Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, czy przy wyborze tzw. fachowców braliście tyko ludzi z polecenia, czy może szukaliście na własną rękę? Wczoraj zerknąłem do gazety kontakt i jest dużo ogłoszeń od ludzi szukających pracy przy wykończeniach, czy jest sens dzwonić, czy są to tylko kiepscy fachowcy niemogący znaleźć roboty.

Duzo lepiej popytac sasiadow i innych inwestorow :lol:

Najprostrzy sposób okazał sie skuteczny, jako że pracuje w Mierzynie i dookoła mam pełno budów wyskoczyłem z pracy na rekonesans i trafiłem na fajną ekipę, przynajmniej tak mi się wydaje, no i mogą u mnie zacząć u mnie w połowie kwietnia oczywiście jak sie dogadamy :wink: .

Pozdrowionka, od razu humor lepszy. :lol: .

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Wybralem oferte najtansza. Z jakosci zadowolony do konca nie jestem, ale nie jest powiedziane, ze drozsze ekipy wybudowaly by lepiej.

To takie typowe u Polaków - idąc po czajnik elektryczny za 50 zł bierzemy gwarancję, a do budowy domu za pareset tysięcy zł szukamy ekip najtańszych. A już brania ekip z głębi kraju jak się nie widzi co i jak robili to tego już kompletnie nie rozumiem.

Po to powstała lista wykonawców żeby sobie nawzajem polecać ludzi sprawdzonych. Tańszych, droższych lub wręcz bardzo drogich, ale przynajmniej sprawdzonych. Sprawdzeni też czasami dają ciała, ale to i tak mniejsze ryzyko jak branie kogoś całkiem obcego.

Na szczęście to wasze budowy, wy będziecie tam mieszkali i wy podejmujecie decyzje.

Wybralem ekipe sprawdzona, z polecenia. Z gory wiedzialem, ze nie sa idealni, ale tez nie partacze.

Parafrazujac twoja wypowiedz - jednego stac na czajnik za 500zl, inny musi sie zadowolic takim za 50zl. Wsrod tanich czajnikow tez mozna trafic przyzwoita sztuke.

Na pewno ekipa powinna byc sprawdzona .Co do cen na pewno warto liczyc kazdy grosz .Bo wykonczeniowka jest potwornie droga .

Na byle duperele wydaje sie krocie :-?

Zgadzam się z bimbeltem i brytą!

Witam wszystkich!

Witam, czy przy wyborze tzw. fachowców braliście tyko ludzi z polecenia, czy może szukaliście na własną rękę? Wczoraj zerknąłem do gazety kontakt i jest dużo ogłoszeń od ludzi szukających pracy przy wykończeniach, czy jest sens dzwonić, czy są to tylko kiepscy fachowcy niemogący znaleźć roboty.

nie ma reguły, ale jak ktoś jest dobry to jest polecany dalej i ma porezerwowane terminy. Z moim fachowcem od wykończeniówki spotkałem się pierwszy raz ponad 6 miesięcy przed jego wejściem i zarezerwowałem termin. Ode mnie poszedł do kolejnych znajomych. I taki nie musi się reklamować w prasie.

Z łapanki miałem tylko paru gości. Część dobrych, a część nie. Ale na nikim z polecenia się nie zawiodłem.

Tez do tej pory brałem ludzi z polecenia, aż do czasu kiedy mi spierd..... regipsy na poddaszu i musiałem wszystko sam poprawiać bo goście się zerwali, a miała być taka super ekipa :evil: , tak sobie myślę, że najlepiej zobaczyc ekipę podczas roboty albo obejrzeć ich wcześniejsze roboty, no ale to chyba już wszyscy wiedzą :wink:. Biorę dzisiaj gazetę i dzwonię, jak ktoś mi pokaże swoją wcześniejszą robotę i będzie ok to biorę bo potrzebuje na wczoraj ludzi od gładzi, płytek itd.

Daj znać o efektach poszukiwań! :)

witam,

tak sobie czytam grupę szczecińską z nadzieją na pozyskanie namiarów na sprawdzone ekipy budujące stan surowy i jedyne co znalazłem to informacje o tajemniczej "liście wykonawców" dostępnej dla udzielających się forumowiczów, nie dane mi było wcześniej korzystać z tej formy komunikacji i nie chcę pisać bezsensownych postów aby sobie "nabić licznik" - poproszę więc życzliwe osoby o namiary na sprawdzone ekipy stawiające domy murowane, czekam w tej chwili na PnB i niestety z różnych powodów nie miałem wcześniej możliwości zająć się szukaniem fachowców, ponieważ czasu mam mało proszę Was o pomoc,

Mariusz

witam,

tak sobie czytam grupę szczecińską z nadzieją na pozyskanie namiarów na sprawdzone ekipy budujące stan surowy i jedyne co znalazłem to informacje o tajemniczej "liście wykonawców" dostępnej dla udzielających się forumowiczów, nie dane mi było wcześniej korzystać z tej formy komunikacji i nie chcę pisać bezsensownych postów aby sobie "nabić licznik" - poproszę więc życzliwe osoby o namiary na sprawdzone ekipy stawiające domy murowane, czekam w tej chwili na PnB i niestety z różnych powodów nie miałem wcześniej możliwości zająć się szukaniem fachowców, ponieważ czasu mam mało proszę Was o pomoc,

Mariusz

Witaj Mariuszu,

Wcale nie musisz nabijac sobie sztucznie postow, by zdobyc nasze zaufanie. Z pewnoscia masz wiele pytan odnosnie budowy, wiec zagosc na stale na forum, a my dopiszemy cie do listy subskrybentow.

witam,

Mariusz

może po prostu zapytaj o to, co cię interesuje - czasami potrafimy pomóc bez pomocy listy wykonawców :wink: :D :D :D

Witam:-)

odzywam sie - juz wybudowana i zamieszkana.

Piszę w związku z 1 %.

Jesli nie wiecie, na co przekazać jeden procent Waszego podatku przekażcie go dzieciom.

Podaję namiary na Stowarzyszenie Rodziców Dzieci CHorych na Białaczkę i Inne Choroby Nowotworowe:

http://www.stowbial.prv.pl/

Jest to stowarzyszenie, dzieki ktoremu wybudowano nowy budynek dla chorych dzieci na Unii Lubelskiej, dzieki czemu dzieci leczą sie w bardzo dobrych warunkach, w ładnych pokojach z łazienką, z możliwoscią izolacji. Wyjezdzają na wycieczki po skonczonym leczeniu, aby zapomniec o horrorze, jaki przeszły. Zreszta, przeczytajcie na stronce.

(wsrod forumowiczów są dzieci leczone w tej klinice)

pozdrawiam Ulanka

Witajcie,

czy do PnB wraz z przyłączami (nie na "skorupę") potrzebne są rozmieszczenia instalacji wewnętrznych? Z tego co wiem potrzebne jest rozmieszczenie instalacji gazowej. Złożyłam wniosek wraz z przyłączami: gazu (wraz z inst. wew.), wody, kanalizy i elektryki.

Dzisiaj dowiedziałam sie od Pani w Starostwie, że do projektów należy dołączyć opisy instalacji wewnętrznych. Owe opisy oczywiście wykonane przez tego samego projektanta. Jak znam życie to sobie za te opisy "zaśpiewają".

Może orientujecie się jaki przepis to reguluje. Wiem o gazie że jest to potrzebne ale o reszcie ???? Czy moi "fachowi" projektanci celowo by tego nie zrobili? A może Pani w Starostwie w Policach też jest bardzo "kompetentna". Co do diabła kogo interesuje gdzie będzie kran, albo kibelek. Poradzcie coś bo zaraz zwariuje. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Witajcie,

czy do PnB wraz z przyłączami (nie na "skorupę") potrzebne są rozmieszczenia instalacji wewnętrznych? Z tego co wiem potrzebne jest rozmieszczenie instalacji gazowej. Złożyłam wniosek wraz z przyłączami: gazu (wraz z inst. wew.), wody, kanalizy i elektryki.

Dzisiaj dowiedziałam sie od Pani w Starostwie, że do projektów należy dołączyć opisy instalacji wewnętrznych. Owe opisy oczywiście wykonane przez tego samego projektanta. Jak znam życie to sobie za te opisy "zaśpiewają".

Może orientujecie się jaki przepis to reguluje. Wiem o gazie że jest to potrzebne ale o reszcie ???? Czy moi "fachowi" projektanci celowo by tego nie zrobili? A może Pani w Starostwie w Policach też jest bardzo "kompetentna". Co do diabła kogo interesuje gdzie będzie kran, albo kibelek. Poradzcie coś bo zaraz zwariuje. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

do tej pory było tak, że nawet architekci wymowali z projektu strony z instalacjami wewnętrznymi, bo do pnb nie jest to absolutnie potrzebne. przyłącze to ta część instalacji POZA granicami działki. to c na działce i w domu nie ma wpływu na wydanie pnb i do tej pory nikt tego nie chciał do dokumentacji. może coś się zmieniło? :roll:

Witajcie,

do tej pory było tak, że nawet architekci wymowali z projektu strony z instalacjami wewnętrznymi, bo do pnb nie jest to absolutnie potrzebne. przyłącze to ta część instalacji POZA granicami działki. to c na działce i w domu nie ma wpływu na wydanie pnb i do tej pory nikt tego nie chciał do dokumentacji. może coś się zmieniło? :roll:

Właśnie, czy ktoś wie co się zmieniło ????

Witam wszystkich.

Może będziecie się orientować ile może kosztować adaptacja projektu .Architekt ma dorysować garaż,zlikwidować dwa okna,a w trzech zmienić wymiary,przenieść drzwi w inne miejsce ,przenieść komin oraz zrobić adaptacje pom. gosp. na łazienkę.Wszystko ma poprowadzić do końca, do PnB.Ile to może kosztować

Jeżeli to Szczecin, bądź okolica to myślę, że powinnaś przygotować się na minimum 6 tys. zł.

Zakładam,że koło 10 tys.

10 tys za adaptację ???? :x

Ja mniej płaciłem za indywidualny projekt wraz z załawieniem wszystkich papierów.

Witam wszystkich.

Może będziecie się orientować ile może kosztować adaptacja projektu .Architekt ma dorysować garaż,zlikwidować dwa okna,a w trzech zmienić wymiary,przenieść drzwi w inne miejsce ,przenieść komin oraz zrobić adaptacje pom. gosp. na łazienkę.Wszystko ma poprowadzić do końca, do PnB.Ile to może kosztować

Jeżeli to Szczecin, bądź okolica to myślę, że powinnaś przygotować się na minimum 6 tys. zł.

Zakładam,że koło 10 tys.

10 tys za adaptację ???? :x

Ja mniej płaciłem za indywidualny projekt wraz z załawieniem wszystkich papierów.

Dokładnie jeszcze nie wiemy,bo nie uzgadnialiśmy z architektem.Czekamy aż przyjdzie projekt.Mam nadzieję,że się mylę i będzie to nmniejsza kwota.Pozdrawiam i życze wszystkim POGODNYCH ŚWIĄT!!!

"Mój" architekt za adaptację i załatwianie formalności do uzyskania PnB zainkasował 2200 + 1500 zł dla branżystów (wod-kan-elktr.). Cenę ustalaliśmy rok temu ale skończyliśmy na dniach-uzyskane pozwolenie na budowę. Nie miał za dużo pracy nasze zmiany w stosunku do projektu gotowego to drobna zmiana w ściankach działowych i poszerzenie garażu o dodatkowe stanowisko(konsekwentnie zmiany nad garażem, dach).

Witam wszystkich Forumowiczów.

Od czasu do czasu zaglądam i tak sobie czytam Wasze wypowiedzi. Buduję a właściwie jestem juz na samym niemalże finiszu budowy i nie mogę się doczekać , kiedy robotnicy zejdą mi z oczu a ja będę mogła wreszcie się wprowadzić.

Chciałabym prosić o pomoc. Czy możecie mi polecić kogoś niedrogiego ( ostatnio chroniczny brak nadmiaru kasy :) ) a jednocześnie będącego naprawdę dobrym fachowcem w białym montażu. Mamy tego trochę a odnosimy z mężem ostatnio wrażenie, że Ci nasi chcą nas przerobic na każdej rzeczy. Dzisiaj np. dostalismy na Zająca listę rzeczy wykonanych dodatkowo ( oczywiście odpłatnych ), na której np umieszczono taką pozycję : zrobienie dziur na gniazdka antenowe. Dla mnie porażka - szkoda gadać.

Ponieważ jak wcześniej napisałam - jesteśmy już na finiszu - mam kilka namiarów na naprawdę dobrych fachowców. Gdyby ktoś potrzebował - niech da znać :).

Przy okazji - życzę wszystki spokojnych i leniwych Świąt oraz jak najszybszego naładowania baterii :). Pozdrawiam - Iza

Witam wszystkich Forumowiczów.

Od czasu do czasu zaglądam i tak sobie czytam Wasze wypowiedzi. Buduję a właściwie jestem juz na samym niemalże finiszu budowy i nie mogę się doczekać , kiedy robotnicy zejdą mi z oczu a ja będę mogła wreszcie się wprowadzić.

Chciałabym prosić o pomoc. Czy możecie mi polecić kogoś niedrogiego ( ostatnio chroniczny brak nadmiaru kasy :) ) a jednocześnie będącego naprawdę dobrym fachowcem w białym montażu. Mamy tego trochę a odnosimy z mężem ostatnio wrażenie, że Ci nasi chcą nas przerobic na każdej rzeczy. Dzisiaj np. dostalismy na Zająca listę rzeczy wykonanych dodatkowo ( oczywiście odpłatnych ), na której np umieszczono taką pozycję : zrobienie dziur na gniazdka antenowe. Dla mnie porażka - szkoda gadać.

Ponieważ jak wcześniej napisałam - jesteśmy już na finiszu - mam kilka namiarów na naprawdę dobrych fachowców. Gdyby ktoś potrzebował - niech da znać :).

Przy okazji - życzę wszystki spokojnych i leniwych Świąt oraz jak najszybszego naładowania baterii :). Pozdrawiam - Iza

pytanie podstawowe - umowa jest? jeśli jest, a w niej zakres robót to raczej dajcie im listę, a nie pieniądze. dziury pod gniazdka są integralną częścią instalacji, jak twierdzą, że nie to niech spróbują zrobić instalację bez dziur, a potem bez kabla, anteny itd. jak stwierdzą, że zapomnieli o dodatkowych kosztach uprzedzić zawczasu, to powiedzcie, że wy zapomnieliście im powiedzieć, że za dodatkowe rzeczy robione bez uprzedzenia nie płacicie. i niech się cmokną. bez umowy płaćcie i płaczcie. co do białego montażu - robiłem sam, bo to żadna filozofia, a ceny jakie wołali za założenie kranu czy guzika od spłuczki były zbyt kosmiczne....