Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

tak przy okazji: liczył ktoś z Was jak to z tym VAT-em jest? czy biorąc samą robociznę i kupując materiały na siebie w hurtowniach z podatkiem 22% nie wyjdzie się gorzej niż wybudować z firmą i jej materiałem na 7%?

Mariusz

Sam sobie odpowiadasz..... a jak by Ci wyszło, gdybyś i tych 7% też nie musiał liczyć...........

masz na myśli zakup w hurtowni bez VAT-u?

a tak w ogóle chodziło mi bardziej o próbę weryfikacji czy ktoś z Was porównywał oferty firm, które budują z własnych materiałów i sprzedają usługę z 7% VAT i sumę ceny samej robocizny i zakupu materiałów z 22% VAT - bo może te 15% różnicy jest na tyle kuszące, że nie warto samemu bawić się w zamawianie materiału po hurtowniach?

Mariusz

..........................................................................................................................................................................

W praktyce odbierasz sobie roznice vat'u z ze skarbowki. Tyle tylko, ze na zwrot czeka sie pol roku, wiec jest to jakby zamrozenie gotowki.

to w teorii.... W praktyce, to nie zawsze jest takie proste....

Hm, ja zwrot dostalem. Bylo wprawdzie sporo liczenia i grzebania w papierach, ale poszlo w miare sprawnie i pieniadze dostalem nawet przed terminem. Masz inne doswiadczenia w tym temacie?

ale z tego co się orientuję zwrot nie dotyczy wszystkich materiałów lecz tylko tych, dla których stawka VAT zmieniła się swego czasu z 7 na 22%?

jeśli dostałeś zwrot ta napisz w kilku słowach jakie materiały obejmuje a jakie nie

Mariusz

mariusz626

Mariuszu, ja korzystam z firm z materiałem, proszę tylko o rozpisanie, czy raczej rozdzielenie kosztorysu na materiały i robociznę. Potem porównuje ceny, sprawdzam co mi się bardziej opłaca... Jeśli firma musi wszystko "rachunkować", no cóż, zawsze można pójść do US... bądź się dogadać i vat odjąć od ceny za robociznę (zakupić towar na firmę). Nie mogę pisać o wszystkim, bo dobrze wiecie jak jest... Pomijam fakt, że większość firm ma w d..pie faktury i mają swoje sposoby na to i owo :) Ogólnie wygodniej jest myśleć o tym na początku niż potem żebrać w US :) Tak czy siak, my zawsze płacimy... Trzeba liczyć i myśleć. Nie ma reguły...

witam

.......................

Czy 80tys. za stan surowy otwarty domu o powierzchni 120m2 to teraz normalna cena?

jeśli z materiałem to ok, jeśli robocizna to rozbój w biały dzień

Z materiałem.... bez przesady! Ale za 120 m kw to trochę dużo. 50-60 tys za kompleks z dachem plus materiał....

jestem właśnie po castingach i wycenach kilkunastu wykonawców stanu surowego i najniższa oferta na samą robociznę jaką dostałem to 59 tysięcy (dom prosty, pow. użytkowa 143m2, całkowita 250m2), gwoli formalności dodam, że najwyższa cena przekroczyła 100 tys,

firmy, które budują tylko z własnym materiałem, wyceniły się w przedziale 254-302 tys., wszystkie ceny brutto,

tak przy okazji: liczył ktoś z Was jak to z tym VAT-em jest? czy biorąc samą robociznę i kupując materiały na siebie w hurtowniach z podatkiem 22% nie wyjdzie się gorzej niż wybudować z firmą i jej materiałem na 7%?

Mariusz

U mnie podobnie. Najtańsza wycena 52 tyś z warunkiem, że buduję z porothermu i strop teriva, następna 58 tyś, może być monolit ale również tylko porotherm. Ja chcę silkę i strop monolityczny.

Następni to już 100-104 tysiące. Z materiałami 240-263tyś netto.

Wygrała osoba której pierwsze warażenie nie było najepsze, zbuduje z silki 24, strop monolit, ma własne szalunki i koparke. Cena wypośrodkowana. Sama będę kupować materiały.

Czy ktos z Was robił w łazience na poddaszu okna "białe"?

Velux ma to pod symbolem GGU - okno obrotowe wykonane z drewna, pokrytego warstwą poliuretanu pomalowanego na biało.

Jak nie to jak po kilku latach sprawdzają się w łazience zwykłe okna połaciowe?

My też mamy białe okno w łazience. Zupełnie nie przeszkadza jego kolor (bo pewnie to masz na myśli?) Tkwi tam już prawie 5 rok, a łazienkę uzywamy od 1.5 roku - wszystko w najlepszym porządku.

Czy ktos z Was robił w łazience na poddaszu okna "białe"?

Velux ma to pod symbolem GGU - okno obrotowe wykonane z drewna, pokrytego warstwą poliuretanu pomalowanego na biało.

Jak nie to jak po kilku latach sprawdzają się w łazience zwykłe okna połaciowe?

My też mamy białe okno w łazience. Zupełnie nie przeszkadza jego kolor (bo pewnie to masz na myśli?) Tkwi tam już prawie 5 rok, a łazienkę uzywamy od 1.5 roku - wszystko w najlepszym porządku.

No tak, chodzi o kolor - wyglada jak okno z PCV - to co najładniejsze zakryte - ale chyba faktycznie nie ma co kombinować. :D

Czy ktoś miał wykonywane prace przez Pana Roberta Żelasko?

(tynki, ocieplenie wełną, regipsy itp)

Tak, tynki wew.

U mnie również robili tynki wewn. cem-wap.

I jak oceniasz współpracę (jakoś, terminowośc, cena)?

Nikomu nie robili ocieplenia i regipsów??

mi robił tynki cement.-wap. I niestety jestem niezadowolona, ponieważ beznadziejna, niedokładna obróbka okien (wszędzie popękało, nierówno zatynkowane), niedokładnie wymieszana masa tynkarska (w dwóch pomieszczeniach płatami poodpadały sufity) Po reklamacji, przyszedł, coś popaćkał i dalej było źle - nie chciało się nam już więcej interweniować.

Natomiast sam tynk-jego struktura- o.k.

Cena usług była średnia z rynku.

..........................................................................................................................................................................

W praktyce odbierasz sobie roznice vat'u z ze skarbowki. Tyle tylko, ze na zwrot czeka sie pol roku, wiec jest to jakby zamrozenie gotowki.

to w teorii.... W praktyce, to nie zawsze jest takie proste....

Hm, ja zwrot dostalem. Bylo wprawdzie sporo liczenia i grzebania w papierach, ale poszlo w miare sprawnie i pieniadze dostalem nawet przed terminem. Masz inne doswiadczenia w tym temacie?

ale z tego co się orientuję zwrot nie dotyczy wszystkich materiałów lecz tylko tych, dla których stawka VAT zmieniła się swego czasu z 7 na 22%?

jeśli dostałeś zwrot ta napisz w kilku słowach jakie materiały obejmuje a jakie nie

Mariusz

O kurcze, tego to nie pamietam. Informacje mozna znalezc tutaj: http://www.mf.gov.pl/index.php?dzial=106&wysw=4&const=1

Z tego co pamietam, to odliczalem vat ze stali, betonu, tworzyw sztucznych (rynny i inne pierdoly), dachowek, cegiel i pewnie wielu innych rzeczy. Oczywiscie vat'u za niektore produkty nie da sie odliczyc, inne sa na 7% vacie. Swoje nalezy jednak odebrac.

Czy ktoś miał wykonywane prace przez Pana Roberta Żelasko?

(tynki, ocieplenie wełną, regipsy itp)

Tak, tynki wew.

U mnie również robili tynki wewn. cem-wap.

I jak oceniasz współpracę (jakoś, terminowośc, cena)?

Nikomu nie robili ocieplenia i regipsów??

mi robił tynki cement.-wap. I niestety jestem niezadowolona, ponieważ beznadziejna, niedokładna obróbka okien (wszędzie popękało, nierówno zatynkowane), niedokładnie wymieszana masa tynkarska (w dwóch pomieszczeniach płatami poodpadały sufity) Po reklamacji, przyszedł, coś popaćkał i dalej było źle - nie chciało się nam już więcej interweniować.

Natomiast sam tynk-jego struktura- o.k.

Cena usług była średnia z rynku.

Dzięki za info martelia :-?

Szukam dalej.

KTO MOŻE POLECIĆ DOBRĄ EKIPĘ DO TYNKÓW< OCIEPLENIA PODDASZA< REGIPSÓW?

Z góry dzięki za info.

Robert

Delf witam serdecznie przyszłych sąsiadów :D . Nasze budownie to niestety jeszcze dość odległa przyszłość. Działkę mamy zaraz za kościołem. Jest tam na razie takie spore pole, podzielone na kilka działeczek. My jesteśmy na etapie papierologii. Jeździmy po urzędach, składamy wnioski. Nasza działka jest nieuzbrojona, więc czeka nas jeszcze sporo załatwiania.Na szczęście media są dość blisko. Nie wiem czy uda nam się ruszyć w tym roku.

A w którym miejscu Ty się budujesz ?

Pozdrawiam.

Delf witam serdecznie przyszłych sąsiadów :D . Nasze budownie to niestety jeszcze dość odległa przyszłość. Działkę mamy zaraz za kościołem. Jest tam na razie takie spore pole, podzielone na kilka działeczek. My jesteśmy na etapie papierologii. Jeździmy po urzędach, składamy wnioski. Nasza działka jest nieuzbrojona, więc czeka nas jeszcze sporo załatwiania.Na szczęście media są dość blisko. Nie wiem czy uda nam się ruszyć w tym roku.

A w którym miejscu Ty się budujesz ?

Pozdrawiam.

ja już mieszkam...chociaż w zasadzie, wciąż tyle rzeczy nie skończonych...ale trochę dalej, tuż za DAFem; a twoja działka jest wzdłuż Lubczyńskiej, czy za kościołem, w sensie: wgłąb od ulicy? masz tam dwie forumowiczki obok siebie blisko - pewnie się wkrótce odezwą.

Witam,

Nie macie może na zbyciu palików i siatki leśnej do zrobienia ogrodzenia na czas budowy?

Jeśli nie to poproszę o informacje gdzie najtaniej kupię

Mariusz

W czerwcu będę miała zbędne ok. 150m siatki leśnej, ale ok. 100km od Szczecina na pd-wschód. Paliki nadają się niestety już tylko na ognisko... :wink:

Ale zawsze możesz popytać u miejscowego leśniczego.