Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Sprzedaję mieszkanie,a że robię to pierwszy raz więc jestem totalnie zielona :oops: w związku z tym nie wiem ile wziąść zaliczki spisując umowę przed wstępną.

Może mi doradzicie :wink:

I pytanie całkiem z innej beczki.

Poszukuję czapki chłopięcej dla 11-latka ze znakiem ferrari ,chodzi o napis i znaczek tego konia.Może ktoś wie gdzie można taką czapkę kupić w Szczecinie.

pozdrawiam

mam taka czapke i koszulke - moge oddac

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedż!

Teska

Jeżeli tylko będzie dobra to z chęcią przyjmę. :p

pozdrawiam

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy ktos z Was budowal dom z firma Rem Bud.

Jesli tak to prosze o opinie na temat firmy.

my zrezygnowaliśmy z nich po pierwszym spotkaniu - kiepsko wyszło im czytanie projektu i widzieli jakiś komin kolidujący z rynnami; generalnie wypadli kiepsko i odpadli w przedbiegach

Czy 80tys. za stan surowy otwarty domu o powierzchni 120m2 to teraz normalna cena? :o

jeśli z materiałem to ok, jeśli robocizna to rozbój w biały dzień

Witam wszystkich wieczorową porą,

Mili forumowicze podpowiedzcie jakie oferty otrzymaliście lub ile płaciliście swoim wykonawcom za następujące prace:

1) Ścianki działowe: konstrukcja, wypełnienie wełną, obłożenie płytą (x2)regips, siatka i szpachla na łączeniach,

2) Syfit (strop na poddaszem uzytkowym: wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

3) Połać dachu (ocieplenie od wewnatrz): wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, folia paroprzepuszczalna, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

4) Elewacja: klej, styropian, kołki, siatka/klej, tynk, farba.

Będę bardzo zobowiązany za szybkie odpowiedzi.

Podrzucę zapytanie raz jeszcze :-)

.......................

Czy 80tys. za stan surowy otwarty domu o powierzchni 120m2 to teraz normalna cena?

jeśli z materiałem to ok, jeśli robocizna to rozbój w biały dzień

Z materiałem.... bez przesady! Ale za 120 m kw to trochę dużo. 50-60 tys za kompleks z dachem plus materiał....

traktowałem to jako powierzchnię użytkową, nie całkowitą. poza tym technologia i jakość materiałów też wpłynie na cenę - ale fakt, rozrzut cenowy 50-80 tys. wygląda rozsądniej :wink: :D :D

gdzie najbliżej Dobrej kupię płyty betonowe ogrodzeniowe lub coś podobnego o wysokości 50cm żebym mógł zrobić obrzeże (a w zasadzie to płot) i zniwelować 20cm różnicę terenu pomiędzy działkami??

2. ktoś wie jak wyglądają "szklanki"/"garnuszki"/"stopki" do łączenia płyt betonowych, w które dodatkowo można wsadzić słupek od ogrodzenia z siatką?? Może ktoś ma zdjęcia lub przynajmniej wie jakie to wysokie jest?? No i to też chciałbym kupić.

3. gdzie kupię obrzeża 20cm lub 25cm ale o długości 2.5m + "szklanki" czy jak to zwał pod słupki.

PS.Piotriwa - gdzie twoje namiary na tego producenta z Wielgowa?? Jak się człek nie upomni to nie dostanie ;)

Takie deski betonowe z łącznikami kupowałam w Teleporcie na Chopina, widziałam też w Arkadii na Świerczewskiej. Ale standardowo mają one ok. 20-30cm wysokości, przynajmniej te z firmy Uranos. Nie wiem, czy są gdzieś wyższe.

Na stronie producenta jest katalog pdf z wzorami desek i łączników

Witam wszystkich wieczorową porą,

Mili forumowicze podpowiedzcie jakie oferty otrzymaliście lub ile płaciliście swoim wykonawcom za następujące prace:

1) Ścianki działowe: konstrukcja, wypełnienie wełną, obłożenie płytą (x2)regips, siatka i szpachla na łączeniach,

2) Syfit (strop na poddaszem uzytkowym: wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

3) Połać dachu (ocieplenie od wewnatrz): wypełnienie wełną, podwiązanie drutem, folia paroprzepuszczalna, stelaż, płyta regips, siatka i szpachla na łączeniach,

4) Elewacja: klej, styropian, kołki, siatka/klej, tynk, farba.

Będę bardzo zobowiązany za szybkie odpowiedzi.

ad. 3 od 40 do 50 zl

ad 4 ale tynk barwiony w masie 45zl-55 zl

A ja potrzebuje ile placiliscie za wykonanie podbitki - za metr bieżący.

Matam, dzięki za info!

Przyłączam się do pytania o koszt podbitki.

Metr podbitki zrobiony porzadnie okolo 45 zl .

Za elewacje u dobrej ekipy placi sie okolo 55 zl + ekstrasy ale niektorzy na forum umawiali sie i po 40 tylko nie wiem jak z jakoscia .ceny oczywiscie za robocizne

gdzie najbliżej Dobrej kupię płyty betonowe ogrodzeniowe lub coś podobnego o wysokości 50cm żebym mógł zrobić obrzeże (a w zasadzie to płot) i zniwelować 20cm różnicę terenu pomiędzy działkami??

2. ktoś wie jak wyglądają "szklanki"/"garnuszki"/"stopki" do łączenia płyt betonowych, w które dodatkowo można wsadzić słupek od ogrodzenia z siatką?? Może ktoś ma zdjęcia lub przynajmniej wie jakie to wysokie jest?? No i to też chciałbym kupić.

3. gdzie kupię obrzeża 20cm lub 25cm ale o długości 2.5m + "szklanki" czy jak to zwał pod słupki.

PS.Piotriwa - gdzie twoje namiary na tego producenta z Wielgowa?? Jak się człek nie upomni to nie dostanie ;)

taki producent to jest w bedargowie jak jade od siebie w strone przeclawia to jest tam tablica producent ogrodzen betonowych...

Witam Wszystkich,

mam prośbę do tych, którzy mają coś wspólnego z reku.

Otrzymałam kilka ofert na urządzenia do rekuperacji, jedne z montażem, inne bez.

No i teraz mam zagwozdkę, bo potrzebuję kogoś, kto orientuje się w temacie, zna troche na technicznych sprawach i doradzi mi właściwe urządzenie. Może znacie kogoś takiego?

Nie wiem, czy np. kupić reku i szukać montażysty, czy brać np. z montażem.... myślałam o RekuMINDER RM290F, PRO-WENT duo300, Renowent hr 300 (Stork Air 350-g91 też mógłby być, ale ciut za drogi jest ).

Czy znacie firmę WENTOR? Można im zaufać?

Flop sprzedaje urządzenia ale nie ma montażu.

Nie wiem jak wybrać reku.... a czas nagli...

Witam Wszystkich,

Otrzymałam kilka ofert na urządzenia do rekuperacji, jedne z montażem, inne bez.

No i teraz mam zagwozdkę, bo potrzebuję kogoś, kto orientuje się w temacie, zna troche na technicznych sprawach i doradzi mi właściwe urządzenie. Może znacie kogoś takiego?

Nie wiem, czy np. kupić reku i szukać montażysty, czy brać np. z montażem.... myślałam o RekuMINDER RM290F, PRO-WENT duo300, Renowent hr 300 (Stork Air 350-g91 też mógłby być, ale ciut za drogi jest ).

Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol:

Witam Wszystkich,

Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol:

Witam Wszystkich,

Mi robil Wentor i jestem zadowolony. Znaja sie na rzeczy.

Witam Wszystkich,

Odnosnie sprzetu, to niezbyt szczegolowe informacje znalazlem w internecie. Napisze jakie minusy ma moj Dospel, bedzie to jakies odniesienie przy wyborze.

1. Brak automatycznego bypass'u - trzeba manualnie wyciagnac wymiennik i wlozyc plyte.

2. Brak automatycznej przepustnicy do GWC - trzeba bylo zastosowac zewnetrzna, ktora kosztowala niemalo. (istotne tylko w instalacjach z GWC).

3. Brak mozliwosci sterowania obrotami w zaleznosci od wilgotnosci, stezenia dwutlenku wegla. Jak chce przewietrzyc lazienke, to musze automatycznie podkrecic obroty i pozniej pamietac by je zmniejszyc.

4. Brak mozliwosci sterowania czasowego, np. mniejsze obroty gdy jestem poza domem.

Dwa ostatnie punkty planuje uzupelnic we wlasnym zakresie. Jesli nie masz smykalki do majsterkowania przy automatyce, to lepiej kup drozszy model, ktory nie bedzie mial tych minusow.