martelia 26.05.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 pytanie ogrodnicze : mam już założony trawnik, więc teren oczyszczony, wyrównany, z kiełkującą trawką. Chciałabym dokonać pierwszych nasadzeń i czy teraz można wsadzić drzewka owocowe, świerki i jakieś krzaczory np. borówkę czy kalinę? Czy można wsadzać samosiejki (brzóżki, sosenki) ? Czy może robi się to tylko wiosną czy jesienią ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.05.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 hej wszystkim-pozdrawiam budujacych,mieszkajacych już,i tych co zaczynaja walczyc z papierologią czy ktos wie gdzie moge kupic rolety do okien fakro 78*140 wewnętrzne ,tylko nie takie zwykłe materiałowe tylko jakies ciut lepsze co takze nie pozwola nadmiernie słoncu nagrzewac pomieszczenia-i czy mozemy je szmi montowac czy bierze sie fachowca- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 26.05.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 hej wszystkim-pozdrawiam budujacych,mieszkajacych już,i tych co zaczynaja walczyc z papierologią czy ktos wie gdzie moge kupic rolety do okien fakro 78*140 wewnętrzne ,tylko nie takie zwykłe materiałowe tylko jakies ciut lepsze co takze nie pozwola nadmiernie słoncu nagrzewac pomieszczenia-i czy mozemy je szmi montowac czy bierze sie fachowca- Witaj, wg. mnie w każdym sklepie, który sprzedaje okna Fakro, też mam takie okna i będę musiał się zaopatrzyć w roletki bo jak slońce "daje" to w pokojach jest strasznie gorąco, okna brałem w Extra dachu na Krakowskiej i ogladałem też tam foldery w roletkami zaciemniającymi, można zamówić bo od ręki to się nie dostanie , z montażem powinien sobie każdy poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 26.05.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 hej wszystkim-pozdrawiam budujacych,mieszkajacych już,i tych co zaczynaja walczyc z papierologią czy ktos wie gdzie moge kupic rolety do okien fakro 78*140 wewnętrzne ,tylko nie takie zwykłe materiałowe tylko jakies ciut lepsze co takze nie pozwola nadmiernie słoncu nagrzewac pomieszczenia-i czy mozemy je szmi montowac czy bierze sie fachowca- Witaj, wg. mnie w każdym sklepie, który sprzedaje okna Fakro, też mam takie okna i będę musiał się zaopatrzyć w roletki bo jak slońce "daje" to w pokojach jest strasznie gorąco, okna brałem w Extra dachu na Krakowskiej i ogladałem też tam foldery w roletkami zaciemniającymi, można zamówić bo od ręki to się nie dostanie , z montażem powinien sobie każdy poradzić. To jak juz sie zorientujecie, to napiszcie gdzie najtaniej i ile taka przyjemnosc kosztuje, bo tez bede musial cos takiego zakupic w najblizszym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 26.05.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Czy ktoś miał wykonywane prace przez Pana Roberta Żelasko? (tynki, ocieplenie wełną, regipsy itp) Tak, tynki wew. U mnie również robili tynki wewn. cem-wap. I jak oceniasz współpracę (jakoś, terminowośc, cena)? Nikomu nie robili ocieplenia i regipsów?? mi robił tynki cement.-wap. I niestety jestem niezadowolona, ponieważ beznadziejna, niedokładna obróbka okien (wszędzie popękało, nierówno zatynkowane), niedokładnie wymieszana masa tynkarska (w dwóch pomieszczeniach płatami poodpadały sufity) Po reklamacji, przyszedł, coś popaćkał i dalej było źle - nie chciało się nam już więcej interweniować. Natomiast sam tynk-jego struktura- o.k. Cena usług była średnia z rynku. U mnie jest w miarę ładnie ale nie jest super miało być super wygąbkowane pd malowanie ale są miejsca że muszę dać jakąś gładź, zostawiali mokre miejsca na noc a rano już nie mogli dogładzić, w efekcie cały dół do przegładzenia, wokół kilku okien tez się pokruszyło lekko przy listwach dylatacyjnych. Tynk narazie się trzyma. Nie żałowali tynku na ściany jak i na podłogę . pozostawili spory syf na podłogach. Nie lubią zbytniej krytyki szczególnie jeden majster "góral". Cena z kwietnia 28zł - normalna jak za c.w. chociaż w tej cenie robią inne ekipy maszynowo na maxicie lub baumicie więc nie ma ryzyka złej receptury tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.05.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 hej wszystkim-pozdrawiam budujacych,mieszkajacych już,i tych co zaczynaja walczyc z papierologią czy ktos wie gdzie moge kupic rolety do okien fakro 78*140 wewnętrzne ,tylko nie takie zwykłe materiałowe tylko jakies ciut lepsze co takze nie pozwola nadmiernie słoncu nagrzewac pomieszczenia-i czy mozemy je szmi montowac czy bierze sie fachowca- Witaj, wg. mnie w każdym sklepie, który sprzedaje okna Fakro, też mam takie okna i będę musiał się zaopatrzyć w roletki bo jak slońce "daje" to w pokojach jest strasznie gorąco, okna brałem w Extra dachu na Krakowskiej i ogladałem też tam foldery w roletkami zaciemniającymi, można zamówić bo od ręki to się nie dostanie , z montażem powinien sobie każdy poradzić. no ja tez brałam okna u nich tylko nie pamietam ,czy widziałam roletki zaraz postaram sie zadzwonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.05.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 26.05.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 pytanie ogrodnicze : mam już założony trawnik, więc teren oczyszczony, wyrównany, z kiełkującą trawką. Chciałabym dokonać pierwszych nasadzeń i czy teraz można wsadzić drzewka owocowe, świerki i jakieś krzaczory np. borówkę czy kalinę? Czy można wsadzać samosiejki (brzóżki, sosenki) ? Czy może robi się to tylko wiosną czy jesienią ???? Ogrodnicą jestem od 2 lat dopiero, ale wg. mnie i moich doświadczeń można wsadzać w ziemię wszytsko cały czas. Gorzej z przesadzaniem, wtedy faktycznie wiosna lub jesień. Samosiejki są ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 26.05.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu mam coś takiego na dwóch oknach, więc sie wypowiem; cena super, montaz tez prościzna, ładny wygląd z zewnątrz (szczególnie przy ciemnym dachu), spełnia swoja role i w pokoju jest naprawde chłodniej; mysle, że jedynym mankamentem jest jej wysuwanie, bo trzeba otworzyć okno i kijkiem ją zahaczyć do okna i czasami zostaje na oknie przez kilka dni , bo nie chce mi się jej ciągle otwierać i zamykać, jednak dla mnie "normalne rolety" zabierają zdbyt dużo światła (montowane sa w prowadnicach) i sa dużo droższe. Tak więc cos za coś, a my dokupimy kolejną, bo spełniła swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.05.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Delf dzieki wielkie -w środe jadę zamówić 4 sztuki-własnie tak sobie myslałam ,ze jakis kłopot bedzie z ich obsługą-ale faktycznie cos za cos-dobrze ze w pokojach sa jeszcze zwykłe okna bo była by ciemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.05.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam Jakie ponieśliście koszty za stan surowy otwarty (ściany bez ocieplenia, dach poryty dachówką, bez stolarki okiennej i drzwiowej)? Chodzi mi tylko o koszty materiałów i robocizny za ten etap, bez kosztów działki, papierków i mediów. Sadze ze powninniscie liczyc okolo 1000-1100 za metr. metr jakiej powierzchni? Mariusz zdecydowanie brac ich....ja 4 lata do tylu za 11mb plus studzienka placilam 3400 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.05.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam ktos sprzedaje auto to i ja sie zapytam....gdzie mozna sprzedac komputer( stacjonarny)........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 26.05.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam Jakie ponieśliście koszty za stan surowy otwarty (ściany bez ocieplenia, dach poryty dachówką, bez stolarki okiennej i drzwiowej)? Chodzi mi tylko o koszty materiałów i robocizny za ten etap, bez kosztów działki, papierków i mediów. Sadze ze powninniscie liczyc okolo 1000-1100 za metr. metr jakiej powierzchni? Mariusz zdecydowanie brac ich....ja 4 lata do tylu za 11mb plus studzienka placilam 3400 zl Teska, chyba nie na ten temat chciałaś napisać , no chyba że masz dom 11mb plus studzienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 26.05.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam ktos sprzedaje auto to i ja sie zapytam....gdzie mozna sprzedac komputer( stacjonarny)........ najprościej na allegro lub jakimś podobnym ebayu.... a jeśli nie za drogi to można sprezentować jakiemuś domowi dziecka - ktoś będzie miał z tego prawdziwą, wielką radochę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.05.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam, Podpowiedzcie proszę: gdzie kupowaliście materiały na elewację: styropian, siatkę, klej, tynk i farbę? Czy wszystko u jednoego sprzedawcy czy np. ocieplenie gdzie indziej a tynki i farbe gdzie indziej? Jakie hurtownie polecacie? Ja mogę polecić firmę w której kupowałem kompleksowo materiały. Przy całym zestawie spore rabaty. Pierwszy transport nic nie kosztuje, dowiozą sami. Spory asortyment farb i marek oraz wszystkie nie zbędne dodatki. Firma jest w Dąbiu. Adres na priv. Agroma Lub Uni-Bud zaczynaja wyzej niz Agroma ale mozna dostac 20 % rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 26.05.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 27.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Czy możesz sprecyzować o co pytasz? Bo jeśli chodzi Ci o prąd na działce, to licznik jest nie zbędny! Jeśli masz przyłącze, fachowcy podłączają drugą skrzynkę z licznikiem i nie potrzebujesz żadnej instalacji więcej. Obok skrzynki montujesz zestaw gniazdek i tyle. Jak już dom wybudujesz i wejdzie elektryk, rozprowadza instalację wewnętrzną i podpina się do skrzynki pomiarowej... U mnie tak to wyglądało. Skrzynka pomiarowa dalej jest gdzie była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 27.05.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu mam coś takiego na dwóch oknach, więc sie wypowiem; cena super, montaz tez prościzna, ładny wygląd z zewnątrz (szczególnie przy ciemnym dachu), spełnia swoja role i w pokoju jest naprawde chłodniej; mysle, że jedynym mankamentem jest jej wysuwanie, bo trzeba otworzyć okno i kijkiem ją zahaczyć do okna i czasami zostaje na oknie przez kilka dni , bo nie chce mi się jej ciągle otwierać i zamykać, jednak dla mnie "normalne rolety" zabierają zdbyt dużo światła (montowane sa w prowadnicach) i sa dużo droższe. Tak więc cos za coś, a my dokupimy kolejną, bo spełniła swoje zadanie. Witam, Również mogę polecić, bo sam je użytkuję. Montaż banalnie prosty - wykręcamy 2 śrubki z ościeżnicy na zewnątrz i w to miejsce wkręcamy kasetę z markizą. Tylko trzeba się trochę nagimnastykować gdy okno jest wysoko. Ja podczas upałów zostawiam je rozwinięte cały czas, chyba że wieje mocny wiatr, wtedy trzeba zwinąć bo mocno łopoczą i obijają się o okno metalową rurką. Sprawują się rewelacyjnie, temperatura w pomieszczeniach jest nie wyższa niż w dolnych kondygnacjach budynku. U mnie nie zaciemniają pokoju bo wybrałem maksymalnie przepuszczające światło (w pomieszczeniu mam światło jak w lekko pochmurny dzień), ale są też takie, które zaciemniają bodajże w 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.05.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 dzwoniłam do extradachu-to sie nazywa markiza AMZ odbijajaca promienie słoneczne-montowana na zewnatrz faktycznie i na moje okienka jak dobrze usłyszałam 71-75 zł-do samodzielnego montażu mam coś takiego na dwóch oknach, więc sie wypowiem; cena super, montaz tez prościzna, ładny wygląd z zewnątrz (szczególnie przy ciemnym dachu), spełnia swoja role i w pokoju jest naprawde chłodniej; mysle, że jedynym mankamentem jest jej wysuwanie, bo trzeba otworzyć okno i kijkiem ją zahaczyć do okna i czasami zostaje na oknie przez kilka dni , bo nie chce mi się jej ciągle otwierać i zamykać, jednak dla mnie "normalne rolety" zabierają zdbyt dużo światła (montowane sa w prowadnicach) i sa dużo droższe. Tak więc cos za coś, a my dokupimy kolejną, bo spełniła swoje zadanie. Witam, Również mogę polecić, bo sam je użytkuję. Montaż banalnie prosty - wykręcamy 2 śrubki z ościeżnicy na zewnątrz i w to miejsce wkręcamy kasetę z markizą. Tylko trzeba się trochę nagimnastykować gdy okno jest wysoko. Ja podczas upałów zostawiam je rozwinięte cały czas, chyba że wieje mocny wiatr, wtedy trzeba zwinąć bo mocno łopoczą i obijają się o okno metalową rurką. Sprawują się rewelacyjnie, temperatura w pomieszczeniach jest nie wyższa niż w dolnych kondygnacjach budynku. U mnie nie zaciemniają pokoju bo wybrałem maksymalnie przepuszczające światło (w pomieszczeniu mam światło jak w lekko pochmurny dzień), ale są też takie, które zaciemniają bodajże w 90%. Witam Wszystkich . Przespalam wasza dyskusje mowicie o roletach do okien zwyklych czy dachowych . Czy to jest dostepne od reki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 27.05.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 O dachowych. Ja kupowałem w zeszłym roku na Santockiej (SCMB ?) i trzeba było czekać od 1 do 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts