Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

70 tys. za stan surowy otwarty -> za 140 m2 ? To co to za skomplikowany projekt czy w cenie są jakieś ekstrasy ? Nigdy w życiu .......

Obudź się! 2008 rok! ok 250 tys stan surowy otwarty z materiałem. Ile z tego za robociznę?

No i oczywiście jaka robocizna... ?

Czy mówimy o pijaczkach typu: "Antek trzymaj mur, ja lecę po pieniądze..."

Czy zorganizowana, prężna ekipa, która ma maszyny i wiedzę... ?

bez przesady - wychodzi 500 pln za m2 sama robocizna. za dom tej wielkości dałbym maks. połowę tego. ale jeśli kogoś stać to może zapłacić i więcej. na pewno jednak nawet super ekipa nie jest aż tyle warta. co do wiedzy to jest kierownik budowy. któremu płacisz za wiedzę - jak ekipa coś partoli to on ma obowiązek zrobić z tym porządek.

I tu się z Tobą zgadzam 140 m2 - to max 35tys.

Jeszcze tylko ważna była by informacja z czego ściany, silka czy paroton-y.

Troche chyba przesadzasz. Ja szukalem ekipy w 2006 i najtansza oferte dostalem na 40tys., a dom podobny - 135m2, raczej prostej konstrukcji. Ostatecznie za stan surowy z kilkoma dodatkowymi robotami zaplacilem juz w 2007 roku 46tys. Obecnie budowlancy licza sobie wiecej, bo kazdy chce dobrze zarabiac. Wiem, ze czesto nie ma to pokrycia w umiejetnosciach, ale na to nic nie zaradzimy. Tak czy inaczej na cene ponizej 50-60tys nie ma co liczyc.

Jako przyklad wzrostu cen przypomne tylko ten, ze na polozenie pucu mialem we wrzesniu wycene 10zl/m, a teraz nie moge znalezc nikogo, kto by to zrobil za mniej niz 20zl. Wzrost cen o 100% w pol roku. Moze materialy potanialy, ale robocizna chyba ma ciagle tendencje wzrostowa.

Pozostaje się tylko podpisać pod tym co napisałeś.

Ci którzy wybudowali w 2006 i 2006/2007 powinni się cieszyć ze wybudowali za tyle za ile wybudowali i nie powinni podnosić ciśnienia tym, którzy muszą budować w aktualnej rzeczywistości. Oczywiście można nie zaakceptować tych cen i zwyczajnie nie budować się - ale to chyba nie jest wyjście.

Tyle mojego zdania na ten temat.

Robert

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Szczecin Unplugged :)

Nie wszędzie na prawobrzeżu był prąd!

My w Poduchach nie mieliśmy, Żydowce i Klucz też nie.

Pod napięciem były Zdroje - od krzyżówki w stronę słonecznego, kawałeczek Dąbia (ale nie całe) oraz Słoneczne i Bukowe... Na Płoni już swiatła nie działały...

Tyle dobrego że była woda, tyle że zimna,

ja strasznie się cieszę bo jesienią zamontowaliśmy kominek i było nam cieplutko.... podczas gdy inni marzli... ( mieszkamy w staym budownictwie jeszcze....)

Pozostaje się tylko podpisać pod tym co napisałeś.

Ci którzy wybudowali w 2006 i 2006/2007 powinni się cieszyć ze wybudowali za tyle za ile wybudowali i nie powinni podnosić ciśnienia tym, którzy muszą budować w aktualnej rzeczywistości. Oczywiście można nie zaakceptować tych cen i zwyczajnie nie budować się - ale to chyba nie jest wyjście.

Tyle mojego zdania na ten temat.

Robert

ok, ale przecież nie ma obowiązku korzystania z lokalnych ekip. naprawdę można wziąć ekipę z drugiego końca karju, o ile zgodzi się przyjechać. pamiętacie słynnych "górali"? to właśnie takie ekipy. moja ekipa też nie była miejscowa i były duże plusy takiego rozwiązania - ponieważ mieszkali na budowie robili od świtu do zmroku, świątek, piątek i niedziela, niezależnie od pogody nawet. dzięki temu robota szła naprzód. a przy okazji pilnowali interesu. i było taniej niż ówczesna średnia w regionie.

Witam

Pod napięciem były Zdroje - od krzyżówki w stronę słonecznego, kawałeczek Dąbia (ale nie całe) oraz Słoneczne i Bukowe... Na Płoni już swiatła nie działały...

ja strasznie się cieszę bo jesienią zamontowaliśmy kominek i było nam cieplutko.... podczas gdy inni marzli... ( mieszkamy w staym budownictwie jeszcze....)

To tak jak u nas: przez większą część dnia zajęta byłam - dosłownie - podtrzymywaniem domowego ogniska :wink: .

Sprawdziła się podłogówka - grzała jeszcze dobre 10h po wyłączeniu prądu. Szkoda, że włączona była tylko w łazience. Żałowałam też, że instalację "awaryjnej" kuchenki gazowej odłożyliśmy na kiedy indziej. Do kolacji więc na zimnym bufecie :roll:.

Za to wreszcie był czas, żeby siąść z dziećmi i mężem, pograć w grzybobranie, makao i wojnę :wink: .

A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki).

Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"?

Ja mam Normstal wydaje mi sie ze jeden troche sie wywija ten ostatni ale przeswit widze bo mam pozadne nadproze :lol:

Czy ktos jeszcze ma Normstahl'a?

Bryta, jakies szerokości ma Twoja brama?

Ja mam model Euroline i ostatni segment takze przeslania nieco swiatlo bramy. Na poczatku mi to przeszkadzalo, ale juz sie przyzwyczailem ;)

Witam

U mnie, w Zdrojach nie bylo pradu przez caly dzien. Bloki prad mialy, ale domki chyba juz nie. Na budowie w Ploni tez pradu nie bylo. Na szczescie w pracy tez nie bylo i moglem sie oddac malowaniu poddasza. Przy okazji objawily sie niedoskonalosci mojej budowli. Rolety sterowane elektrycznie musialy pozostac zamkniete, a w kranie leciala lodowata woda. Kominek mam obklejony do malowania, a na dodatek szyba musiala pojechac do serwisu, wiec najcieplej tez nie mialem. Trzeba chyba pomyslec o ulepszeniach.

Niestety mnie tez dotknely anomalie pogodowe i naporowi ciezkiego sniegu oparl sie kiepsko zamocowany odcinek rynny.

Kompletnie się na tym nie znam, ale już od dawna myślimy o generatorze prądu, także w nowym domu,

Podjuchy przynajmniej ta część gdzie mieszkam i gdzie się będę budować, pomijając dzisiejszą megaawarię, dość często maja zaniki prądu ( średnio 2 razy w miesiącu lub częściej)

Możecie pochwalić się doświadczeniami w tym zakresie? jakie polecacie ile wynosi to cenowo?

Jakiej mocy potrzeba by utrzymać taki średni dom przy życiu?

I jeszcze jedno odnośnie cen budowy domu, ile średnio więcej kosztują domy podpiwniczone? Jeżeli chodzi o roocizne i materiał? 1/3? Czy więcej...

Kompletnie się na tym nie znam, ale już od dawna myślimy o generatorze prądu, także w nowym domu,

Podjuchy przynajmniej ta część gdzie mieszkam i gdzie się będę budować, pomijając dzisiejszą megaawarię, dość często maja zaniki prądu ( średnio 2 razy w miesiącu lub częściej)

Możecie pochwalić się doświadczeniami w tym zakresie? jakie polecacie ile wynosi to cenowo?

I jeszcze jedno odnośnie cen budowy domu, ile średnio więcej kosztują domy podpiwniczone? Jeżeli chodzi o roocizne i materiał? 1/3? Czy więcej...

w ostatnim muratorze był temat poruszony, pisali, że nawet do 40% więcej...

To tak jak u nas: przez większą część dnia zajęta byłam - dosłownie - podtrzymywaniem domowego ogniska :wink: .

Sprawdziła się podłogówka - grzała jeszcze dobre 10h po wyłączeniu prądu. Szkoda, że włączona była tylko w łazience. Żałowałam też, że instalację "awaryjnej" kuchenki gazowej odłożyliśmy na kiedy indziej. Do kolacji więc na zimnym bufecie :roll:.

Za to wreszcie był czas, żeby siąść z dziećmi i mężem, pograć w grzybobranie, makao i wojnę :wink: .

No ja, jak juz pisałam "niestety" miałam prąd, więc mocno standardowo spędziłam dzień, ale znajoma nie mogła się otrząsnąć: ona nie poszła do pracy, mąż też, dzieciaki ani do szkoły, ani do przedszkola i .... musieli grać w Chińczyka i ze soba rozmawiać :lol: Rany, człowiek już odwykł od takich rzeczy :wink: (a potem pojechali na obiad do znajomej na całe 4 kilogramy ryby - kupionej i zamrożonej "na zaś")

A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki).

Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"?

Ja mam Normstal wydaje mi sie ze jeden troche sie wywija ten ostatni ale przeswit widze bo mam pozadne nadproze :lol:

Czy ktos jeszcze ma Normstahl'a?

Bryta, jakies szerokości ma Twoja brama?

Witam Wszystkich .

Moja jest szer 4,5 m a wysokosci nie pamietam standardowa :lol:

Jak widzę moja cena 70 tys za SSO za robociznę to przesada. A ma to robić ktoś solidny z polecenia rodziny. Przeraża mnie to, ze postawią dom (tak się zarzeka a gość sprawdzony) w 5 ludzi w miesiąc. W tym 3 fachowców i dwóch pomocników. Co oznacza ze zarobią średnio ponad 14 tys za miesiąc pracy .... czy ten świat ogłupiał???? Po co mi były studia i stanowisko ... idę pracować na budowie.

Jak widzę moja cena 70 tys za SSO za robociznę to przesada. A ma to robić ktoś solidny z polecenia rodziny. Przeraża mnie to, ze postawią dom (tak się zarzeka a gość sprawdzony) w 5 ludzi w miesiąc. W tym 3 fachowców i dwóch pomocników. Co oznacza ze zarobią średnio ponad 14 tys za miesiąc pracy .... czy ten świat ogłupiał???? Po co mi były studia i stanowisko ... idę pracować na budowie.

Miesiac :o a gdzie przestoje na wiazanie betonu w stropie :lol:

Zasilanie awaryjne nie sluzy do tego, zeby podtrzymac wszystko. Podlacza sie do niego jedynie elementy krytyczne - lodowke, piec, alarm, specjalne oswietlenie awaryjne. Koszt bedzie zalezec od tego ile rzeczy bedzie podpietych. W kazdym domu wyglada to nieco inaczej, bo nie kazdy instaluje alarm, wentylacje mechaniczna, brame i rolety z napedem, itp.

Witam,buduję w dobrej,jestem na etapie instalacji,mam pytanie do ludzi ktorzy zastosowali kominek z płaszczem wodnym lub zamierzają to zrobic. Jaką firme kominkow polecacie? moj wykonawca upiera się na makroterm. a jaki koszt wam przedstawili kominek z plaszczem wodnym z robocizna? nas ma to kosztowac 12 tys,zastanawiam się czy to nie za dużo?

Prosze o pomoc w tej sprawie.

12.000 zł, :o koszmarna cena, czy to było by jedyne żródło ciepła?. Jeśli tak to i tak drogo , jeżeli tylko macie zamiar dogrzewać to bym się baaaardzo grubo zastanawiał nad ekonomicznym uzasadnieniem takiej inwestycji, pomijając już słynne powiedzenie , kotłownia w salonie bo powiedzmy sobie prawdę, przy płaszczu niestety tak to wygląda.