mariusz626 27.05.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Czy możesz sprecyzować o co pytasz? Bo jeśli chodzi Ci o prąd na działce, to licznik jest nie zbędny! Jeśli masz przyłącze, fachowcy podłączają drugą skrzynkę z licznikiem i nie potrzebujesz żadnej instalacji więcej. Obok skrzynki montujesz zestaw gniazdek i tyle. Jak już dom wybudujesz i wejdzie elektryk, rozprowadza instalację wewnętrzną i podpina się do skrzynki pomiarowej... U mnie tak to wyglądało. Skrzynka pomiarowa dalej jest gdzie była... u mnie wygląda to tak, że Enea postawika szafkę ZKP - jest to szafka ZK-3b z nadbodowaną drugą szafką na tablicę licznikową, w tej szafce zostanie zamontowany licznik i nie muszę stawiać na działce własnej szafki na pomiar, gdy jednak byłem u nich kilka dni temu otrzymałem informację, że bez przygotowanej wewnętrznej linii zasilającej (w moim przypadku przewód podłączony do RB na budowie) licznik nie zostanie zainstalowany, dlatego pytałem czy komuś z Was udało się zainstalować sam licznik bez linii zasilajęcej plac budowy/posesję Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.05.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy udało się komuś z Was podłączyć licznik w szafce pomiarowej bez instalacji wewnętrznej na działce? Mariusz Czy możesz sprecyzować o co pytasz? Bo jeśli chodzi Ci o prąd na działce, to licznik jest nie zbędny! Jeśli masz przyłącze, fachowcy podłączają drugą skrzynkę z licznikiem i nie potrzebujesz żadnej instalacji więcej. Obok skrzynki montujesz zestaw gniazdek i tyle. Jak już dom wybudujesz i wejdzie elektryk, rozprowadza instalację wewnętrzną i podpina się do skrzynki pomiarowej... U mnie tak to wyglądało. Skrzynka pomiarowa dalej jest gdzie była... u mnie wygląda to tak, że Enea postawika szafkę ZKP - jest to szafka ZK-3b z nadbodowaną drugą szafką na tablicę licznikową, w tej szafce zostanie zamontowany licznik i nie muszę stawiać na działce własnej szafki na pomiar, gdy jednak byłem u nich kilka dni temu otrzymałem informację, że bez przygotowanej wewnętrznej linii zasilającej (w moim przypadku przewód podłączony do RB na budowie) licznik nie zostanie zainstalowany, dlatego pytałem czy komuś z Was udało się zainstalować sam licznik bez linii zasilajęcej plac budowy/posesję Mariusz U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 27.05.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ) Tak, tynki wew. U mnie również robili tynki wewn. cem-wap. I?? KTO MOŻE POLECIĆ DOBRĄ EKIPĘ DO TYNKÓW< OCIEPLENIA PODDASZA< REGIPSÓW? Z góry dzięki za info. Robert Tomasz Wojtyczka - jest na liście - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam a ile pan X za to wziął i czy w ramach ceny były również materiały (bezpieczniki, gniazda, RB)? podeślij jeśli masz namiary na pana Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, czy ktoś z Was budował stan surowy z ekipą Piotra Trzepaczki? jeśli tak to poproszę o opinie Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, jak cenią się Wodociągi z Goleniowa w stosunku do firm prywatnych jeśli chodzi o budowę przyłączy wody i kanalizy? za sam kosztorys śpiewają sobie 150 netto (jeśli nie zlecisz im wykonania), czy warto brać firmy zewnętrzne i narażać się na problemy z odbiorem? działka w Mierzynie, media w drodze - do poprowadzenia po kilka metrów, Mariusz ponawiam pytanie - macie jakieś doświadczenia z wodociągami z Goleniowa? ile płaciliście im za przyłącze woda+kanaliza? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 27.05.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, jak cenią się Wodociągi z Goleniowa w stosunku do firm prywatnych jeśli chodzi o budowę przyłączy wody i kanalizy? za sam kosztorys śpiewają sobie 150 netto (jeśli nie zlecisz im wykonania), czy warto brać firmy zewnętrzne i narażać się na problemy z odbiorem? działka w Mierzynie, media w drodze - do poprowadzenia po kilka metrów, Mariusz ponawiam pytanie - macie jakieś doświadczenia z wodociągami z Goleniowa? ile płaciliście im za przyłącze woda+kanaliza? Mariusz A ile masz zaplacic za przylacze wodne rok temu w szczecinie placilam chyba cos 3500 tys do garazu bez studzienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.05.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam a ile pan X za to wziął i czy w ramach ceny były również materiały (bezpieczniki, gniazda, RB)? podeślij jeśli masz namiary na pana Mariusz Poszło na prv Wziął 500 PLN za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 27.05.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam a ile pan X za to wziął i czy w ramach ceny były również materiały (bezpieczniki, gniazda, RB)? podeślij jeśli masz namiary na pana Mariusz Poszło na prv Wziął 500 PLN za wszystko. Witam, poproszę również o namiary na tego Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 27.05.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, jak cenią się Wodociągi z Goleniowa w stosunku do firm prywatnych jeśli chodzi o budowę przyłączy wody i kanalizy? za sam kosztorys śpiewają sobie 150 netto (jeśli nie zlecisz im wykonania), czy warto brać firmy zewnętrzne i narażać się na problemy z odbiorem? działka w Mierzynie, media w drodze - do poprowadzenia po kilka metrów, Mariusz ponawiam pytanie - macie jakieś doświadczenia z wodociągami z Goleniowa? ile płaciliście im za przyłącze woda+kanaliza? Mariusz A ile masz zaplacic za przylacze wodne rok temu w szczecinie placilam chyba cos 3500 tys do garazu bez studzienki Dzisiaj rozmawaiłam w tej sprawie. Należy zawieść im projekt przyłącza i w ciągu ok. tygodnia robią wycenę. Spytałam jakiego rzędu sa kwoty. Wodociąg mam przy samej działce, należy się w niego wpiąć, poprowadzic kawałek na teren działki i zamontować studzienkę wraz z licznikiem. Pani powiedziała mi że są to kwoty ok 4800-5200 za kompleksową robotę. Wydaję mi się badzo dużo. W czwartek zawożę projekt i zobaczymy. Najlepiej z samego rana ok 7 wtedy zastaniemy kierownika inwestycji i można pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 27.05.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 witam, jak cenią się Wodociągi z Goleniowa w stosunku do firm prywatnych jeśli chodzi o budowę przyłączy wody i kanalizy? za sam kosztorys śpiewają sobie 150 netto (jeśli nie zlecisz im wykonania), czy warto brać firmy zewnętrzne i narażać się na problemy z odbiorem? działka w Mierzynie, media w drodze - do poprowadzenia po kilka metrów, Mariusz ponawiam pytanie - macie jakieś doświadczenia z wodociągami z Goleniowa? ile płaciliście im za przyłącze woda+kanaliza? Mariusz A ile masz zaplacic za przylacze wodne rok temu w szczecinie placilam chyba cos 3500 tys do garazu bez studzienki Dzisiaj rozmawaiłam w tej sprawie. Należy zawieść im projekt przyłącza i w ciągu ok. tygodnia robią wycenę. Spytałam jakiego rzędu sa kwoty. Wodociąg mam przy samej działce, należy się w niego wpiąć, poprowadzic kawałek na teren działki i zamontować studzienkę wraz z licznikiem. Pani powiedziała mi że są to kwoty ok 4800-5200 za kompleksową robotę. Wydaję mi się badzo dużo. W czwartek zawożę projekt i zobaczymy. Najlepiej z samego rana ok 7 wtedy zastaniemy kierownika inwestycji i można pogadać. Rok temu, za taka fuche zapłaciłem 4100,- W tej cenie - oprocz opisach wyzej rzeczy - była jeszcze robota geodety. Cena wysoka! Plusy - zero problemów z wykonaniem, odbiorami, itp. i ... chyba na pol roku zapomnieli o mnie w kwestii rachunków za wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 27.05.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Dzisiaj rozmawaiłam w tej sprawie. Należy zawieść im projekt przyłącza i w ciągu ok. tygodnia robią wycenę. Spytałam jakiego rzędu sa kwoty. Wodociąg mam przy samej działce, należy się w niego wpiąć, poprowadzic kawałek na teren działki i zamontować studzienkę wraz z licznikiem. Pani powiedziała mi że są to kwoty ok 4800-5200 za kompleksową robotę. Wydaję mi się badzo dużo. W czwartek zawożę projekt i zobaczymy. Najlepiej z samego rana ok 7 wtedy zastaniemy kierownika inwestycji i można pogadać. za samą wodę jak rozumiem? to ja dostałem wycenę od prywatnego wykonawcy (chyba też ustawionego w Goleniowie) na 3800 z pełną obsługą - od geodety po odbiory, do tego kanaliza 2300 (2 studnie - jedna na kolektorze, druga na działce, ok. 7 m rury), razem 6100 ;-( no i się właśnie zastanawiam czy Goleniów nie zrobiłby taniej? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 27.05.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam serdecznie nocną porą....Od dłuższego czasu zaglądam i studiuję lekturę forum. Bardzo dużo cennych porad i informacji. Niedługo mam zamiar wraz ze swoją 2 połową rozpocząć budowę, więc będę wdzięczny za wszystkie porady i cenne wskazówki od doświadczonych Kolegów i Koleżanek...Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 27.05.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam serdecznie nocną porą....Od dłuższego czasu zaglądam i studiuję lekturę forum. Bardzo dużo cennych porad i informacji. Niedługo mam zamiar wraz ze swoją 2 połową rozpocząć budowę, więc będę wdzięczny za wszystkie porady i cenne wskazówki od doświadczonych Kolegów i Koleżanek...Pozdrawiam serdecznie! Witamy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 28.05.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Dzisiaj rozmawaiłam w tej sprawie. Należy zawieść im projekt przyłącza i w ciągu ok. tygodnia robią wycenę. Spytałam jakiego rzędu sa kwoty. Wodociąg mam przy samej działce, należy się w niego wpiąć, poprowadzic kawałek na teren działki i zamontować studzienkę wraz z licznikiem. Pani powiedziała mi że są to kwoty ok 4800-5200 za kompleksową robotę. Wydaję mi się badzo dużo. W czwartek zawożę projekt i zobaczymy. Najlepiej z samego rana ok 7 wtedy zastaniemy kierownika inwestycji i można pogadać. za samą wodę jak rozumiem? to ja dostałem wycenę od prywatnego wykonawcy (chyba też ustawionego w Goleniowie) na 3800 z pełną obsługą - od geodety po odbiory, do tego kanaliza 2300 (2 studnie - jedna na kolektorze, druga na działce, ok. 7 m rury), razem 6100 ;-( no i się właśnie zastanawiam czy Goleniów nie zrobiłby taniej? Mariusz Tak za samą wodę. Będzie szambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.05.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam a ile pan X za to wziął i czy w ramach ceny były również materiały (bezpieczniki, gniazda, RB)? podeślij jeśli masz namiary na pana Mariusz Poszło na prv Wziął 500 PLN za wszystko. Witam, poproszę również o namiary na tego Pana. inches-poszło na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 28.05.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 U mnie sytuacja wyglądała tak jak u ciebie Mariusz . Miałem ( i mam nadal) skrzynkę ZKP z górną częścią na licznik. Zadzwoniłem do p. X który jest jednocześnie pracownikiem ENEI i on załatwił papierki ( zgodność przyłącza - chociaż sami to budowali, i swoje uprawnienia), założył licznik, podłączył instalację wewnętrzną - czyli skrzynkę wielkości kartonu na buty dziecięce z dwoma gniazdami 230v i siłę- i podłączył prąd. Skrzynka RB jest umocowana do skrzynki ZKP z tyłu.Wszystko. pozdrawiam a ile pan X za to wziął i czy w ramach ceny były również materiały (bezpieczniki, gniazda, RB)? podeślij jeśli masz namiary na pana Mariusz Poszło na prv Wziął 500 PLN za wszystko. Witam, poproszę również o namiary na tego Pana. inches-poszło na prv nic nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.05.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Proszę o pomoc - chyba popełniam jakiś błąd wysyłając wiadomości prv. Używam do tego żółtego prostokącika z ikonką ludzika z kartką oraz literkami P.W. Niestety np inches nie otrzymał/a wiadomości którą przesłałem. A ty mariusz626 dostałeś wiadomość? A może niektóre osoby myśląc o prv mają na myśli swoją prywatną pocztę elektroniczną? A ja korzystam z narzędzia które dostarcza to forum? Czy mogę prosić o pomoc doświadczonych forumowiczów? Bo trochę się pogubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 28.05.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Proszę o pomoc - chyba popełniam jakiś błąd wysyłając wiadomości prv. Używam do tego żółtego prostokącika z ikonką ludzika z kartką oraz literkami P.W. Niestety np inches nie otrzymał/a wiadomości którą przesłałem. A ty mariusz626 dostałeś wiadomość? A może niektóre osoby myśląc o prv mają na myśli swoją prywatną pocztę elektroniczną? A ja korzystam z narzędzia które dostarcza to forum? Czy mogę prosić o pomoc doświadczonych forumowiczów? Bo trochę się pogubiłem Kilkasz na P.W pod postem osoby do której chcesz wysłać wiadomość. Jeśli kliknąłeś na P.W pod moim postem to ok. Spróbuj na prywatną pocztę [email protected]. Mi się kiedyś zdażyło, że wysyłałam sama do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.05.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam Jakie ponieśliście koszty za stan surowy otwarty (ściany bez ocieplenia, dach poryty dachówką, bez stolarki okiennej i drzwiowej)? Chodzi mi tylko o koszty materiałów i robocizny za ten etap, bez kosztów działki, papierków i mediów. Sadze ze powninniscie liczyc okolo 1000-1100 za metr. metr jakiej powierzchni? Mariusz zdecydowanie brac ich....ja 4 lata do tylu za 11mb plus studzienka placilam 3400 zl Teska, chyba nie na ten temat chciałaś napisać , no chyba że masz dom 11mb plus studzienka ale i tak wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts