Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

Jako, że dziś urodził nam się syn :D zmieniam podpis na bardziej aktualny.

Niestety nick'a nie umiem zmienić z M3 na M4 - niech to więc będzie przejaw łączenia "starego" z "nowym" :)

Gratulacje!!!

Ale ja byłam szybsza: w niedzielę powiłam córkę! :D :D :D

Witam wszystkich!

Niestety nick'a nie umiem zmienić z M3 na M4 - niech to więc będzie przejaw łączenia "starego" z "nowym" :)

Gratulacje!!!

Delf - no dobrze, że weszłam na forum, bo inaczej to kiedy bym się dowiedziała????? Gatulacje

Witajcie

Małe pytanko w wiosenny dzień :lol:

Planujemy powiększyć taras przy domu, który w chwili obecnej na w projekcie 2 m szerokości. Chcielibyśmy, aby można było tam postawić stół i krzesła i przypadkiem nie spaść na trawkę :lol: Czy szerokość 3 m będzie wystarczająca, czy dać troszkę więcej? Poradźcie – wiemy, że w Muratorze był na ten temat artykuł, ale niestety okazało się, że tego numeru nie mamy :cry:

Ja mam Dospela, ale ciezko mi go polecic, bo aktualnie czekam na serwisanta. Obudowa centrali okazala sie nieszczelna - z jednej strony zaciaga powietrze, z drugiej dmucha, halasujac przy tym.

Zastanawiałam się nad Dospelem, ale słyszałam, że dośc głośno pracuje ze względu na metalową obudowę i przechodzące na nią drgania.

A długo juz użytkujesz reku? Sprawdza się? Mogę zapytać ile kosztowało Cię całe przedsięwzięcie? :)

A.

P.S. Przeczytałam na Twoim blogu, że montowałeś w styczniu 2008. Mam zatem pytania dodatkowe :D :

-czy projektowałeś montaż reku przed przystąpieniem do budowy? Jeśli nie, to czy musiałeś dodatkowo wiercić otwory na instalację w stropie?(jaki to koszt)

-z usług jakiej firmy korzystałeś?

Co do glosnosci, to nie mam porownania. Przy pelnych obrotach troche halasuje, przy normalnej (50%) pracy po prostu mruczy. Poza garazem nic nie slychac, wiec jest to dla mnie raczej bez znaczenia.

Sama wentylacja sie sprawdza. Czuc roznice w porownaniu z wentylacja grawitacyjna. W domu powietrze jest bardzo swieze.

Jesli chodzi o zyski z odzysku ciepla, to troche trudno zmierzyc. Zreszta na razie malo grzeje, wiec nie ma co odzyskiwac ;)

Montaz planowalem we wczesnym stadium budowy. Udalo mi sie zorganizowac projekt przed zalaniem stropu, wiec przepusty w nim mialem gotowe. Nie trzeba bylo nic kuc. Instalatorzy byli szczesliwi, ale z tego co mowili, to nie stanowi dla nich problemu wykucie dziur, robia to dosc czesto.

Calosc montowala firma Wentor z Żar. Firma godna polecenia, bo specjalizuja sie w wentylacji i maja duze doswiadczenie. Nie jest latwo znalezc taka firme w regionie. Zwykle sa takie od wszystkiego, ktore wentylacja zajmuja sie "przy okazji".

Koszt wentylacji wyniosl jakies 10-12 tys. Dodatkowo robilem GWC i przepustnice automatyczna, wiec sumaryczny koszt byl prawie dwa razy wiekszy.

Siatka oprócz wzmocnienia posadzki przy podlogówce poprawia rozprowadzenie ciepla przez nagrzewanie się drutów siatki , tak mi powiedzial pewien instalator c.o. i tu tak w zasadzie wym się z nim zgodzil.

...nadal nie widzę sensu powielania zabezpieczeń... Włókna wystarczą!

Czy ktoś wie gdzoe można kupić w szczecinie lub okolicach okna do domów pasywnych? Jakie firmy z oknami moglibyście polecić a jakie odradzić?

Kiedyś się zastanawiałem nad determinacją ludzi, którzy decydują się na domy pasywne w naszym klimacie... Hm. Już nawet w Hiszpanii się tego nie buduje, no chyba, że ktoś woli chłodek od ciepełka.

Nie miałem na myśli powielania zaezpieczeń jeden wybiera włókna drugi siatkę , która lepiej pomaga oddawać ciepło podłogówce.

Witam Wszystkich. Planuję w tym roku postawić stan surowy + dach mojego wymarzonego domku (rozpoczęcie budowy w sierpniu, może uda się nieco wcześniej). Wykonawca uważa, że można od razu położyć elektrykę i tynki wewnętrzne. Mam jednak wątpliwości, czy nie lepiej będzie przesunąć prace związane z elektryką i tynkami na następny etap, tj. na wiosnę. :roll:

Witam Wszystkich. Planuję w tym roku postawić stan surowy + dach mojego wymarzonego domku (rozpoczęcie budowy w sierpniu, może uda się nieco wcześniej). Wykonawca uważa, że można od razu położyć elektrykę i tynki wewnętrzne. Mam jednak wątpliwości, czy nie lepiej będzie przesunąć prace związane z elektryką i tynkami na następny etap, tj. na wiosnę. :roll:

Elektryke lepiej jest robic, gdy sa juz wstawione okna. Mniejsze prawdopodobienstwo, ze kable sie komus przydadza. Jesli ci sie nie spieszy to poczekaj.

Odnosnie tynkow, to podobno moga popekac jesli sa polozone zbyt wczesnie, gdy budynek jeszcze dobrze nie osiadl. Ja zrobilem tynki dosc szybko i nic takiego nie zaobserwowalem, ale moze moj dom az tak nie pracowal.

Czy mogę Was prosić o namiary na firmy z których macie rekuperatory???? :oops:

z góry dziękuję

A.

EMKA-Rekuperatory - oddział poznański. Teraz jednak są w fazie reorganizacji i mocno szwankuje obsługa.

Dzięki trobe,

próbuję w rekuperatory.pl, ale też mają nawał i jakoś nie chcą nowych klientów :( . I co ja mam teraz zrobić ? (a czas nagli....) :(

Witam wszystkich!

Gratulacje!!!

GRATULACJE dla delf i M (4)

fajowo, że tak nam się społeczeństwo powiększa!!! :D