Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hejka :D ,

przede mną kupno kosiarki spalinowej i w związku z tym potrzebuję pomocy. Co taka kosiarka powinna mieć? Czy polecacie jakiegoś producenta? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie?

jak zwykle wszystko kwestia ceny :D powinna mieć napęd, duży kosz, funkcję mielenia, i parę gadżetów zabezpieczających. ja zbieram aktualnie kasę na hondę hrx 537 :D

Obejrzałam. Super. Tylko ta cena :evil:. Muszę się zadowolić czymś do 1800 zł.

Dziękuję Wszystkim za rady odnośnie zakupu kosiarki. :)

Pozdrowionka

Aleksandra

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Mam zamiar usunąć z działki korzenie pozostałe po drzewach (osika itp. pień max.25 cm.) na powierzchni ok 7 arów.

Wpadłem na to żeby wynająć koparko ładowarkę , gdyż po pierwsze primo wyrwała by korzenie a potem po drugie primo od razu teren byłby wyrównany.

Czy to dobry pomysł ? A może jakimś innym sprzętem ?

Macie może jakieś namiary na taki sprzęt na prawobrzeżu ?

I jakie ceny za godzinę za takie coś ?

...

Wpadłem na to żeby wynająć koparko ładowarkę , gdyż po pierwsze primo wyrwała by korzenie a potem po drugie primo od razu teren byłby wyrównany.

Czy to dobry pomysł ? A może jakimś innym sprzętem ?...........................

A może zaminować teren i wielkie buuum! Chętnie popatrzę.... :)

Słuchajcie co napisać w skardze do URE, poniewaz już wiem, że nasza cudowna enea nie zdąży mi postawić skrzynki do 23 maja (taki maja termin w umowie). Teraz mają dopiero ogłosić przetarg dopiero na wykonawstwo.

Do tego zastanawiam się czy w ogóle smarować skargę, bo mam obawy, czy to nie przedłuży wykonawstwa, zamiast przyśpieszyć.

Co sądzicie?

Słuchajcie co napisać w skardze do URE

Myślę, że musisz poczekać do 23 maja, chyba, że masz na piśmie , że się nie wywiążą. Wtedy, standardowe pismo. Wnoszę skargę na firmę ENEA, w związku

z nie dotrzymaniem umowy z dnia.......... . itd.

Czekasz na odpowiedź i prawnik.... Taką samą skargę wnosisz do ENEA i czekasz na oficjalną odpowiedź, może nawet w odwrotnej kolejności....

My mamy podobny problem w Wielgowie. Nie ma opcji na pozwolenie postawienia własnej, ekologicznej oczyszczalni, bo miasto buduje kanalizę, ponieważ dostali szmalec z unii na nowoczesną oczyszczalnię ścieków... Muszą wybudować sieć kanalizacyjną już za swoje pieniądze. Zobligowani są do zakończenia inwestycji do końca tego roku...

Od dawna wiadomo, że nie dadzą rady... Kary będą okrutne, ale co tam, przecież to państwowe pieniądze. Chcąc się teraz wprowadzić, trzeba zainstalować szambo, za kilka tyś złotych... W pozwoleniu jest napisane, że mam obowiązek przyłączenia się do kanalizy miejskiej w momencie jej powstania... i kicha! Geologicznie, bez problemu może funkcjonować oczyszczalnia, politycznie nasze gó...na muszą być pod kontrolą.... Znowu my za to płacimy.... Czy to Wam czegoś nie przypomina? Komu się poskarżyć?

Witam

Czy macie jakieś ciekawe rozwiązania przechowywyania rowerów w garażu.

4 rowery = dużo zajętego miejsca.

ja w naszej kawalerce trzymałem 3 "dorosłe" rowery w schowku 1 m2, powieszone za przednie koło u sufitu. trochę upierdliwe było wycięganie tego co był najdalej, ale dało radę :D :D :D

Jeśli rowery są używane na co dzień, to w sezonie nikomu nie będzie się chciało wieszać i odwieszać, żeby np. pojechać po pietruszkę albo na rodzinną przejażdżkę. Szczególnie, że dla dzieci są za ciężkie do noszenia. Rowery stoją u nas w garażu, auto na podjeździe.

Dobrze, że garaż podwójny - chociaż jeden samochód jest wtedy pod dachem 8) . Na zimę pewnie rowery się podwiesi, żeby garażować dwa auta.

ja zbieram aktualnie kasę na hondę hrx 537 :D

a ja na honde cr-v

a co nią chcesz kosić? :wink: :D :D :D

a ja nie pisałem, że chcę kosić tylko, że zbieram :D

Przez długi majowy weekend wyszedł największy babok mojego domu - brak klamki zamykającej drzwi tarasowe od strony tarasu!!!!!!! Ile to problemów by rozwiązało ....

A tak trzeba zastanowić się nad przeróbką.

Przy okazji - ktoś wie gdzie są baumarkty niedaleko granicy?? Lub jakieś składy zwłaszcza z kostką granitową?? Byłem w toom'ie i parę ciekawych rzeczy jest, ale małe to.

krzyspx widzę, że też jesteś z Dołuje. Ja jestem na początku całej drogi.................. Ostatnio byłem u znajomego z forum i on wydał 5tys. (materiały + robocizna na gotowo) i nie wiem z czego wynika taka różnica w cenie.

P.S. Tak na marginesie widzę, że Dołuje bardzo się rozwijają, działki drożeją, kościół nowy budują :)

Moja sąsiadka w Kościnie ma studnie. Niestety im, głębiej jest woda tym wychodzi drożej. Płaci się za każdy metr wywierconej studni. Jeśli woda jest poniżej 30 m, to dochodzi koszt papierologi (pozwolenia itd). Wyniosło ją to grubo ponad 20tyś. Do tego nie każdy fachowiec podejmie się wiercenia studni poniżej 30m.

Jak rozwiązaliscie kwesię własnosci. Czy przechodzi na własność gminy?

Może coś sie zmieniło na + a ja nic nie wiem.

Woda w Dołujach jest na 50 m /lub głębiej jak źle trafisz/. Samo wiercenie to dwadzieścia parę tysiecy /ceny z 2006 r/ pompa zbiorniki ciśnieniowe + obowiązkowy odżelaziacz. Można zaoszczędzić robiąc studnię na 3- 7 domków. Ale wiadomo jak jest ze spółkami - choć finansowo bezkonkurencyjnie. A przejście papierologii to prawdziwy slalom - ale warto woda po odżelaziaczu ma najwyższą klasę czystości chemicznej i mikrobiologicznej i jest po prostu smaczna. Spróbuj zmienić warunki zabudowy na studnię wierconą - możesz to zrobić w trakcie budowy bo przyłącza nie sa obowiązkowe dla pozwolenia na budowę

Witam serdecznie

przyłączę sie do powyższego. Ja również musiałem kopać studnię w Mierzynie rok temu bo Gmina nie dała gwarancji na cisnienie wody. Wierciliśmy metodą rur osłonowych , a wodę znaleźliśmy zgodnie z planem 51 mppt. Do tego doszła jeszcze obudowa studni z kręgów + głowica+pompa i osadzenie rur. Wydajność studni wyszła ok 17 m3 na godz. i woda czysta jak kryształ (po pierwszym chlorowaniu). Badanie wody również potwiedziło wszystkie składniki w granicach normy. Koszty to ok 25-30 tyś. Ważne jest aby wynająć odpowiednią i dośwoiadczoną ekipę do wiercenia bo jak jedna spapra robotę to wiercić trzeba będzie w innym miejscu (aby mieć dobrą wodę). Ja jestem zadowolony i mogę polecić firmę, która robiła to u mnie.

pozdrawiam

Robert

Słuchajcie co napisać w skardze do URE, poniewaz już wiem, że nasza cudowna enea nie zdąży mi postawić skrzynki do 23 maja (taki maja termin w umowie). Teraz mają dopiero ogłosić przetarg dopiero na wykonawstwo.

Do tego zastanawiam się czy w ogóle smarować skargę, bo mam obawy, czy to nie przedłuży wykonawstwa, zamiast przyśpieszyć.

Co sądzicie?

Mój termin o dostarczeniu energii przez Eneę minął pół roku temu i nadal nic. Po skardze do URE, wykonano roboty, ale teraz znowu przystopowali z papierologią. Ręcę opadają :evil: . W skardze powołaj się przede wszystkim na niedotrzymanie terminu. Możesz też wysłać do wiadomosci Enei. Powinno chociaż trochę poskutkować. Jedno mogę stwierdzić na pewno, ze samym wykonawstwem umów z ramienia Enei, zajmują sie takie "leśne dziadki", bez chęci do jakichkolwiek dynamiczniejszych działań.

Ofcbur napisał:

Co sądzicie?

Ja mam prąd na działce tzn. kabel jest :D . W ENEI powiedzieli że postawienie skrzynki u mnie (do tego kabla) 10 MIESIĘCY :evil: . Nie wiem czy mają tyle zleceń czy co...