bryta 29.04.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, odpowiem na pytania po kolei: psiak to oczywiscie "bernenczyk" - przekochane "bydle" , taki wielki misio. Zdrowie niestety nie jest jego najmocniejsza strona. internet - Era blue connect. Dziala srednio szybko, ale da sie wytrzymac, najgorzej ze sciaganiem plikow - masakra jesli chodzi o tempo. Jak juz jestesmy przy internecie, to moze ktos zna jakiegos dostawce w rejonie Plonia/Smierdnica? Dla mnie wszelkie rozwiazania oferowane przez operatorow komorkowych to ostateczna ostatecznosc - drogie to i kiepskie :/ Sprawdz czy doszedl priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.04.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal pompe do studni . Zastanawiam sie nad gardena .Czy to dobry wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 29.04.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Chce wykonczac na raty ze wzgledu na oszczednosci - zawsze to conajmniej kilkanascie tysiecy. ty nie zaoszczędzisz - ty przesuniesz wydatki o parę miesięcy. I tak je poniesiesz + trochę więcej ale później. Bez wątpienia zapłacisz więcej niż wyniesie powiększenie kredytu i spłata większych odsetek. 2+1 powiadasz - czyli jak się urodzi to zamiast cieszyć się dzieckiem będziecie dygali. Szybko się wykończycie. A mieszkanie z dzieckiem na budowie .. to już wasza decyzja. W każdym razie na odbiór domu nie liczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 29.04.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 np. zastosowac blachodachowke zamiast dachowki ceramicznej, Blachodachówkę stosuje się nie dlatego że jest tania tylko dlatego, że jest lekka. Rozmawiałem na ten temat z moimi dekarzami. m2 kosztuje mało, ale wszyskie pierdolniki czyli dodatki już są drogi i jest tego w cholerę. Stosuje się ją wszędzie tam gdzie wieźba nie pozwala na dachówkę - stare szopy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 29.04.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 np. zastosowac blachodachowke zamiast dachowki ceramicznej, Blachodachówkę stosuje się nie dlatego że jest tania tylko dlatego, że jest lekka. Rozmawiałem na ten temat z moimi dekarzami. m2 kosztuje mało, ale wszyskie pierdolniki czyli dodatki już są drogi i jest tego w cholerę. Stosuje się ją wszędzie tam gdzie wieźba nie pozwala na dachówkę - stare szopy itd. Tylko zauwaz, ze wszelkie dodatki do dachowki betonowej/ceramicznej tez kosztuja duzo, a cena materialu podstawowego w przypadku blachodachowki jest jednak sporo nizsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.04.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal podbitke u Kudry jakiej jest jakosci . Jaka braliscie grubosc 1,4 cm czy 1,9 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.04.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Chce wykonczac na raty ze wzgledu na oszczednosci - zawsze to conajmniej kilkanascie tysiecy. ty nie zaoszczędzisz - ty przesuniesz wydatki o parę miesięcy. I tak je poniesiesz + trochę więcej ale później. Bez wątpienia zapłacisz więcej niż wyniesie powiększenie kredytu i spłata większych odsetek. 2+1 powiadasz - czyli jak się urodzi to zamiast cieszyć się dzieckiem będziecie dygali. Szybko się wykończycie. A mieszkanie z dzieckiem na budowie .. to już wasza decyzja. W każdym razie na odbiór domu nie liczcie. A dlaczego? Przecież są tzw odbiory częściowe, gdzie inspektorzy wydają zgodę na użytkowanie takiego domu. Brat mojego męża tak właśnie mieszka. Na poddasze wyprowadzone są wszystkie instalacje, zrobione schody betonowe i....postawione drzwi przy wejściu na schody. Mieszkają już tak 4 lata. Nazbierają i wykończą. Moim zdaniem lepiej tak niż robić prowizorkę - bo prowizorki najczęściej stają się później docelowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.04.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal pompe do studni . Zastanawiam sie nad gardena .Czy to dobry wybor Zależy jakie są wymagania: cena czy jakość? Masz tak blisko do Any - jedź tam sprzedadzą Ci naprawdę dobry sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 29.04.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów nie chce się przypadkiem pozbyć siatki ogrodzeniowej (leśnej) i drewnianych palików do ogrodzenia? Ewentualnie może jakieś namiary na tanie firmy sprzedające takie rzeczy mi podacie? Chcę sobie ogrodzić działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.04.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal pompe do studni . Zastanawiam sie nad gardena .Czy to dobry wybor Zależy jakie są wymagania: cena czy jakość? Masz tak blisko do Any - jedź tam sprzedadzą Ci naprawdę dobry sprzęt. Bylam juz w Annie tylko ze brdzo podoba mi sie gardena ma ona filtr na zewnatrz i tak sie nad na zastanawiam . I zalezy mi na jakosci aby sie nie psula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luckyls 29.04.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Myśle dokładnie jak Ty Didi. Instalacje bedą podprowadzone na góre natomiast nie będa tam rozprowadzone, ze schodów chce zrezygnować, a zamiast tego jakis właz na górę, taki jak do wejscia na strych czy coś podobnego (takie rozkładane schody). Co do mieszkania z dzieckiem na budowie to sie nie obawiam, bo jak już pisałem wcześniej mam możliwośc sie wyprowadzić nawet na pare tygodni.Poddasze tez bede wykanczal jak Twoj szwagier "za jakis czas", tez wole mieszkac w calkowicie wykonczonym parterze niz w prowizorce na parterze i poddaszu.Na wykonczenie parteru i poddasza raczej nie wytarczy kasy. A sam parter jest bardziej realny. Znajomi co maja firme zatrudniajaca kilka osob, zajmuja sie zakladaniem ogrodow i ich pielegnacja mowia ze gardena to najwiekszy syf jaki moze byc, ze z gardeny to jedynie sekatory sa dobre. Nie pamieam co polecali, ale napewno odradzali gardene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 29.04.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A dlaczego? Przecież są tzw odbiory częściowe, gdzie inspektorzy wydają zgodę na użytkowanie takiego domu. (...) Na poddasze wyprowadzone są wszystkie instalacje, zrobione schody betonowe w oryginale stało: - Instalacji bym na poczatku nie prowadzil na pietro z tego samego powodu. - schodow tez nie bedzie na pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.04.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Myśle dokładnie jak Ty Didi. Instalacje bedą podprowadzone na góre natomiast nie będa tam rozprowadzone, ze schodów chce zrezygnować, a zamiast tego jakis właz na górę, taki jak do wejscia na strych czy coś podobnego (takie rozkładane schody). Co do mieszkania z dzieckiem na budowie to sie nie obawiam, bo jak już pisałem wcześniej mam możliwośc sie wyprowadzić nawet na pare tygodni. Poddasze tez bede wykanczal jak Twoj szwagier "za jakis czas", tez wole mieszkac w calkowicie wykonczonym parterze niz w prowizorce na parterze i poddaszu. Na wykonczenie parteru i poddasza raczej nie wytarczy kasy. A sam parter jest bardziej realny. Znajomi co maja firme zatrudniajaca kilka osob, zajmuja sie zakladaniem ogrodow i ich pielegnacja mowia ze gardena to najwiekszy syf jaki moze byc, ze z gardeny to jedynie sekatory sa dobre. Nie pamieam co polecali, ale napewno odradzali gardene. To mnie nie pocieszyles Didi a co ty sadzisz o gardenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.04.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Myśle dokładnie jak Ty Didi. Instalacje bedą podprowadzone na góre natomiast nie będa tam rozprowadzone, ze schodów chce zrezygnować, a zamiast tego jakis właz na górę, taki jak do wejscia na strych czy coś podobnego (takie rozkładane schody). Co do mieszkania z dzieckiem na budowie to sie nie obawiam, bo jak już pisałem wcześniej mam możliwośc sie wyprowadzić nawet na pare tygodni. Poddasze tez bede wykanczal jak Twoj szwagier "za jakis czas", tez wole mieszkac w calkowicie wykonczonym parterze niz w prowizorce na parterze i poddaszu. Na wykonczenie parteru i poddasza raczej nie wytarczy kasy. A sam parter jest bardziej realny. Znajomi co maja firme zatrudniajaca kilka osob, zajmuja sie zakladaniem ogrodow i ich pielegnacja mowia ze gardena to najwiekszy syf jaki moze byc, ze z gardeny to jedynie sekatory sa dobre. Nie pamieam co polecali, ale napewno odradzali gardene. To mnie nie pocieszyles Didi a co ty sadzisz o gardenie Dokładnie to samo co luckyls. Są bardzo wadliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.04.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Myśle dokładnie jak Ty Didi. Instalacje bedą podprowadzone na góre natomiast nie będa tam rozprowadzone, ze schodów chce zrezygnować, a zamiast tego jakis właz na górę, taki jak do wejscia na strych czy coś podobnego (takie rozkładane schody). Co do mieszkania z dzieckiem na budowie to sie nie obawiam, bo jak już pisałem wcześniej mam możliwośc sie wyprowadzić nawet na pare tygodni. Poddasze tez bede wykanczal jak Twoj szwagier "za jakis czas", tez wole mieszkac w calkowicie wykonczonym parterze niz w prowizorce na parterze i poddaszu. Na wykonczenie parteru i poddasza raczej nie wytarczy kasy. A sam parter jest bardziej realny. Znajomi co maja firme zatrudniajaca kilka osob, zajmuja sie zakladaniem ogrodow i ich pielegnacja mowia ze gardena to najwiekszy syf jaki moze byc, ze z gardeny to jedynie sekatory sa dobre. Nie pamieam co polecali, ale napewno odradzali gardene. To mnie nie pocieszyles Didi a co ty sadzisz o gardenie Dokładnie to samo co luckyls. Są bardzo wadliwe. To szukam dalej .Chciala bym ja kupic w niemczech aby wziasc na firme . Znasz moze dobre niemieckie pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 29.04.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal podbitke u Kudry jakiej jest jakosci . Jaka braliscie grubosc 1,4 cm czy 1,9 cm . Ja kupowałam w tym koło ronda na Ku słońcu, to chyba Kudra Bardzo dobrze wysuszona, tak twierdził pan od podbitki, którego moge polecić jak ktoś zainteresowany z czystym sumieniem (chyba pierwszy taki fachowiec ). Oczywiście namiar wyślę na listę, czekam tylko na zakończenie prac ekipy od ocieplenia. Brałam 1,4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 29.04.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal podbitke u Kudry jakiej jest jakosci . Jaka braliscie grubosc 1,4 cm czy 1,9 cm . My zastosowaliśmy 1,9 cm bo jest trwalsza i mocniejsza, z tego co się dowiadywałam to różnica w cenie pomiędzy 1,4 a 1,9 cm nie jest duża a przynamniej masz pewność, że dłużej bedzie bez szwanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.04.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal podbitke u Kudry jakiej jest jakosci . Jaka braliscie grubosc 1,4 cm czy 1,9 cm . My zastosowaliśmy 1,9 cm bo jest trwalsza i mocniejsza, z tego co się dowiadywałam to różnica w cenie pomiędzy 1,4 a 1,9 cm nie jest duża a przynamniej masz pewność, że dłużej bedzie bez szwanku A jaka jest roznica miedzy swierkiem i sosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 29.04.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Poszukuję namiarów na solidną ,tanią ekipę od przeprowadzek.Jaki jest orientacyjny koszt?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 29.04.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 luckyls Myśle dokładnie jak Ty Didi. Instalacje bedą podprowadzone na góre natomiast nie będa tam rozprowadzone, ze schodów chce zrezygnować, a zamiast tego jakis właz na górę, taki jak do wejscia na strych czy coś podobnego (takie rozkładane schody)................ Poczytałem wszystkie posty związane z tym tematem, kończę budowę i powiem Ci, daj Ty se spokój... bzdury piszesz. poczytaj sobie na tym forum to i owo... Potem porozmawiaj z ludźmi którzy już coś zbudowali i przeszli tą gehennę... potem policz ile masz kasy. Następnie zrób jeszcze raz dokładny kosztorys, potem dodaj do tego minimum połowę, potem zorganizuj sobie źródło na drugą połowę, tak awaryjnie i dopiero wtedy zacznij działać. jak się tak siądzie i pomarzy, to wszystko wygląda pięknie. Ale czarna magia jest gdzieś tam ukryta i wyjdzie dopiero wtedy jak zaczniesz budować... My, inwestorzy zaprawieni w boju, o nie których sprawach szybko zapominamy i nie dzielimy się tym. Mówię o nerwach związanych z pierdołami... milionami telefonów, tonami benzyny wypalonej w poszukiwaniu tańszych, zazwyczaj gorszych materiałów. Bezsensownych wydatkach, nie planowanych (1600 zł za prąd za dwa miesiące..) itd. A mieszkanie na placu budowy to, jak już pisałem, bardzo chory pomysł, zwłaszcza z dzieckiem. Pojęcia nie masz chyba o tym jak wygląda dom w budowie.... Może lepiej postawić przyczepę kampingową i w niej mieszkać, a w tym czasie budować dom. Jeśli nie rozprowadzisz instalacji elektrycznej czy ogrzewania na piętrze to ile zaoszczędzisz? Grosze! Największy koszt to piece, pompy, grzejniki itd. Parę rurek to żadna oszczędność.W takiej popierdółce jak ładna skądinąd "OLIWKA", poddasze, to jakby resztka pracy.... Wiem, że można żyć z kalkulatorem na nosie, ale tak czy siak nie oszczędzisz. Jak napisał Kamil "kammaje", nie oszczędzasz, a tracisz i odkładasz na później to co musisz zrobić i tyle. Nie myśl, że krzyczę na ciebie, ale kubeł zimnej wody nie zaszkodzi. Taka przyjacielska rada od obcego kogoś, kto ma mokry łeb... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts