Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

od niedawna (ok.miesiąca)jestem posiadaczką takiegoż dokumentu . Czekałam bardzo niedługo - po 2 tygodniach czekał na mnie w Urzędzie :D

Czy ktos ostatnio robil z was dokument prawa jazdy jak dlugo sie czeka :lol:

możesz sobie on-line sprawdzić czy jest do odebrania w urzędzie

http://eurzad.szczecin.pl/chapter_51035.asp

na odbiór przygotuj sobie chyba ok. 70 zł

Aktualnie czekamy na odrolnienie działki oraz szukamy architekta. No i tu się zaczęły problemy z architektem właśnie. Po pierwsze prawie wszyscy mówią, że nie mają czasu (chcemy zaadoptować gotowy projekt) i ewentualnie moga zrobic projekt indywidualny (15000 zł) ponadto jak mówię o zmianach jakie chciałbym wprowadzić (dom możliwie najbardziej pasywny, pompa ciepła etc)to najczęściej słyszę "co Pan wymyśla".

Szanowni forumowicze może ktoś z Was zna jakiegoś architekta któremu się poprostu chce pracować za rozsądne pieniądze ? jeśli tak bardzo proszę o namiar.

Z uwagą przeczytałem "kubły zimnej wody" które też dały mi sporo do myślenia, ja też mam nie wiele na budowę ok 350 tys zł, dlatego starałem sie wybrać w miarę najtańszy - w moim odczuciu - dom do budowy, ale słabiutkie mam w tym doświadczenie więc bardzo proszę wyjadaczy którzy znają się na tym o opinię na temat projektu "dom przy bajecznej":

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb211-dom-przy-bajecznej,57.html

czy faktycznie może on byc w miarę tani w budowie czy tylko tak mi sie wydaje

pozdrawiam wszystkich bobów i bobowe budowniczowe

z góry wielkie dzięki pozdrawiam Barnich

Może poszukaj architekata z okolic. Napisz do Agnieszka&Przemko, znaleźli kogoś sensownego ze Stargardu Szcz.

Ja mogę polecić Pana Lorka , ma pracownię w Szczecinie, Pl. Batorego

Aktualnie czekamy na odrolnienie działki oraz szukamy architekta. No i tu się zaczęły problemy z architektem właśnie. Po pierwsze prawie wszyscy mówią, że nie mają czasu (chcemy zaadoptować gotowy projekt) i ewentualnie moga zrobic projekt indywidualny (15000 zł) ponadto jak mówię o zmianach jakie chciałbym wprowadzić (dom możliwie najbardziej pasywny, pompa ciepła etc)to najczęściej słyszę "co Pan wymyśla".

Szanowni forumowicze może ktoś z Was zna jakiegoś architekta któremu się poprostu chce pracować za rozsądne pieniądze ? jeśli tak bardzo proszę o namiar.

Z uwagą przeczytałem "kubły zimnej wody" które też dały mi sporo do myślenia, ja też mam nie wiele na budowę ok 350 tys zł, dlatego starałem sie wybrać w miarę najtańszy - w moim odczuciu - dom do budowy, ale słabiutkie mam w tym doświadczenie więc bardzo proszę wyjadaczy którzy znają się na tym o opinię na temat projektu "dom przy bajecznej":

Może poszukaj architekata z okolic. Napisz do Agnieszka&Przemko, znaleźli kogoś sensownego ze Stargardu Szcz.

Ja mogę polecić Pana Lorka , ma pracownię w Szczecinie, Pl. Batorego

Qrcze okazało się, że moja działka leży na terenach objętych programem NATURA 2000. No i do tego woda we wsi idzie w rurce 3/4 cala i wodociągi więcej ludzi nie podłączą pod nią więc muszę walić studnię. A tu na działce łupek i woda na 30m. WIem juz że wiercenie z podłaczeniem filtrami i bajerami 15 tyś. Kanalizy też nie ma zgody na oczyszczalnię ekologiczną nie dadzą bo z blisko jezioro więc tylko szambo.

Ale nie o tym chciałem pisać :D Mam pytanie czy ktoś z Was ma zamontowaną POMPĘ CIEPŁA? Jeżeli tak prosze o kontakt na PRIV. Z góry dziękuję.

Witam grupę szczecińską

Jako poczatkujący forumowicz napiszę kilka słów o swojej inwestycji. Razem z szanowną mżonką we wrześniu ubiegłego roku (po wielu miesiącach poświęconych na szukaniu działki) staliśmy sie właścicielami nieruchomości ziemskiej niezabudowanej położonej w DOŁUJACH. Od razu po tym fakcie zaczelismy walkę z papierologią - efekt na dzień dzisiejszy jest taki, że po 8 miesiącach mamy warunki zabudowy (od których się odwoływałem), na działce jest prąd, otrzymaliśmy równiez warunki podłaczenia wody, deszczówki i scieków - wszystkie te media znajdują się przy granicy naszej działki - w drodze.

namiary na architektkę podaję na priv

Domu pasywnego za 350tys nie zbudujesz. Mozesz co najwyzej zbudowac dom energooszczedny. A jak bardzo energooszczedny on bedzie, zalezec bedzie od nakladow. System ogrzewania oparty na pompie ciepla to wydatek 50-70tys. zl. Rekuperator z GWC to kolejne 20-30tys. Do tego dodaj porzadne ocieplenie, "cieple" okna, moze rolety, moze kolektory sloneczne. Nie masz takich pieniedzy, wiec bedziesz sobie raczej musial odpuscic dom pasywny. Mozesz ewentualnie pomyslec o dodatkowym, preferencyjnym kredycie na te instalacje w BOŚ.

potwierdzam, że za taka sumę domku pasywnego nie zbudujesz. Do tego wybrałeś projekt, który nie bardzo pasuje do koncepcji domku pasywnego, a nawet energooszczędnego i jeszcze może być dosyć drogi w wykonaniu (skomplikowana konstrukcja dachu). Jeżeli chcesz dom energooszczędny czy pasywny to pomyśl o projekcie indywidualnym, a nie o typowym projekcie. Do tego architekt powinien mieć jako takie pojęcie o budownictwie energooszczędnym no i Ty powinieneś dużo wiedzy w tym temacie zgłębić.

Witam

wielkie dzieki za zainteresowanie oraz wszystkie odpowiedzi. Już się tłumaczę oraz przedstawiam swoja wizję. Macie rację na dom pasywny to nie mam szans nie precyzyjnie sie "wysłowiłem" pozatym z tego co sie orientuje to w Polsce jesty chyba tylko kilka takich domów pokazowych - a bryluje w tym pracownia Lipińscy. Ale od początku. aktualnie mieszkam w domu który ma 220 m2, jestem jego właścicielem od 8 lat, dom jest z lat 80 ogrzewany na gaz co wiaze sie z rachunkami za gaz podczas tak :lol: ostrej zimy jaka u nas panuje w granicach 900-1200 za m-c, a wpomieszczeniach temp. 19.5 celciusz. Więc zamarzył mi się nowy dom, mniejszy, ale nadewszytsko tani w utrzymaniu. A więc zacząłem sporo czytać i kombinować jak tutaj to zrobić. No i jednym z elementów jest pompa ciepła, wiem wiem kosztuje ok 50-70 tys. zł. ale.... zrobiłem na swojej działce pomiary geotechniczne gruntu no i co się okazuje - woda gruntowa na głąbokości 1, 30 m; grunt - trudny glina. No i jakie z tego wnioski az się prosi pompa - pozioma, a to dlatego że płytko woda no i glina trzyma temperature. No i zacząłem ostro kombinowac jak to zrobic zeby było taniej bo budżet słabiutki. No i wykombinowałem na domek ok 100 m2 trzeba takich rur ułozyć i zakopać ok 450 metrów, firmy za to biorą sporo kasy (w niektórych przypadkach nawet jest to 50% kosztoów), a taka rura kosztuje w ekoarmaturze ok 0,50 zł za metr. do tego praca koparki niech bedzie 1000 zł to wychodzi 1225 zł plus własna praca (układanie rur żadna filozofia). do tego trzeba dodać ok 25.000 zł na dobry sprzęt i podłączenie. podobnie zrobili moi znajomi i wszystko wyniosło ich 23.000 zł, to prawie tyle samo co ogrzewanie gazowe. A uwierzcie mi płacą za prąd 250 zł mieisięcznie,a w domu mają 21 stopni.

Dzisiaj byłem na budowie a w zasadzie początku budowy - wytyczenie budynku - u kumpla i słuchajcie za wybudowanie domu parterowego z użytkowym poddaszem dach dwuspadowy firma szczecińska bierze 100.000 zł - MASAKRA. W tym roku, gdzieś w lutym, rozmawiałem z budowlańcami - góralami którzy koło mojej działki budowali dom i powiedzieli że za budowę domu biorą ok 50.000 zł. CZy aż tak znowu usługi podrożały ?

pozdrawiam

Witaj barnich ja też mam działkę w Dołujach i bardzo mnie to cieszy, że coraz więcej osób wybiera Dołuje na budowę swojego domu. Jeśli chodzi o to czy 350tys Ci wystarczy trudno powiedzieć. Czy ta kwota jest tylko na budowę domu czy jeszcze na zakup projektu, adaptacje, mapki, przyłącza bo jeśli nie to może będziesz jeszcze potrzebował trochę kasy. Piszesz o pompie a ona też trochę kosztuje. Podsumowując 350tys może starczy ale będziesz musiał obniżyć swoje oczekiwania np. z pompą ciepła. Życzę Ci powodzenia ja też jestem na etapie załatwiania wszystkich formalności i mam małe doświadczenie może ktoś inny doświadczony bardzie Ci pomoże.

P.S. Gdzie znajduje się dokładnie twoja działka?[/quote

Cześć

Byłem dzisiaj na swojej posiadłości i okazuje się że bratkowa jest tam gdzie ta knajpa stoi (byłem tam już na obiadku-polecam sympatycznie tam jest i smacznie) wię ja mam działkę tez w okolicy bratkowej tym samym bedziemy sąsiadami :) pozdrawiam Bartek

Takie pytanko mam. Czy ktoś ma innego dostawcę energii niż ENEA??

hmm... podejrzewam, że knujesz coś, aby mieć szybciej prąd podłączony? jeśli tak, to zapomnij - niezależnie kto sprzedaje ci prąd przyłącze i przesył pozostaje w łapach enei.... :-? z wiadomymi konsekwencjami...

Qrcze okazało się, że moja działka leży na terenach objętych programem NATURA 2000. No i do tego woda we wsi idzie w rurce 3/4 cala i wodociągi więcej ludzi nie podłączą pod nią więc muszę walić studnię. A tu na działce łupek i woda na 30m. WIem juz że wiercenie z podłaczeniem filtrami i bajerami 15 tyś. Kanalizy też nie ma zgody na oczyszczalnię ekologiczną nie dadzą bo z blisko jezioro więc tylko szambo.

Ale nie o tym chciałem pisać :D Mam pytanie czy ktoś z Was ma zamontowaną POMPĘ CIEPŁA? Jeżeli tak prosze o kontakt na PRIV. Z góry dziękuję.

Ale przynajmniej ci obwodnicy pod nosem nie zbuduja ;)

Witam grupę szczecińską

Jako poczatkujący forumowicz napiszę kilka słów o swojej inwestycji. Razem z szanowną mżonką we wrześniu ubiegłego roku (po wielu miesiącach poświęconych na szukaniu działki) staliśmy sie właścicielami nieruchomości ziemskiej niezabudowanej położonej w DOŁUJACH. Od razu po tym fakcie zaczelismy walkę z papierologią - efekt na dzień dzisiejszy jest taki, że po 8 miesiącach mamy warunki zabudowy (od których się odwoływałem), na działce jest prąd, otrzymaliśmy równiez warunki podłaczenia wody, deszczówki i scieków - wszystkie te media znajdują się przy granicy naszej działki - w drodze.

Ja budowałam dom energooszczędny z pompą ciepła.

Dom energooszczędny lub pasywny powinien mieć zwartą bryłę. Najlepszy jest dom parterowy z użytkowym poddaszem. Brak przeszkleń od strony północnej. Duże przeszklenia od strony południowej.

Moim zdaniem 350 tys. nie wystarczy Ci na zamieszkanie we własnym energooszczędnym domu, nawet jeśli do kwoty tej nie wliczasz sum, które trzeba wydać na papierologię.

Pozdrowionka

Aleksandra