Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tylko tyle ile chcę zapłacić. tak po prostu...

ha, ha, ha

Grunt to dobry dowcip :D

czemu traktujesz to jako dowcip? na ogrodzenie przeznaczyłem 15 tysięcy, i za tyle mam - podmurówka, klinkier, przęsła i brama. gość od klinkieru chciał 3 zl/cegłę, powiedziałem, że dam góra 2,50 i to z fugowaniem. i za tyle zrobił. przęsła miały wg wyceny kosztować 12000, kupiłem za 9000. wyjściowo za wszystko miałbym zapłacić ponad 25000. napęd do bramy z montażem, programowaniem etc za 2700 zamiast 3500. i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji :wink: )

Szydas,

wychodzili Ci z oferta z wyższego poziomu a płaciłeś stawki średniorynkowe i tyle :-)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

tylko tyle ile chcę zapłacić. tak po prostu...

ha, ha, ha

Grunt to dobry dowcip :D

czemu traktujesz to jako dowcip? na ogrodzenie przeznaczyłem 15 tysięcy, i za tyle mam - podmurówka, klinkier, przęsła i brama. gość od klinkieru chciał 3 zl/cegłę, powiedziałem, że dam góra 2,50 i to z fugowaniem. i za tyle zrobił. przęsła miały wg wyceny kosztować 12000, kupiłem za 9000. wyjściowo za wszystko miałbym zapłacić ponad 25000. napęd do bramy z montażem, programowaniem etc za 2700 zamiast 3500. i z wieloma innymi rzeczami jest podobnie. żadnego materiału nie kupiłem drożej, niż za 70% ceny wyjściowej. jeżeli oszczędzanie jest twoim zdaniem śmieszne... to gratuluję grubego portfela (i zadroszczę przy okazji :wink: )

Szydas,

wychodzili Ci z oferta z wyższego poziomu a płaciłeś stawki średniorynkowe i tyle :-)

nie do końca tak, bo nigdy nie brałem oferty z jednego źródła, więc miałem porównanie - forum ma tę zaletę, że można porównywać stawki z całego kraju :D. poza tym nie wiedzieli, że będę się targował :wink: porównując z wieloma osobami płaciłem dużo mniej. a tam, gdzie nie udało się za dużo stargować mogli liczyć na duuuużą upiedliwość przy odbiorze - czasami na pożegnanie wymienialiśmy się tekstem typu: "jakbym wiedział, że aż tak musimy robić to wziąłbym większe pieniądze!" - "jakbym wiedział, że tak chcecie zrobić nie dałbym wam i połowy tego!" :wink: :D :D :D :D

Witam Wszystkich .

Prosze Was podajcie ile jest teraz stopni i czy pada w Szczecinie :lol:

leciutko kropi w mierzynie, temp ok 4 st, ogólnie zawsze tutaj zaglądam i sie sprawdza :wink: http://www.meteogroup.pl/nc/pl/home/pogoda/polska/pogoda_lokalna.html?region=pl&cityID=48X20&cityName=Szczecin

Dzieki .

Pytam bo moi panowie od elewacji wznowili prace bo niby cieplej :lol:

Potrzebuję porady beardziej doświadczonych:)

Czy lepiej załatwiać wszystkie materiały (poza drewnem i stalą) przez hurtownię budowlaną, czy bezpośrednio u firm zajmujących się tylko daną branżą?

I drugie pytanie gdzie najlepiej zamawiać stal, beton i więźbę?

Ja zamawialam osobno .

Stal tanio mial Felmax i Centrostal :lol:

A co z tym rokiem 2008 - bo nie chwyciłem.

Ja budowałem w 2007 roku - czyli w samym szczycie cenowym.

Teraz ceny spadają, a i materiały są bardziej dostępne.

Do Tomadyna !

Przepraszam Tomek

Ale jak uważasz że w 2008 jest łatwiej zbudować dom niż w 2007

To delikatnie mówiąc - nie wiesz co piszesz, zepsuł ci się kalkulator, albo małe przejęzyczenie - które tłumaczy wszystko.

Jańcio Wodnik

Stal tanio mial Felmax i Centrostal :lol:

Ha, ha, ha..........

Dobre naprawdę dobre :)

Nie bardzo rozumiem twoja wypowiedz .W kwietniu 2007 jak potrzebowalam stali to obdzwonlam mnostwo miejsc i byli najtansi .

Z tego co wiem to niektorzy z forum tez kupowali tam stal . :lol:

A jesli znasz tansze miejsce to podaj na pewno ci co potrzebuja stali skorzystaja :lol:

ofcbur :

Ja wziąłem firmę wykonawców z materiałem... Nie wiem czy taniej (z tego co liczyłem, to tak i nie martwiłem się, że czegoś nie dowiozą na czas....), a na pewno wygodniej :) Od wykopów po dachówkę :)

Ja nie do końca ufam wykonawcom "ze wszystkim" na czymś muszą zarobić :)

ofcbur :

Ja wziąłem firmę wykonawców z materiałem... Nie wiem czy taniej (z tego co liczyłem, to tak i nie martwiłem się, że czegoś nie dowiozą na czas....), a na pewno wygodniej :) Od wykopów po dachówkę :)

Naturalne jest ze musi zarobic na materiale w koncu ponoci koszty ich organizacji. Plus dla inwestroa to teoretyczne wieksze rabaty na materiale. Ostatnio szuaklem styropianu i okazalo sie ze dostalem lepsze ceny niz wykonujacy u mnie hudraulik. Gdy szukalem wykonawcy to pierwszy pomysl to wykonawca z materialem. Po wycenie tej samej dachowki okazalo sie ze dostaelm lepsze rabaty niz on co kupuje kilka dachow w roku. Jak sie dowiedzial to byl lekko zmieszany. Jednak oszczednosc na czasie ogromna i odchodzi kolejny problem a mianowicie obawa o kradziez materialu. Gdyz to wykonawca ponosi odpowiedzialnosc.

ofcbur :

nie wolno ufać, trzeba kontrolować :D można też jasno ustalić zasady - jeśli ty dostaniesz gdzieś wycenę na materiał tańszą niż wykonawca to płacisz mu tylko tyle. niech się stara....