maro74 20.05.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam, Chciałem zapytać czy ktoś z Was montował albo użytkuje solary, czy jesteście z nich zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 20.05.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Szukam jakichs tanich szafek kuchennych - najlepiej do samodzielnego montazu. Chce sobie zrobic tania i prosta zabudowe w kotlownio-pralni. Gdzie szukac takich rzeczy? o ile wiem, zawsze najtańsze szafki były w Castoramie (sam kupujesz elementy i składasz). Na wyprzedaży w BRW (Black red white) w dawnej Selfie można kupić gotowe przecenione komplety różnych mebli (czasem uszkodzone lekko, czasem po prostu stare modele). Mam nadzieję, że pomogłam. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 20.05.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam Wszystkich, mam prośbę do tych, którzy mają coś wspólnego z reku. Otrzymałam kilka ofert na urządzenia do rekuperacji, jedne z montażem, inne bez. No i teraz mam zagwozdkę, bo potrzebuję kogoś, kto orientuje się w temacie, zna troche na technicznych sprawach i doradzi mi właściwe urządzenie. Może znacie kogoś takiego? Nie wiem, czy np. kupić reku i szukać montażysty, czy brać np. z montażem.... myślałam o RekuMINDER RM290F, PRO-WENT duo300, Renowent hr 300 (Stork Air 350-g91 też mógłby być, ale ciut za drogi jest ). Czy znacie firmę WENTOR? Można im zaufać? Flop sprzedaje urządzenia ale nie ma montażu. Odnosnie sprzetu, to niezbyt szczegolowe informacje znalazlem w internecie. Napisze jakie minusy ma moj Dospel, bedzie to jakies odniesienie przy wyborze. 1. Brak automatycznego bypass'u - trzeba manualnie wyciagnac wymiennik i wlozyc plyte. 2. Brak automatycznej przepustnicy do GWC - trzeba bylo zastosowac zewnetrzna, ktora kosztowala niemalo. (istotne tylko w instalacjach z GWC). 3. Brak mozliwosci sterowania obrotami w zaleznosci od wilgotnosci, stezenia dwutlenku wegla. Jak chce przewietrzyc lazienke, to musze automatycznie podkrecic obroty i pozniej pamietac by je zmniejszyc. 4. Brak mozliwosci sterowania czasowego, np. mniejsze obroty gdy jestem poza domem. Dwa ostatnie punkty planuje uzupelnic we wlasnym zakresie. Jesli nie masz smykalki do majsterkowania przy automatyce, to lepiej kup drozszy model, ktory nie bedzie mial tych minusow. Dzięki Bimbelt za pomoc. Twoje doświadczenie w użytkowaniu dużo mi da przy wyborze sprzętu. Powiedz mi tylko, ile kosztowało Cię GWC. W zasadzie nie chcę tego montować, ale zastanawiam się jak reku działa w lecie??? Może właśnie warto??? Smukałkę do majsterkowania mam, ale raczej w zakresie gwoździowo-wkrętowo-gniazdkowo-żarówkowym.... bo .... baba jestem. A mój ślubny raczej woli zatrudniać fachowców więc chyba będę zmuszona zapłacić za automatykę. Jeszcze raz dziękuję A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 20.05.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Szukam jakichs tanich szafek kuchennych - najlepiej do samodzielnego montazu. Chce sobie zrobic tania i prosta zabudowe w kotlownio-pralni. Gdzie szukac takich rzeczy? Na slonecznym jest taki sklep jak jest ulica pomiedzy realem a nomi to jedziesz nia do gory i po jakis 500 m po lewej stronie . Maja kuchnie i meble do samodzielnego skladania .Cena tania ale jakosc przecietna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 20.05.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Bryta napisała "Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol" Mogłabym... proszę: planujemy kominek z płaszczem wodnym, docieplenie budynku styropianem lub wełną, ściana 3-warstwowa, więcej wełny docieplającej dach no i rekuperator. Wysłałam zapytanie do kilku firm i ceny wahają się od ok. 11 tys. do 27 tys w zależności od rodzaju urządzenia. Cena zależy od kubatury domu i wydajności "maszyny" oraz logo producenta ... no i im więcej techniki (sterowniki) tym wyższa cena. A Ty orientowałaś się w temacie? Masz jakieś przemyślenia? Na jakim etapie masz budowę? Ja mam jeszcze jedną wątpliwość... czy rezygnować z wentylacji grawitacyjnej ( częściowo komin- częściowo, bo kominek musi być do niego podłączony). No i oczywiście do mnie należy decyzja co do reku, mój ślubny dba o pozostałe tematy (jak na razie ). pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 20.05.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Bryta napisała "Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol" Mogłabym... proszę: planujemy kominek z płaszczem wodnym, docieplenie budynku styropianem lub wełną, ściana 3-warstwowa, więcej wełny docieplającej dach no i rekuperator. Wysłałam zapytanie do kilku firm i ceny wahają się od ok. 11 tys. do 27 tys w zależności od rodzaju urządzenia. Cena zależy od kubatury domu i wydajności "maszyny" oraz logo producenta ... no i im więcej techniki (sterowniki) tym wyższa cena. A Ty orientowałaś się w temacie? Masz jakieś przemyślenia? Na jakim etapie masz budowę? Ja mam jeszcze jedną wątpliwość... czy rezygnować z wentylacji grawitacyjnej ( częściowo komin- częściowo, bo kominek musi być do niego podłączony). No i oczywiście do mnie należy decyzja co do reku, mój ślubny dba o pozostałe tematy (jak na razie ). pozdrawiam A. Ja do kominka mam osobny komin i mam przygotowane dziury w stropie na anemostaty . Jeszcze sie nie zdecydowalam konkretnie na model i wykonawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 20.05.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam, Chciałem zapytać czy ktoś z Was montował albo użytkuje solary, czy jesteście z nich zadowoleni. My montowaliśmy, ale mamy dopiero tydzień na dachu , więc nie możemy nic za na temat działania powiedzieć, ale myślę, że może nie jest to tanie, ale w przyszłości bardzo oszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 21.05.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Bryta napisała "Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol" Mogłabym... proszę: planujemy kominek z płaszczem wodnym, docieplenie budynku styropianem lub wełną, ściana 3-warstwowa, więcej wełny docieplającej dach no i rekuperator. Wysłałam zapytanie do kilku firm i ceny wahają się od ok. 11 tys. do 27 tys w zależności od rodzaju urządzenia. Cena zależy od kubatury domu i wydajności "maszyny" oraz logo producenta ... no i im więcej techniki (sterowniki) tym wyższa cena. A Ty orientowałaś się w temacie? Masz jakieś przemyślenia? Na jakim etapie masz budowę? Ja mam jeszcze jedną wątpliwość... czy rezygnować z wentylacji grawitacyjnej ( częściowo komin- częściowo, bo kominek musi być do niego podłączony). No i oczywiście do mnie należy decyzja co do reku, mój ślubny dba o pozostałe tematy (jak na razie ). pozdrawiam A. Ja do kominka mam osobny komin i mam przygotowane dziury w stropie na anemostaty . Jeszcze sie nie zdecydowalam konkretnie na model i wykonawce skąd wiedziałaś w takim razie, gdzie zrobić dziury na anemostaty? Projekt miałaś wcześniej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.05.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Bryta napisała "Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol" Mogłabym... proszę: planujemy kominek z płaszczem wodnym, docieplenie budynku styropianem lub wełną, ściana 3-warstwowa, więcej wełny docieplającej dach no i rekuperator. Wysłałam zapytanie do kilku firm i ceny wahają się od ok. 11 tys. do 27 tys w zależności od rodzaju urządzenia. Cena zależy od kubatury domu i wydajności "maszyny" oraz logo producenta ... no i im więcej techniki (sterowniki) tym wyższa cena. A Ty orientowałaś się w temacie? Masz jakieś przemyślenia? Na jakim etapie masz budowę? Taki powiedzmy to projekt zrobilam w firmie na przeclawiu co montuje rekuperatory ale pewnie jakies poprawki tez beda Ja mam jeszcze jedną wątpliwość... czy rezygnować z wentylacji grawitacyjnej ( częściowo komin- częściowo, bo kominek musi być do niego podłączony). No i oczywiście do mnie należy decyzja co do reku, mój ślubny dba o pozostałe tematy (jak na razie ). pozdrawiam A. Ja do kominka mam osobny komin i mam przygotowane dziury w stropie na anemostaty . Jeszcze sie nie zdecydowalam konkretnie na model i wykonawce skąd wiedziałaś w takim razie, gdzie zrobić dziury na anemostaty? Projekt miałaś wcześniej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 21.05.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Poszukuję przyczepki kempingowej.Jeśli ktoś ma do sprzedania albo wie o kimś takim to będę wdzięczny za info. W komisach niestety przeważają albo wielkie przyczepy albo wielkie ceny... a ja nie szukam przyczepki gotowej do rejestracji tylko na budowę... Pozdrawiam Spory wybór używanych przyczep kempingowych w różnym stanie i cenach mają w Camp Ozi w Reczu - na wjeździe od strony Szczecina jadąc szosą nr 10, przy samej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.05.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Dzięki Bimbelt za pomoc. Twoje doświadczenie w użytkowaniu dużo mi da przy wyborze sprzętu. Powiedz mi tylko, ile kosztowało Cię GWC. W zasadzie nie chcę tego montować, ale zastanawiam się jak reku działa w lecie??? Może właśnie warto??? GWC kosztowalo mniej wiecej tak: 5-6tys. za rury rehau 1700 za przepustnice automatyczna 2-2,5tys. robocizna i kilka stowek za prace koparki Razem jakies 9-10 tys. Czy warto bylo, tego jeszcze nie wiem. Licze na chlodek latem i obnizenie kosztow ogrzewania zima. Musze jeszcze troche pomieszkac, by sie przekonac. Jedno jest pewne - instalacja na pewno sie nie zwroci. Ja robilem glownie ze wzgledu na komfort. Biorac pod uwage, ze koszt sie zamortyzuje nieco na kosztach ogrzewania, to instalacja i uzytkowanie ustrojstwa bedzie tansze niz klima, a do tego nie trzeba instalowac niezbyt pieknych elementow na zewnatrz i wewnatrz domu. Z drugiej strony klima jest na pewno bardziej wydajna. GWC moze obnizyc temperature co najwyzej o kilka stopni w stosunku do zewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaw29 21.05.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Szukam jakichs tanich szafek kuchennych - najlepiej do samodzielnego montazu. Chce sobie zrobic tania i prosta zabudowe w kotlownio-pralni. Gdzie szukac takich rzeczy? Na slonecznym jest taki sklep jak jest ulica pomiedzy realem a nomi to jedziesz nia do gory i po jakis 500 m po lewej stronie . Maja kuchnie i meble do samodzielnego skladania .Cena tania ale jakosc przecietna Chyba chodzi o dyskont meblowy, a ulica to zdaje się Botaniczna. Ale jakie mają meble to nie wiem, nie byłam tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.05.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Szukam jakichs tanich szafek kuchennych - najlepiej do samodzielnego montazu. Chce sobie zrobic tania i prosta zabudowe w kotlownio-pralni. Gdzie szukac takich rzeczy? Na slonecznym jest taki sklep jak jest ulica pomiedzy realem a nomi to jedziesz nia do gory i po jakis 500 m po lewej stronie . Maja kuchnie i meble do samodzielnego skladania .Cena tania ale jakosc przecietna O cos takiego wlasnie mi chodzi. Nie musi byc pieknie, byle bylo tanio. To tylko pomieszczenie gospodarcze, nie musze tam miec "marmurow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.05.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Bryta napisała "Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol" Mogłabym... proszę: planujemy kominek z płaszczem wodnym, docieplenie budynku styropianem lub wełną, ściana 3-warstwowa, więcej wełny docieplającej dach no i rekuperator. Wysłałam zapytanie do kilku firm i ceny wahają się od ok. 11 tys. do 27 tys w zależności od rodzaju urządzenia. Cena zależy od kubatury domu i wydajności "maszyny" oraz logo producenta ... no i im więcej techniki (sterowniki) tym wyższa cena. A Ty orientowałaś się w temacie? Masz jakieś przemyślenia? Na jakim etapie masz budowę? Ja mam jeszcze jedną wątpliwość... czy rezygnować z wentylacji grawitacyjnej ( częściowo komin- częściowo, bo kominek musi być do niego podłączony). No i oczywiście do mnie należy decyzja co do reku, mój ślubny dba o pozostałe tematy (jak na razie ). pozdrawiam A. Ja do kominka mam osobny komin i mam przygotowane dziury w stropie na anemostaty . Jeszcze sie nie zdecydowalam konkretnie na model i wykonawce skąd wiedziałaś w takim razie, gdzie zrobić dziury na anemostaty? Projekt miałaś wcześniej?? Ja na ten przyklad mam projekt z Archeton'a. Dospel robi dla nich projekty wentylacji, wiec projekt dostalem za darmo. Przepusty warto zostawic, bo kucia w stropie wykonawcy nie kochaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 21.05.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Bryta napisała "Nie mogl bys opisac wiecej tez mnie interesuje temat i oczywiscie cena :lol" Mogłabym... proszę: planujemy kominek z płaszczem wodnym, docieplenie budynku styropianem lub wełną, ściana 3-warstwowa, więcej wełny docieplającej dach no i rekuperator. Wysłałam zapytanie do kilku firm i ceny wahają się od ok. 11 tys. do 27 tys w zależności od rodzaju urządzenia. Cena zależy od kubatury domu i wydajności "maszyny" oraz logo producenta ... no i im więcej techniki (sterowniki) tym wyższa cena. A Ty orientowałaś się w temacie? Masz jakieś przemyślenia? Na jakim etapie masz budowę? Ja mam jeszcze jedną wątpliwość... czy rezygnować z wentylacji grawitacyjnej ( częściowo komin- częściowo, bo kominek musi być do niego podłączony). Ja wentylacje grawitacyjna pozostawilem w garazu i kotlowni. Z jednego komina, w ktorym mialy byc wylacznie kanaly wentylacyjne, calkowicie zrezygnowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 21.05.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Poszukuję przyczepki kempingowej.Jeśli ktoś ma do sprzedania albo wie o kimś takim to będę wdzięczny za info. W komisach niestety przeważają albo wielkie przyczepy albo wielkie ceny... a ja nie szukam przyczepki gotowej do rejestracji tylko na budowę... Pozdrawiam Spory wybór używanych przyczep kempingowych w różnym stanie i cenach mają w Camp Ozi w Reczu - na wjeździe od strony Szczecina jadąc szosą nr 10, przy samej drodze. Maggie! Serdeczne dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.05.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Szukam jakichs tanich szafek kuchennych - najlepiej do samodzielnego montazu. Chce sobie zrobic tania i prosta zabudowe w kotlownio-pralni. Gdzie szukac takich rzeczy? Na slonecznym jest taki sklep jak jest ulica pomiedzy realem a nomi to jedziesz nia do gory i po jakis 500 m po lewej stronie . Maja kuchnie i meble do samodzielnego skladania .Cena tania ale jakosc przecietna O cos takiego wlasnie mi chodzi. Nie musi byc pieknie, byle bylo tanio. To tylko pomieszczenie gospodarcze, nie musze tam miec "marmurow". Za moja prowizoryczna kuchnie 8 szafek zaplacilam okolo 1000 zl z blatami ,mozna tez na sztuki ale uroda to ona nie grzeszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 21.05.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam, Chciałem zapytać czy ktoś z Was montował albo użytkuje solary, czy jesteście z nich zadowoleni. My montowaliśmy, ale mamy dopiero tydzień na dachu , więc nie możemy nic za na temat działania powiedzieć, ale myślę, że może nie jest to tanie, ale w przyszłości bardzo oszczędne my mamy rok i jesteśmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataKo 21.05.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam. Podczytuję Was już od jakiegoś czasu i chyba właśnie nadszedł najlepszy moment na to, aby dołączyć do Grupy Budującej w okolicach Szczecina i przywitać się. Dopiero zaczynamy przygodę z budowaniem. Swoje miejsce na ziemi znaleźliśmy w Załomiu, a teraz rozpoczynamy walkę z papierkami. Wiem, że będzie trudno i mozolnie, ale damy radę. Liczę na to,że w razie pojawienia się problemów (nie wiem dlaczego, ale jakoś jestem pewna, że szybko się one pojawią ) będę mogła liczyć na Waszą pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_agata 21.05.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam, chcialem zapytac czy ktos z Was ma dachowke Robena na swoim domu i czy jest ona godna polecenia, czy moze warto uzyc innej firmy. Teraz jest jeszcze lepsza Ropen Plus - trwalsza podobno. Moge prosic o namiary na hurtownie w ktorej kupowaliscie dachowke. Jakie poniesliscie koszta na dachowke ze wszystkimi dodatkami (co dokladnie wchodzi w sklad pokrycia dachowego?) Wiadomo w zaleznosci od ilosci m2. My w projekcie mamy dach o powierzchni 215m2. W lipcu nasza ekipa zaczyna budowac. Z gory dziekuje za pomocne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts