Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

U mnie dziś koniec prac brukarskich - gotowe ścieżki, podjazdy i taras. :D :D :D

Brukarzy mogę z czystym sumieniem polecać dalej.

To chyba pora na ogródek? Całe szczęście, że mąż ma zacięcie ogrodnicze, bo ja to umiem tylko trawę skosić.

Witam.

W takim razie ja poproszę na priv :)

i oczywiscie na [email protected]

U mnie dziś koniec prac brukarskich - gotowe ścieżki, podjazdy i taras. :D :D :D

To chyba pora na ogródek? Całe szczęście, że mąż ma zacięcie ogrodnicze, bo ja to umiem tylko trawę skosić.

Witam.

Wyślę razem z kilkoma innymi namiarami, jak się trochę obrobię :wink: . Do kiedy można przysyłać opinie do następnego wydania? 8)

Witam.

Wyślę razem z kilkoma innymi namiarami, jak się trochę obrobię :wink: . Do kiedy można przysyłać opinie do następnego wydania? 8)

To mozemy oglosic kolejna edycje zbierania opini. Ja tez juz moge nastepne dodac niestey beda tez negatywy.

Podajcie jakiś namiar na rzeczoznawce, który przyjdzie i stwierdzi mi jak należy poprawić schrzanioną robotę. Ja czytałam inaczej, firma oczywiście chce zastosować jak najtańsze rozwiązanie. Nie mogę się upierać jak nie mam opini fachowca, dopiero wówczas mogłabym mówić, że pan X stwierdził ze ma być tak i koniec kropka.

Jaki może być koszt?

Sprawa pilna :( :( :(

Podajcie jakiś namiar na rzeczoznawce, który przyjdzie i stwierdzi mi jak należy poprawić schrzanioną robotę. Ja czytałam inaczej, wykonawca inaczej. Nie mogę się upierać jak nie mam opini fachowca, dopiero wówczas mogłabym mówić, że pan X stwierdził ze ma być tak i koniec kropka.

Jaki może być koszt?

Sprawa pilna :( :( :(

zobacz tutaj http://www.rzeczoznawcy.pl/k_rzeczoznawcy2.asp?region=16

dzięki :lol:

Ciekawe ile taka ocena i doradztwo może kosztować? :roll:Pewnie sporo.

A może ktoś korzystał? :roll: Nie wiem czy potrzebny do tego rzeczoznawca czy wystarczy jakiś inspektor budowlany, który podpowie jak prawidłowo zlikwidować pęknięcia, rysy w tynku.

No to mam wycenę na budowę przyłącza, odległość 8 m, studzienki, zawory, obsługa geodezyjna wyszło ........... 4575,69+22vat=5582,34 zł

Powaliło mnie :o

O żesz by ich mać! Nie pamietam jak było u mnie ale Vat 22 a nie 7%?

Zastanawiam się czy samemu (tzn np. kogoś z listy) tego nie zrobić. Tylko czy pożniej nie będą robić problemów z odbiorem.

Co do vat-u.... właściwie materiał + usługa to powinno być 7% ale jest 22%, chyba że można później odliczyć.

Z tym VATem przy przyłączach u sieciach jest tak, że zmieniły się przepisy i teraz jest 22 % i nie można tego raczej odliczyć, ale na 100 % nie jestem pewna. Najlepiej zapytać w US.

No to mam wycenę na budowę przyłącza, odległość 8 m, studzienki, zawory, obsługa geodezyjna wyszło ........... 4575,69+22vat=5582,34 zł

Powaliło mnie :o

O żesz by ich mać! Nie pamietam jak było u mnie ale Vat 22 a nie 7%?

Zastanawiam się czy samemu (tzn np. kogoś z listy) tego nie zrobić. Tylko czy pożniej nie będą robić problemów z odbiorem.

Co do vat-u.... właściwie materiał + usługa to powinno być 7% ale jest 22%, chyba że można później odliczyć.

Z tym VATem przy przyłączach u sieciach jest tak, że zmieniły się przepisy i teraz jest 22 % i nie można tego raczej odliczyć, ale na 100 % nie jestem pewna. Najlepiej zapytać w US.

potwierdzam nawet ogrodzenia z montazem 22% :-?

muszę Wam powiedzieć, że jestem zniesmaczona szczecińskim ekpami do stanu surowego, jak jeszcze wczoraj usłyszałam od jednego palanta że to on sobie wybiera jakie domy będzie budował, to aż mnie zatrzęsło. Dla przypomnienia :) szukamy ekipy bo nasza się zwinęła i nas olała.

Tak więc szukam juz poza naszym miastem i jakieś efekty już są, trzymajcie kciuki żeby udało się jakąś sensowną ekipę znaleźć.

muszę Wam powiedzieć, że jestem zniesmaczona szczecińskim ekpami do stanu surowego, jak jeszcze wczoraj usłyszałam od jednego palanta że to on sobie wybiera jakie domy będzie budował, to aż mnie zatrzęsło. Dla przypomnienia :) szukamy ekipy bo nasza się zwinęła i nas olała.

Tak więc szukam juz poza naszym miastem i jakieś efekty już są, trzymajcie kciuki żeby udało się jakąś sensowną ekipę znaleźć.

To trzymamy kciuki .

a ja z innej beczki jakie sa koszty prostego systemu nawadniajacego na 1000-1200 m dzialki :roll:

a ja z innej beczki jakie sa koszty prostego systemu nawadniajacego na 1000-1200 m dzialki :roll:

Ja też się przyłączam do tego pytania, nie prosty też może być.. :)

w zasadzie wszystko zależy od idei nawadniania. zwykły wąż i zraszacz obrotowy czy wahadłowy można mieć za 200 pln. instalację podziemną, ze zraszaczami wynurzalnymi, automatyką sterowania i dodatkowo podlewanie kroplowe krzewów to wydatek co najmniej 5000 pln... niestety większość sprzętu dostępnego u nas to prodykty gardeny, czyli niezłej jakości plastik w nieadekwatnej cenie. na prosty system liczyłbym jakieś 1500-2000 pl, licząc taką powierzchnię :roll: :roll:

Witam, nie wiecie ile kosztuje tona takiego grubego żwiru, muszę zamówić na drenaż i trochę chcę też na ściezki w ogródku wysypać, i jeszcze ile mniej więcej potrzeba takiego żwiru na 40 mb drenażu?

ja ostatnio pytałem o bardzo gruby żwir na opaskę - cena wychodziła 170 za m3

Witam, nie wiecie ile kosztuje tona takiego grubego żwiru, muszę zamówić na drenaż i trochę chcę też na ściezki w ogródku wysypać, i jeszcze ile mniej więcej potrzeba takiego żwiru na 40 mb drenażu?

ja ostatnio pytałem o bardzo gruby żwir na opaskę - cena wychodziła 170 za m3

no to taki gruby chyba też jest dobry na drenaż, podeślij namiar gdzie dzwoniłeś , dzięki :wink: