bryta 07.04.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu ....... Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę? No i oczywiście jaka robocizna... ? Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..." Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ? bez przesady - wychodzi 500 pln za m2 sama robocizna. za dom tej wielkości dałbym maks. połowę tego. ale jeśli kogoś stać to może zapłacić i więcej. na pewno jednak nawet super ekipa nie jest aż tyle warta. co do wiedzy to jest kierownik budowy. któremu płacisz za wiedzę - jak ekipa coś partoli to on ma obowiązek zrobić z tym porządek. Ceny rzeczywiscie poszybowaly. Ty budowales sie w 2006/2007 to ja juz rok po tobie takich cen nie dostalam a teraz jest jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 07.04.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu ....... Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę? No i oczywiście jaka robocizna... ? Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..." Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ? bez przesady - wychodzi 500 pln za m2 sama robocizna. za dom tej wielkości dałbym maks. połowę tego. ale jeśli kogoś stać to może zapłacić i więcej. na pewno jednak nawet super ekipa nie jest aż tyle warta. co do wiedzy to jest kierownik budowy. któremu płacisz za wiedzę - jak ekipa coś partoli to on ma obowiązek zrobić z tym porządek. I tu się z Tobą zgadzam 140 m2 - to max 35tys. Jeszcze tylko ważna była by informacja z czego ściany, silka czy paroton-y. tu już w zasadzie niewielka różnica - i silkę, i ceramikę można kłaść na cienką i grubą spoinę, w zasadzie robota ta sama.... zależy od inwestora jak będzie chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 07.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu ....... Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę? No i oczywiście jaka robocizna... ? Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..." Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ? bez przesady - wychodzi 500 pln za m2 sama robocizna. za dom tej wielkości dałbym maks. połowę tego. ale jeśli kogoś stać to może zapłacić i więcej. na pewno jednak nawet super ekipa nie jest aż tyle warta. co do wiedzy to jest kierownik budowy. któremu płacisz za wiedzę - jak ekipa coś partoli to on ma obowiązek zrobić z tym porządek. I tu się z Tobą zgadzam 140 m2 - to max 35tys. Jeszcze tylko ważna była by informacja z czego ściany, silka czy paroton-y. Troche chyba przesadzasz. Ja szukalem ekipy w 2006 i najtansza oferte dostalem na 40tys., a dom podobny - 135m2, raczej prostej konstrukcji. Ostatecznie za stan surowy z kilkoma dodatkowymi robotami zaplacilem juz w 2007 roku 46tys. Obecnie budowlancy licza sobie wiecej, bo kazdy chce dobrze zarabiac. Wiem, ze czesto nie ma to pokrycia w umiejetnosciach, ale na to nic nie zaradzimy. Tak czy inaczej na cene ponizej 50-60tys nie ma co liczyc. Jako przyklad wzrostu cen przypomne tylko ten, ze na polozenie pucu mialem we wrzesniu wycene 10zl/m, a teraz nie moge znalezc nikogo, kto by to zrobil za mniej niz 20zl. Wzrost cen o 100% w pol roku. Moze materialy potanialy, ale robocizna chyba ma ciagle tendencje wzrostowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 07.04.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu ....... Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę? No i oczywiście jaka robocizna... ? Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..." Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ? Czy tańsza ekipa musi się = pijaczki ?? Czy rozsądne ceny muszą pociągać za sobą gorszą jakość ?? Patrz mój post wyżej odnośnie kuchni ...... A co z tym rokiem 2008 - bo nie chwyciłem. Ja budowałem w 2007 roku - czyli w samym szczycie cenowym. Teraz ceny spadają, a i materiały są bardziej dostępne. Za 250 tys. postawiłem stan surowy zamknięty 210m2, a uwierz mi materiałów nie używałem "chińskich" w tym robocizna 50 tys. Materiały i ekipy zamawiałem i 6 miesięcy przed terminem wejścia, podpisując umowy i egzekwując terminy. Mam policzone wszystko co do najmniejszej śrubki i gwoździka, no przynajmniej do czasu kiedy moja żona nie przejęła budowy do wykończenia .......... domu i naszych finansów Tak czytam i czytam i muszę dodać swoje. Mamy PnB na dom o pow. 225 m2, po usłyszeniu cen, jakie życzą sobie ekipy za wybudowanie naszego wymarzonego domu, adaptujemy nowy projekt, który będzie miał 144 m2:( 6 tys. wyrzucone w błoto. Oczywiście od jakiś 2-3 miesięcy szukamy ekipy z terminem rozpoczęcia robót na czerwiec/lipiec 2008. Do tej pory nie mamy niższej wyceny niż 70 tys- sama robocizna, bez materiałów i maszyn. Dzisiaj jeden z wykonawców zapędził się w rozmowie i powiedział że nie może zejść z ceny bo będzie nie w porządku wobec kolegów!!!! Ja też uważam, że ceny robocizny są horrendalne, tym bardziej że wiem że ludzie w Krakowie stawiają mój dom za 60 tys, a na ścianie wschodniej za 35 tys. Może źle szukamy w takim razie, ale ja już nie wiem skąd wziąść ekipę, która zrobi dobrze za realną cenę. I zgadzam się z wcześniejszymi postami, że to my sami napędziliśmy takie ceny, godząc się na nie. Szkoda tylko, że będąc w sytuacji kiedy muszę się budować wiem że przepłacam już na samym początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 07.04.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu ....... Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę? No i oczywiście jaka robocizna... ? Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..." Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ? bez przesady - wychodzi 500 pln za m2 sama robocizna. za dom tej wielkości dałbym maks. połowę tego. ale jeśli kogoś stać to może zapłacić i więcej. na pewno jednak nawet super ekipa nie jest aż tyle warta. co do wiedzy to jest kierownik budowy. któremu płacisz za wiedzę - jak ekipa coś partoli to on ma obowiązek zrobić z tym porządek. I tu się z Tobą zgadzam 140 m2 - to max 35tys. Jeszcze tylko ważna była by informacja z czego ściany, silka czy paroton-y. tu już w zasadzie niewielka różnica - i silkę, i ceramikę można kłaść na cienką i grubą spoinę, w zasadzie robota ta sama.... zależy od inwestora jak będzie chciał ok, jak mówicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 07.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Wobec powyższych wypowiedzi i ja dodam swoje "trzy grosze" w sprawach kosztów robocizny: ... Eeeech .... Witam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 07.04.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki).Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 08.04.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Koniec świata, nigdzie nie ma prądu. Nasz agregat ledwo zipie, zaraz i ja znikne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 08.04.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki). Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"? Ja mam Normstal wydaje mi sie ze jeden troche sie wywija ten ostatni ale przeswit widze bo mam pozadne nadproze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 08.04.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Koniec świata, nigdzie nie ma prądu. Nasz agregat ledwo zipie, zaraz i ja znikne. No i jak już wielokrotnie tu podnosiłam.... prawobrzeże górą! U nas prąd jest!!! (aż sama się dziwię ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 08.04.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Koniec świata, nigdzie nie ma prądu. Nasz agregat ledwo zipie, zaraz i ja znikne. No i jak już wielokrotnie tu podnosiłam.... prawobrzeże górą! U nas prąd jest!!! (aż sama się dziwię ) Ale u ciebie caly czas byl czy zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 08.04.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Koniec świata, nigdzie nie ma prądu. Nasz agregat ledwo zipie, zaraz i ja znikne. No i jak już wielokrotnie tu podnosiłam.... prawobrzeże górą! U nas prąd jest!!! (aż sama się dziwię ) Ale u ciebie caly czas byl czy zrobili W nocy faktycznie wyłączyli, ale nie o 3.30, jak mówią w kontekście Szczecina, ale około 00.30 - musiałam sie po ciemku z wanny ewakuować i myślałam, że przez piszczące UPS-y w ogóle nie zasnę, ale, po pół godzinie dosłownie, prąd wrócił i jest cały czas. A jak w Wielgowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 08.04.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Koniec świata, nigdzie nie ma prądu. Nasz agregat ledwo zipie, zaraz i ja znikne. No i jak już wielokrotnie tu podnosiłam.... prawobrzeże górą! U nas prąd jest!!! (aż sama się dziwię ) Ale u ciebie caly czas byl czy zrobili W nocy faktycznie wyłączyli, ale nie o 3.30, jak mówią w kontekście Szczecina, ale około 00.30 - musiałam sie po ciemku z wanny ewakuować i myślałam, że przez piszczące UPS-y w ogóle nie zasnę, ale, po pół godzinie dosłownie, prąd wrócił i jest cały czas. A jak w Wielgowie? Tak do 12 nie bylo teraz to nie wiem bo sie nie moge skontaktowac z moimi majstrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 08.04.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ok 14tej jeszcze bez prądu w Wielgowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 08.04.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A ja od rana staram sie dodzwonic do rodziny io nikt nie odbiera. Wyprowadzili sie czy co? - mysle sobie . Dopiero teraz wlaczylam onet i przeczytalam. Oczywiscie przedstawiaja sytuacje jako najwieksza awarie od II wojny swiatowej - jest tak powaznie czy tylko nowa sensacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 08.04.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A ja od rana staram sie dodzwonic do rodziny io nikt nie odbiera. Wyprowadzili sie czy co? - mysle sobie . Dopiero teraz wlaczylam onet i przeczytalam. Oczywiscie przedstawiaja sytuacje jako najwieksza awarie od II wojny swiatowej - jest tak powaznie czy tylko nowa sensacja ? Poważnie... Wyobraź sobie, ile kosztuje nie otwarcie restauracji, sklepu, że nie wspomnę o bankach i centrach handlowych... poczytaj na http://www.tvn24.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombi 08.04.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 witam jadąc dziś przez miejscowość REPTOWO tj koło kobylanki zauważyłem reklamy o sprzedaży działek reklama była umieszczona na płocie koło domu z nr 20 jeśli kogoś interesuje ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 08.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu ....... Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę? No i oczywiście jaka robocizna... ? Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..." Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ? Czy tańsza ekipa musi się = pijaczki ?? Czy rozsądne ceny muszą pociągać za sobą gorszą jakość ?? Patrz mój post wyżej odnośnie kuchni ...... A co z tym rokiem 2008 - bo nie chwyciłem. Ja budowałem w 2007 roku - czyli w samym szczycie cenowym. Teraz ceny spadają, a i materiały są bardziej dostępne. Za 250 tys. postawiłem stan surowy zamknięty 210m2, a uwierz mi materiałów nie używałem "chińskich" w tym robocizna 50 tys. Materiały i ekipy zamawiałem i 6 miesięcy przed terminem wejścia, podpisując umowy i egzekwując terminy. Mam policzone wszystko co do najmniejszej śrubki i gwoździka, no przynajmniej do czasu kiedy moja żona nie przejęła budowy do wykończenia .......... domu i naszych finansów Tak czytam i czytam i muszę dodać swoje. Mamy PnB na dom o pow. 225 m2, po usłyszeniu cen, jakie życzą sobie ekipy za wybudowanie naszego wymarzonego domu, adaptujemy nowy projekt, który będzie miał 144 m2:( 6 tys. wyrzucone w błoto. Oczywiście od jakiś 2-3 miesięcy szukamy ekipy z terminem rozpoczęcia robót na czerwiec/lipiec 2008. Do tej pory nie mamy niższej wyceny niż 70 tys- sama robocizna, bez materiałów i maszyn. Dzisiaj jeden z wykonawców zapędził się w rozmowie i powiedział że nie może zejść z ceny bo będzie nie w porządku wobec kolegów!!!! Ja też uważam, że ceny robocizny są horrendalne, tym bardziej że wiem że ludzie w Krakowie stawiają mój dom za 60 tys, a na ścianie wschodniej za 35 tys. Może źle szukamy w takim razie, ale ja już nie wiem skąd wziąść ekipę, która zrobi dobrze za realną cenę. I zgadzam się z wcześniejszymi postami, że to my sami napędziliśmy takie ceny, godząc się na nie. Szkoda tylko, że będąc w sytuacji kiedy muszę się budować wiem że przepłacam już na samym początku. sam sobie odpowiedziałeś na pytanie gdzie szukać ekipy - np. ściana wschodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 08.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Koniec świata, nigdzie nie ma prądu. Nasz agregat ledwo zipie, zaraz i ja znikne. No i jak już wielokrotnie tu podnosiłam.... prawobrzeże górą! U nas prąd jest!!! (aż sama się dziwię ) U nas w Zdrojach (Prawobrzeże!) nie było prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 08.04.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki). Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"? Ja mam Normstal wydaje mi sie ze jeden troche sie wywija ten ostatni ale przeswit widze bo mam pozadne nadproze Czy ktos jeszcze ma Normstahl'a? Bryta, jakies szerokości ma Twoja brama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts