Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Trochę mnie zatkało. A ile dla kierownika budowy i inspektora ?

nie "i", tylko albo... jeżeli ekipa ma swojego kierownika budowy, ty bierzesz inspektora. jeżeli nie mają, ty bierzesz tylko kierownika budowy. zakres cenowy i usługowy do negocjacji, od 1500 do.... ale więcej niż 3000 bym nie dał, chyba, że będzie na budowie codziennie

Witam w kwietniu mamy mieć pozwolenia i chcemy zaczynać. Dom 140m Orion .

Czytam wypowiedzi i nie bardzo rozumiem. 85000 lub 90000 za dom to z materiałem ? Czyli ja tylko płacę i nic mnie już nie obchodzi. Jak to jest?

Z jakim materialem :o Materialy teraz to sa tak drogie ze fajnie pomazyc :lol:

Słuchajcie nie ma co nakręcać niepotrzebnie cen. Jedna osoba może trafiła na ekipę złodziejską a teraz wszyscy piszą o 90tys zł. i niedługo przyzwyczaimy się do tych właśnie kwot i naprawdę będziemy musieli tyle płacić. Wtedy ekipa jak powie 90tys. to taki człowiek pomyśli sobie, że na forum piszą że to normalna cena i zapłaci tyle. I to jest właśnie podbijanie cen. Moim zadaniem za w miarę prosty dom 120-130m2 użytkowych uczciwa cena to około 50-60tys zł

Słuchajcie nie ma co nakręcać niepotrzebnie cen. Jedna osoba może trafiła na ekipę złodziejską a teraz wszyscy piszą o 90tys zł. i niedługo przyzwyczaimy się do tych właśnie kwot i naprawdę będziemy musieli tyle płacić. Wtedy ekipa jak powie 90tys. to taki człowiek pomyśli sobie, że na forum piszą że to normalna cena i zapłaci tyle. I to jest właśnie podbijanie cen. Moim zadaniem za w miarę prosty dom 120-130m2 użytkowych uczciwa cena to około 50-60tys zł

bez przesady, za taki mały dom, o prostej konstrukcji to 30-40 tysięcy byłoby uczciwą ceną. za 49000 to ja wybudowałem 220 m2 1,5 roku temu.

bez przesady, za taki mały dom, o prostej konstrukcji to 30-40 tysięcy byłoby uczciwą ceną. za 49000 to ja wybudowałem 220 m2 1,5 roku temu.

Szydas ty podajesz powierzchnie calkowita ??

Bo mi twoj wykonawca rzucil rok temu kwtoe za dom 160 +30 m2 uzytkowej czyli okolo 220 calkowitej 80 tys !!

Dokładnie! nie ma co przesadzać, ja do tej pory słyszałam kwoty 35-40 tys. a 50tys. to juz byla wygórowana cena, więc kwota rzędu 80-90 tys. za samą robociznę po prostu zwala z nóg.

Znajomy szukał tynkarza, który nie wszedł dobrze za próg domu a już wołał, że ściany krzywe, znaczy się trzeba więcej płacić. Roboty oczywiście nie dostał ale już im palma naprawdę odbija.

to ja juz siedze cicho......bo gdzie te moje 15 tys...... :oops:

Dobra. Teraz już ostatnie pytania. Najpierw szukam budowlanców jak mają kierownika to ja szukam inspektora. A jak nie mają to gdzie go szukać? No i jeszcze jedno. Materiał to kupować teraz czy lepiej poczekać? No i gdzie w Szczecinie najtaniej?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Czas do domu pogłówkować.

Dobra. Teraz już ostatnie pytania. Najpierw szukam budowlanców jak mają kierownika to ja szukam inspektora. A jak nie mają to gdzie go szukać? No i jeszcze jedno. Materiał to kupować teraz czy lepiej poczekać? No i gdzie w Szczecinie najtaniej?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Czas do domu pogłówkować.

a gdzie bedziesz budował?

dokladnie jak maja kierownika Ty bierzesz inspektora....jak nie maja nikogo - bierzesz kierownika.

namiar masz na priv

ja też skorzystałam z Waszych porad. :) Dziękuję.

Zapytam jeszcze czy wszyscy sami kupowaliście materiał, czy kupowali Wam budowlańcy, no bo jak oni wystawią mi fakturę na materiał razem z usługą z 7% VAT, to może mi się to bardziej opłaca?

Czy lepiej faktycznie samemu kupować i później odliczyć sobie tę różnicę w vacie z urzędem skarbowym?

A.

To zalezy. Ja materialy zamawialem sam, nie zaufalem w tej kwestii mojemu wykonawcy. Dodakowo wykonawca chcial pieniedzy za zalatwianie materialow. Zamawiajac samemu tez mozna wywalczyc spore rabaty w hurtowniach, a do tego ma sie wolnosc wyboru. Wykonawca czesto zamawia materialy tam gdzie blizej albo daje zarobic swoim zaprzyjaznionym hurtowniom.

ja też skorzystałam z Waszych porad. :) Dziękuję.

Zapytam jeszcze czy wszyscy sami kupowaliście materiał, czy kupowali Wam budowlańcy, no bo jak oni wystawią mi fakturę na materiał razem z usługą z 7% VAT, to może mi się to bardziej opłaca?

Czy lepiej faktycznie samemu kupować i później odliczyć sobie tę różnicę w vacie z urzędem skarbowym?

A.

Wzystko zalezy od czasu jaki jestescie w stanie poswiecic na budowe. Szukanie materialow troche go zajmuje, chyba ze wybierzesz jedna hurtownie to wtedy tylko skladanie zamowien. Wady wlasnego zamowienia to oprocz poswieconego czasu, mozliwosc braku troski o material przez wykonawce, czy tez braki ilosciowe.

Jezeli znajdziesz ekipe ktora bedize oferowala cene z materialem to raczej nie grozne ci sa skutki ich podwyzki, oczywiscie wszystko zalezy od podpisanej umowy, ale niektore materialy moga byc gorszej jakosci i trzeba w umowie dokladnie okreslic z jakich materialow maja byc zrobione poszczegolne elementy domu.

Zludne jest ze wykonawca taniej zalatwi material bo kupuje wiecej od hurtowni, zawsze wezmie za to prowizje, bo z tego zyje. W koncu kazdy chce za swa prace wynagrodzenie.

Nic tylko liczyc i patrzec co jest dla kazdego z nas bardziej oplacalne.

no to faktycznie: dalej nic nie wiem, bo przecież jak zlecę kupowanie wykonawcy, to ode mnie może wziąć za towar pierwszego gatunku a faktycznie będzie to coś gorszego, prawda? A jeżeli kupię sama, to nie będą dbali o moje materiały? Czy tak? :D :D :D

Moze nie pierwszego gatunku ale np slabszy beton zamaist B25 jak kazali w projekcie dadza B20, czy dawali mniej cementu wiecej piasku. Nieoznacza to ze dom runie ale ...

Kazdy material powinien spelnaic norme i byc dopuszczony na rynek. Co do dbania to zalezy od ekipy i tyle.

Bo mi twoj wykonawca rzucil rok temu kwtoe za dom 160 +30 m2 uzytkowej czyli okolo 220 calkowitej 80 tys !!

Rzeczywiście z tymi cenami ostatnio na forum to wygląda na jakieś napędzanie cen.

Jak ja budowałem, a nie było to wcale tak dawno - stan surowy zamknięty zakończyłem na początku czerwca 2007.

Szukając ekipy rozpiętości cen były także 100%.

Najtańszą ekipę znalazłem za 35tys, najdroższa chyba chciała 90 tys, wybrałem ekipę za 50 tys. (dom 210m2 z garażem).

Zebrałem podczas wyboru ekip chyba z 15 ofert, jeździłem, szukałem, pytałem dawałem do wyceny ksero projektu + projekt umowy (były ekipy które nie chciały złożyć oferty jak przeczytały umowę). Te ceny które tu rzucacie pokroju 80tys za 150 m2 to jakieś wariactwo. :evil:

Może problem jest tu że dziś szukacie ekipy, a "jutro" chcecie budować ?? Poszukiwania każdej z ekip powinno się robić z duuuuużym wyprzedzeniem !!!Jak ekipa widzi że jutro POTRZEBUJECIE budować to rzuca cenę 100% wyższą i jak złapią "klienta" to sobie dobiorą ludzi i pociągną 5 budowę.

trochę chyba rzeczywistość w 2008 r. jest inna aniżeli w 2007, jeśli chodzi o koszty budowy. My za ekipą rozglądamy się już kilka miesięcy. Faktem niegorączkowo bo czekamy na wyjaśnienie kwestii zawodowych, a poza tym całą stroną papierkową zajmujemy się sami, więc najpierw przebrnęliśmy przez decyzję o WZ, teraz kompeltujemy dokumnety do pozwolenie. Wykonawcy szczecińscy zostali rozbestwieni przez popyt na ich pracę, stąd sterują wynagrodzeniem. Budujemy prosty dom o powierzchni użytkowej 123 m2, a całkowitej ok. 170. Dwuspadowy dach, bez lukarn. Wyceny szczecińskich wykonawców tych z listy to cena ok. 70 tys. złotych (+/- 5.000 zł). Rozmowy o obniżenie ceny kończą się krótko - nie opłaca się, wolny rynek.

Ale to nie tylko kwestia wynagrodzenia budowlańców, ale też innych osób, z usług ktorcyh trzeba skorzystać w procesie inwestycyjnym. Poczynając od geologa za opinię geologiczną - tu rozpiętość cenowa była 100 % (od 700 do 1400), poprzez geodetów (mapka do celów projektowych od 650 zł do 1200zł), kończąc na architektach. Za adaptację projektu prostą - zwiększenie, zmniejszenie okien i tylko przyłącze energetyczne 4.700 zł, a w przypadku gdy zdecydujemy się na zmianę schodów z zabiegowych na jednozbiegowe ze spocznikiem + 1.200 zł (i to póki co najtańsza ze znalezionych ofert). Mając możliwość porównania z Polską centralną i południową, te ceny są kosmiczne. Rację ma jednak ktoś twierdząc, że to trochę w tym naszej winy, że godzimy się na dyktowanie warunków.

Dlatego poruszamy się małymi krokami, szukamy, dzwonimy nawet w Polskę, żeby koszty budowy nas nie przerosły i z drugiej strony, żebyśmy mieli świadomość, że płacimy w miarę rozsądne pieniądze.

I tak dodatkowo w odniesieniu do szczecińskiej listy wykonawców - właśnie co wykonawcy, którzy są na tej liście, cenią swoje usługi wysoko. Nie kwestionuję tego, że jesteście zadowoleni z ich pracy, tyle że póki co moje doświadczenia są takie, że ich propozycje cenowe, są nie do przyjęcia. Na uwagi, że to drogo, niechętnie odpowiadają, ze możemy się potargować. Ja podaję swoją cenę, w odpowiedzi na co odpowaidają, ze za takie pieniądze nie chce im się pracować.Smutne, ale prawdziwe.

Mimo wszystko dalej będziemy w zaparte kontynuować nasz proces inwestycyjny i będziemy się dzielić naszymi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam Kasia (Radek i Jaś).

1,5 temu skonczyłeś czy zaczałeś? W sensie: kiedy dogadałeś/zaklepałeś cenę?

Jak ja w połowie 2006 zaczałem sie interesować sprawami budowlanymi to za wybudowanie takiego domu 130 mkw uzytkowej (+25 garaż) wołali 35 tys. Jak zacząłem finalizować sprawe "zaklepania" ekipy w marcu/kwietniu 2007 to ludkowie wołali 45-60 tys. Ostatecznie stan surowy z dachem (robocizna) kosztował mnie 49 tys.

Reasumując: gdybym zaczał budowanie jakieś pół roku/7 miesięcy wcześniej miałbym koszty robocizny i materiałów jakis min. 30% niższe. A tak trafiłem na górkę szczytu budowlanego (ówczesnego - bo teraz widac, ze ten proces - zwłaszcza w zakresie robocizny wciąż idzie w górę) i było gorąco i trochę strach. Ekipa wycofała się z deklaracji o załatwianiu materiałów (na hurtownie nie było mocnych - albo nie mieli danego towaru albo ceny już "z kosmosu"). Samemu tez niewiele mogłem wskórać (przez cały marzec żadna hurtownia nie chciała przyjąć zamówienia na BK! - mogli wpisać na kolejkę nie gwarantując ani ceny, ani ilosci, ani terminu doastwy!!!). Teraz tez nie jest łatwo: zauważcie jak wzrosła liczba wydawanych pozwoleń na budowę. To, ze sie w budowaniu domków ruszyło widzę w bezposredniej bliskosci naszej budowy - nowe domki powstają jak grzyby po deszczu - a to ktoś musi robić!

Mam nadzieje, ze rosnąca wartość złotówki spowoduje stopniowy powrót fachowców do kraju i być może stabilizację cen - na spadek bym nie liczył. Ja (budowa) juz pewnie tego nie doczekam ale innym tego szczerze życzę! :-)

Rzeczywiście z tymi cenami ostatnio na forum to wygląda na jakieś napędzanie cen.

Jak ja budowałem, a nie było to wcale tak dawno - stan surowy zamknięty zakończyłem na początku czerwca 2007.

Szukając ekipy rozpiętości cen były także 100%.

Najtańszą ekipę znalazłem za 35tys, najdroższa chyba chciała 90 tys, wybrałem ekipę za 50 tys. (dom 210m2 z garażem).

Zebrałem podczas wyboru ekip chyba z 15 ofert, jeździłem, szukałem, pytałem dawałem do wyceny ksero projektu + projekt umowy (były ekipy które nie chciały złożyć oferty jak przeczytały umowę). Te ceny które tu rzucacie pokroju 80tys za 150 m2 to jakieś wariactwo. :evil:

Może problem jest tu że dziś szukacie ekipy, a "jutro" chcecie budować ?? Poszukiwania każdej z ekip powinno się robić z duuuuużym wyprzedzeniem !!!Jak ekipa widzi że jutro POTRZEBUJECIE budować to rzuca cenę 100% wyższą i jak złapią "klienta" to sobie dobiorą ludzi i pociągną 5 budowę.

To ja poproszę o namiary o Waszą ekipę. Jak na razie nie udało nam się zejść poniżej 75000. Dwie ekipy z listy. I dodam, że nie szukamy ekipy na "jutro". Przy rozmowach podajemy końcówkę tego roku lub wiosna przyszłego. Zresztą jeżeli posiadacie jakieś namiary na ekipy to podrzućcie na priv. Będziemy szukać rozsądniejszej ceny