Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

bimbelt

bitter

czy mogę Was prosić o namiary na firmy z których macie rekuperatory???? :oops:

z góry dziękuję

A.

Ja mam Dospela, ale ciezko mi go polecic, bo aktualnie czekam na serwisanta. Obudowa centrali okazala sie nieszczelna - z jednej strony zaciaga powietrze, z drugiej dmucha, halasujac przy tym.

Zastanawiałam się nad Dospelem, ale słyszałam, że dośc głośno pracuje ze względu na metalową obudowę i przechodzące na nią drgania.

A długo juz użytkujesz reku? Sprawdza się? Mogę zapytać ile kosztowało Cię całe przedsięwzięcie? :)

A.

P.S. Przeczytałam na Twoim blogu, że montowałeś w styczniu 2008. Mam zatem pytania dodatkowe :D :

-czy projektowałeś montaż reku przed przystąpieniem do budowy? Jeśli nie, to czy musiałeś dodatkowo wiercić otwory na instalację w stropie?(jaki to koszt)

-z usług jakiej firmy korzystałeś?

z góry dziękuję za odpowiedź.

Siatka oprócz wzmocnienia posadzki przy podlogówce poprawia rozprowadzenie ciepla przez nagrzewanie się drutów siatki , tak mi powiedzial pewien instalator c.o. i tu tak w zasadzie wym się z nim zgodzil.

...nadal nie widzę sensu powielania zabezpieczeń... Włókna wystarczą!

Czy ktoś wie gdzoe można kupić w szczecinie lub okolicach okna do domów pasywnych? Jakie firmy z oknami moglibyście polecić a jakie odradzić?

Kiedyś się zastanawiałem nad determinacją ludzi, którzy decydują się na domy pasywne w naszym klimacie... Hm. Już nawet w Hiszpanii się tego nie buduje, no chyba, że ktoś woli chłodek od ciepełka.

Kiedyś się zastanawiałem nad determinacją ludzi, którzy decydują się na domy pasywne w naszym klimacie... Hm. Już nawet w Hiszpanii się tego nie buduje, no chyba, że ktoś woli chłodek od ciepełka.

Nie buduję domu pasywnego no może energooszczędny. Chiałem porównać ceny okien "normalnych" i "pasywnych". Jakie oszczędności na ogrzewaniu można dzięki temu uzyskać? Oczywiście szukam sprawdzonej firmy, która robi okna "normalne". Proszę także o info jakje firmy omijać.

Kto do wylewki dawał włókna a kto dawał siatkę zbrojoną ??

U mnie na parterze siatka, a to ze wzgledu na gruba warstwe styropianu (14cm) i podlogowke.

U mnie grubość styropianu podobna i na calosci podlogowka.

Czyli uwazasz ze powinienem dac siatke? Kurcze mam metlik a w piatek wchodza.

Tak uwazal moj wykonawca, p. Kopyś, ja tam fachowcem nie jestem. Ja wolalem dolozyc te kilka zlotych na siatke. Od ulozenia nie zanotowalem zadnego, nawet najmniejszego pekniecia, wiec chyba sie sprawdza. Podlogowka chodzi od dluzszego czasu.

Siatka oprócz wzmocnienia posadzki przy podlogówce poprawia rozprowadzenie ciepla przez nagrzewanie się drutów siatki , tak mi powiedzial pewien instalator c.o. i tu tak w zasadzie wym się z nim zgodzil.

Ja też mam siatkę, podłogówka po pierwszym sezonie grzewczym, posadzki nie pękły. Pękaniom zapobiegają również dylatacje.

...nadal nie widzę sensu powielania zabezpieczeń... Włókna wystarczą!

Ja też nie widzę tylko ... czy ktoś pisał o powielaniu? Czy raczej o ew. alternatywie. I są odpowiedzi. Różne. Moja: nie będę dawał włokien tylko siatkę.

Czy ktoś wie gdzoe można kupić w szczecinie lub okolicach okna do domów pasywnych? Jakie firmy z oknami moglibyście polecić a jakie odradzić?

Jakie wnioski? ;-)

W obi w schwedt sa okna trojszybowe k=0,6 albo 0,7, nie pamietam dokladnie. Ceny jak najbardziej przystepne.

No jak w OBI to typówki mój dom przyszły wygląda tak http://www.archipelag.pl/projekty-domow/seweryna/ więc nie sądzę, żeby pasowały :D

O kurcze ale super chata :wink: , ile tam będzie osób mieszkało?