Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem po pierwszym etapie castingu na ekipe budowlaną. Czekam na wyceny. Ekipy z listy wykonawców.

Jakie moje wrażenia hm..........

Pytania: dlaczegosilikaty ja wybrałbym porotherm, dlaczego taki dyży komin, dlaczego uparłam się na silkę 24 a nie na 18, 18 będzie dobra, pytam o inne silikaty a nie o silkę, gość odpowiada że zna tylko silkę i o innych nie słyszał.

Wiecie co czy ja się czepaim, czy to norma??? Czy jednym uchem wpuscić drugim wypuścić.

Z drugiej strony jak pomyślę, że w trakcie budowy mam w kółko słuchać bo to tak, to tak to mnie już brzuch. :(

Witam

To jest chyba norma. Też niedawno rozglądaliśmy się wstępnie za ekipą budowlaną i jak mówiliśmy, że chcemy z silikatów 24 to łapali się za głowę i proponowali inny materiał (oczywiście wygodniejszy dla nich w budowaniu). Jedna ekipa nie chciała budować z silikatów, a jedna za silikaty żądała 10000 za robociznę więcej.

O jakich silikatach myślicie? Jak jeździłem po hurtowniach i pytałem się o ceny to w jednej powiedzieli, że mają jakieś silikaty z Barlinka(cena 24 niższa niż Silki 18) jakaś nowa produkcja, ale nie chcieli mi podać namiarów na fabrykę, a w sieci na razie nie znalazłem.

Ja budowałam z bloczków Grupy Silikaty, kupowałam w Realbudzie, w 2006r. Na początku były trochę tańsze niż Silka, ale po podwyżce to na jedno wyszło. Mają trochę inny wymiar niż silka. Jakość różna w różnych dostawach. :-?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

jestem po pierwszym etapie castingu na ekipe budowlaną. Czekam na wyceny. Ekipy z listy wykonawców.

Pytania: dlaczegosilikaty ja wybrałbym porotherm, dlaczego taki dyży komin, dlaczego uparłam się na silkę 24 a nie na 18, 18 będzie dobra, pytam o inne silikaty a nie o silkę, gość odpowiada że zna tylko silkę i o innych nie słyszał.

Wiecie co czy ja się czepaim, czy to norma??? Czy jednym uchem wpuscić drugim wypuścić.

Z drugiej strony jak pomyślę, że w trakcie budowy mam w kółko słuchać bo to tak, to tak to mnie już brzuch. :(

Witam

To jest chyba norma. Też niedawno rozglądaliśmy się wstępnie za ekipą budowlaną i jak mówiliśmy, że chcemy z silikatów 24 to łapali się za głowę i proponowali inny materiał (oczywiście wygodniejszy dla nich w budowaniu). Jedna ekipa nie chciała budować z silikatów, a jedna za silikaty żądała 10000 za robociznę więcej.

O jakich silikatach myślicie? Jak jeździłem po hurtowniach i pytałem się o ceny to w jednej powiedzieli, że mają jakieś silikaty z Barlinka(cena 24 niższa niż Silki 18) jakaś nowa produkcja, ale nie chcieli mi podać namiarów na fabrykę, a w sieci na razie nie znalazłem.

Ja budowałam z bloczków Grupy Silikaty, kupowałam w Realbudzie, w 2006r. Na początku były trochę tańsze niż Silka, ale po podwyżce to na jedno wyszło. Mają trochę inny wymiar niż silka. Jakość różna w różnych dostawach. :-?

Witam wszystkich,

Witam

Myślałam o silce, zobaczymy jak mi się trafi jakaś okazja to kupię z Grupy Silikaty, jak będzie jakaś dobra cena na silkę to kupię silkę.

Tak czy inaczej będą to silikaty.

A te z Barlinka to w jakiej hurtowni były??? Może ja zrobię jakiś mały wywiad.

A te z Barlinka to w jakiej hurtowni były??? Może ja zrobię jakiś mały wywiad.

to hurtownia EuroBrick2 w Dołujach przy drodze ze Szczecina po lewej stronie. Ceny ogólnie mają dobre, ale chciałem bezpośrednio dowiedzieć się u producenta ile by wyszło. Jak coś się dowiesz to daj znać

EuroBrick2

Czy ktos z was kupowal podbitke u Kudry jakiej jest jakosci .

Jaka braliscie grubosc 1,4 cm czy 1,9 cm . :lol:

Ja kupowałam w tym koło ronda na Ku słońcu, to chyba Kudra :roll: Bardzo dobrze wysuszona, tak twierdził pan od podbitki, którego moge polecić jak ktoś zainteresowany z czystym sumieniem (chyba pierwszy taki fachowiec :lol: ). Oczywiście namiar wyślę na listę, czekam tylko na zakończenie prac ekipy od ocieplenia. Brałam 1,4 cm.

A ja żałuję, że tam nie kupiłem. Posłuchałem kogoś i kupiłem tańsze deski u kogoś innego w Mierzynie i źle zrobiłem. Deski źle osuszone, pracują i strzelają, tzn mówię o dziwnych dźwiękach... Malowana była na czarno i widzę jak jak rozchodzą się deski na wpustach....

"u kogoś innego w Mierzynie"????

Ciekaw jestem o kogo chodzi. Jesteśmy na etapie zakupu więźby.

Z góry dzięki za wszystkie uwagi i ostrzeżenia, no i oczywiście ewentualne "laurki" dla składów drzewa.

Z wiadomych powodów mogą być na priva :D

Fakt może nie taras ale przynajmniej zielona trawka - narzeczona jest architektem krajobrazu, więc na pewno coś wymyśli żeby było tanio i ładnie.

A grila na poczatku mozna miec przeciez blaszanego:) - takiego za kilkadziesiąt zł.

Co do sąsiadów to dla mnie jest wielką różnicą mieć sąsiada kilka-kilkanaście metrów od siebie, a kilkadziesiąt centymetrów za scianą, przez którą słychać rozmowy wieczorami.

Fakt wycena może kosztować ale pozwoli mi sie lepiej zorientowac w kosztach, natomiast, co do exela to chyba by to żart z twojej strony (chyba ze masz jakies fajne skrypty porobine to wtedy chetnie skorzystam). Sam natomiast moge sobie zrobic kosztorys na podstawie normy pro.

jesteś niekonsekwentny w tym co chcesz robić. z jednej strony robisz pseudoszczędności typu brak garażu i niezabudowane poddasze, z drugiej strony chcesz wyrzucać pieniądze na duperele typu "fachowa" wycena czy trawnik. wybavcz, ale widać, że z liczeniem pieniędzy masz duży problem. same nasiona trawy na 1000 m2 będą cię kosztować koło 600-750 pl. parę krzaczków, żeby był "krajobraz" drugie tyle albo i więcej. 1500 pln to jest 50 m2 przyzwoitej glazury czyli dwie średnie łazienki- może powinieneś w ten sposób pewne rzeczy przeliczać? i zapomnij o grillowaniu, jak będziesz sam wykańczał wnętrze - wieczorem będziesz tak zmęczony, że nie będziesz miał siły z wanny się wygramolić. no, chyba że wcale ci się nie śpieszy i będziesz robił powoli. ale wtedy może lepiej poczekać z budową aż uzbierasz więcej kaski?

uff.... zaraz wogóle zrezygnujesz z budowy (albo forum) tak tu na ciebie krzyczymy :wink: :D :D

Witam

Czy macie jakieś ciekawe rozwiązania przechowywyania rowerów w garażu.

4 rowery = dużo zajętego miejsca.

ja w naszej kawalerce trzymałem 3 "dorosłe" rowery w schowku 1 m2, powieszone za przednie koło u sufitu. trochę upierdliwe było wycięganie tego co był najdalej, ale dało radę :D :D :D

Hejka :D ,

przede mną kupno kosiarki spalinowej i w związku z tym potrzebuję pomocy. Co taka kosiarka powinna mieć? Czy polecacie jakiegoś producenta? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie?

jak zwykle wszystko kwestia ceny :D powinna mieć napęd, duży kosz, funkcję mielenia, i parę gadżetów zabezpieczających. ja zbieram aktualnie kasę na hondę hrx 537 :D

"Maggie"

250-300tys. może wystarczy, ale na bardzo mały dom o bardzo prostej konstrukcji, taki jak np. D06, który jest podobny do Oliwki, ale mniejszy, choć dla dwóch osób, nawet z dzieckiem powinno być w miarę wygodnie. Zakładając tańsze materiały wykończeniowe i duży wkład pracy własnej.

Dom o konstrukcji szkieletowej nie jest złym pomysłem - łatwiej go przebudować i rozbudować, gdy zaistnieje potrzeba i fundusze pozwolą.

No właśnie, może.... A jak nie? Maggie, wiesz jak jest... Mniejszy domek od Oliwki, to domek letniskowy...

Jeszcze coś w kwestii kosiarek:

1.Spalinowa! (moc i brak plączącego się między nogami, uwalonego kabla!)

2.Kosz na skoszoną trawę (nie tylko dla wygody, bo ta jest wątpliwa, ale dlatego, że pozostawiona skoszona trawa na trawniku szybko zamieni się w siano i będzie nie ładnie...i nie zdrowo dla ładnej trawy)

3.Własny napęd (zwłaszcza przy dużych powierzchniach)

4.Regulowaną wysokość koszenia (dobrze też żeby była spora średnica koszenia)

Jeszcze jedna rada. W kwestii wyboru firmy. Uważam, że najlepiej kierować się długością gwarancji. Większość kosiarek spalinowych ma ten sam silnik.. np TECUMSEN. Używam kosiarki, właśnie z takim silnikiem, kupiłem ją 5 lat temu w Niemczech, za nie wielkie pieniądze, jakaś promocja.... Sporo mam do koszenia i nie miałem z nią żadnych problemów. Myślę, że należy się kierować potrzebami , gwarancją i powyższymi parametrami i trzeba o nią dbać, a posłóży ładnych parę lat. Honda czy Husqvarna, czy kosiarka spalinowa w promocji w Castoramie za 549 zł tak samo zardzewieje, jak nie będzie się o nią dbać... Pamiętajcie o ostrym nożu w kosiarce, tępy nóż = żółta trawa... :)

Mam do sprzedania piec na drewno, węgiel

piec ma około 6 lat, był wymieniony z powodu rozbudowy instalacji

ogrzewał bez problemu 85m2 powierzchni

piec był robiony na indywidualne zamówienie, wg mnie jest w dobrym stanie

odbiór tylko osobisty w Stargardzie Szczecińskim

cena 350zł

na życzenie prześlę mailem zdjęcia.

maksiu

luckyls

Myśle dokładnie jak Ty Didi. Instalacje bedą podprowadzone na góre natomiast nie będa tam rozprowadzone, ze schodów chce zrezygnować, a zamiast tego jakis właz na górę, taki jak do wejscia na strych czy coś podobnego (takie rozkładane schody)................

Poczytałem wszystkie posty związane z tym tematem, kończę budowę i powiem Ci, daj Ty se spokój... bzdury piszesz. poczytaj sobie na tym forum to i owo...

Nie myśl, że krzyczę na ciebie, ale kubeł zimnej wody nie zaszkodzi. Taka przyjacielska rada od obcego kogoś, kto ma mokry łeb... :)

Pozdrawiam!

Dołączam sie do kubła zimnej wody. Stan surowy zamkniety to 2/3 robót i 1/3 kosztów i to bez przyłaczy które mogą kosztować sporo /np. ja mam wodę ze studni wierconej koszt ok 30 tys + papierologia/. Tak naprawdę pieniądze zaczynają się wydawać na instalacjach /sprzęt/ i wykończeniówce. a Większość z niej i tak zrobisz w pierwszym etapie jeśli chcesz mieszkać. Łazienka, kuchnia, podłogi, meble to są cyfry które bolą. Możesz zaoszczędzić robiąc jedną lazienkę zamiast obydwu, kładąc wykładzinę zamiast docelowego drewna.I tyle. Przy twoim podejściu zaczniesz oszczędzać na stanie surowym /gorsze materiały gorsi wykonawcy/ co jest już później nie do naprawienia. Teoretycznie może za 10 lat wymienisz kafelki które położysz "na chwilę"ale ocieplenia, tynków i izolacji czy cieknących kominów już nie. Jak na tym etapie "zaoszczędzisz" mieszkanie w wiecznie poprawianym domu stanie się koszmarem.

Co robić? - albo zebrać 350 -400tys /w tym kredyt/ albo odpuścić budowę na parę lat inwestując w siebie - lepsza praca wyższe stanowisko ostatecznie drugi etat - wtedy wrócić do realizacji marzeń. W przeciwnym razie zamęczysz siebie i co gorsza żonę i dziecko. A z tego juz tylko krok do rozpadu małżeństwa "Bo przecież nie tak to miało wyglądać". Ale życzę powodzenia i wytrwałości

K

krzyspx widzę, że też jesteś z Dołuje. Ja jestem na początku całej drogi jaką jest budowa domu. U nas mamy problem z wodą musimy sami wybudować wodociąg (23 działki), mamy już umowę z gminą na budowę, ale nie o tym chciałem pisać. Napisałeś, że masz studnie wierconą i wydałeś na nią 30tyś. Co składa się na tą cenę?. Ostatnio byłem u znajomego z forum i on wydał 5tys. (materiały + robocizna na gotowo) i nie wiem z czego wynika taka różnica w cenie.

P.S. Tak na marginesie widzę, że Dołuje bardzo się rozwijają, działki drożeją, kościół nowy budują :)

krzyspx widzę, że też jesteś z Dołuje. Ja jestem na początku całej drogi jaką jest budowa domu. U nas mamy problem z wodą musimy sami wybudować wodociąg (23 działki), mamy już umowę z gminą na budowę, ale nie o tym chciałem pisać. Napisałeś, że masz studnie wierconą i wydałeś na nią 30tyś. Co składa się na tą cenę?. Ostatnio byłem u znajomego z forum i on wydał 5tys. (materiały + robocizna na gotowo) i nie wiem z czego wynika taka różnica w cenie.

P.S. Tak na marginesie widzę, że Dołuje bardzo się rozwijają, działki drożeją, kościół nowy budują :)

Moja sąsiadka w Kościnie ma studnie. Niestety im, głębiej jest woda tym wychodzi drożej. Płaci się za każdy metr wywierconej studni. Jeśli woda jest poniżej 30 m, to dochodzi koszt papierologi (pozwolenia itd). Wyniosło ją to grubo ponad 20tyś. Do tego nie każdy fachowiec podejmie się wiercenia studni poniżej 30m.

Tak swoją drogą aLien01 zastanawiam się nad kwestią tej Waszej-Naszej wody. A mianowiecie kwestia rozwiazania deficytu wody. W poblizu mojej działki wszycy (oprócz tych wzdłuż ktorej biegnie wodociąg) nie otrzymali zezwoleń na podłączenie się do wodociągu ze względu na ów deficyt.

Skoro musicie budować ten wodociąg tzn., że gmina wszystkim zezwoli na podłączenie się do tego wodociągu?

Jak rozwiązaliscie kwesię własnosci. Czy przechodzi na własność gminy?

Może coś sie zmieniło na + a ja nic nie wiem.

Ostatnio byłem u znajomego z forum i on wydał 5tys. (materiały + robocizna na gotowo) i nie wiem z czego wynika taka różnica w cenie.

ja mam studnię w celu pozyskiwania wody do podlewania ogródka. Wwiert na ok. 20m. Wody nie badałem, ale ci co zrobili wwiert ją pili. Wcześniej robiłem badania i wyszło, że na takiej głębokości jest woda zdatna do picia.

Zapłaciłem za to 1900 zł - robocizna + hydrofor. Akcja wwiercania była "globalna" - w jeden dzień obrobili 7 lub 9 działek stąd i zniżka w cenie.

krzyspx widzę, że też jesteś z Dołuje. Ja jestem na początku całej drogi.................. Ostatnio byłem u znajomego z forum i on wydał 5tys. (materiały + robocizna na gotowo) i nie wiem z czego wynika taka różnica w cenie.

Moja sąsiadka w Kościnie ma studnie. Niestety im, głębiej jest woda tym wychodzi drożej. Płaci się za każdy metr wywierconej studni. Jeśli woda jest poniżej 30 m, to dochodzi koszt papierologi (pozwolenia itd). Wyniosło ją to grubo ponad 20tyś. Do tego nie każdy fachowiec podejmie się wiercenia studni poniżej 30m.

Jak rozwiązaliscie kwesię własnosci. Czy przechodzi na własność gminy?

Może coś sie zmieniło na + a ja nic nie wiem.

Woda w Dołujach jest na 50 m /lub głębiej jak źle trafisz/. Samo wiercenie to dwadzieścia parę tysiecy /ceny z 2006 r/ pompa zbiorniki ciśnieniowe + obowiązkowy odżelaziacz. Można zaoszczędzić robiąc studnię na 3- 7 domków. Ale wiadomo jak jest ze spółkami - choć finansowo bezkonkurencyjnie. A przejście papierologii to prawdziwy slalom - ale warto woda po odżelaziaczu ma najwyższą klasę czystości chemicznej i mikrobiologicznej i jest po prostu smaczna. Spróbuj zmienić warunki zabudowy na studnię wierconą - możesz to zrobić w trakcie budowy bo przyłącza nie sa obowiązkowe dla pozwolenia na budowę