slaw79 10.04.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Moge dac namiery na bardzo dobra ekipe budowlancow i w maire tania i szybkaBUdowali u mnie Ekipa jest z gor,maja swoj kwaterunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 10.04.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Dzięki Monka - tam właśnie trafiłem w pierwszej kolejności, chciałem porównac ofertę. Robiliscie zbiornik na deszczówkę? tak, mamy wkopane kilka kręgów betonowych do odbioru deszczówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 10.04.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Dzięki Monka - tam właśnie trafiłem w pierwszej kolejności, chciałem porównac ofertę. Robiliscie zbiornik na deszczówkę? tak, mamy wkopane kilka kręgów betonowych do odbioru deszczówki Myślelismy nad zbiornikiem 2000 - 3000l - z tworzywa, ale strasznie drogo wychodzi. No chyba, że znajdę tani zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.04.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki). Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"? raczej powinna w calosci wjezdzac. ja ma hoermanna i w jezdza w calosci znajomi normstahla i jest tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.04.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Dzięki Monka - tam właśnie trafiłem w pierwszej kolejności, chciałem porównac ofertę. Robiliscie zbiornik na deszczówkę? tak, mamy wkopane kilka kręgów betonowych do odbioru deszczówki monka ty juz mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 10.04.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki). Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"? raczej powinna w calosci wjezdzac. ja ma hoermanna i w jezdza w calosci znajomi normstahla i jest tak samo Teska ale Ty nie masz czasami bramy uchylnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 10.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 monka ty juz mieszkasz? no jakoś tak się złożyło w maju będzie rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 10.04.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam, miałem takich partaczy od zabudowy poddasza, że postanowiłem sam skończyć stalarze i układanie wełny wraz z folią paroizolacyjną. Płyty gipsowe zamierzam już zlecić ekipie od gładzi.Jaka wg. Was jest teraz cena za przykręcenie płyt, poszpachlowanie łączeń i przygotowanie do malowania, mam spotkanie nową ekipą i nie chcę dać się naciągnąć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 10.04.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 20-30tys za regipsy i kafle w całym domu... tzn powiedzieli 30, ja 20 i zgodzili się.. Tyle wiem. Firmy cenią sie różnie. Najlepiej wziąć wycenę od kilku i porównać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.04.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A teraz konkretne zapytanie: poszukuję osób, które posiadają zamontowane i uzytkuja bramy segmentowe Normstahl we wzorze EURO TREND - ISO, silnik Ultra, z mechanizmem antywaywazeniowym WK2 i ryglowaniem bramy od strony wewnetrznej (bez klamki). Dziś mi takową zamontowano i chciałbym wymienić kilka uwag z uzytkownikami bo zastanawiam się czy stan po montazu jest taki jaki byc powinien. Np. czy taka segmentówka powinna całkowicie wsuówać się prowadnicami pod sufit i zostawiać pełne światło otworu czy tez ostatni segment ma pozostawać lekko "uchylony"? raczej powinna w calosci wjezdzac. ja ma hoermanna i w jezdza w calosci znajomi normstahla i jest tak samo Teska ale Ty nie masz czasami bramy uchylnej? nie mam segmentowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.04.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 monka ty juz mieszkasz? no jakoś tak się złożyło w maju będzie rok cos mi tak kołatało.....ale pewna to nie bylam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 10.04.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 tylko tyle ile chcę zapłacić. tak po prostu... ha, ha, ha Grunt to dobry dowcip czemu traktujesz to jako dowcip? na ogrodzenie przeznaczyłem 15 tysięcy, i za tyle mam - podmurówka, klinkier, przęsła i brama. gość od klinkieru chciał 3 zl/cegłę, powiedziałem, że dam góra 2,50 i to z fugowaniem. i za tyle zrobił. przęsła miały wg wyceny kosztować 12000, kupiłem za 9000. wyjściowo za wszystko miałbym zapłacić ponad 25000. napęd do bramy z montażem, programowaniem etc za 2700 zamiast 3500. i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 10.04.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji ) _________________ ...kupił, nie kupił, potargować warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 10.04.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji ) _________________ ...kupił, nie kupił, potargować warto... śmiejcie się, śmiejcie, zobaczycie jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 10.04.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 tylko tyle ile chcę zapłacić. tak po prostu... ha, ha, ha Grunt to dobry dowcip czemu traktujesz to jako dowcip? na ogrodzenie przeznaczyłem 15 tysięcy, i za tyle mam - podmurówka, klinkier, przęsła i brama. gość od klinkieru chciał 3 zl/cegłę, powiedziałem, że dam góra 2,50 i to z fugowaniem. i za tyle zrobił. przęsła miały wg wyceny kosztować 12000, kupiłem za 9000. wyjściowo za wszystko miałbym zapłacić ponad 25000. napęd do bramy z montażem, programowaniem etc za 2700 zamiast 3500. i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji ) Szydas popieram !! dokładnie do tego będziemy dążyć podczas naszej budowy. Też mam przeznaczoną określoną pulę pieniędzy w kosztorysie i muszę się w tym zmieścić, a Twój przykład pokazuje, że się da, trzeba tylko chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 10.04.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji ) _________________ ...kupił, nie kupił, potargować warto... śmiejcie się, śmiejcie, zobaczycie jak to jest Nie śmieje się, co się da, to sie da. A jak nie... to trzeba bulić... Generalnie, trzeba się targować, bo to co wytargujesz, to Twoje... Szkoda tylko, że nie zawsze się da... Czasami nie ma czasu na szukanie, a czasem to nie idzie w parze z jakością. Bo jak ktoś oferuje dobrą jakość, to zna swoją wartość i tyle. Miałem tak z ogrzewaniem. Chciałem, żeby ta i żadna inna firma mi robiła hydraulikę i ogrzewanie. Powiedzieli ile sobie chcą dostać... Wybór miałem albo oni za tą kasę, albo inna firma.... 55tyś jestem lżejszy, a na handlu się znam... Mam przekonanie, że warto było przegrać. Ani złotówki nie udało mi się wytargować z kosztorysu... W domu obok robiła podobny system inna firma, za mniejsze pieniądze... Układni byli jak baranki. Sąsiad sie nabijał ze mnie, że frajer jestem, bo on ma taniej... Ale jak byście zobaczyli tą kaszanę.... Dał bym 60tyś., żeby nie mieć tego co on... Widziałem też tańsze posadzki- bo firma ma mało roboty i dało się dużo wytargować. Ja wytargowałem mniej, ale gołym okiem widać różnicę, a czekałem miesiąc na nich... itd. itd. Nie wspomnę o firmie która stawiała mój dom. Na pewno dało by się taniej, ale kto mi da gwarancję na to, że nie będę się żalił, jak wiele osób na tym forum... Zmierzam do tego, że trzeba wszystko przemyśleć. nie zawsze tanio znaczy źle, nie zawsze drogo znaczy dobrze, więc trudno generalizować... i tu jest zagwozdka budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 10.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji ) _________________ ...kupił, nie kupił, potargować warto... śmiejcie się, śmiejcie, zobaczycie jak to jest Nie śmieje się, co się da, to sie da. A jak nie... to trzeba bulić... Generalnie, trzeba się targować, bo to co wytargujesz, to Twoje... Szkoda tylko, że nie zawsze się da... Czasami nie ma czasu na szukanie, a czasem to nie idzie w parze z jakością. Bo jak ktoś oferuje dobrą jakość, to zna swoją wartość i tyle. Miałem tak z ogrzewaniem. Chciałem, żeby ta i żadna inna firma mi robiła hydraulikę i ogrzewanie. Powiedzieli ile sobie chcą dostać... Wybór miałem albo oni za tą kasę, albo inna firma.... 55tyś jestem lżejszy, a na handlu się znam... Mam przekonanie, że warto było przegrać. Ani złotówki nie udało mi się wytargować z kosztorysu... W domu obok robiła podobny system inna firma, za mniejsze pieniądze... Układni byli jak baranki. Sąsiad sie nabijał ze mnie, że frajer jestem, bo on ma taniej... Ale jak byście zobaczyli tą kaszanę.... Dał bym 60tyś., żeby nie mieć tego co on... Widziałem też tańsze posadzki- bo firma ma mało roboty i dało się dużo wytargować. Ja wytargowałem mniej, ale gołym okiem widać różnicę, a czekałem miesiąc na nich... itd. itd. Nie wspomnę o firmie która stawiała mój dom. Na pewno dało by się taniej, ale kto mi da gwarancję na to, że nie będę się żalił, jak wiele osób na tym forum... Zmierzam do tego, że trzeba wszystko przemyśleć. nie zawsze tanio znaczy źle, nie zawsze drogo znaczy dobrze, więc trudno generalizować... i tu jest zagwozdka budujących! Dokładnie o to mi chodziło gdy pisałem o dobrym dowcipie. Jasne, że każdy chciałby taniej ale nie zawsze da się stargować i nie zawsze warto szukać taniej. Tak na marginesie ciekaw jestem, czy zasady negocjacji obowiązywały również w kwestii materiałów. Jak każdy staram się porównywać ceny i szukać tańszego źródła. Nie jest to łatwe mimo, że nie brakuje materiałow tak jak w zeszłym roku. Nie znaczy to jednak, że dzwonię do betoniarni i mówię, że chcę m3 - B25 za 200 zł. netto bo jak nie to się na nich gniewam Niestety czasami trzeba zaakceptować surową rzeczywistość. A co do grubego portfela to nie ma czego zazdrościć bo nie posiadam, niestety Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 10.04.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Gdzie kupowaliście rury drenażowe i zbiornik na deszczówkę. Oczywiście pytanie do tych, którzy kupowali i/lub rozważali zakup i/lub słyszeli i/lub widzieli reklamę ... studzienki Marley 44x44 w Veldach + rury fi 100 Castorama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 10.04.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam, miałem takich partaczy od zabudowy poddasza, że postanowiłem sam skończyć stalarze i układanie wełny wraz z folią paroizolacyjną. Płyty gipsowe zamierzam już zlecić ekipie od gładzi. Jaka wg. Was jest teraz cena za przykręcenie płyt, poszpachlowanie łączeń i przygotowanie do malowania, mam spotkanie nową ekipą i nie chcę dać się naciągnąć. Pozdrawiam mogę podesłać namiar na górali - robili mi poddasze - błyskawicznie i ładnie - ceny średnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 10.04.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam, miałem takich partaczy od zabudowy poddasza, że postanowiłem sam skończyć stalarze i układanie wełny wraz z folią paroizolacyjną. Płyty gipsowe zamierzam już zlecić ekipie od gładzi. Jaka wg. Was jest teraz cena za przykręcenie płyt, poszpachlowanie łączeń i przygotowanie do malowania, mam spotkanie nową ekipą i nie chcę dać się naciągnąć. Pozdrawiam mogę podesłać namiar na górali - robili mi poddasze - błyskawicznie i ładnie - ceny średnie dawaj namiary na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts