bryta 17.03.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Mam pytanko do mieszkających: Z kim macie podpisane umowy na wywóz śmieci? Jaka firma jest najtańsza? Czy obowiązuje jakaś rejonizacja czy można wybrać dowolną firmę? Interesuje mnie prawobrzeże, a dokładniej Płonia - Śmierdnica. Ja mam MPO sprawdzalam tez Jantre i chyba to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam wszystkich, Prośba do realizujacych podłogówkę: ile wylewki daliscie matę z rurkami grzewczymi. Instalator mówi: 7 cm, posadzkarz: 6 cm. Ja z kolei czytałem, że min. 6,5 cm. Kurka, musze to w kocu ustalic coby dobrac grubosci styropianu na izolacje posadzkowa tak by zlicowac poziomy róznych pomieszczen i spasowac z oknami balkonowymi. Instalator !! A sprawdzałaś jakie masz rzeczywiste poziomy ? Czy okna balkonowe/tarasowe są już osadzone - jeśli tak to one mogą determinować grubość posadzki. Sprawdzałem jakie mam poziomy, okna osadzone. Ich poziom z pewnością determinuje maksymalną grubość całej posadzki a ja pytam o grubość wylewki, jastrychu, nadbetonu (jak zwał tak zwał). W ramach założonej, maksymalnej grubości całej posadzki mogę przecież manipulować (w pewnym zakresie) grubością warstwy ocieplenia (styropianu). M3 ! okna zostaw w spokoju - sprawdź jaką masz wysokość otworów drzwiowych. Zostaw 206-208 cm, wylej 7 cm jastrychu, resztę uzupełnij styropianem (im więcej tym taniej w przyszłości). Popatrz na poziomy w rogach pomieszczeń - tam zwykle poparańcom coś się nadlewa i możesz mieć (oby nie ) mniejszą grubość niż te zwyczajowe 7 cm. Ale ja wcale nie mam zamiaru ruszać okien! Sam wspomniałeś o oknach balkonowych/tarasowych (ja zrozumiałem jako o drzwiach) więc się tylko do Twojej wypowiedzi odniosłem. Otwory drzwiowe/drzwi wewnetrzne mozna sobie dopasować do koncowego rezultatu. Pytałem bardziej o zasadę: 6 cm jastrychu czy 7cm i ani cm mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Czy tym budowlancom nie odbija czasem za mocno? Dzisiaj jak uslyszalem cene 25zl za metr gladzi (sama robocizna), to mnie krew zalala. Jeszcze zebym mial krzywe sciany, to moze bym zrozumial. Moje poddasze to: 350m x 25zl = 8750. To jest sama robocizna! Moze wprowadzimy jakies nowe oznaczenie zbyt chciwych wykonawcow na liscie? To mi taki jeden walnięty gościu krzyknął 31 zł/m2 tynku cem. sama robocizna , nie wiedziałem czy mam się śmiać czy gościa na kopach pogonić . Ja dzisiaj znalazlem ekipe, ktora zrobi mi gladzie za 20zl za m2. Tez nie tanio, ale to juz 20% taniej od tamtego goscia. Wczoraj dlugo wertowalem forum i wyliczylem, ze srednia cena w kraju waha sie w granicach 15-20zl, czyli jestesmy w czolowce. Tak czy inaczej nie wolno popuszczac wykonawcom, bo rzeczywiscie sie nam rozwydrzyli. Mam nadzieje, ze nadejda jeszcze czasy, ze partacze zostana bez roboty, a ci dobrzy beda musieli zejsc z cen. Sprawdzeni!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z WAs użytkuje kominek (wkład) z płaszczem wodnym? TAK Użytkuje juz jakiś czas (np. z min. rok) i może powiedzieć jak taki układ funcjonuje. Czy płaszcz służy jedynie c.o. czy także c.w.u.? CO+CWU[/b] Czy to prawda, ze z salonu robi się mała kotłownia? TAK Czy to prawda, ze przy płaszczu szyba b. szybko pokrywa się sadzą?TAK Może jeszcze jakieś wazne/ciekawe uwagi? Zrób podłączenie powietrza na stałe rurą fi 110 z mozliwością odcięcia przepływu powietrza Będę b. wdzieczny za wszelkie uwagi. . uff, ale się napisaaaaaałłłemmm! Krótkie ale jakie treściwe odpowiedzi! Napisz jeszcze czy Ci te "atrybuty" funkcjnowania kominka z płaszczem: 1. pasują, 2. nie przeszkadzają 3. czy drugi raz tez zrobiłbys kominek z płaszczem? M3 Pod względem ekonomicznym -trochę większy koszt, ale chyba opłaca się. Piszę chyba, bo nie zrobiłem jeszcze kalkulacji kosztów (drewno vs. gaz). Kominek jak kominek - ważne z kim przed nim siedzisz, czy skóra z tygrysa rzucona przed nim niedbale .......itp. babskie dyrdymały. Szyba się brudzi (nie brudzi się tylko w kominkach użytkowanych "na pokaz" ) i to jest mankament. Być może można to uregulować. Płaszcz wodny obniża temperaturę korpusu i w pomieszczeniu nie jest tak ciepło (zbyt ciepło), jak przy kominkach bez płaszcza. Drugi raz zrobił bym wiele rzeczy - kominek z płaszczem też Wprawdzie nie mamy jeszcze kominka, ale nasza rodzina owszem. Jedni budowali dom i od razu zrobili kominek z płaszczem. Jedno jest w domu cały czas i może palić prawie codziennie. Są po dwóch sezonach grzewczych. Niestety zimy były dość ciepłe, dlatego nie można chyba uczciwie stwierdzić ile się zaoszczędziło na gazie. Drudzy wybudowali dom w latach 90-tych... otwarty kominek, bo takie się wtedy robiło. Dwa lata temu przerobili na "z płaszczem. Są zadowoleni bardzo! Moje zdanie: W domu faktycznie robi się mała kotłownia, ale co to jest zamieść trochę śmieci? Popiół z kominka jest nawozem Jak napali się w kominku, to jest b. ciepło, bo nie szkoda podkręcić ogrzewanie na wyższą temperaturę-drewno jest tańsze My budując dom nie wyobrażamy sobie kominka bez płaszcza, kto wie, czy na starość nie będziemy zmuszeni palić chrustem z lasu? będziemy wtedy mieli również ciepłą wodę. Jest tylko jeden problem: w okolicach z częstymi wyłączeniami prądu, bo nie wolno używać kominka przy braku prądu. Jest pewne zabezpieczenie bo załącza się akumulator... ale to jest dla mnie jedynym minusem pozdrawiam Dziekuję za kolejny głos w sprawie. Jaki kominek (producent) planujecie zamontować? Szczerze mówiąc jeszcze nie rozglądaliśmy się za tym, jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę...oferta zmienia się pewnie raz na jakiś czas... A jaki Wy będziecie montować? Może macie jakąś wycenę? Jeszcze nie mamy. Jest kilka propozycji: Lechma, Byrski, Makroterm, Arysto. Szczerze powiem, że czekałem/czekam na informacje od lokalnych, forumowych uzytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.03.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Sprawdzałem jakie mam poziomy, okna osadzone. Ich poziom z pewnością determinuje maksymalną grubość całej posadzki a ja pytam o grubość wylewki, jastrychu, nadbetonu (jak zwał tak zwał). W ramach założonej, maksymalnej grubości całej posadzki mogę przecież manipulować (w pewnym zakresie) grubością warstwy ocieplenia (styropianu). Tomek, Wy macie u siebie ogrzewanie podłogowe? Jesli tak to ile macie wylewki? Mamy 9 cm styropianu + 7 cm wylewki (zbrojenie rozproszone+plastyfikator). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhoberto 17.03.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam Wszystkich,Zostało mi trochę stali z budowy,a dokładnie pręta fi 12 żebro.Jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem (najlepiej Mierzyn) proszę o kontakt. e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 17.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam Wszystkich, Zostało mi trochę stali z budowy,a dokładnie pręta fi 12 żebro. Jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem (najlepiej Mierzyn) proszę o kontakt. e-mail: [email protected] Na zazbrojenie podmurówki pod ogrodzenie będziesz miał jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Sprawdzałem jakie mam poziomy, okna osadzone. Ich poziom z pewnością determinuje maksymalną grubość całej posadzki a ja pytam o grubość wylewki, jastrychu, nadbetonu (jak zwał tak zwał). W ramach założonej, maksymalnej grubości całej posadzki mogę przecież manipulować (w pewnym zakresie) grubością warstwy ocieplenia (styropianu). Tomek, Wy macie u siebie ogrzewanie podłogowe? Jesli tak to ile macie wylewki? Mamy 9 cm styropianu + 7 cm wylewki (zbrojenie rozproszone+plastyfikator). Cześć, Czy zbrojenie rozproszone to są te mikrowłókna a nie siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Allo ludzie, Czy to mozliwe żebym miał 548 mkw tynków? Sporo mi wyszło. Mieliście podobne ilości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.03.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Allo ludzie, Czy to mozliwe żebym miał 548 mkw tynków? Sporo mi wyszło. Mieliście podobne ilości? mało jakoś w przybliżeniu 3-4x powierzchnia domu.... całkowita oczywiście. minus regipsy na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 17.03.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Allo ludzie, Czy to mozliwe żebym miał 548 mkw tynków? Sporo mi wyszło. Mieliście podobne ilości? mało jakoś w przybliżeniu 3-4x powierzchnia domu.... całkowita oczywiście. minus regipsy na poddaszu... Wychodzi mi 2,5x powierzchnia całkowita - to może i dobrze. Cholewa ale to i tak kuuupa forsy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 18.03.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Allo ludzie, Czy to mozliwe żebym miał 548 mkw tynków? Sporo mi wyszło. Mieliście podobne ilości? To jest całkiem realna ilość dla domków o pow. użytk ok 150m2 średnio wychodzi 500-600m2 tynków wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.03.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Czy tym budowlancom nie odbija czasem za mocno? Dzisiaj jak uslyszalem cene 25zl za metr gladzi (sama robocizna), to mnie krew zalala. Jeszcze zebym mial krzywe sciany, to moze bym zrozumial. Moje poddasze to: 350m x 25zl = 8750. To jest sama robocizna! Moze wprowadzimy jakies nowe oznaczenie zbyt chciwych wykonawcow na liscie? To mi taki jeden walnięty gościu krzyknął 31 zł/m2 tynku cem. sama robocizna , nie wiedziałem czy mam się śmiać czy gościa na kopach pogonić . Ja dzisiaj znalazlem ekipe, ktora zrobi mi gladzie za 20zl za m2. Tez nie tanio, ale to juz 20% taniej od tamtego goscia. Wczoraj dlugo wertowalem forum i wyliczylem, ze srednia cena w kraju waha sie w granicach 15-20zl, czyli jestesmy w czolowce. Tak czy inaczej nie wolno popuszczac wykonawcom, bo rzeczywiscie sie nam rozwydrzyli. Mam nadzieje, ze nadejda jeszcze czasy, ze partacze zostana bez roboty, a ci dobrzy beda musieli zejsc z cen. Sprawdzeni!? Sprawdzeni, z listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.03.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Allo ludzie, Czy to mozliwe żebym miał 548 mkw tynków? Sporo mi wyszło. Mieliście podobne ilości? U mnie niecale 600m2, wiec twoja liczba wydaje sie realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 18.03.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Zostalo mi prawie 5 paczek welny Isover Unimata 150mm. Jak ktos jest zainteresowany, to zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4939 18.03.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam w kwietniu mamy mieć pozwolenia i chcemy zaczynać. Dom 140m Orion . Czytam wypowiedzi i nie bardzo rozumiem. 85000 lub 90000 za dom to z materiałem ? Czyli ja tylko płacę i nic mnie już nie obchodzi. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 18.03.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam w kwietniu mamy mieć pozwolenia i chcemy zaczynać. Dom 140m Orion . Czytam wypowiedzi i nie bardzo rozumiem. 85000 lub 90000 za dom to z materiałem ? Czyli ja tylko płacę i nic mnie już nie obchodzi. Jak to jest? Niestety to cena samej robocizny, ale możesz się dogadac z wykonawcą, że będziesz przez niego (czyli na jego rabatach) brał materiały, wtedy policzy ci 7% a nie 22 % Vatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 18.03.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 wtedy policzy ci 7% a nie 22 % Vatu. lub i nie policzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel4939 18.03.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Trochę mnie zatkało. A ile dla kierownika budowy i inspektora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 18.03.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam w kwietniu mamy mieć pozwolenia i chcemy zaczynać. Dom 140m Orion . Czytam wypowiedzi i nie bardzo rozumiem. 85000 lub 90000 za dom to z materiałem ? Czyli ja tylko płacę i nic mnie już nie obchodzi. Jak to jest? Niestety to cena samej robocizny, ale możesz się dogadac z wykonawcą, że będziesz przez niego (czyli na jego rabatach) brał materiały, wtedy policzy ci 7% a nie 22 % Vatu. spróbuj znależć ekipę z jakiegoś regionu bardziej na wschód od nas... na pewno będzie dużo taniej, tylko czy będą chcieli przyjechać na dziki zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts