szydas 02.04.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 sory, że odbiegam od tematu dyskusji, ale próbuję od 3 dni uzyskac do supertajnej listy-rankingu szczecinskich wykonawców. pisze się o niej to tu to tam, że jest, że ktoś ją akurat aktualizował itp. ale jak napisałem na priva do tego czy innego który miał to robić, to odsyłają mnie na forum. poradźccie co robić, bo jak czytam ile ludzie płaca za wybudowanie stanu surowego w innych rejonach to wychodzi z propozycji które dostalem, ze w Sz-nie jest ze 2, 3 razy drożej. z drugiej strony wybierając wykonawcę nie chciałbym sie kierować wyłacznie ceną bo wiem, że to bedzie mnie mogło kosztować znacznie więcej później. prosze o wyrozumiałość bo jestem na forum nowy i w sprawach budowlanych niemal zupełnie zielony. pozdrawiam i prosze o pomoc w dotarciu do listy! bolo jeśli chodzi o ceny to już sam wiesz, jak jest w naszej okolicy. chyba warto poszukać ekipy zamiejscowej. a co do ekip to pytaj konkretnie, nie wszystkie są na liście, wszystkie od czasu wpisania na listę pozmieniały skład osobowy i poziom usług się zmienił. a poza tym musisz zdobyć zaufanie dystrybutora listy, wtedy ją dostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 02.04.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Daj mi namiary na tych brukarzy. i ja proszę tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 02.04.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 sory, że odbiegam od tematu dyskusji, ale próbuję od 3 dni uzyskac do supertajnej listy-rankingu szczecinskich wykonawców. pisze się o niej to tu to tam, że jest, że ktoś ją akurat aktualizował itp. ale jak napisałem na priva do tego czy innego który miał to robić, to odsyłają mnie na forum. poradźccie co robić, bo jak czytam ile ludzie płaca za wybudowanie stanu surowego w innych rejonach to wychodzi z propozycji które dostalem, ze w Sz-nie jest ze 2, 3 razy drożej. z drugiej strony wybierając wykonawcę nie chciałbym sie kierować wyłacznie ceną bo wiem, że to bedzie mnie mogło kosztować znacznie więcej później. prosze o wyrozumiałość bo jestem na forum nowy i w sprawach budowlanych niemal zupełnie zielony. pozdrawiam i prosze o pomoc w dotarciu do listy! bolo mówiąc wprost - lista zawiera także nasze subiektywne opinie dobre a czasami negatywne o wykonawcach. Z tego powodu by nie dawać oręża wykonawcom /dobrym do podwyższania ceny, złym do włóczenia opiniującego po sądach/ lista nie jest i nie będzie publicznie dostępna. To oznacza że ktoś kto ma dwa lub trzy posty nie ma w zasadzie szansy jej otrzymać. Wychodzimy z założenia że adresy niezbędne na poczoątkowym etapie budowy /architekci geodeci/ zainteresowani dostaną na priv. Z czasem aktywny uczestnik forum ma już tak zaawasowaną budowę że potrzeuje kolejnych adresów ale wtedy jest już znany szerzej na forum i z uzyskaniem listy nie ma problemu. I tylko tyle na temat tajności listy. życzę sukcesów w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 02.04.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 właśnie przekonałem się co znaczą dobre zapisy w umowie. Zamówiłem drzwi wewnętrzne w firmie która robiła mi okna. W umowie wpisali mi kolor palisander / nazwa ta sama jak w kolorze okien/. Przy podpisywaniu umowy skreśliłem palisander i wpisałem "kolor zgodny z kolorem stolarki okiennej". Dziś drzwi przyjechały a i owszem- ale jak raz palisander drzwi wyglądał całkiem inaczej niż palisander okien. Próby przekonania mnie że wszystko jest zgodnie z zamówieniem trwały z godzinę. Na koniec sięgnąłem po umowę gdzie stało jak byk "kolor zgodny..." Chłopaki bez szmerania wrzucili drzwi na pakę, przeprosili, obiecali że zrobią ASAP i odjechali - aż się zdziwiłem że tak łatwo poszło. Swoją drogą ładne te drzwi były - trudno poczekam jeszcze z miesiąc na swój kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolsta 02.04.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 bardzo dziękuję. zatem znam już reguły i... zbieram się do aktywnego uczestnictwa na forum. mam decyzję o warunkach zabudowy, a na działce umowę poprzedniego właścicela z energetyką ( ale brak licznika!!!), licznik na wodę ( ale budowa przyłacza została zakończona tydzien temu przez poprzedniego wlasciciela - są protokoły odbioru), no i warunki przyłacza na gaz... ile jeszcze zajmie czasu uzyskanie pozwolenia na budowę...chciałbym latem zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 02.04.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam Prośba do osób mających działkę od Agrowestu na polu przy szeregowcach : trzeba troszkę pomęczyć telefonami Agrowest o utwardzenie dróg wewnętrznych. Wiosna już zawitała dawno, sezon budowlany rozpędza się powoli, a obiecane drogi wewnętrzne na razie nie ruszone. Jakby co to na priv wyślę telefon kontaktowy do firmy. Ja dzwonię co jakiś czas, ale ciągle słyszę obietnice i nic więcej. Może więcej telefonów troszkę to przyspieszy sprawdźcie lepiej, czy agrowest nie przekazał już dróg gminie, bo robi to bardzo szybko. wtedy trzeba rozmwawiać z gminą. a gmina ma na razie do utwardzenia drogi za boiskiem.... w momencie zakupu działki czyli ok. rok temu drogi były już przekazane gminie, ale Agrowest obiecał, że je utwardzi i to niby było uzgodnione z gminą w momencie przekazywania. Niestety w naszej umowie kupna działki nic nie ma na temat utwardzania dróg przez Agrowest, no i podejrzewam, że u nikogo takiego zapisu nie ma. Agrowest przy każdym telefonie twierdzi, że to zrobi, ale jak dotąd pogoda im to przeszkadzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 02.04.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Jestem właścicielką działki zakupionej od Agrowestu. Kupiłam ja w czerwcu 2006 i firma była jeszcze na etapie rozprowadzania mediów, skończyła na koniec grudnia a drogi utwardziła i ustawiła krawężniki Ok czerwca 2007. Ja miałam dobre doświadczenia z ta firma i myślę, ze niedługo również na Waszym terenie utwardzi drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 02.04.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Widzę że jest kilka osób chcących wybudować sobie kominek - przestrzegam przed firmą jw, na początku sprawiają dobre wrażenie ale dalej to horror w odcinkach(pisałam juz o tym wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 02.04.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam Prośba do osób mających działkę od Agrowestu na polu przy szeregowcach : trzeba troszkę pomęczyć telefonami Agrowest o utwardzenie dróg wewnętrznych. Wiosna już zawitała dawno, sezon budowlany rozpędza się powoli, a obiecane drogi wewnętrzne na razie nie ruszone. Jakby co to na priv wyślę telefon kontaktowy do firmy. Ja dzwonię co jakiś czas, ale ciągle słyszę obietnice i nic więcej. Może więcej telefonów troszkę to przyspieszy sprawdźcie lepiej, czy agrowest nie przekazał już dróg gminie, bo robi to bardzo szybko. wtedy trzeba rozmwawiać z gminą. a gmina ma na razie do utwardzenia drogi za boiskiem.... w momencie zakupu działki czyli ok. rok temu drogi były już przekazane gminie, ale Agrowest obiecał, że je utwardzi i to niby było uzgodnione z gminą w momencie przekazywania. Niestety w naszej umowie kupna działki nic nie ma na temat utwardzania dróg przez Agrowest, no i podejrzewam, że u nikogo takiego zapisu nie ma. Agrowest przy każdym telefonie twierdzi, że to zrobi, ale jak dotąd pogoda im to przeszkadzała. są może nierychliwi, ale do tej pory wywiązywali się z zobowiązań, więc bądźcie dobrej myśli... i cierpliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 02.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 bardzo dziękuję. zatem znam już reguły i... zbieram się do aktywnego uczestnictwa na forum. mam decyzję o warunkach zabudowy, a na działce umowę poprzedniego właścicela z energetyką ( ale brak licznika!!!), licznik na wodę ( ale budowa przyłacza została zakończona tydzien temu przez poprzedniego wlasciciela - są protokoły odbioru), no i warunki przyłacza na gaz... ile jeszcze zajmie czasu uzyskanie pozwolenia na budowę...chciałbym latem zacząć na szczęście lato jest dłuuugie, więc może uda ci się zacząć latem. pnb to czasami droga przez mękę, a czasami nie. jak skompletujesz wszystkie papiery i będziesz miał adaptację projektu, przejdziesz zud to na pnb czekasz do 2 miesięcy. czasami załatwienie biurokracji bierze na siebie architekt, i wielu z nich robi to sprawnie. mój nie był zbyt zaangażowany, więc go nie polecam. pamiętaj, że mając pnb w ręku wcale nie rozpoczynasz automatycznie budowy - najpierw dokument nabiera mocy prawnej, a potem wchodzi ekipa, którą uda ci się zwerbować... a nierzadko na jej wolny termin też trzeba poczekać.... ale jak pisałem lato jest długie, więc bierz się ostro do roboty a spełnisz marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 02.04.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Znalazłem ekipę brukarzy - sprawdzona Robocizna 20 zł/m2 - kostki krawężniki - 6 zł/szt. Cena nie obejmuje przygotówki ! PS. 1. Projektowaliście sami ułozenie kostki czy ktoś za was to robił ? 2. Jaką szerokość opaski wokół domu robiliście? Jańcio No dzieki..."przygotówka", czyli największy syf w całej robocie, a potem nawet pretensji nie można mieć, bo źle było przygotowane..ja bym w to nie wchodziła. Ja projektowałam sama, ale prawdą jest, że kilka elementów uległo modyfikacji w trakcie prac, po prostu moja teoria starła się z praktyką brukarzy (na szczęście). Wokół domu mam żwir, a ścieżki, to około 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 02.04.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 bardzo dziękuję. zatem znam już reguły i... zbieram się do aktywnego uczestnictwa na forum. mam decyzję o warunkach zabudowy, a na działce umowę poprzedniego właścicela z energetyką ( ale brak licznika!!!), licznik na wodę ( ale budowa przyłacza została zakończona tydzien temu przez poprzedniego wlasciciela - są protokoły odbioru), no i warunki przyłacza na gaz... ile jeszcze zajmie czasu uzyskanie pozwolenia na budowę...chciałbym latem zacząć na szczęście lato jest dłuuugie, więc może uda ci się zacząć latem. pnb to czasami droga przez mękę, a czasami nie. jak skompletujesz wszystkie papiery i będziesz miał adaptację projektu, przejdziesz zud to na pnb czekasz do 2 miesięcy. czasami załatwienie biurokracji bierze na siebie architekt, i wielu z nich robi to sprawnie. mój nie był zbyt zaangażowany, więc go nie polecam. pamiętaj, że mając pnb w ręku wcale nie rozpoczynasz automatycznie budowy - najpierw dokument nabiera mocy prawnej, a potem wchodzi ekipa, którą uda ci się zwerbować... a nierzadko na jej wolny termin też trzeba poczekać.... ale jak pisałem lato jest długie, więc bierz się ostro do roboty a spełnisz marzenia Nic dodac, nic ujac. Ja papierologie przerabialem przez rok, ale gdyby nie moj niefrasobliwy architekt, poszlo by pewnie sprawniej. Ostatnio spotkalem czlowieka, ktory dzialke kupil we wrzesniu, a juz ma pozwolenie i czeka tylko az umowiona ekipa skonczy biezaca robote. Jak masz dobrego projektanta, ktory potrafi szybko przepchnac papiery, to masz szanse pod koniec lata wbic pierwsza lopate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 02.04.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Odnosnie cen, to z nimi jest bardzo roznie. Ja na przyklad szukam kogos do polozenia pucu. Mialem umowiana ekipe, ale sie niestety rozpadla. Jak robili ocieplenie we wrzesniu, to sie umowilismy na cene za puc - 10zl za metr. Kawalek mam zrobiony (miedzy dwoma polaciami) i jest zrobione ladnie, wiec ekipa dawala rade. Teraz jak wspominam wykonawcom o tej cenie, to albo sie obrazaja albo parskaja smiechem. Najtaniej jak znalazlem, to 20zl za metr. To dwa razy wiecej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 02.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Daj mi namiary na tych brukarzy. i ja proszę tez To ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 02.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 sory, że odbiegam od tematu dyskusji, ale próbuję od 3 dni uzyskac do supertajnej listy-rankingu szczecinskich wykonawców. pisze się o niej to tu to tam, że jest, że ktoś ją akurat aktualizował itp. ale jak napisałem na priva do tego czy innego który miał to robić, to odsyłają mnie na forum. poradźccie co robić, bo jak czytam ile ludzie płaca za wybudowanie stanu surowego w innych rejonach to wychodzi z propozycji które dostalem, ze w Sz-nie jest ze 2, 3 razy drożej. z drugiej strony wybierając wykonawcę nie chciałbym sie kierować wyłacznie ceną bo wiem, że to bedzie mnie mogło kosztować znacznie więcej później. prosze o wyrozumiałość bo jestem na forum nowy i w sprawach budowlanych niemal zupełnie zielony. pozdrawiam i prosze o pomoc w dotarciu do listy! bolo Od 3 dni? Może źle albo nie tam gdzie trzeba szukasz ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 02.04.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Daj mi namiary na tych brukarzy. i ja proszę tez I ja też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 02.04.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Widzę że jest kilka osób chcących wybudować sobie kominek - przestrzegam przed firmą jw, na początku sprawiają dobre wrażenie ale dalej to horror w odcinkach(pisałam juz o tym wcześniej) Można poprosić o szczegóły lub info gdzie o tym pisałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 03.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a gmina ma na razie do utwardzenia drogi za boiskiem.... ?? temat utwardzenia umarł - będzie za to oświetlenie. oświetlenie to swoją drogą, bo geodeci pomiary robili z pół roku temu. temat utwardzania jest z tego tygodnia. w takim razie musimy ujednolicić terminologię - co to znaczy "utwardzenie"?? Płyty jumbo czy posypka z gruzu/kamienia itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 03.04.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam. Kilka dni temu mąż znalazł to forum Masa informacji, rad, pomysłów, ciekawostek. Zalogowaliśmy się dziś i zaczynamy przygodę z budową. Codziennie mamy mieszane uczucia – z jednej strony radość i entuzjazm, że nasze marzenie się realizuje, a z drugiej strach jak to będzie. Na pewno podzielimy się swoimi spostrzeżeniami i będziemy korzystać z rad i porad tego forum. Już wiemy, że nie będzie łatwo, ale … damy radę. Zakupiliśmy w lutym działkę i startujemy. Przecieramy drogę w załatwianiu papierków (w zasadzie mój ślubny załatwia, a ja go dopinguję ). Warunki, przyłącza, walka z urzędami, podłączenie mediów – mały szok . Chcielibyśmy ruszyć z budową jeszcze w tym roku i jestem dobrej myśli, że ruszymy. Zakupiliśmy projekt typowy. Niedawno go dostaliśmy, ale teraz trzeba go adaptować Chyba niedużo zmian wprowadzimy. Otrzymaliśmy już też wstępny kosztorys i wyszło więcej niż myśleliśmy, ale nie ma w nim wyceny robót instalacji wewnętrznej – szkoda. Daliśmy go do weryfikacji i chyba domek będzie jeszcze więcej kosztował, ale parę ciekawych rad dostaliśmy – co polepszyć, jak izolować i to na pewno się przyda. Dziś czeka nas pierwsze spotkanie z projektantką, która będzie robić adaptacje Potem uzgodnienia, znowu urzędy i zabieramy się za fundmenty. Czy możecie polecić jakąś ekipę buowlaną? Pozdrawiamy serdecznie wszystkich Agnieszka&Przemko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 03.04.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, mam pytanko do osób , któe już ocieplały ściany. Jakie ceny można uznać za akcpetowalne jeśli chodzi o robociznę za ocieplenie styropianem + wyprawa tynkarska na gotowo. Mile widziane również namiary na solidną ekipę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts