Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

czy ty skrzynkę z bezpiecznikami masz w łazience czy to takie pomieszczenie gospodarcze?

Pomieszczenie gospodarcze, tam gdzie widać brązowe kafle. Tam jest piec, wszystkie skrzynki kontrolne, filtr do wody, , wanienka, pralka i takie tam graty...

właśnie, zmyliły mnie te wszystkie podłączenia w ścianach :D

:) ten szeregowiec ma powierzchnie użytkową 120 m2 jest z cegły stan surowy zamknięty nie mam pojęcia ile kosztuje wykończenie tzn wylanie podłóg tynki rozprowadzenie instalacji, ogrzewanie chcemy piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym bo reszte czyli panele w pokojach i łazienki możemy zrobić sami

W dużym stopniu na cene domu wpłwa lokalizacja, bo ceny działek w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy poszły w niektórych miejscach 2-3 krotnie w górę.

:) ten szeregowiec ma powierzchnie użytkową 120 m2 jest z cegły stan surowy zamknięty nie mam pojęcia ile kosztuje wykończenie tzn wylanie podłóg tynki rozprowadzenie instalacji, ogrzewanie chcemy piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym bo reszte czyli panele w pokojach i łazienki możemy zrobić sami

W dużym stopniu na cene domu wpłwa lokalizacja, bo ceny działek w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy poszły w niektórych miejscach 2-3 krotnie w górę.

Ale przy szeregowcach działka zwykle jest malutka, czasem 200-300m2, więc nie wpływa to tak na koszt całości. Niemniej jednak w cenie od dewelopera poza kosztem działki, materiałów i robocizny jest jeszcze - niemała - marża dla dewelopera.

U nas stan surowy to była 1/3 kosztów, wykończeniówka zaś 2/3, więc 480tys. to jak dla mnie dużo

Mam dwa pytania:

1) Gdzie można pooglądać kostkę brukową (betonową, granitową), ewentualnie liczyć na projekt?

2) Ile za godzinę biorą panie do sprzątania? A może ktoś z Was może polecić taką osobę?

Nie wiem, czy chodzi ci o kostki ułożone juz, czy o leżące na składzie. Co do kostki granitowej: ułożoną - u mnie :wink: , natomiast w pryzmie polecam Żabowo (tuż przed Pyrzycami); jesli chodzi o sposób układania i wzory, to ja korzystałam z Internetu, zarówno różnych stron ogrodniczych, jak i firm handlujących kostką,; naprawde wiele fajnych rozwiązań tam znalazłam.

Co do kostki betonowej: ułożone są np. na Szczawiowej (nie pamiętam nazwy firmy, w głębi za Damare) - jeśli się nie mylę.

Co do projektu, to prędzej spodziewałabym się go w jakiejś firmie ogrodniczej, niz handlującej kostką - ale to wszytsko przemyslenia i informacje o aktualności 2006; może rynek się już zmienił? :D

Czy ktoś budował z firmą Grako-Bud? Nie mogę nic znaleźć w sieci o tej firmie. Strona www profesjonalna wycena trochę droga ale zrobiona b. profesjonalnie.

http://www.grako-bud.pl/

Byłoby jeszcze profesjonalniej gdyby np. firma podała adres siedziby bo oznaczenie: zachodniopomorskie i nr komórki troszkę to (oczywiście wg mnie) troszkę mało.

Tak czy inaczej przed ewentualnym wyborem trza ich sprawdzić na kilka sposobów! :-)

Witam

Firma posaiada adres siedziby, który jest juz na stronie www.

Dla ciekawych była zmiana adresu, dlatego nie był podany aby nie wprowadzać w błąd użytkowników internetu...

Pozdrawiam

Grako-Bud

WITAM planujemy kupno segmentu szeregowca za 480 tys stan surowy zamknięty ale przeglądając forum widzę że możemy za takie pieniądze plus działka postawić domek 120 m2 proszę napiszcie ile może faktycznie kosztować stan deweloperski domu z garażem prosty projekt dach dwuspadowy bo może popełnimy błąd czając się na szeregowca proszę o odpowiedzi

Za takie pieniądze spokojnie możecie Państwo wybrać dom taki jaki Państwo chcecie od 130-150m2. Koszt około 350-400 tyś. pod klucz.

Przykład dom który wyceniłem pod klucz 375 tyś. "o nazwie Saturn z pracowni dobredomy. Wycena z lutego 2008r.

Do wszystkich...

Jako Wykonawca chciałbym powiedzieć, iż dyskusja na forum jest bardzo przydatna dla osób, które nie mają pojęcia o budowaniu domu...

Każda budowa niesie za sobą jakieś problemy, każda budowa jest inna-ma swoje problemu.

Zlecając budowę domu firmie uważam, iz to ona powinna martwić się o wszystko, za to bierze pieniądze!!!

Każdy chce aby jego dom był idealny, ale tak do końca nigdy nie będzie...

Kiedyś mój kierownik budowy powiedział " Nie ma idealnej budowy, bo nie ma idealnych ludzi"

Zgadzam się z tym w 100%

Trzeba zrobić dobrze aby nie było porawek. Czasami zdażają się, bo jest to nieuniknione. Wystarczy, jeden gorszy dzień(np. deszcz) i po prostu coś nie wyjdzie. Trzeba poprawić i nie ma tematu.

Tutaj troszkę bronię wykonawców ale i nie do końca...

Nie toleruję partaczy, leni i tych co mówią jacy oni są dobrzy, najlepsi...

Proszę mi uwierzyć, przerabiałem to nie raz.

Ekipy budowlane, które budują nie zawsze są te same, iż polecona firma zmienia pracowników. Przykładem jest iż np. dwa lata temu u moich klientów dom budowali inni pracownicy, a dziś zostało mi dwóch starych pracowników( w tym przypadku chodzi mi o murarzy).

Co mogę polecić, przede wszystkim na wszystko umowy, patrzeć na ile wykonawca daje gwarancji, czy firma jest zarejestrowana, doglądać budowy samemu i szanująca firma bierze za jakiś etap budowy, wypłacać po odebraniu i wpisie kierownika do dziennika budowy...

-żadnych zaliczek np. po tygodniu!!!

W razie im coś nie wyjdzie żądać poprawki, jeżeli nie będą chcieli poprawić zostają pieniądze na zawarcie z kimś kompetentnym umowy i w tym momencie nie poniesiemy żadnych strat!!!

Jako właściciel firmy jestem najmniej 4-razy w tygodniu na budowie aby właśnie dopilnować prac, jest od tego też majster i kierownik, którzy są odpowiedzialni za cały etap budowy domu. To kierownik podpisuje i on odpowiada.

Kolejność:

murarz odpowiada przed majstrem

majster odpowiada przed wlaścicielem

właściciel odpowiada przed kierownikiem budowy

Kierownik jest święty

Z chęcią odpowiem na różne pytania dotyczące budowy domu.

W miarę możliwości czasowych...

Pozdrawiam Marek Maliński

mam pytanie

kto może polecić kompetentnego wykonawcę instalacji telewizyjnej w domu

p. Maciek - 505362289 - konkretnie, zna się na rzeczy, materiały dobrej jakości. tylko jak się umówi na dalszy termin to trzeba się przypominać

instalację kablową zrobił nam elektryk, a montaż osprzętu p.Nowicki, tel. 501036220. Kompetentny i sympatyczny.

Każdy chce aby jego dom był idealny, ale tak do końca nigdy nie będzie...

Kiedyś mój kierownik budowy powiedział " Nie ma idealnej budowy, bo nie ma idealnych ludzi"

Zgadzam się z tym w 100%

Trzeba zrobić dobrze aby nie było porawek. Czasami zdażają się, bo jest to nieuniknione. Wystarczy, jeden gorszy dzień(np. deszcz) i po prostu coś nie wyjdzie. Trzeba poprawić i nie ma tematu.

Swiete slowa. Kazdy, kto juz wybudowal, moze to chyba potwierdzic. Bez poprawek sie chyba nie da. Tak czy inaczej mozna ich miec mniej lub wiecej. Kazda poprawka, to jakis stres. Dobrze miec takiego wykonawce, ktory nie bedzie musial zbyt wiele poprawiac.

mam pytanie

kto może polecić kompetentnego wykonawcę instalacji telewizyjnej w domu

1) Gdzie można pooglądać kostkę brukową (betonową, granitową), ewentualnie liczyć na projekt?

2) Ile za godzinę biorą panie do sprzątania? A może ktoś z Was może polecić taką osobę?

polecam firme technosat na celnej....

Witajcie

bimbelt zitegrowal obydwie listy i dopisal nowe opinie. Ja przez weekend dopisze te co dostalem na priv. Sadze ze po weekendzie nowa wersja listy, dlatego wszelkie opinie poszukiwane :) przesylajcie je na [email protected]

Witam,

Bylabym bardzo wdzieczna za podanie linka do wyzej wymienionej listy wykonawcow :D

Witam

Czy ktoś z okolic Szczecina buduje "dom w rododendronach 6 G2" lub go już wybudował. Szukam osób które będą mogły podzielić się swoim doświadczeniem i ewentualnie będą chciały pokazać go jak wygląda w rzeczywistości.

link do projektu: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m46a5e795f1323