys. (link do forum projektu gdzie można sprawdzić ile kosztuje robocizna w innych rejonach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2400918#2400918) a u nas ma kosztować 90tys. MASAKRA . Wiem, że napisze ktoś że cena zależy od rejonu ale np w Krakowie budowa tego domu właśnie tyle kosztuje (45tys.) zresztą w okolicach Warszawy też tyle kosztuje a SZCZECIN w porównaniu do tych miast to jest dziura a ceny chyba jak w Niemczech. Tak sobie myślę, że taniej będzie sprowadzić ekipa z innych rejonów Polski wynajęcie im mieszkania nawet mogę ich karmić Dokładnie mam te same odczucie, dom do wyceny daliśmy podobny. a wyceny wahają się pomiędzy 80 a 100 tys. za stan surowy otwarty. Też zaczynamy się rozglądać za ekipą z okolic ponad 100 km od Szczecina. Dla przykładu dom podobny do waszego, w Kołobrzegu postawili za 60 tys. więc co w tym naszym Szczecinie jest, że budowlańcom się w głowach poprzewracało? Budowlańcom napewno się czaszkach lekko naieszało, ale nie bez winy są też inwestorzy, którzy godzą się płacić takie stawki przerażeni wizją pozostania bez ekipy i tym właśnie powodują, że mamy ceny jakie mamy. Nasza wiocha z tramwajami z cenami niedługo dorówna apartamentom na Balearach lub w Moskwie. Ja za dom jak na fotkach w stopce dałem za robocizną 42000 zł (suma pracy dwóch ekip z jedną miało być 36.000 ale pierwsza się rozsypała) z dachem z pełnym dreskowaniem. Żebym miał i rok czekać na ekpię w życiu nie dał bym więcej jak 50 tyś, a 80 - 90 to już by mnie musiało w dekiel powalić całkowicie. Ale cóż mamy wolny rynek i demokrację, i jak ktoś chce tyle zapłacić jego brocha i portwel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 17.03.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Słuchajcie mam w WZ określone, że mogę budować dom jednorodzinny z garażem dwustanowiskowym i teraz zagwozdka. Czy mogę budować dom z garażem jednostanowiskowym, czy muszę koniecznie stawiać dwustanowiskowy? Nie ukrywam, że w obecnej sytuacji wolałabym stawiać dom z garażem na 1 auto. Czy ktoś z Was przechodził takie coś? Nie wiem jak się do tego odniesie Starostwo w Policach, boję się, że nie uwzględnią mi tego w aneksie do PnB. A może ktoś zmieniał jakiś drobiazg w wydanych WZ i wie jak długo to trwa w Dobrej? Ewa Ja zmieniałam na etapie projektu decyzji WZ. Chodziło dokładnie o zmianę: 1. obowiązującej lini zabudowy od linii rozgraniczającej drogę powiatową na nieprzekraczalną linię zabudowy od linii rozgraniczającej 2. szerkość elewacji frontowej z 8-12 na 8-14 Napisałam pismo z uzasadnieniem i zaakceptowali zmiany i wydali decyzję WZ. Nie wiem jak to jest kiedy już jest WZ, ale raz w tygodniu do Gminy przyjeżdza Pani urbanstka, która zatwierdza WZ. Ja załatwiałam sprawy z panem Franciszekiem nie pamiętam nazwiska. Najlepiej zadzwonić i spytać. Najlepiej również spytać projektanta co oznacza "dwustanowiskowy", gdyż może być to garaż np. na 2 motory i nie musi być taki duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 17.03.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? [ Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Ciekawe czy równie wiele byś ... nie zrobił Nie zatrudnił bym np. tynkarzy o których piszecie (Jolly, Guziki) kilka postów wyżej. U mnie źle wykonali zlecone prace Mozesz jeszcze napisać jaki wkład użytkujesz? Makroterm AKANT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 17.03.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ja miałam już określone WZ kiedy napisaliśmy podanie o zmianę, chodziło nam o zmianę odnośnie dachu, mieliśmy określone na dach dwuspadowy, a my chcialiśmy czterospadowy, nie było problemu. NIe jestem pewna ale myślę że chodziło im o maksymalna ilość stanowisk garażowych, Pozobna sytuację miałam z pomieszczeniem gospodarczym wtedy mieliśmy ograniczenie co do wysokości w kalenicy, napisaliśmy podanie o zwiększenie i nie było problemu. kiedy nie ma obowiązującego planu zagospodarowania wiele rzeczy można jeszcze zmienic powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 17.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam wszystkich, Prośba do realizujacych podłogówkę: ile wylewki daliscie matę z rurkami grzewczymi. Instalator mówi: 7 cm, posadzkarz: 6 cm. Ja z kolei czytałem, że min. 6,5 cm. Kurka, musze to w kocu ustalic coby dobrac grubosci styropianu na izolacje posadzkowa tak by zlicowac poziomy róznych pomieszczen i spasowac z oknami balkonowymi. Instalator !! A sprawdzałaś jakie masz rzeczywiste poziomy ? Czy okna balkonowe/tarasowe są już osadzone - jeśli tak to one mogą determinować grubość posadzki. Sprawdzałem jakie mam poziomy, okna osadzone. Ich poziom z pewnością determinuje maksymalną grubość całej posadzki a ja pytam o grubość wylewki, jastrychu, nadbetonu (jak zwał tak zwał). W ramach założonej, maksymalnej grubości całej posadzki mogę przecież manipulować (w pewnym zakresie) grubością warstwy ocieplenia (styropianu). M3 ! okna zostaw w spokoju - sprawdź jaką masz wysokość otworów drzwiowych. Zostaw 206-208 cm, wylej 7 cm jastrychu, resztę uzupełnij styropianem (im więcej tym taniej w przyszłości). Popatrz na poziomy w rogach pomieszczeń - tam zwykle poparańcom coś się nadlewa i możesz mieć (oby nie ) mniejszą grubość niż te zwyczajowe 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 17.03.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. . uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? M3 Pod względem ekonomicznym -trochę większy koszt, ale chyba opłaca się. Piszę chyba, bo nie zrobiłem jeszcze kalkulacji kosztów (drewno vs. gaz). Kominek jak kominek - ważne z kim przed nim siedzisz, czy skóra z tygrysa rzucona przed nim niedbale .......itp. babskie dyrdymały. Szyba się brudzi (nie brudzi się tylko w kominkach użytkowanych "na pokaz" ) i to jest mankament. Być może można to uregulować. Płaszcz wodny obniża temperaturę korpusu i w pomieszczeniu nie jest tak ciepło (zbyt ciepło), jak przy kominkach bez płaszcza. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Wprawdzie nie mamy jeszcze kominka, ale nasza rodzina owszem. Jedni budowali dom i od razu zrobili kominek z płaszczem. Jedno jest w domu cały czas i może palić prawie codziennie. Są po dwóch sezonach grzewczych. Niestety zimy były dość ciepłe, dlatego nie można chyba uczciwie stwierdzić ile się zaoszczędziło na gazie. Drudzy wybudowali dom w latach 90-tych... otwarty kominek, bo takie się wtedy robiło. Dwa lata temu przerobili na "z płaszczem. Są zadowoleni bardzo! Moje zdanie: W domu faktycznie robi się mała kotłownia, ale co to jest zamieść trochę śmieci? Popiół z kominka jest nawozem Jak napali się w kominku, to jest b. ciepło, bo nie szkoda podkręcić ogrzewanie na wyższą temperaturę-drewno jest tańsze My budując dom nie wyobrażamy sobie kominka bez płaszcza, kto wie, czy na starość nie będziemy zmuszeni palić chrustem z lasu? będziemy wtedy mieli również ciepłą wodę. Jest tylko jeden problem: w okolicach z częstymi wyłączeniami prądu, bo nie wolno używać kominka przy braku prądu. Jest pewne zabezpieczenie bo załącza się akumulator... ale to jest dla mnie jedynym minusem pozdrawiam Dziekuję za kolejny głos w sprawie. Jaki kominek (producent) planujecie zamontować? Szczerze mówiąc jeszcze nie rozglądaliśmy się za tym, jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę...oferta zmienia się pewnie raz na jakiś czas... A jaki Wy będziecie montować? Może macie jakąś wycenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.03.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Czy tym budowlancom nie odbija czasem za mocno? Dzisiaj jak uslyszalem cene 25zl za metr gladzi (sama robocizna), to mnie krew zalala. Jeszcze zebym mial krzywe sciany, to moze bym zrozumial. Moje poddasze to: 350m x 25zl = 8750. To jest sama robocizna! Moze wprowadzimy jakies nowe oznaczenie zbyt chciwych wykonawcow na liscie? To mi taki jeden walnięty gościu krzyknął 31 zł/m2 tynku cem. sama robocizna , nie wiedziałem czy mam się śmiać czy gościa na kopach pogonić . Ja dzisiaj znalazlem ekipe, ktora zrobi mi gladzie za 20zl za m2. Tez nie tanio, ale to juz 20% taniej od tamtego goscia. Wczoraj dlugo wertowalem forum i wyliczylem, ze srednia cena w kraju waha sie w granicach 15-20zl, czyli jestesmy w czolowce. Tak czy inaczej nie wolno popuszczac wykonawcom, bo rzeczywiscie sie nam rozwydrzyli. Mam nadzieje, ze nadejda jeszcze czasy, ze partacze zostana bez roboty, a ci dobrzy beda musieli zejsc z cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 17.03.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Wprawdzie nie mamy jeszcze kominka, ale nasza rodzina owszem. Jedni budowali dom i od razu zrobili kominek z płaszczem. Jedno jest w domu cały czas i może palić prawie codziennie. I to jest sytuacja kiedy warto mieć kominek z płaszczem - kiedy powyżej 40% sezonu będzie się paliło. Gdzieś na forum są wyliczenia ale takie uczciwe uwzględniający wszystkie za i przeciw. My budując dom nie wyobrażamy sobie kominka bez płaszcza, kto wie, czy na starość nie będziemy zmuszeni palić chrustem z lasu? będziemy wtedy mieli również ciepłą wodę. a ja budując dom nie widziałem potrzeby instalacji płaszcza i teraz wiem, że dobrze zrobiłem. Tryb życia powoduje, że odpalamy kominek max 3 wieczory w tygodniu - te weekendowe. A na starość .... hmmmm.... za 20-30 lat to i tak się te kominek rozpadnie. Jest tylko jeden problem: w okolicach z częstymi wyłączeniami prądu, bo nie wolno używać kominka przy braku prądu. ??? rozumiem, że jest to problem dla kominka z płaszczem, bo dla normalnego wcale. A jak nie ma prądu, to gaz też na nic się nie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Mam pytanko do mieszkających: Z kim macie podpisane umowy na wywóz śmieci?Jaka firma jest najtańsza?Czy obowiązuje jakaś rejonizacja czy można wybrać dowolną firmę? Interesuje mnie prawobrzeże, a dokładniej Płonia - Śmierdnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts