Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja zbieram aktualnie kasę na hondę hrx 537 :D

kupilem 2 tyg temu wersje HXE. polecam !

troche ciezko manewrowac miedzy roslinkami ale cos za cos :D

myslalem zeby wziazc wersje z manetkami VYE ale czytalem na forum ze po jakims czasie bola kciuki ;)

jak kupowalem najtaniej znalazlem tutaj:

http://www.e-narzedziownia.pl/

można taniej :D :D :D :D

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Pochwale sie.

Juz mieszkam.

Rok i dwa miesiace wystarczlo, by sie wprowadzic.

Na razie warunki spartanskie - materac w salonie, w docelowej sypialni nie ma podlogi, a jedyny czynny zlew znajduje sie w kotlowni. W lazience brakuje lustra i umywalki, ale co tam. Wazne, ze juz na swoim. I pojawila sie jakby wieksza motywacja, by dokonczyc brakujace szczegoly. Jak sie nie mieszka, to nie przeszkadza, a teraz mamy na to widok z drugiej strony.

Pierwszej nocy snilo mi sie, ze naprawiam piec CO, co nie wrozy najlepiej. Za to mojej zonce snily sie male dzieci :)

Na razie dostep do internetu mam tylko w pracy, wiec bede sie pewnie nieco rzadziej udzielal.

szydas: pociesz mnie :D gdzie i za ile

w http://www.megamajster.pl jak potargujesz się to szykują dla ciebie indywidualną ofertę - średnio dostałem 250 pln taniej niż u konkurencji. ceny wyjściowe nie są atrakcyjne, ale na koniec są OK. u nich kupowałem też sprzęt agd do kuchni i też zaoszczędziłem w sumie ponad 2500 pl

Pochwale sie.

Juz mieszkam.

Na razie warunki spartanskie - materac w salonie, w docelowej sypialni nie ma podlogi, a jedyny czynny zlew znajduje sie w kotlowni. W lazience brakuje lustra i umywalki, ale co tam. Wazne, ze juz na swoim. I pojawila sie jakby wieksza motywacja, by dokonczyc brakujace szczegoly. Jak sie nie mieszka, to nie przeszkadza, a teraz mamy na to widok z drugiej strony.

Pierwszej nocy snilo mi sie, ze naprawiam piec CO, co nie wrozy najlepiej. Za to mojej zonce snily sie male dzieci :)

Na razie dostep do internetu mam tylko w pracy, wiec bede sie pewnie nieco rzadziej udzielal.

Gratulacje

Nie dal bys mi namiarow na kominiarza od protokolow :lol:

szydas: pociesz mnie :D gdzie i za ile

w http://www.megamajster.pl jak potargujesz się to szykują dla ciebie indywidualną ofertę - średnio dostałem 250 pln taniej niż u konkurencji. ceny wyjściowe nie są atrakcyjne, ale na koniec są OK. u nich kupowałem też sprzęt agd do kuchni i też zaoszczędziłem w sumie ponad 2500 pl

A nie znacie sklepu internetowego z narzedziami ogrodniczymi :lol:

witam

zostalo mi troche drewna po budowie, sa i wieksze i mniejsze kawalki,

palety itd.

http://www.fungous.smsnet.pl/drewno/cimg9094.jpg

http://www.fungous.smsnet.pl/drewno/cimg9095.jpg

moze znacie kogos kto by sie tym zaintresowal. do pieca jak znalazl :D

chetnych z transportem zapraszam na priv

email albo tel 600 42 93 42

marcin

witam

zostalo mi troche drewna po budowie, sa i wieksze i mniejsze kawalki,

palety itd.

http://www.fungous.smsnet.pl/drewno/cimg9094.jpg

http://www.fungous.smsnet.pl/drewno/cimg9095.jpg

moze znacie kogos kto by sie tym zaintresowal. do pieca jak znalazl :D

chetnych z transportem zapraszam na priv

email albo tel 600 42 93 42

marcin

zawsze możesz z tego zrobić ognisko i urządzić spotkanie grupowe :D :D :D

Pochwale sie.

Juz mieszkam.

Gratulacje

Nie dal bys mi namiarow na kominiarza od protokolow :lol:

Kurcze, nie mam. Musze odebrac protokoly z inspektoratu, tam pewnie jest jakas jego pieczatka.

2) Ile za godzinę biorą panie do sprzątania? A może ktoś z Was może polecić taką osobę?

Ad 2. Od 50 do 100. Też szukam. :roll:

Za godzinę?! :o Tyle to chyba za posprzątanie całego domu? 8)

jeżeli zapotrzebowanie na panią do sprzątania jeszcze aktualne to podaję nr tel 784196324 pani Ewa pozdrawiam

Witam grupę szczecińską

Jako poczatkujący forumowicz napiszę kilka słów o swojej inwestycji. Razem z szanowną mżonką we wrześniu ubiegłego roku (po wielu miesiącach poświęconych na szukaniu działki) staliśmy sie właścicielami nieruchomości ziemskiej niezabudowanej położonej w DOŁUJACH. Od razu po tym fakcie zaczelismy walkę z papierologią - efekt na dzień dzisiejszy jest taki, że po 8 miesiącach mamy warunki zabudowy (od których się odwoływałem), na działce jest prąd, otrzymaliśmy równiez warunki podłaczenia wody, deszczówki i scieków - wszystkie te media znajdują się przy granicy naszej działki - w drodze.

Aktualnie czekamy na odrolnienie działki oraz szukamy architekta. No i tu się zaczęły problemy z architektem właśnie. Po pierwsze prawie wszyscy mówią, że nie mają czasu (chcemy zaadoptować gotowy projekt) i ewentualnie moga zrobic projekt indywidualny (15000 zł) ponadto jak mówię o zmianach jakie chciałbym wprowadzić (dom możliwie najbardziej pasywny, pompa ciepła etc)to najczęściej słyszę "co Pan wymyśla".

Szanowni forumowicze może ktoś z Was zna jakiegoś architekta któremu się poprostu chce pracować za rozsądne pieniądze ? jeśli tak bardzo proszę o namiar.

Z uwagą przeczytałem "kubły zimnej wody" które też dały mi sporo do myślenia, ja też mam nie wiele na budowę ok 350 tys zł, dlatego starałem sie wybrać w miarę najtańszy - w moim odczuciu - dom do budowy, ale słabiutkie mam w tym doświadczenie więc bardzo proszę wyjadaczy którzy znają się na tym o opinię na temat projektu "dom przy bajecznej":

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb211-dom-przy-bajecznej,57.html

czy faktycznie może on byc w miarę tani w budowie czy tylko tak mi sie wydaje

pozdrawiam wszystkich bobów i bobowe budowniczowe

z góry wielkie dzięki pozdrawiam Barnich

Witaj barnich ja też mam działkę w Dołujach i bardzo mnie to cieszy, że coraz więcej osób wybiera Dołuje na budowę swojego domu. Jeśli chodzi o to czy 350tys Ci wystarczy trudno powiedzieć. Czy ta kwota jest tylko na budowę domu czy jeszcze na zakup projektu, adaptacje, mapki, przyłącza bo jeśli nie to może będziesz jeszcze potrzebował trochę kasy. Piszesz o pompie a ona też trochę kosztuje. Podsumowując 350tys może starczy ale będziesz musiał obniżyć swoje oczekiwania np. z pompą ciepła. Życzę Ci powodzenia ja też jestem na etapie załatwiania wszystkich formalności i mam małe doświadczenie może ktoś inny doświadczony bardzie Ci pomoże.

P.S. Gdzie znajduje się dokładnie twoja działka?

Witam grupę szczecińską

Jako poczatkujący forumowicz napiszę kilka słów o swojej inwestycji. Razem z szanowną mżonką we wrześniu ubiegłego roku (po wielu miesiącach poświęconych na szukaniu działki) staliśmy sie właścicielami nieruchomości ziemskiej niezabudowanej położonej w DOŁUJACH. Od razu po tym fakcie zaczelismy walkę z papierologią - efekt na dzień dzisiejszy jest taki, że po 8 miesiącach mamy warunki zabudowy (od których się odwoływałem), na działce jest prąd, otrzymaliśmy równiez warunki podłaczenia wody, deszczówki i scieków - wszystkie te media znajdują się przy granicy naszej działki - w drodze.

Aktualnie czekamy na odrolnienie działki oraz szukamy architekta. No i tu się zaczęły problemy z architektem właśnie. Po pierwsze prawie wszyscy mówią, że nie mają czasu (chcemy zaadoptować gotowy projekt) i ewentualnie moga zrobic projekt indywidualny (15000 zł) ponadto jak mówię o zmianach jakie chciałbym wprowadzić (dom możliwie najbardziej pasywny, pompa ciepła etc)to najczęściej słyszę "co Pan wymyśla".

Szanowni forumowicze może ktoś z Was zna jakiegoś architekta któremu się poprostu chce pracować za rozsądne pieniądze ? jeśli tak bardzo proszę o namiar.

Z uwagą przeczytałem "kubły zimnej wody" które też dały mi sporo do myślenia, ja też mam nie wiele na budowę ok 350 tys zł, dlatego starałem sie wybrać w miarę najtańszy - w moim odczuciu - dom do budowy, ale słabiutkie mam w tym doświadczenie więc bardzo proszę wyjadaczy którzy znają się na tym o opinię na temat projektu "dom przy bajecznej":

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb211-dom-przy-bajecznej,57.html

czy faktycznie może on byc w miarę tani w budowie czy tylko tak mi sie wydaje

pozdrawiam wszystkich bobów i bobowe budowniczowe

z góry wielkie dzięki pozdrawiam Barnich

Witam, wg. mnie faktycznie domek może być tani w budowie, jeśli nie będziecie chcieli zagospodarować poddasza zastanowił bym się nad kostrukcją dachu z wiązarami dachowymi, pozwoliło by to wyeliminować strop monolityczny co obniży koszt i przyśpieszy budowę, mimo wszystko uważam, że na instalację C.O. z pompą ciepła to już nie starczy te 350 tyś.

Domu pasywnego za 350tys nie zbudujesz. Mozesz co najwyzej zbudowac dom energooszczedny. A jak bardzo energooszczedny on bedzie, zalezec bedzie od nakladow. System ogrzewania oparty na pompie ciepla to wydatek 50-70tys. zl. Rekuperator z GWC to kolejne 20-30tys. Do tego dodaj porzadne ocieplenie, "cieple" okna, moze rolety, moze kolektory sloneczne. Nie masz takich pieniedzy, wiec bedziesz sobie raczej musial odpuscic dom pasywny. Mozesz ewentualnie pomyslec o dodatkowym, preferencyjnym kredycie na te instalacje w BOŚ.

Domu pasywnego za 350tys nie zbudujesz. Mozesz co najwyzej zbudowac dom energooszczedny. A jak bardzo energooszczedny on bedzie, zalezec bedzie od nakladow. System ogrzewania oparty na pompie ciepla to wydatek 50-70tys. zl. Rekuperator z GWC to kolejne 20-30tys. Do tego dodaj porzadne ocieplenie, "cieple" okna, moze rolety, moze kolektory sloneczne. Nie masz takich pieniedzy, wiec bedziesz sobie raczej musial odpuscic dom pasywny. Mozesz ewentualnie pomyslec o dodatkowym, preferencyjnym kredycie na te instalacje w BOŚ.

potwierdzam, że za taka sumę domku pasywnego nie zbudujesz. Do tego wybrałeś projekt, który nie bardzo pasuje do koncepcji domku pasywnego, a nawet energooszczędnego i jeszcze może być dosyć drogi w wykonaniu (skomplikowana konstrukcja dachu). Jeżeli chcesz dom energooszczędny czy pasywny to pomyśl o projekcie indywidualnym, a nie o typowym projekcie. Do tego architekt powinien mieć jako takie pojęcie o budownictwie energooszczędnym no i Ty powinieneś dużo wiedzy w tym temacie zgłębić.