Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi dotyczące przyczepek itp. Ostatecznie kupiłem przyczepkę "Wilk" z 1978 za 3400 pln (szydas - proszę nie sprowadzaj mnie do parteru :wink: ). Właściciel (z rejonów płd-wsch europy) chciał 3500 ale utargowałem jeszcze transport na działkę w Dobrej. Stan niezły a mój ojciec który ją zamieszkuje doprowadzi ją do ideału-jak sam rzecze.

Kontener w moim przypadku był niepotrzebny bo ekipa ma własną przyczepkę.

A tak poza tym wątkiem - jaka to radocha widzieć zarys domu w postaci szalunków - jestem wielki :p

pozdrawiam

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi dotyczące przyczepek itp. Ostatecznie kupiłem przyczepkę "Wilk" z 1978 za 3400 pln (szydas - proszę nie sprowadzaj mnie do parteru :wink: ). Właściciel (z rejonów płd-wsch europy) chciał 3500 ale utargowałem jeszcze transport na działkę w Dobrej. Stan niezły a mój ojciec który ją zamieszkuje doprowadzi ją do ideału-jak sam rzecze.

A tak poza tym wątkiem - jaka to radocha widzieć zarys domu w postaci szalunków - jestem wielki :p

pozdrawiam

Poczekaj az sie sciany zaczna piac do gory. To dopiero bedzie widok!

Ja położyłam Roben miedziany i żałuję. Praktycznie wszystkie dachówki skrajne były popękane i trzeba było je wymieniać. Do tego dachówki podstawowe w różnych odcieniach. Jedno "na plus" mogę powiedzieć, że przedstawiciel handlowy jest bardzo porządny. Bez problemu wymienił dachówki skrajne. Co do odcienia dachówki podstawowej to czekamy na słońce - podobno trochę zblednie. Jeśli nie - to w sierpniu spotykamy się ponownie i myślimy, co dalej. Podsumowując: zaoszczędziłam kilka tysięcy i mam dach, z którego nie jestem zadowolona. Dzisiaj podjęłabym inną decyzję.

Witam, chcialem zapytac czy ktos z Was ma dachowke Robena na swoim domu i czy jest ona godna polecenia, czy moze warto uzyc innej firmy. Teraz jest jeszcze lepsza Ropen Plus - trwalsza podobno.

Moge prosic o namiary na hurtownie w ktorej kupowaliscie dachowke.

Jakie poniesliscie koszta na dachowke ze wszystkimi dodatkami (co dokladnie wchodzi w sklad pokrycia dachowego?)

Wiadomo w zaleznosci od ilosci m2.

My w projekcie mamy dach o powierzchni 215m2.

W lipcu nasza ekipa zaczyna budowac.

Z gory dziekuje za pomocne opinie :wink:

Ja położyłam Roben miedziany i żałuję. Praktycznie wszystkie dachówki skrajne były popękane i trzeba było je wymieniać. Do tego dachówki podstawowe w różnych odcieniach. Jedno "na plus" mogę powiedzieć, że przedstawiciel handlowy jest bardzo porządny. Bez problemu wymienił dachówki skrajne. Co do odcienia dachówki podstawowej to czekamy na słońce - podobno trochę zblednie. Jeśli nie - to w sierpniu spotykamy się ponownie i myślimy, co dalej. Podsumowując: zaoszczędziłam kilka tysięcy i mam dach, z którego nie jestem zadowolona. Dzisiaj podjęłabym inną decyzję.

Witam, chcialem zapytac czy ktos z Was ma dachowke Robena na swoim domu i czy jest ona godna polecenia, czy moze warto uzyc innej firmy. Teraz jest jeszcze lepsza Ropen Plus - trwalsza podobno.

Moge prosic o namiary na hurtownie w ktorej kupowaliscie dachowke.

Jakie poniesliscie koszta na dachowke ze wszystkimi dodatkami (co dokladnie wchodzi w sklad pokrycia dachowego?)

Wiadomo w zaleznosci od ilosci m2.

My w projekcie mamy dach o powierzchni 215m2.

W lipcu nasza ekipa zaczyna budowac.

Z gory dziekuje za pomocne opinie :wink:

Z tym kolorem u Robena to niestety czesto sie slyszy :-?

Co do Creatona jakosc jest rewelacyjna jedno co mi osobiscie nie pasuje to gasior rozpoczynajacy jest zakonczony na kwadratowo a mi bardziej podobaja sie okragle :lol:

Ale za to kolory w Creatonie sa bajkowe :)

Witam wszystkich!

Może wiecie kiedy składać papiery do PGNiG na podpisanie umowy o przyłącze. My jesteśmy w trakcie adaptacji projektu,a architekt mówi że musimy mieć pozwolenie na budowę to dopiero wezmą od nas papiery.Na pozwolenie jeszcze nam przyjdzie trochę poczekac ,a ztego co słyszałam to na podłączenie gazu czeka sie rok czasu od podpisana umowy.

Czy tak jest faktyczni? :-?

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi dotyczące przyczepek itp. Ostatecznie kupiłem przyczepkę "Wilk" z 1978 za 3400 pln (szydas - proszę nie sprowadzaj mnie do parteru :wink: ).

pozdrawiam

ten temat jest mi obcy i choćbym chciał to nie dam rady :wink: :D :D :D :D no i jeśli nawet to mój cennik jest sprzed ponad roku :D :D

wiele zależy od sprzedawcy, nawet to, czy wydają z magazynu dachówki z jednej czy kilku partii. uszkodzonych dachówek w robenie jest sporo - trudno powiedzieć, czy to kwestia opakowania, transportu czy jakości. nie liczyłbym na zmianę koloru dachówek - aż tak kiepski to nawet roben nie jest :-?

pozdrawiam

Poczekaj az sie sciany zaczna piac do gory. To dopiero bedzie widok!

Potwierdzam. Jak rosną ściany to dopiero jest efekt - szczególnie jak rosną szybko i sprawnie. :D

Generalnie każda wizyta na budowie powoduje taki stan :D :D :D

A dziś mamy zalany strop nad parterem - miodzio. :lol:

.... kolega Szydas pojechał z tą ceną, ale zawsze jest tak, że swój swoje chwali...

Tak czy siak, proponuję podejść do składu z dachówkami i porównać sobie dowolną sztukę. Dach się robi raz na kilkadziesiąt lat, 3-5 tyś to grosze przy takiej inwestycji jak budowa!

hmmm... może kwestia tego, jakie się ceny dostało na jedną i na drugą dachówkę - nam wychodziło prawie 2x drożej na creatonie. wychodziło trochę więcej niż 3-5 tysięcy, a dokładnie 18500 pln. dach 280 m2. z chwaleniem się to nie ma chyba zbyt wiele wspólnego. co do jakości dachówek nie zaprzeczam, że creaton wygląda lepiej... ale nie usprawiedliwiało to nam takiej różnicy w cenie. a o trwałości dachu wygląd dachówek nie przesądza... :wink:

Jeszcze nie wiem jak z jakością Creatona bo dachówka zamówiona dopiero, ale co do cen różnica nie jest tak duża.

Szczególnie na typowych rodzajach dachówek. Creaton ma teraz promocję na niektóre dachówki dochodzącą nawet do 25 %, do tego zmienili przelicznik po jakim liczyli kurs Euro.

Podstawa to porównywanie, zbieranie ofert i "męczenie" hurtowni.

Nasza cena na Creatonie zmalała znacznie od pierwszej wizyty do złożenia zamówienia. A dachówka nie jest typowa i nie jest objęta promocją.

Ostatecznie cena za całość nieznacznie wyższa niż Roben, Ruppceramika ale niższa niż Braas.

Mam nadzieję, że kolorek i jakość będzie ok :D

Robert

Witam. Podczytuję Was już od jakiegoś czasu i chyba właśnie nadszedł najlepszy moment na to, aby dołączyć do Grupy Budującej w okolicach Szczecina i przywitać się. Dopiero zaczynamy przygodę z budowaniem. Swoje miejsce na ziemi znaleźliśmy w Załomiu, a teraz rozpoczynamy walkę z papierkami. Wiem, że będzie trudno i mozolnie, ale damy radę. Liczę na to,że w razie pojawienia się problemów (nie wiem dlaczego, ale jakoś jestem pewna, że szybko się one pojawią ) będę mogła liczyć na Waszą pomoc. Pozdrawiam.

Witamy serdecznie "nową krew" :)

Witam,

Ja właśnie zamontowałem te szmba 10m3 z firmy z Gorzowa W, cena jednego na gotowo to 4600,- (szmbo +transport+montaż).Nie ma się co bawić we własny transport bo jak coś pęknie to masz kłopot, a tak płacisz po wykonanym montażu. I jeszcze jedno, te szamba po produkcji leżą na placu tylko tydzień i jadą do odbiorcy. Także beton nie jest jeszcze całkowicie mocny i wiem od wykonawcy, że czasami coś pęknie. Dla pewności jeszcze swojego nie obsypywałem ziemią.

Pozdrawiam

Dora

z Radomia szambo przywozi mi producent i montuje, wychodzi zdecydowanie taniej, z Gorzowa z transportem i montażem wyszło 3800, a z Radomia 2900

pozdrawiam

m.

Czy ktos stosował posadzki epoksydowe czy epoksydowo-żywiczne w garażu, pom. gosp.? Jak to się sprawdza i jak wyglada cenowo? Może jakieś namiary na wykonawców. :)

jakiś rok temu rozpoznawałem temat i porządna posadzka epoksydowa czy żywiczna wychodziła dosyć drogo - drożej niż porządny gres, do tego robocizna. u mnie skończyło się betondurem na wylewce - może kiedyś zaszaleję :D betondur na razie się sprawdza.

Czy ktos stosował posadzki epoksydowe czy epoksydowo-żywiczne w garażu, pom. gosp.? Jak to się sprawdza i jak wyglada cenowo? Może jakieś namiary na wykonawców. :)

jakiś rok temu rozpoznawałem temat i porządna posadzka epoksydowa czy żywiczna wychodziła dosyć drogo - drożej niż porządny gres, do tego robocizna. u mnie skończyło się betondurem na wylewce - może kiedyś zaszaleję :D betondur na razie się sprawdza.

Co to jest betondur?

Witam wszystkich . Czy może ktoś polecić człowieka , który wykonuje ogrodzenia w systemie BETAFANCE ? No i robi to P R O S T O :) . Jak widzę u niektórych te fale to nóż się w kieszeni otwiera . No i może macie kogoś kto prosto i bez banktuctwa z mojej strony zrobi mi klinkier pod ogrodzenie czołowe oraz bramę wjazdową. Pozdrawiam przy okazji :)

Co to jest betondur?

Masa do malowania posadzek betonowych. Tez planuje zastosowac, ale nieco pozniej. Garaz zostawiam sobie na koniec.