Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam brukarzy - jak ktoś ma dobry namiar to proszę o kontakt

Planuję kostkę betonową

- podjazd do garażu

- dojście do drzwi frontowych

- ścieżkę wokół domu

ups.

trochę tego będzie

Jaką średnio cenę mogę przyjąć za m2 (robocizna + materiał)

Jańcio

Ja słyszałem o cenach oscylujących w oklicy 100 zł/m2.

.......

Bez przesady 100 zł. :evil:

Za kostkę betonową nie dał bym więcej niż 40 zł. /m2 robocizny, obecnie płacę ca. 70zł./m2 za ułożenie kostki granitowej.

70 zł materiał + robocizna? . jeśli tak to bardzo dobra cena.

tylko za ułożenie, ale to i tak dobra cena, w przeciwieństwie do 100 za kostke brukowa, która układa sie, jak puzzle: łatwo, lekko i przyjemnie w porównaniu do granitowej... pogonić takich brukarzy! (Ludzie już wstydu nie mają....)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Szybkie pytanie:

Jak ma sie odbior budynku do planowanego zagospodarowania terenu? Czy otoczenie budynku musi byc doprowadzone do takiego stanu, jaki byl okreslony w zalozeniach?

moi architekci twierdzą że można to dowolnie zagospodarować, tylko studnie chłonne (jeżeli takowe masz) powinny być w tych samych miejscach jak w założeniu. Jednak w naszym projekcie mamy określone zagospodarowanie i dopisane wg uznania inwestora.

A czy mozna w ogole nie zagospodarowac? Obecnie nie stac mnie na zrobienie podjazdu czy docelowego ogrodzenia. Czy ktos sie moze do tego doczepic?

Do mnie nikt się nie doczepił. Zdawałam budynek, bez wykończonej elewacji (na styropianie siatka zaciągnięta klejem), bez ogrodzenia i podjazdów. Teren wokół domu był uporządkowany.

Pozdrawiam grupę :)

No to u mnie sytuacja analogiczna - brak elewacji, ogrodzenie tymczasowe, ale na placu wzgledny porzadek. Czy u ciebie ktos byl ktos z inspektoratu czy obylo sie bez wizyty?

Szybkie pytanie:

Jak ma sie odbior budynku do planowanego zagospodarowania terenu? Czy otoczenie budynku musi byc doprowadzone do takiego stanu, jaki byl okreslony w zalozeniach?

moi architekci twierdzą że można to dowolnie zagospodarować, tylko studnie chłonne (jeżeli takowe masz) powinny być w tych samych miejscach jak w założeniu. Jednak w naszym projekcie mamy określone zagospodarowanie i dopisane wg uznania inwestora.

A czy mozna w ogole nie zagospodarowac? Obecnie nie stac mnie na zrobienie podjazdu czy docelowego ogrodzenia. Czy ktos sie moze do tego doczepic?

Do mnie nikt się nie doczepił. Zdawałam budynek, bez wykończonej elewacji (na styropianie siatka zaciągnięta klejem), bez ogrodzenia i podjazdów. Teren wokół domu był uporządkowany.

No to u mnie sytuacja analogiczna - brak elewacji, ogrodzenie tymczasowe, ale na placu wzgledny porzadek. Czy u ciebie ktos byl ktos z inspektoratu czy obylo sie bez wizyty?

A czy potem, po odbiorze, np. zgłaszaliście budowę ogrodzenia od strony drogi do gminy?

Mam pytanie z gatunku wiosenno-ogrodowych:

Chcemy kupić meble ogrodowe. Będą stały na niezadaszonym tarasie i pewnie nie będziemy ich chować do środka przy każdej mżawce :-? . Plastikowych nie chcemy, pozostaje więc wybór między drewnianymi a metalowymi.

Na ile impregnaty do drewna rzeczywiście chronią je przed wilgocią? Czy po roku-dwóch trzeba je odnawiać? A jak sprawdzają się metalowe?

Będę wdzięczna za opinie, szczególnie osób użytkujących już jakiś czas swoje meble.

polecam z drewna egzotycznego, na zime przykryjesz je plandeka i jest ok.

ja jak kupilam trzy razy smarowalam je olejem do drewna.

A z jakiego konkretnie gatunku drzewa masz mebelki? I który sezon?

Na zimę to pół biedy - schowam na strych, ale w sezonie to raczej "na polu" :wink:

teakowe, 3 sezon juz mam do twego lezaki z eukaliptusa .

zobacz najelepiej jisk albo jak masz ochote podjedz do torgelow albo schwedt tam jest wiekszy wybor w cenie teraz chyba tansze- sklep danische bett,,,,cos tam

To mi się wycieczka szykuje :wink:

Szybkie pytanie:

Nikogo nie było. Oni nie mają na to czasu, skupiają się na papierologii.

Maggie nie zgłaszałam budowy ogrodzenia ale nawet nie wiedziałam że trzeba a poza tym moje ogrodzenie nie przylega z żadnej strony do drogi publicznej.

Planuję kostkę betonową

- podjazd do garażu

- ścieżkę wokół domu

ups.

trochę tego będzie

Jańcio

.......

Za kostkę betonową nie dał bym więcej niż 40 zł. /m2 robocizny, obecnie płacę ca. 70zł./m2 za ułożenie kostki granitowej.

tylko za ułożenie, ale to i tak dobra cena, w przeciwieństwie do 100 za kostke brukowa, która układa sie, jak puzzle: łatwo, lekko i przyjemnie w porównaniu do granitowej... pogonić takich brukarzy! (Ludzie już wstydu nie mają....)

Nie róbcie sobie jaj , ja dzwoniłem z ciekawości jakiś miesiąc temu do firmy z panoramy firm i cena jaką usłyszałem była właśnie ok 100 zł/m2 tj materiał + robocizna, więc o jakich stawkach piszecie? za samą robocizną bo już nic z tego nie kumam. Wkońcu, Jańco Wodnik pytał wyraźniecana za: materiał + robocizna.

Witam

Prośba do osób mających działkę od Agrowestu na polu przy szeregowcach :

trzeba troszkę pomęczyć telefonami Agrowest o utwardzenie dróg wewnętrznych. Wiosna już zawitała dawno, sezon budowlany rozpędza się powoli, a obiecane drogi wewnętrzne na razie nie ruszone. Jakby co to na priv wyślę telefon kontaktowy do firmy. Ja dzwonię co jakiś czas, ale ciągle słyszę obietnice i nic więcej. Może więcej telefonów troszkę to przyspieszy

Planuję kostkę betonową

- podjazd do garażu

- ścieżkę wokół domu

ups.

trochę tego będzie

Jańcio

.......

Nie róbcie sobie jaj , ja dzwoniłem z ciekawości jakiś miesiąc temu do firmy z panoramy firm i cena jaką usłyszałem była właśnie ok 100 zł/m2 tj materiał + robocizna, więc o jakich stawkach piszecie? za samą robocizną bo już nic z tego nie kumam. Wkońcu, Jańco Wodnik pytał wyraźniecana za: materiał + robocizna.

Znalazłem ekipę brukarzy - sprawdzona

Robocizna 20 zł/m2 - kostki

krawężniki - 6 zł/szt.

Cena nie obejmuje przygotówki !

PS.

1. Projektowaliście sami ułozenie kostki czy ktoś za was to robił ?

2. Jaką szerokość opaski wokół domu robiliście?

Jańcio

Planuję kostkę betonową

- podjazd do garażu

- ścieżkę wokół domu

ups.

trochę tego będzie

Jańcio

.......

Znalazłem ekipę brukarzy - sprawdzona

Robocizna 20 zł/m2 - kostki

krawężniki - 6 zł/szt.

Cena nie obejmuje przygotówki !

PS.

1. Projektowaliście sami ułozenie kostki czy ktoś za was to robił ?

2. Jaką szerokość opaski wokół domu robiliście?

Jańcio

jancio

ja mam opaske 50 cm. od domu do kraweznika z kostki (lacznie) te przestrzen wyspalam kamieniami kuppionymi w betoniarni.

Witam, obok mnie robiła podjazd ekipa z Choszczna, 4 facetów przyjeżdżało codziennie rano zdezelowanym oplem i robili do 20, skasowali 40 zł za metr na gotowo a weszli na gołą ziemię, muszę wziąźć od niego numer , początkowo myslałem, że to drogo ale jak tak czytam to okazuje sie że nie była to zła cena.

Pozdrawiam.

Witam

Prośba do osób mających działkę od Agrowestu na polu przy szeregowcach :

trzeba troszkę pomęczyć telefonami Agrowest o utwardzenie dróg wewnętrznych. Wiosna już zawitała dawno, sezon budowlany rozpędza się powoli, a obiecane drogi wewnętrzne na razie nie ruszone. Jakby co to na priv wyślę telefon kontaktowy do firmy. Ja dzwonię co jakiś czas, ale ciągle słyszę obietnice i nic więcej. Może więcej telefonów troszkę to przyspieszy

sprawdźcie lepiej, czy agrowest nie przekazał już dróg gminie, bo robi to bardzo szybko. wtedy trzeba rozmwawiać z gminą. a gmina ma na razie do utwardzenia drogi za boiskiem....

hmm...ta cena 20 zł to jakby z innej epoki.... :-? :-?

Teska co masz na mysli mówiąc że cena z innej epoki ?

Za niska ?, pamiętaj ze to bez przygotówki samo ułozenie kostki na przygotowanym gruncie.

Cena mnie zwaliła z nóg.

Zastanawiam się czy to takie trudne samemu ułożyć kostkę, szukam w sieci instrukcji i nic nie znajduję.

Jańcio

sory, że odbiegam od tematu dyskusji, ale próbuję od 3 dni uzyskac do supertajnej listy-rankingu szczecinskich wykonawców. pisze się o niej to tu to tam, że jest, że ktoś ją akurat aktualizował itp. ale jak napisałem na priva do tego czy innego który miał to robić, to odsyłają mnie na forum. poradźccie co robić, bo jak czytam ile ludzie płaca za wybudowanie stanu surowego w innych rejonach to wychodzi z propozycji które dostalem, ze w Sz-nie jest ze 2, 3 razy drożej. z drugiej strony wybierając wykonawcę nie chciałbym sie kierować wyłacznie ceną bo wiem, że to bedzie mnie mogło kosztować znacznie więcej później. prosze o wyrozumiałość bo jestem na forum nowy i w sprawach budowlanych niemal zupełnie zielony. pozdrawiam i prosze o pomoc w dotarciu do listy! bolo

hmm...ta cena 20 zł to jakby z innej epoki.... :-? :-?

Teska co masz na mysli mówiąc że cena z innej epoki ?

Za niska ?, pamiętaj ze to bez przygotówki samo ułozenie kostki na przygotowanym gruncie.

Cena mnie zwaliła z nóg.

Zastanawiam się czy to takie trudne samemu ułożyć kostkę, szukam w sieci instrukcji i nic nie znajduję.

Jańcio

ułożenie nie jest trudne, tylko pracochłonne. dokładny opis jest na forum muratora, trzeba poszukać. sprzęt można wypożyczyć w ramirencie. cena 100 pln/m2 robocizna z materiałem to jakiś kosmos, materiał średnio 30-35, robocizna drugie tyle, jeżeli zaczynają od gołej ziemi. to max jaki można zapłacić.