Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Kto do wylewki dawał włókna a kto dawał siatkę zbrojoną ??

U mnie wykonawca mówił o włóknach. Kierownik i wykonawca instalacji (także ogrzewanie podłogowe) twierdzą, ze lepsza jest siatka. Wtedy podobnież mamy doczynienia z de facto płytą podłogową. Jak zacząłem podpytywać wykonawcę, to ... w końcu przyznał, ze siatka to siatka - sprawdzona technologia.

Skoro tak mowią, będzie siatka :-)

Witam Wszystkich .

Pochwale sie kto mnie odwiedzil za plotem :D :D :D

http://images31.fotosik.pl/225/47e2660336608e91.jpg

"Wcięłaś" mu się domem w terytorium. Pewnie Cię sprawdza. Jak będziesz podrzucać jakieś frykasy do jedzenia to mozesz mieć nadzieje, że nie zawoła kolegów i nie zrobi Ci ... Ptaków 2 :wink:

Witam Wszystkich .

Pochwale sie kto mnie odwiedzil za plotem :D :D :D

http://images31.fotosik.pl/225/47e2660336608e91.jpg

"Wcięłaś" mu się domem w terytorium. Pewnie Cię sprawdza. Jak będziesz podrzucać jakieś frykasy do jedzenia to mozesz mieć nadzieje, że nie zawoła kolegów i nie zrobi Ci ... Ptaków 2 :wink:

Frykasow to ma pod dostatkiem ekologiczne zaby ,i takie brzydkie jaszczurkowate .

mam nadzieje ze bedzie wpadal czesciej :D :D :D

Szukam sklepu/firmy importującej chiński gres

Widziałem w Top Shoppingu na parterze, róg Struga i Gryfińskiej...

W kwestii włókien czy siatki, zdecydowanie włókna! Zwłaszcza przy podłogówce. Tak czy siak, dobry wykonawca posadzek sam Ci doradzi co jest lepsze.... W końcu musi dać gwarancję, więc w jego interesie jest zrobić to poprawnie! jak nie, to badziewiarz i tyle... Mogę dać namiary na dobrego speca na privie.

:)

Szukam sklepu/firmy importującej chiński gres

Widziałem w Top Shoppingu na parterze, róg Struga i Gryfińskiej...

W kwestii włókien czy siatki, zdecydowanie włókna! Zwłaszcza przy podłogówce. Tak czy siak, dobry wykonawca posadzek sam Ci doradzi co jest lepsze.... W końcu musi dać gwarancję, więc w jego interesie jest zrobić to poprawnie! jak nie, to badziewiarz i tyle... Mogę dać namiary na dobrego speca na privie.

:)

Witam, oczywiście jak wykonawca nie zaleci włókien to nie znaczy, że jest badziewiarzem. Posadzki robił mi wykonawca z listy, który robił już ich setki jak nie więcej, nie mam włókien tylko siatkę, ale jak bym robił jeszcze raz to bym chyba dał to i to :wink: , bo podobno też tak można.

bym robił jeszcze raz to bym chyba dał to i to , bo podobno też tak można.

Tylko po co?

Oczywiście, jeśli spec zasugeruje inną wersję niż włókna, nie musi to świadczyć, że jest cieniasem... Byle by coś zasugerował i umiał uzasadnić... Miałem na myśli, że rodzaj mieszanki powinno się dostosować do potrzeb...

bym robił jeszcze raz to bym chyba dał to i to , bo podobno też tak można.

Tylko po co?

Oczywiście, jeśli spec zasugeruje inną wersję niż włókna, nie musi to świadczyć, że jest cieniasem... Byle by coś zasugerował i umiał uzasadnić... Miałem na myśli, że rodzaj mieszanki powinno się dostosować do potrzeb...

Piotr,

Podasz sąsiadowi z Klinisk namiar na ekipę od wykończeniówki (wełna, regipsy)? Oczywiście jeśli są warci polecenia.

PS> Czy możesz przypomnieć jaki projekt budujecie?

Witam.

Jeśli chodzi o wykończeniówkę, to podam chętnie, ale jak skończy u mnie. Mam magika, który sam robi takie sprawy i ma siedzieć u mnie do końca, a po mnie ma ugadanego mojego szwagra, za płotem... Mogę dać namiary na tynki gipsowe i posadzki, gazownika, kominiarza, system ogrzewania, ale pozostałe sprawy.... nie teraz. Ciężko o dobrego magika... :), a tak na marginesie, to co do jakości jego usług , to też mi ciężko powiedzieć, bo właśnie z tym walczę.

Mój projekt to Batuta z MTM STYL

Pozdrawiam

Witam wszsytkich. To mój pierwsze wystąpienie na forum więc prosze o wyrozumiałość :) .Właśnie kończymy załatwaić pozwolenia na budowę. Nasz projekt to SEWERYNA z Archipelagu. Budujemy się w Będgoszczy. Mam kilka pytań.

1) Dobrą hurtownię materiałów budowlanych poszukuję co polecacie?

2) Jakie ogrzewanie zastosowaliście u siebie tzn. gaz, drewno, pompa ciepła? Nasz dom 250 m2.

Pozdrawiam

NIE CHCE BRAC PIERWSZEGO LEPSZEGO!!!

Jasne, trzeba porównać ceny i oferty. Ja jestem bardzo zadowolony :)

Witam wszsytkich. To mój pierwsze wystąpienie

Witamy na forum. Proponuję przejrzeć to forum, nie we wszystko wierzyć, wyciągać wnioski i do boju...

Hurtownie trzeba osobiście przepytać... ceny się zmieniają jak euro w banku :)

Mogę polecić dobrą firmę z materiałem i robocizną... na privie (taka zasada :) )

POWODZENIA

Stoimy przed wyborem okien.

I nie wiemy:okna avante(na Ku Słońcu-Rado),czy vetrex(też na Ku Słońcu -Okno-Serwis

Czy ktoś u nich zamawiał?Proszę o porady i opinie.

Dziękuję

Witam, ja mam te pierwsze, montaż już po 2 tygodniach, później ok 3 miesiecy czekałem na klamki bo zapomniałem zamówić na początku w innym kolorze i troszkę się musiałem przypominać, ale w końcu zamontowali i przy okazji jeszcze raz wszystko wyregulowali. Z okien jesteśmy bardzo zadowoleni :D .

Piotriwa - dziekuje za namiarek...

A MOGE PROSIC O WIECEJ????

PROSZE O NAMIARKI NA POSADZKI !!!!

Bralam polecanego Ferlasa i jestem bardo zadowolona z ceny i jakosci

tel 609 600770

Mam jeszcze Bejnarowicza jakosc dobra robil u sasiadki ale cene dal mi zaporowa tel 601 93 48 18

Piotriwa - dziekuje za namiarek...

A MOGE PROSIC O WIECEJ????

PROSZE O NAMIARKI NA POSADZKI !!!!

Bralam polecanego Ferlasa i jestem bardo zadowolona z ceny i jakosci

tel 609 600770

Mam jeszcze Bejnarowicza jakosc dobra robil u sasiadki ale cene dal mi zaporowa tel 601 93 48 18

Ja bede korzystal z M. Kopyc z listy, robil u mnie tynki. On i Ferlas dali podobne ceny a Bejnarowicz bardzo zaporową.

Bejnarowicz to pierwsza liga.

do ludzi z Dobrej:

czy prawdą jest, że po ostatnich opadach deszczu w Dobrej powołany był sztab antykryzysowy? Podobno ustalono m.in. konieczość pogłębiania rowka przy drodze ppoż niedaleko Sportowej oraz konieczność odprowadznia doń wody. Czy ktoś coś wie??

Szydas - nie śpij ;)

Pytanko z innej beczki, czy ktoś w Szczecinie montował wentylacje mechaniczną z rekuperatorem w domku z użytkowym poddaszem? Zastanawiam się którędy prowadzone są przewody wentylacyjne skoro na poddaszu są pokoje. Przy ściance kolankowej nie bardzo bo trzeba by dobudować ściankę a u mnie okna połaciowe przylegają do ścianki ;-(

U mnie rekuperator znajduje sie w garazu. Przewody ida od niego na stryszek. Nad garazem mam scianke kolankowa z g-k, wiec przewody sa ukryte za nia. Dalej biegna po skosie, ukryte w ociepleniu. Na stryszku jest rozprowadzenie do poszczegolnych pomieszcze. Przewody biegnace na parter (cztery piony) zabudowalem g-k. Dwa z nich beda w przyszlosci zabudowane szafami, dwa pozostale niestety zostana. Jak nie zapomne aparatu, to moze cykne dzisiaj kilka zdjec.

Witam Wszystkich po dłuższej nieobecności.

Mamy projekt domku z użytkowym poddaszem, też chcemy montować reku i po wstępnych dyskusjach i zebraniu opinii będziemy montować reku w pom. gospodarczym lub garażu, bo jest to równiez możliwe. Trochę szkoda miejsca, ale jeśli firma montująca nie wymysli czegoś rozsądniejszego, musi tak zostać.

Ja mam z kolei pytanie o firmę z jakiej braliście rekuperator. Czytałam o wielu ale mam mętlik :wink: . Moge liczyć na Wasze opinie?

Z góry dziękuję.

AD. neta w Wielgowie (mam tam rodzinę) mają neostradę

AD. rozpoczęcia prac i załatwiania formalności:

Działki szukaliśmy pod projekt wybrany jakieś trzy lata temu :D kupiliśmy w lutym tego roku, od razu oddaliśmy architektowi, który przygotuje kompleksowo dokumentację do pnb do końca kwietnia (mieliśmy zmiany w projekcie) W międzyczasie umówiliśmy wykonawcę i kier. budowy na czerwiec, bo na koniec czerwca właśnie musimy dostać pozwolenie i zaczynamy.

w marcu zamówiliśmy drewno na więźbę i deski do domu na podłogę (w tartaku)-będzie wyschnięte do grudnia. Jesteśmy w trakcie dopinania "dachowców" na sierpień-wrzesień. Planujemy zamieszkać w czerwcu przyszłego roku.

Moim zdaniem trzeba wszystko umawiać bardzo wcześnie. Szczególnie jeśli chodzi o fachowców. :D