Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Nie wydaje mi sie zeby to byla dobra cena. W castoramie rolka siatki lesnej (1.5 wys x 50m ) okolo 165 zl. Twoja wychodzi 325 zl. Chyba , ze ta lesna jest do kitu

Moja siatka "oczka" 5x5 drut 2,8 ocynkowany i powlekany PCV

Ja mam ofertę za 6zł za mb takiej siatki (pleciona, powlekana PCV), ale spod Zielonej Góry + transport

A to 6,50 to u kogo?

Witam wszystkich!

Sprzedaję mieszkanie,a że robię to pierwszy raz więc jestem totalnie zielona :oops: w związku z tym nie wiem ile wziąść zaliczki spisując umowę przed wstępną.

Może mi doradzicie :wink:

I pytanie całkiem z innej beczki.

Poszukuję czapki chłopięcej dla 11-latka ze znakiem ferrari ,chodzi o napis i znaczek tego konia.Może ktoś wie gdzie można taką czapkę kupić w Szczecinie.

pozdrawiam

Witam wszystkich!

Sprzedaję mieszkanie,a że robię to pierwszy raz więc jestem totalnie zielona :oops: w związku z tym nie wiem ile wziąść zaliczki spisując umowę przed wstępną.

Poszukuję czapki chłopięcej dla 11-latka ze znakiem ferrari ,chodzi o napis i znaczek tego konia.Może ktoś wie gdzie można taką czapkę kupić w Szczecinie.

pozdrawiam

Witam!

Jesli chodzi o to drugie pytanie, to ja taka czapke dostalam za punkty w shellu + doplata iles tam- niepamiętam. Coprawda byla to czapka dla doroslego, ale z tylu jest przeciez regulacja, wiec pewnie dopasowalaby sie nawet dla 11-latka.

A zaliczki to chyba zwyczajowo 20 %, ale nie chce źle powiedzieć.

Pozdrawiam serdecznie- Ela.

Witam wszystkich wieczorową porą,

Mili forumowicze podpowiedzcie jakie oferty otrzymaliście lub ile płaciliście swoim wykonawcom za następujące prace:

1) Ścianki działowe: konstrukcja, wypełnienie wełną, obłożenie płytą (x2)regips, siatka i szpachla na łączeniach,

2) Syfit (strop na poddaszem uzytkowym: wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

3) Połać dachu (ocieplenie od wewnatrz): wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, folia paroprzepuszczalna, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

4) Elewacja: klej, styropian, kołki, siatka/klej, tynk, farba.

Będę bardzo zobowiązany za szybkie odpowiedzi.

Witam wszystkich!

Zwyczajowo bierze się 10%. Jeśli jesteś zdecydowana sprzedać, to weź zadatek, a nie zaliczkę. W przypadku, gdy ewentualny nabywca się wycofa, zatrzymasz zadatek. Zaliczkę musisz zwrócić.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszystkich!

Zwyczajowo bierze się 10%. Jeśli jesteś zdecydowana sprzedać, to weź zadatek, a nie zaliczkę. W przypadku, gdy ewentualny nabywca się wycofa, zatrzymasz zadatek. Zaliczkę musisz zwrócić.

Pozdrowionka

Aleksandra

My wzięliśmy tylko 10000 zadatku,bo reszta była kredytowana.Kwestia umowy.

Mili forumowicze podpowiedzcie jakie oferty otrzymaliście lub ile płaciliście swoim wykonawcom za następujące prace:

1) Ścianki działowe: konstrukcja, wypełnienie wełną, obłożenie płytą (x2)regips, siatka i szpachla na łączeniach,

2) Syfit (strop na poddaszem uzytkowym: wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

3) Połać dachu (ocieplenie od wewnatrz): wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, folia paroprzepuszczalna, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

ad. 3 od 40 do 50 zl

ad 4 ale tynk barwiony w masie 45zl-55 zl

A ja potrzebuje ile placiliscie za wykonanie podbitki - za metr bieżący.

Witam grupe.

Czy ktoś z was malował pomieszczenia farbami Caparola lub tikurilli?

Czy ceny w róznych punktach się różnia? Czy znacie może jakąś dobrą mieszalnie?

Pozdrawiam

Malowałem TIKURILLI

Super pokrywa, bardzo trwały kolor, po 4rech latach od pomalowania robiłem poprawki i nie widać żadnej różnicy! Zaznaczam, że używałem ciemnego koloru, więc każde odbarwienie byłoby widoczne. Jeśli chodzi o cenę, to trzeba popytać.

Mieszalnie generalnie używają tych samych składników i programów, więc mogą być tylko róznice w cenie. Nie szukałem, kupiłem w pierwszej mieszalni jaka mi wpadła .... Dokupowałem w innej i nie było różnicy :)

tez mam tikurille, po czterech latach jest ok, juz pare razy mylam nie ma zadnych sladow...

ad. 3 od 40 do 50 zl

ad 4 ale tynk barwiony w masie 45zl-55 zl

A ja potrzebuje ile placiliscie za wykonanie podbitki - za metr bieżący.

Matam, dzięki za info!

Przyłączam się do pytania o koszt podbitki.

Witam wszystkich!

pozdrawiam

mam taka czapke i koszulke - moge oddac

gdzie najbliżej Dobrej kupię płyty betonowe ogrodzeniowe lub coś podobnego o wysokości 50cm żebym mógł zrobić obrzeże (a w zasadzie to płot) i zniwelować 20cm różnicę terenu pomiędzy działkami??

2. ktoś wie jak wyglądają "szklanki"/"garnuszki"/"stopki" do łączenia płyt betonowych, w które dodatkowo można wsadzić słupek od ogrodzenia z siatką?? Może ktoś ma zdjęcia lub przynajmniej wie jakie to wysokie jest?? No i to też chciałbym kupić.

3. gdzie kupię obrzeża 20cm lub 25cm ale o długości 2.5m + "szklanki" czy jak to zwał pod słupki.

PS.Piotriwa - gdzie twoje namiary na tego producenta z Wielgowa?? Jak się człek nie upomni to nie dostanie ;)

Czy ktoś zwracał się z wnioskiem o wycinkę drzew do gminy?

My mamy problem, złożyliśmy wniosek o zgodę na wycinkę drzew na drodze gminnej prowadzącej do naszej działki, uzasadniając to brakiem mozliwości dojazdu do rozpoczynającej się budowy. W odpowiedzi gmina zezwolenie wydała, pisząc w sentencji że koszt usunięcia drzew to ok. 40 tys. zł!!!!(małe rachityczne brzózki samosiejki), do tego kazano nam na naszej działce nasadzić dokładnie taką samą liczbę drzew jaką wytniemy. W uzasadnieniu doczytałam się, że nasadzając te drzewa unikniemy opłaty ale nie jest to napisane czarno na białym. Decyzja administracyjna jaka jest to każdy wie, przysługuje nam odwołanie, albo rezygnacja z wycinki, tylko nie dojadę wtedy do działki. I co z tym teraz zrobić? Pomóżcie:)

Czy ktoś zwracał się z wnioskiem o wycinkę drzew do gminy?

My mamy problem, złożyliśmy wniosek o zgodę na wycinkę drzew na drodze gminnej prowadzącej do naszej działki, uzasadniając to brakiem mozliwości dojazdu do rozpoczynającej się budowy. W odpowiedzi gmina zezwolenie wydała, pisząc w sentencji że koszt usunięcia drzew to ok. 40 tys. zł!!!!(małe rachityczne brzózki samosiejki), do tego kazano nam na naszej działce nasadzić dokładnie taką samą liczbę drzew jaką wytniemy. W uzasadnieniu doczytałam się, że nasadzając te drzewa unikniemy opłaty ale nie jest to napisane czarno na białym. Decyzja administracyjna jaka jest to każdy wie, przysługuje nam odwołanie, albo rezygnacja z wycinki, tylko nie dojadę wtedy do działki. I co z tym teraz zrobić? Pomóżcie:)

jeżeli to droga gminna to gmina ma obowiązek utrzymać ją w stanie zdatnym do bezpiecznego użytkowania - dlaczego to ty masz się tym zajmować?? moim zdaniem masz prawo zażądać utrzymania drogi w stanie umożliwiającym dojazd do posesji.... to ich droga i ich kłopot :roll:

gdzie najbliżej Dobrej kupię płyty betonowe ogrodzeniowe lub coś podobnego o wysokości 50cm żebym mógł zrobić obrzeże (a w zasadzie to płot) i zniwelować 20cm różnicę terenu pomiędzy działkami??............

kammaje chodzi o to:

http://images24.fotosik.pl/215/1889a3c8fdd4d60fm.jpg

http://images31.fotosik.pl/256/c0b269373196c7a9m.jpg

http://images27.fotosik.pl/214/5efe8db427df0fefm.jpg

Nie wiem gdzie, ale wiem jak :) (foty zrobiłem z ukrycia...)

Czy ktoś zwracał się z wnioskiem o wycinkę drzew do gminy?

My mamy problem, złożyliśmy wniosek o zgodę na wycinkę drzew na drodze gminnej prowadzącej do naszej działki, uzasadniając to brakiem mozliwości dojazdu do rozpoczynającej się budowy. W odpowiedzi gmina zezwolenie wydała, pisząc w sentencji że koszt usunięcia drzew to ok. 40 tys. zł!!!!(małe rachityczne brzózki samosiejki), do tego kazano nam na naszej działce nasadzić dokładnie taką samą liczbę drzew jaką wytniemy. W uzasadnieniu doczytałam się, że nasadzając te drzewa unikniemy opłaty ale nie jest to napisane czarno na białym. Decyzja administracyjna jaka jest to każdy wie, przysługuje nam odwołanie, albo rezygnacja z wycinki, tylko nie dojadę wtedy do działki. I co z tym teraz zrobić? Pomóżcie:)

Na naszej dzialce rosly drzewa i kolidowaly z domkiem, gmina wydala nam decyzje ze mozemy usuneac ale musimy w zamian zasadzic drzewa na naszej dzialce. Nie pisala o kosztach usuniecia.

Szydas wg mnie ma racje, bo to sprawa wlasciciela zeby utrzymal droge w odpowiednim stanie.

Poszukajcie moze informacji na ogolnym forum moze ktos mial podobny przypadek i wie jak z tego wybrnac.

dzięki za odpowiedzi:) napiszemy na ogólnym i może ktoś przez to przechodził. Ale nie napisałam najlepszego:) Jest to pismo kierowane do gminy jako właściciela drogi, a do wiadomości nam:) Czyli to gmina ma zapłacić za te drzewa, bądź zrobić na naszej prywatnej działce nasadzenia-paranoja, albo pomyłka w numerze działki:) Przejadę się też do gminy i zobaczymy co oni powiedzą.