bryta 30.04.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal pompe do studni . Zastanawiam sie nad gardena .Czy to dobry wybor wybór niezły, tylko strasznie drogi... oczywiście w stosunku do możliwości. ja ostatnio kupiłem w castoramie pompę za 98 pln, do tego wąż ssący za jakieś 25 pl, redukcję i szybkozłączkę - w sumie mam w pełni sprawny komplet do podlewania ogrodu deszczówką czy wodą gruntową za mniej niż połowę ceny samej pompki gardena. a ciśnienie daje ponad 4 bary, zraszacze pracują na maksa Ja juz troche oduczylam sie kupowac tanie rzeczy mam taki tani waz i juz widze ze dlugo mi nie posluzy (fakt ze byl na budowe ) i dla budowlancow w sam raz pompa jest przeceniona, bo zalega im w magazynie - obok prawie identyczna, z trochę słabszym silnikiem, victusa kosztowała 2x więcej. wąż też mam tani z castoramy i nic się z nim nie dzieje (50 m w cenie 15 marki gardena) co do gardeny - przestałem kupować już jakiś czas temu. zostało mi parę gadżetów, które wciąż używam. ale szybkozłączki mosiężne greenmilla kosztują mniej niż plastiki gardeny, a z założenia są trwalsze. zraszacze innych firm są też 2x tańsze, a mają więcej metalowych elementów. gardena jest zdecydowanie przereklamowana. ale z drugiej strony produkują parę rzeczy, których nie robią inni.... i czasem trzeba kupić Gardeny nie mam jeszcze nic mi bardzo przypadly do gustu polskie narzedzia ogrodnicze GardenPro .Tez mysle czy nie kupic samego weza i do tego szybkozlaczki . Za Castorama niestety nie przepadam mam wrazenie ze nie dosyc ze nie jest tanio to i towar jakby gorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 30.04.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 witam forumowiczów poszukuję namiary na kogoś kto założy mi trawnik. Prawdopodobnie trzeba przywieźć ziemię lub przegrupować to co jest, rozplantować, wyrównać i posiać. Potrzebuję kogoś kto zrobi to rzetelnie i ma cały wymagany sprzęt. Pomocy ! Bo póki co mam pustynię wokół domu, a jeszcze niedawno było pole ryżowe. O ile się nie mylę to forumowa Didi ma firmę zajmującą się tago typu sprawami. Proponuję ją zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 30.04.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Wcale nie mysle ze na mnie krzyczysz. Ale tak jak pisalem zycie na budowie odpada bo moge sie przeprowadzic na ten czas (na pare tygodni za rok lub kilka lat). Mój sąsiad tak właśnie "żyje" - ma mieszkanko i buduje domek. Zaczął jakieś 2 lata temu i teraz to już nawet tynki w środku sobie robi. Po wakacjach zacznie pewnie posadzki wylewać. A decyzje taka podjalem ze wzgledu na to ze obawiam sie o koszta ktore moga byc w tej chwili dla mnie za wysokie, a za jakis czas bede mogl wrocic do tego tematu i wykonczyc calosc. zrobisz jak chcesz tylko żebyś później nie dołączył do grona niezadowolonych z budowy. Co do zamieszaknia w mieszkaniu: ceny mieszkan sa dosc wysokie i kupno 70-80m mieszakania 3 pokoje to wydatek ok 300k do tego nalezy doliczyc remont nastepne kilkanascie tysiecy lub wiecej no i najwiekszy minus brak dzialki i mozliwosci wyjscia na taras, pogrilowania i innych przyjemnosci, Wyjścia na taras?? Na jaki taras?? Przecież masz oszczędzać - nie będzie tarasu, nie będzie zielonej trawy, nie będzie wymurowanego grilla. Zresztą i tak nie będziesz miał na to czasu. no i nie wiadomo na jakich sasaidow trafisz. A w domu to myślisz, że wiesz?? Według srednich cen gus (...........) ceny "niby" spadaja No - zaczyna się nieźle I tu mi się przypomina pewna z życia wzięta historyjka, którą już parę razy przypominałem. Ciocia spytała dziewczynkę dokąd jedzie na wakacje. -Nigdzie - padła odpowiedź - my w tym roku stawiamy płot. Moze znacie jakies namiary na w miare sensowne firmy ktore moglyby zrobic wycene? Ej - masz oszczędzać a nie trwonić kasę. Za taką wycenę zapłacisz od 500 zł a i tak mało ci to da. Nie stać cię. Excel i jedziesz. Jak chcesz to ci podeślę mojego excela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luckyls 30.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Wyjścia na taras?? Na jaki taras?? Przecież masz oszczędzać - nie będzie tarasu, nie będzie zielonej trawy, nie będzie wymurowanego grilla. Zresztą i tak nie będziesz miał na to czasu. no i nie wiadomo na jakich sasaidow trafisz. A w domu to myślisz, że wiesz?? Moze znacie jakies namiary na w miare sensowne firmy ktore moglyby zrobic wycene? Ej - masz oszczędzać a nie trwonić kasę. Za taką wycenę zapłacisz od 500 zł a i tak mało ci to da. Nie stać cię. Excel i jedziesz. Jak chcesz to ci podeślę mojego excela. Fakt może nie taras ale przynajmniej zielona trawka - narzeczona jest architektem krajobrazu, więc na pewno coś wymyśli żeby było tanio i ładnie. A grila na poczatku mozna miec przeciez blaszanego:) - takiego za kilkadziesiąt zł. Co do sąsiadów to dla mnie jest wielką różnicą mieć sąsiada kilka-kilkanaście metrów od siebie, a kilkadziesiąt centymetrów za scianą, przez którą słychać rozmowy wieczorami. Fakt wycena może kosztować ale pozwoli mi sie lepiej zorientowac w kosztach, natomiast, co do exela to chyba by to żart z twojej strony (chyba ze masz jakies fajne skrypty porobine to wtedy chetnie skorzystam). Sam natomiast moge sobie zrobic kosztorys na podstawie normy pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 30.04.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, jestem po pierwszym etapie castingu na ekipe budowlaną. Czekam na wyceny. Ekipy z listy wykonawców. Jakie moje wrażenia hm.......... Pytania: dlaczegosilikaty ja wybrałbym porotherm, dlaczego taki dyży komin, dlaczego uparłam się na silkę 24 a nie na 18, 18 będzie dobra, pytam o inne silikaty a nie o silkę, gość odpowiada że zna tylko silkę i o innych nie słyszał. Wiecie co czy ja się czepaim, czy to norma??? Czy jednym uchem wpuscić drugim wypuścić. Z drugiej strony jak pomyślę, że w trakcie budowy mam w kółko słuchać bo to tak, to tak to mnie już brzuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 30.04.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 kammaje Podpisuję się rękami i nogami.... ale luckyls mi kogoś przypomina. pamiętam Ciebie Kamilu, jak zaczynałeś budowę... też miałeś wizje... i wyszło inaczej (zachowałem stare maile ) potem życie skorygowało twoje i moje plany, tyle, że my nie planowaliśmy syzyfowej pracy z motyką na księżyc... Dajmy ludziom szanse i zobaczymy.... Może to my nie mamy racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 30.04.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Hejka , przede mną kupno kosiarki spalinowej i w związku z tym potrzebuję pomocy. Co taka kosiarka powinna mieć? Czy polecacie jakiegoś producenta? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luckyls 30.04.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 kammaje Podpisuję się rękami i nogami.... ale luckyls mi kogoś przypomina. pamiętam Ciebie Kamilu, jak zaczynałeś budowę... też miałeś wizje... i wyszło inaczej (zachowałem stare maile ) potem życie skorygowało twoje i moje plany, tyle, że my nie planowaliśmy syzyfowej pracy z motyką na księżyc... Dajmy ludziom szanse i zobaczymy.... Może to my nie mamy racji Dlaczego twierdzisz ze porywam sie z motyką na księżyc? Czyzbym zbyt optymistycznie przyjął założenia kosztowe? Poprostu nie rozumiem tego stwierdzenia z motyką na księzyc. Według mnie mieszkanie na parterze domku z poddaszem, czyli z mozliwoscia rozbudowy za kwote ok 300 tys na ok 78m2 (powierzchnia parteru), jest lepsze niz mieszkanie w bloku lub kamienicy za taka sama kwote na podobnym metrazu. Obawiam sie tylko czy ta kwota wystarczy, lecz z wypowiedzi wynika ze sa dosc duze szanse na to ze sie mozna zmiescic w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 30.04.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam Czy macie jakieś ciekawe rozwiązania przechowywyania rowerów w garażu. 4 rowery = dużo zajętego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 30.04.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam Czy macie jakieś ciekawe rozwiązania przechowywyania rowerów w garażu. 4 rowery = dużo zajętego miejsca. Witam, wpisałem na allegro z ciekawości i wyskoczyło parę wieszaków, też muszę nad tym pomysleć http://www.allegro.pl/search.php?string=wieszak+rowerowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_aneta 30.04.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 witam zostalo mi z budowy troche welny ROCKWOOL http://marcin.ploski.googlepages.com/welna ok 10.5 paczki toprock 18 i 20cm (nie wiem ile ktorej) 3 paczki super rock 10cm 2 paczki rockton 5cm 1 paczka paroc (sam nie wiem skad sie wziela bo jej nie kupowalem, chyba sasiad podrzucil za polowe ceny sklepowej oddam ! kontakt tylko na mejla [email protected] lub tel 600 42 93 42 marcin aha. calosc znajduje sie w dobrej szczecinskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 30.04.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 ... mi kogoś przypomina. pamiętam Ciebie Kamilu, jak zaczynałeś budowę... też miałeś wizje... i wyszło inaczej (zachowałem stare maile I wszystkie wizje szybko zostały zweryfikowane przez życie Ale i tak mój excel odpowiednio przewidział koszty jakie poniosę i mi kasy starczyło a nawet zostało. A tobie Piotr ??? luckyls kibicuję tobie z całego serca. Ale nie dlatego, że z definicji kibicuję przegranym, ale dlatego że jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy tak bardzo wierzą w to co mówią, co robią. Bardzo mnie przypominają a raczej ..... przypominały. Budowa domu to niezła szkoła życia i bynajmniej nie jest to życie usłane płatkami róż. A szkoły warto kończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 30.04.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Metraż calości 123 * 3000 = 369 tys - (jakas zaoszczedzona kwota) ~ 300 tys. taki sa na razie moje szacunki (bardzo wstępne) Moze znacie jakies namiary na w miare sensowne firmy ktore moglyby zrobic wycene? Wez tylko pod uwage, ze powierzchnia mieszkalna wcale nie musi byc rowna powierzchni domu, a placisz za wszystie metry tak samo. Do tego dodaj koszty "pozabudowlane" - papierologia, uzgodnienia, budowa przylaczy, zaplecze dla budowlancow, ogrodzenie, wydatki na paliwo i telefony oraz wiele innych rzeczy, ktorych nie jestem w stanie nawet wymienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 30.04.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Jeszcze odnosnie porywania sie z motyka...Chyba kazdy z nas sie porwal. Ja sobie tak teraz mysle, ze gdybym 1,5 roku temu wiedzial ile wyniesie mnie budowa domu i ile mi zabraknie, to pewnie bym sie na to nie zdecydowal. Na szczescie bylem na tyle glupi, by sie w to pakowac. I co? I dom stoi, brakuje jeszcze sporo do idealu, ale do zamieszkania juz coraz blizej. I wiem, ze pomimo brakow w wykonczeniu bedzie mi sie mieszkalo znakomicie. Cisza, spokoj, ptaszki cwierkaja, drzewa sie zielenia, grill (nie murowany, tylko blaszak za 10zl) pali sie na mojej "pustyni". Wiadomo, ze gdyby nie finanse, mogloby byc jeszcze piekniej, ale ja sie i tak ciesze. Do reszty dojde z czasem. Na razie musi wystarczyc to, co mam. I kazdemu polecam budowanie. Jesli ktos ma ograniczony budzet, to niech sie zastanowi skad pozyczyc albo w jaki sposob rozlozyc budowe w czasie. Ale niech buduje, niech spelnia swoje marzenia. Chociazby mialo to kosztowac wiele wyrzeczen i trwac latami. I tak warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 30.04.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Hejka , przede mną kupno kosiarki spalinowej i w związku z tym potrzebuję pomocy. Co taka kosiarka powinna mieć? Czy polecacie jakiegoś producenta? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? wczoraj rozmawiałem ze znajomym właśnie o kosiarkach. streszczę całą rozmowę do dwóch rzeczy: - kosiarka musi być spalinowa (jak ktoś ma pareset m2 do koszenia) - ze wzglu na wygodę - kosiarka musi mieć pojemnik na skoszoną trawę - ze wzgędu na wygodę oczywiście. na inne uwagi i rady czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 30.04.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, jestem po pierwszym etapie castingu na ekipe budowlaną. Czekam na wyceny. Ekipy z listy wykonawców. Jakie moje wrażenia hm.......... Pytania: dlaczegosilikaty ja wybrałbym porotherm, dlaczego taki dyży komin, dlaczego uparłam się na silkę 24 a nie na 18, 18 będzie dobra, pytam o inne silikaty a nie o silkę, gość odpowiada że zna tylko silkę i o innych nie słyszał. Wiecie co czy ja się czepaim, czy to norma??? Czy jednym uchem wpuscić drugim wypuścić. Z drugiej strony jak pomyślę, że w trakcie budowy mam w kółko słuchać bo to tak, to tak to mnie już brzuch. Witam To jest chyba norma. Też niedawno rozglądaliśmy się wstępnie za ekipą budowlaną i jak mówiliśmy, że chcemy z silikatów 24 to łapali się za głowę i proponowali inny materiał (oczywiście wygodniejszy dla nich w budowaniu). Jedna ekipa nie chciała budować z silikatów, a jedna za silikaty żądała 10000 za robociznę więcej. O jakich silikatach myślicie? Jak jeździłem po hurtowniach i pytałem się o ceny to w jednej powiedzieli, że mają jakieś silikaty z Barlinka(cena 24 niższa niż Silki 18) jakaś nowa produkcja, ale nie chcieli mi podać namiarów na fabrykę, a w sieci na razie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 30.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Jeszcze odnosnie porywania sie z motyka... Chyba kazdy z nas sie porwal. Ja sobie tak teraz mysle, ze gdybym 1,5 roku temu wiedzial ile wyniesie mnie budowa domu i ile mi zabraknie, to pewnie bym sie na to nie zdecydowal. Na szczescie bylem na tyle glupi, by sie w to pakowac. I co? I dom stoi, brakuje jeszcze sporo do idealu, ale do zamieszkania juz coraz blizej. I wiem, ze pomimo brakow w wykonczeniu bedzie mi sie mieszkalo znakomicie. Cisza, spokoj, ptaszki cwierkaja, drzewa sie zielenia, grill (nie murowany, tylko blaszak za 10zl) pali sie na mojej "pustyni". Wiadomo, ze gdyby nie finanse, mogloby byc jeszcze piekniej, ale ja sie i tak ciesze. Do reszty dojde z czasem. Na razie musi wystarczyc to, co mam. I kazdemu polecam budowanie. Jesli ktos ma ograniczony budzet, to niech sie zastanowi skad pozyczyc albo w jaki sposob rozlozyc budowe w czasie. Ale niech buduje, niech spelnia swoje marzenia. Chociazby mialo to kosztowac wiele wyrzeczen i trwac latami. I tak warto! Bardzo madrze powiedziane .Ja tez uwazam ze budowa to cenne doswiadczenie ,a juz budowanie w ladnym miejscu z sympatycznymi sasiadami to poezja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 30.04.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Hejka , przede mną kupno kosiarki spalinowej i w związku z tym potrzebuję pomocy. Co taka kosiarka powinna mieć? Czy polecacie jakiegoś producenta? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? wczoraj rozmawiałem ze znajomym właśnie o kosiarkach. streszczę całą rozmowę do dwóch rzeczy: - kosiarka musi być spalinowa (jak ktoś ma pareset m2 do koszenia) - ze wzglu na wygodę - kosiarka musi mieć pojemnik na skoszoną trawę - ze wzgędu na wygodę oczywiście. na inne uwagi i rady czekam. - przydałaby się z napędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 30.04.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Czy ktos z was kupowal podbitke u Kudry jakiej jest jakosci . Jaka braliscie grubosc 1,4 cm czy 1,9 cm . My wlasnie tam kupowalismy, z tym,ze na podbitke bralismy deske elewacyjna. Wyglada chyba niezle, mozesz zawszeasiadko podejsc na spacer Tak czy siak jestesmy zadowoleni, byla drozsza od deski podbitkowej 1.9 cm (cienszych w ogole nie bralem pod uwage) o chyba 4 zl na metrze kwadratowym. Pozdrawiam, Wasza podbitka wyglada slicznie tylko jaka ma szerokosc ma wasza deska i czy ma rowek .Bo ja widzialam elewacyjna tylko chcialam nie taka szeroka Gdzie kupowaliscie wasza i po ile Kupowalismy wlasnie u Kudry (Ku Sloncu) Sama deska nie ma zadnych rowkow na swojej szerokosci (ozdobnych) ma oczywiscie laczenie na wlasne pioro.Szerokosc ok 15cm a cena o ile pamietam 34zl m2 pzdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 30.04.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Hejka , przede mną kupno kosiarki spalinowej i w związku z tym potrzebuję pomocy. Co taka kosiarka powinna mieć? Czy polecacie jakiegoś producenta? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? wczoraj rozmawiałem ze znajomym właśnie o kosiarkach. streszczę całą rozmowę do dwóch rzeczy: - kosiarka musi być spalinowa (jak ktoś ma pareset m2 do koszenia) - ze wzglu na wygodę - kosiarka musi mieć pojemnik na skoszoną trawę - ze wzgędu na wygodę oczywiście. na inne uwagi i rady czekam. Im większa szerokość koszenia, tym lepiej - mniej się najeździsz. Te z napędem łatwiej się prowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts