Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

A ja ponawiam prośbę o namiary na sprawdzoną firmęrobiącą okna drewniane oraz poszukuję namiarów na więźby dachowe.

Jeżeli ktoś potrzebuje namiary na POROTON STROPIAN ITD to mam taki kontakt. Mi zaproponowano np poroton po 5,20 za sztukę. Obecnie facet wyjechał na wczasy będzie po 9 maja w Polsce.

Witam, co prawda dopiero będę rozpoczynała budowę ale namiar na stropian bardzo mi się przeda :wink: Z góry wielkie dzięki :D

Witam grupe,

Z wieeelkim usmiechem na twarzy :D :D :D chcialem zameldowac ,ze od tygodnia mieszkamy w nowym domku, nasza wesola czworka i dwa psy. I choc wielu rzeczy jeszcze brakuje w naszym domu to wszyscy sa szczesliwi bardzo po bez mala dwoch latach "walki" z tematem.

Bylo roznie, trafialismy na super wykonawcow i na "fachowcow" od siedmiu bolesci. Te dwa lata kosztowaly mnie pewnie z 5 lat zycia, ale co tam, warto bylo, bo zaczela sie wlasnie calkiem inna bajka, trudno nawet opisac.

Pochwalil bym sie wczesniej ale dopiero dzisiaj udalo mi sie odpalic internet, bo na tym uboczu nie mamy jeszcze linii telefonicznych.

A na dobranoc po prostu podziekowania dla grupy za to ze jestescie, jestesmy. Informacje tu zawarte sporo mi pomogly, a poza tym czasem po prostu fajnie bylo powymieniac uwagi i pogadac o tym naszym budowaniu.

Trzymam kciuki za wszystkich w trakcie i na starcie. Pozdrowienia, :D :D

Chce wykonczac na raty ze wzgledu na oszczednosci

Gdyby czas biegł do tyłu, to może i by zaoszczędził...

Mowiac o oszczednosciach, mam na myslil wydatki ktore bedzie trzeba poniesc "do momentu aby zamieszkac na parterze", zdaje sobie sprawe z tego ze ceny materialow, robocizny i inflacja pojdzie w gore co w jakis sposob zwiekszy cene wykonczenia poddasza, w stosonku do ceny którą poniósłbym na dzien dzisiejszy. Jednakze na te chwile bez wykonczenia poddasza jest taniej niz z wykonczeniem (wlasnie o takiej oszczednsci mowie).

pytanie niebudowlane : proszę o namiar na dziecięcego ortopedę - chodzi o wizytę w pierwszym miesiącu życia, na lewobrzeżu.

Pozdr

He, he, witam w klubie 8)

Normalnie chodzimy do dr Karkosza, ale od jakiegoś czasu Ośrodek Rehabilitacyjny, w którym przyjmuje nie realizuje badań preluksacyjnych (pierwsze badanie bioderek). Ale mimo wszytsko zapisałam małą do niego (terminy wrześniowe), bo chce, żeby i tak ja zobaczył, a na teraz zarejestrowałam ją do Poradni Preluksacyjnej na Kadłubka - normalne terminy, czyt. wymagane w takim przypadku, bo na Unii terminy są na sierpień. Jest tych Poradni kilka - wszytskow Internecie. No jest jeszcze opcja wizyta prywatna, ale "mój" dr Karkosz nie przyjmuje prywatnie.

A jak z okulistą? Masz kogoś na myśli?

Witam grupe,

Z wieeelkim usmiechem na twarzy :D :D :D chcialem zameldowac ,ze od tygodnia mieszkamy w nowym domku, nasza wesola czworka i dwa psy. I choc wielu rzeczy jeszcze brakuje w naszym domu to wszyscy sa szczesliwi bardzo po bez mala dwoch latach "walki" z tematem.

Bylo roznie, trafialismy na super wykonawcow i na "fachowcow" od siedmiu bolesci. Te dwa lata kosztowaly mnie pewnie z 5 lat zycia, ale co tam, warto bylo, bo zaczela sie wlasnie calkiem inna bajka, trudno nawet opisac.

Pochwalil bym sie wczesniej ale dopiero dzisiaj udalo mi sie odpalic internet, bo na tym uboczu nie mamy jeszcze linii telefonicznych.

A na dobranoc po prostu podziekowania dla grupy za to ze jestescie, jestesmy. Informacje tu zawarte sporo mi pomogly, a poza tym czasem po prostu fajnie bylo powymieniac uwagi i pogadac o tym naszym budowaniu.

Po taaakiej parapetówie wszystko się będzie świetnie trzymało, a i za toasty za moją córcię dziękuję 8) :lol:

Wszystkiego dobrego na "nowej drodze" :D

mirlandia

Witam "sąsiadów"... Czy ten piesek na zdjęciu, to może Berneńczyk? ... Moja familia takiego sobie zmówiła... Gratuluję zakończenia męk budowlanych... chociaż pewnie da się jeszcze coś zrobić... :) ?

Myślę, że to napewno Berneńczyk :D , najukochańsze psy na świecie, moja rodzinka posiada takiego. Jest to wielki misiek i pieszczoch, którego nie sposób nie kochać :lol:

olo69,poproszę namiary na styropian.

Dziękuję

Ja w marcu kupowałem styropian Genderka 15cm z frezem po 117 zł brutto /m3 od gościa z Allegro ze Szczecina.

Witam, ja kupowałem Styro Genderki w Unibudzie na Kasprzaka u pana Marka, znalazłem też na Allegro ale po negocjacjach dał mi lepszą cenę.

Witam grupe,

Witam Wszystkich .

A jaki internet odpaliles czy u nas dziala w miare szybko :lol:

mirlandia

Witam "sąsiadów"... Czy ten piesek na zdjęciu, to może Berneńczyk? ... Moja familia takiego sobie zmówiła... Gratuluję zakończenia męk budowlanych... chociaż pewnie da się jeszcze coś zrobić... :) ?

Myślę, że to napewno Berneńczyk :D , najukochańsze psy na świecie, moja rodzinka posiada takiego. Jest to wielki misiek i pieszczoch, którego nie sposób nie kochać :lol:

W takim razie, nie mam już oporów przed tym "niedźwiadkiem" :) Może się kiedyś, gdzieś w Wielgowie, na spacerze z Berneńczykami spotkamy...bo jak znam życie, to ja będę musiał z nim spacerować... :)

Pozdrawiam

Witam wszystkich, odpowiem na pytania po kolei:

psiak to oczywiscie "bernenczyk" - przekochane "bydle" :D , taki wielki misio.

Zdrowie niestety nie jest jego najmocniejsza strona.

internet - Era blue connect. Dziala srednio szybko, ale da sie wytrzymac, najgorzej ze sciaganiem plikow - masakra jesli chodzi o tempo.

Dzieki za gratulacje i pozdrowienia,

Witam, niedawno zmieniłem zamiar i zamiast kupować mieszkanie chciałbym postawić dom.

Bardzo spodobał mi sie projekt OLIWKA http://www.domfort.eu/?p=szczegoly&id=182&o=rzuty

Zastanawiam sie jaką kwotą muszę dysponować aby zamieszkać w takim domu.

Bryła jest zwarta dach dwuspadowy, wiec nie powinny być bardzo wysokie.

Plan mam taki aby zatrudnić firmę do wybudowania stanu surowego zamkniętego, ale wykończenie chciałbym zrobić sam i na razie tylko parteru, założenie instalacji również zleciłbym fachowcom. Cała góra ma na razie pozostać zamknięta i być nieużywana (stan surowy zamknięty bez instalacji i wykończenia). Z garażu tez bym zrezygnował.

Jaki jest orientacyjny koszt postawienia całości i wykończenia parteru zgodnie z założeniami. Chciałbym aby z kominka było rozprowadzenie ciepła po parterze.

Proszę też o ewentualne namiary na dobrą firmę która podjęłaby się zrobienia całości w dobrej cenie.

Rozważałem też postawienie domu w technologi szkieletowej.

orientacyjnie szykuj przynajmniej 300 000 pln. firmę bierz do stanu surowego otwartego, okna i drzwi niech lepiej wstawiają fachowcy producenta. co do wykończenia na raty to... trochę bez sensu. po pierwsze lepiej najpierw wykończyć górę, oszczędzicie sobie masy syfu budowlanego, jak w końcu się za to weźmiecie. jeśli nawet to trzeba robić od razu instalacje, bo potem w trakcie przyłączania nowej części trzeba będzie wyłączyć całość... a pewnie będziecie chcieli normalnie mieszkać. no i z garażu nie rezygnowałbym tak szybko, w domu bez piwnicy jest to bardzo przydatne pomieszczenie :D

Podpisuje sie pod tym. Tez planowalem pozostawic poddasze niewykonczone, ale jak zobaczylem ile syfu powstalo podczas robot na parterze, odpuscilem sobie ten plan. Aktualnie mam na poddaszu rigipsy i gladzie. Pozostaly roboty czyste - malowanie, podlogi, zalozenie osprzetu elektrycznego. Troche syfu bedzie przy robieniu lazienki, ale nie mam niestety srodkow by zrobic ja teraz, bede musial jakos przezyc.

Odnosnie garazu, to sie zastanow. Z autopsji wiem, ze to doskonaly magazyn. Najpierw skladowalem materialy, teraz powoli zwoze swoje graty. Gdybym nie mial garazu, to musialbym to wszystko pomiescic w pomieszczeniach, w ktorych wykonuje jeszcze ostatnie prace. Troche by to przeszkadzalo.

Inna sprawa, ze dostawienie garazu w terminie pozniejszym bedzie kosztowac cie wiecej niz zrobienie tego za jednym zamachem. Policz sobie to na spokojnie.

Witam, niedawno zmieniłem zamiar i zamiast kupować mieszkanie chciałbym postawić dom.

Bardzo spodobał mi sie projekt OLIWKA http://www.domfort.eu/?p=szczegoly&id=182&o=rzuty

Zastanawiam sie jaką kwotą muszę dysponować aby zamieszkać w takim domu.

Bryła jest zwarta dach dwuspadowy, wiec nie powinny być bardzo wysokie.

Plan mam taki aby zatrudnić firmę do wybudowania stanu surowego zamkniętego, ale wykończenie chciałbym zrobić sam i na razie tylko parteru, założenie instalacji również zleciłbym fachowcom. Cała góra ma na razie pozostać zamknięta i być nieużywana (stan surowy zamknięty bez instalacji i wykończenia). Z garażu tez bym zrezygnował.

Jaki jest orientacyjny koszt postawienia całości i wykończenia parteru zgodnie z założeniami. Chciałbym aby z kominka było rozprowadzenie ciepła po parterze.

Proszę też o ewentualne namiary na dobrą firmę która podjęłaby się zrobienia całości w dobrej cenie.

Rozważałem też postawienie domu w technologi szkieletowej.

orientacyjnie szykuj przynajmniej 300 000 pln. firmę bierz do stanu surowego otwartego, okna i drzwi niech lepiej wstawiają fachowcy producenta. co do wykończenia na raty to... trochę bez sensu. po pierwsze lepiej najpierw wykończyć górę, oszczędzicie sobie masy syfu budowlanego, jak w końcu się za to weźmiecie. jeśli nawet to trzeba robić od razu instalacje, bo potem w trakcie przyłączania nowej części trzeba będzie wyłączyć całość... a pewnie będziecie chcieli normalnie mieszkać. no i z garażu nie rezygnowałbym tak szybko, w domu bez piwnicy jest to bardzo przydatne pomieszczenie :D

Chce wykonczac na raty ze wzgledu na oszczednosci - zawsze to conajmniej kilkanascie tysiecy. Instalacji bym na poczatku nie prowadzil na pietro z tego samego powodu. A fakt ze trzeba byloby odlaczyc wszystko przy dokladaniu instalacji na pietrze nie przeraza mnie. Mam mozliwosc wyprowadzenia sie na kilka tygodni. Obecnie moja rodzina to 2 osoby, a w przyszlosci 2+1. Garaz docelowo mialby powstac ale z uwagi na finanse bedzie dobudowany w pozniejszym czasie. Mysle ze w ten sposob udaloby sie zaoszczedzic kilkadziesiat tysiecy (30-35 moze nawet wiecej - schodow tez nie bedzie na pietro). Wykonczeniem zajalbym sie sam z rodzina (ojciec zajmuje sie wykonczeniami: malowanie, plytki, panele itp.)

Biorąc pod uwagę powyższe czy można liczyć ze uda sie postawic ten dom za około 250 000?

Moze byc bardzo ciezko. Musialbys oszczedzac na materialach, np. zastosowac blachodachowke zamiast dachowki ceramicznej, wziac tania stolarke dzwiowa i okienna, zrobic tanie ogrzewanie. Mozesz zrezygnowac z ocieplenia, ale odbije sie to na kosztach eksploatacji.

Tak czy inaczej musisz zakladac pewien margines finansowy, bo jeszcze nikt z budujacych nie zmiescil sie chyba w zalozonym budzecie.

Witam wszystkich, odpowiem na pytania po kolei:

psiak to oczywiscie "bernenczyk" - przekochane "bydle" :D , taki wielki misio.

Zdrowie niestety nie jest jego najmocniejsza strona.

internet - Era blue connect. Dziala srednio szybko, ale da sie wytrzymac, najgorzej ze sciaganiem plikow - masakra jesli chodzi o tempo.

Jak juz jestesmy przy internecie, to moze ktos zna jakiegos dostawce w rejonie Plonia/Smierdnica?

Dla mnie wszelkie rozwiazania oferowane przez operatorow komorkowych to ostateczna ostatecznosc - drogie to i kiepskie :/