trobe 23.04.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Stoimy przed wyborem okien. I nie wiemy:okna avante(na Ku Słońcu-Rado),czy vetrex(też na Ku Słońcu -Okno-Serwis Czy ktoś u nich zamawiał?Proszę o porady i opinie. Dziękuję Mam okna Avante od "Rado". Wybór podyktowany był próbą znalezienia profilu barwionego w masie w kolorze ecru. Same okna, jak okna. Ogólnie nieźle ale nie idealnie. Drobna wpadka szefa firmy z pomiarem jednego otworu, montaż mniej więcej OK, chociaż zaistniała rozbieżność między ich sposobem a zasadami opisywanymi przez okiennych guru (Pchelka i Jareko). Przyszłość pokaże, kto miał rację. Mam 6-metrową witrynę (4x1,5) z drzwiami przesuwnymi - mam zastrzeżenia do jakości - ciężko się otwiera, czasem blokuje w pozycji uchylnej. Listwy przyszybowe w jednym z okien wymagają wymiany lub "dobicia" (nadal - mimo zgłoszenia problemu przed wieloma miesiącami, na ich usprawiedliwienie - nie przypominałam, mając inne kłopoty na głowie). W sumie - nie była to ani najlepsza, ani najgorsza firma na mojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Kto do wylewki dawał włókna a kto dawał siatkę zbrojoną ?? U mnie na parterze siatka, a to ze wzgledu na gruba warstwe styropianu (14cm) i podlogowke. U mnie grubość styropianu podobna i na calosci podlogowka. Czyli uwazasz ze powinienem dac siatke? Kurcze mam metlik a w piatek wchodza. Według Janzara - forumowego speca od jastrychu - tam gdzie podłogówka bezwzględnie tylko włókna (zapobiegają skurczom i pękaniu). Siatka skurcze tylko ogranicza ale im nie zapobiega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 23.04.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dziękuję za wszystkie uwagi o oknach i proszę o więcej. trobe,trochę mnie zmartwiłeś,bo właśnie skłanialam sie najbardziej ku tym okienkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam Możecie napisać jak utwardzaliście swoje drogi dojazdowe za w 3-4 miesiące będę chciał utwardzić swoją drogę ale nie wiem jak mam się za to zabrać. Z tego co wiem najlepiej wysypać gruzem a potem żużel. Jakie są wasze doświadczenia skąd bierzecie gruz lub gdzie go ewentualnie szukać i jak? Jaki może być koszt utwardzenia drogi odcinek 70m. Ile kosztuje transport np. kamaz?, czy za gruz trzeba płacić czy płaci się tylko za transport jak wygląda sprawa żużlu - koszty, może ktoś przerabiał już ten temat i chce się podzielić doświadczeniem. Wszystko zależy od rodzaju gruntu. Jeśli glina, idealnie byłoby najpierw dać geowłókninę, bo inaczej wszystko co nasypiesz utopi się w niej. Na to warstwa piasku (żeby ochronić geowłókninę przed uszkodzeniem nierównymi elementami następnej warstwy), potem tzw. recykling, czy rozdrobnione odpady betonowe. W wersji "wypasionej" - na wierzch frez asfaltowy. W wersji oszczędnościowej - sam recykling. Aktualnej ceny recyklingu nie znam, prawdopodobnie około 400 zł za Mana. Dostać ciężko, bo to towar poszukiwany. Mam namiar na faceta, który ewentualnie może dostarczyć ale jest specyficzny i trzeba wykazać się sporą cierpliwością, bo często nie odbiera telefonów i nie oddzwania. Jeśli jednak przyjmie zlecenie - dotrzyma słowa. Do tego koszt koparki, która wszystko rozgarnie i ugniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 W sobote wybieram sie na rekonesans w sprawie tynkow zewnetrznych jakie firmy polecacie odwiedzic. Zalezy mi na jak najwiekszej ofercie, poznej bede cene negocjowal. Dodatkowo, moze ktos zamierza teraz system docieplen kupowac to zalozymy spolke, mam juz jednego znajomego z poza forum. Tynk silikatowy Relius, kupiony w firmie "Huma Farby" z Poznania. Przedstawiciel firmy załatwia wszystko bez problemu. Ewentualnie można kupić na miejscu u Pani Oli Tecław-Urban ("Węglobud", hala 3). Tę osobę mogę polecić z czystym sumieniem - wzór handlowca!!! (telefon na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Mam dwa pytania: 1) Gdzie można pooglądać kostkę brukową (betonową, granitową), ewentualnie liczyć na projekt? 2) Ile za godzinę biorą panie do sprzątania? A może ktoś z Was może polecić taką osobę? Ad 1. Żabowo - polecam Ad 2. Od 50 do 100. Też szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam, Poszukuję namiaru na dobrego kafelkarza do brudnej acz zacnej i szlachetnej roboty. Miejsce akcji: budowa w Kliniskach. Będę wdzięczny za namiary! Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam, kurcze czemu ja nie zrobiłem od razu drenażu odwadniajacego, już te kałuże mnie do szału doprowadzają , dobra rada dla tych którzy zaczynaja - robić na samym początku, bo poźniej się nie chce lub pogoda do du.... . Drenaż - dobra rzecz My na etapie projektowania już planujemy odpowiednio zabezpieczyć domek i odprowadzić wodę do zbiornika Mimo, że podłoże tereny pod naszą działką jest piaszczyste, to planujemy się zabezpieczyć i mieć czym podlewać ogródek . Drenaż, to jedno a do podlewania raczej deszczówka ze zbiornika. Nie decydowałabym się na podlewanie wodą drenażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Gdzie kupowaliście rury drenażowe i zbiornik na deszczówkę. Oczywiście pytanie do tych, którzy kupowali i/lub rozważali zakup i/lub słyszeli i/lub widzieli reklamę ... materiały do drenażu kupowaliśmy w PipeLife w Mierzynie: http://www.pipelife.com/web/pl_new/t2w_pl.nsf/webTop/3ADD884284449D0AC1256D0A003FDF29 UWAGA na firmę PIPELIFE W skrócie: kupiłam u nich zbiornik z polietylenu (9m3) na szambo. Zamontowany w październiku, po czterech miesiącach uległ uszkodzeniu. Reklamację zgłosiłam 28 lutego - do tej pory nie rozpatrzona a sprzedawca ("Węglobud") i pośrednik ("Pipelife") mają klienta w .... . Dla Pipelife zbiornik ten robi firma "Rototank" z Koszalina, też już zamieszana w postępowanie reklamacyjne i również bez efektu. Sprawa zakończy się zapewne w sądzie. W ramach rozwiązywania swojego problemu zetknęłam się z opiniami ludzi z branży o wyrobach "Pipelife" - Mój przykład świadczy o tym, że nie są przesadzone. Poza tym stosunek do reklamacji na żenującym poziomie. Więc jeszcze raz: UWAGA na firmę PIPELIFE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Myślelismy nad zbiornikiem 2000 - 3000l - z tworzywa, ale strasznie drogo wychodzi. No chyba, że znajdę tani zbiornik. Uważaj na zbiorniki z polietylenu. Przy warszewskiej glinie nie nadają się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dziękuję za wszystkie uwagi o oknach i proszę o więcej. trobe,trochę mnie zmartwiłeś,bo właśnie skłanialam sie najbardziej ku tym okienkom Jęsli chcesz, możesz obejrzec moje. W końcu nie są takie najgorsze. Zastanów się spokojnie. Kiedyś bardzo polecano profil Schucco (teraz ten właśnie bym wybrała) i firmę Porta-Lebo z Mierzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 23.04.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Myślelismy nad zbiornikiem 2000 - 3000l - z tworzywa, ale strasznie drogo wychodzi. No chyba, że znajdę tani zbiornik. Uważaj na zbiorniki z polietylenu. Przy warszewskiej glinie nie nadają się! Dzięki Trobe Widzę, że próbujesz nadrobić zaległości. Fajnie, że jesteś. I jak zwykle wszyscy dostaja dobre rady i dobre namiary. Wszyscy forumowicze powinni brać z Ciebie przykład - rzeczowo i na temat. A zbiornika dalej szukamy - ach te ceny. Pozdrawiam. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 23.04.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dzięki Trobe Widzę, że próbujesz nadrobić zaległości. Miałam dzisiaj wyjątkowo trochę czasu ale o nadrabianiu zaległości nawet nie myślę. Mam jednak nadzieję, że uda mi się czasem tu zajrzeć. Pozdrawiam serdecznie, trzymam kciuki za Wasze budowanie. A'propos, wysłałam namiary na listę rankingową. Te i te . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 23.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dzięki Trobe Widzę, że próbujesz nadrobić zaległości. Miałam dzisiaj wyjątkowo trochę czasu ale o nadrabianiu zaległości nawet nie myślę. Mam jednak nadzieję, że uda mi się czasem tu zajrzeć. Pozdrawiam serdecznie, trzymam kciuki za Wasze budowanie. Trzymaj , trzymaj i to mocno. Jest to bardzo potrzebne. Jak przy każdym budowaniu są dni lepsze i te gorsze. Byle tych drugich było mniej. Pogoda słoneczna powróciła. Dzis udało się zrobić drenaż. Wczoraj izolację fundamentów. Jutro koniec stanu "0". Namieszała ta pogoda oj namieszała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 23.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dzięki jolly ! Listę wykonawców prowadzi teraz i rozsyła matam Obecnie czekam na uzupelnienie listy przez tomadyne i pojdzie nowa wersja listy. Została ona juz polaczona przez bimbelta wiec bedzie jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinimoD 23.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 aLien01Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 24.04.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Asia i Robert Czy dobrze pamiętam, będziecie montowali rekuperator???Możecie podzielić sie informacjami na temat Waszego wyboru???DziekiA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 24.04.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Kto do wylewki dawał włókna a kto dawał siatkę zbrojoną ?? U mnie na parterze siatka, a to ze wzgledu na gruba warstwe styropianu (14cm) i podlogowke. U mnie grubość styropianu podobna i na calosci podlogowka. Czyli uwazasz ze powinienem dac siatke? Kurcze mam metlik a w piatek wchodza. Tak uwazal moj wykonawca, p. Kopyś, ja tam fachowcem nie jestem. Ja wolalem dolozyc te kilka zlotych na siatke. Od ulozenia nie zanotowalem zadnego, nawet najmniejszego pekniecia, wiec chyba sie sprawdza. Podlogowka chodzi od dluzszego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 24.04.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 bimbelt bitter czy mogę Was prosić o namiary na firmy z których macie rekuperatory???? z góry dziękuję A. Ja mam Dospela, ale ciezko mi go polecic, bo aktualnie czekam na serwisanta. Obudowa centrali okazala sie nieszczelna - z jednej strony zaciaga powietrze, z drugiej dmucha, halasujac przy tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 24.04.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Kto do wylewki dawał włókna a kto dawał siatkę zbrojoną ?? U mnie na parterze siatka, a to ze wzgledu na gruba warstwe styropianu (14cm) i podlogowke. U mnie grubość styropianu podobna i na calosci podlogowka. Czyli uwazasz ze powinienem dac siatke? Kurcze mam metlik a w piatek wchodza. Tak uwazal moj wykonawca, p. Kopyś, ja tam fachowcem nie jestem. Ja wolalem dolozyc te kilka zlotych na siatke. Od ulozenia nie zanotowalem zadnego, nawet najmniejszego pekniecia, wiec chyba sie sprawdza. Podlogowka chodzi od dluzszego czasu. Siatka oprócz wzmocnienia posadzki przy podlogówce poprawia rozprowadzenie ciepla przez nagrzewanie się drutów siatki , tak mi powiedzial pewien instalator c.o. i tu tak w zasadzie wym się z nim zgodzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts