Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jako, że mamy tutaj "starych wyjadaczy" jak i "młode wilki" budowlane, proszę o odpowiedź na pytanie:

Jakie masz (lub będziesz miał) okna???

chodzi mi o producenta i materiał oraz możliwie jak najwięcej innych informacji (kolor, okleina, rodzaj drewna...itd itp.) z naszego lakalnego rynku

Będę wdzięczna za informacje!! :wink:

pozdrawiam wszystkich

A.

PS. Stoję przed wyborem... :oops:

M&S, PCV pieciokomorowe, biale. Podobaja mi sie i sprawuja sie niezle, chociaz wymagaja regulacji. Ta usluga ma byc wykonana gratis, ale jakos nie moge sie zebrac, zeby zawolac specow.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich ! :lol:

Może będziecie wiedzieć jak rozwiązać problem zameldowania przy srzedaży mieszkania.Dokładnie chodzi mi o taką sytuację; Chcemy sprzedać mieszkanie,ale jeszcze przez rok w nim mieszkać więc kiedy sprzedajemy to powinniśmy się wymeldować.Na budowie przecież zameldować się nie możemy.Pomóżcie może wiecie jak to zrobić? :cry:

Gdzieś zameldowani musimy być.

Kto powiedział, że człowiek musi być gdzieś zameldowany :wink:

Witam, mój kolega z pracy po sprzedaży swojego mieszkania i wymeldowania się z niego nie był zameldowany wraz z rodziną nigdzie, po roku zameldował się już w swoim domku, korespondencję odbierał u nowych właścicieli, ale Wy się nie wyprowadzacie więc tego problemu nie ma.

Prowadzimy działalność więc aby się US nie czepiał ,powinniśmy być zameldowani.Chcemy wziąść kredyt i bank też może mieć obiekcje.

Może będziecie wiedzieć jak rozwiązać problem zameldowania przy srzedaży mieszkania.Dokładnie chodzi mi o taką sytuację; Chcemy sprzedać mieszkanie,ale jeszcze przez rok w nim mieszkać więc kiedy sprzedajemy to powinniśmy się wymeldować.Na budowie przecież zameldować się nie możemy.Pomóżcie może wiecie jak to zrobić? :cry:

nie musisice sie wymeldowywc, wystarczy w akcie notarialnym zaznaczyc ze np macie tydzien po wyprowadzce z (bo przeciez w akcie zapisujecie termin wyprowadzki, lub oststniej raty co jest rownoznaczne z oddaniem kluczy)na wymeldowanie sie.

to jest standardowy zapis.

Tylko czy na taki układ pójdą kupujący .To dla nich trochę ryzykowne.

Zalezy jak zaawansowana ta budowa. Jesli masz nadany numer porzadkowy i posiadasz podpisane umowy z dostawcami mediow, to masz szanse na zameldowanie sie w jeszcze nie odebranym budynku. Przynajmniej tak jest w Szczecinie.

Kiedy nadają numer.Na jakim etapie budowy.U nas budowa dopiero będzie ruszać. Właśnie zaraz idę po odbiór PZnB. Dokumenty złożyliśmy w poniedziałek,a już dzisiaj mamy do odebrania pozwolenie. :o :lol: . Jesteśmy pod wrażeniem.

Witam

Ja dostalem numer jak odbieralem wzizt, czyli na gola ziemie :lol:

Osobiscie z zameldowaniem nie mam problemu. Poniewaz uwazam to za jakis dziwny wymysl, to od zawsze zameldowany jestem w jednym miejscu (mieszkaniu rodzicow) i nie zamierzam tego zmieniac. Po opuszczeniu rodzinnego gniazda (w czasie studiow) mieszkalem w ponad 10 miejscach i jakbym sie mial w kazdym meldowac to by mnie ...

pozdrawiam

Konrad

Zalezy jak zaawansowana ta budowa. Jesli masz nadany numer porzadkowy i posiadasz podpisane umowy z dostawcami mediow, to masz szanse na zameldowanie sie w jeszcze nie odebranym budynku. Przynajmniej tak jest w Szczecinie.

My odebraliśmy numer kiedy działka była jeszcze pusta, najlepiej iść do gminy i dowiedzieć się, pewnie jeśli jest nazwa ulicy jest i nadany numer. A co do meldunku to chyba zależy od gminy, u nas też można chociaż przychodzą i sprawdzają czy się mieszka, dom nie musi być oddany. Natomiast znajoma nie mogła sie zameldować póki nie zostanie dokonany odbiór domu (ale to w wielkopolsce), narazie jest bez meldunku i jedynym problemem było zapisanie dziecka do szkoły.

e-tomi

a w którym miejscu dokładnie będzie stał Wasz domek, jeśli to nie tajemnica? Nasz dokładnie wzdłuż szeregowców

A

pierwszy pas działek graniczący z tymi starymi zabudowaniami od ul. Granicznej. Bliżej tych kasztanów. Byłem ostatnio i droga wewnętrzna została utwardzona tzn wysypano na niej jakiś gruz

super, będę się rozglądać,bo od lipca: START!

w zasadzie w czerwcu przyłączamy jeszcze wodę, prąd, załatwiamy archeologa iiii do roboty!! :D :D :D

A.

Ja na swojej budowie nie muszę mieć archeologa. W wytycznych od konserwatora zabytków jest tylko, żeby "ewentualne znaleziska" podczas budowy zgłosić do niego. Oczywiście "ewentualne znaleziska" na mojej działce się nie znajdą :)

Gdzie załatwialiście podłączenie wody, ile się czeka i ile kosztuje?

e-tomi

a w którym miejscu dokładnie będzie stał Wasz domek, jeśli to nie tajemnica? Nasz dokładnie wzdłuż szeregowców

A

pierwszy pas działek graniczący z tymi starymi zabudowaniami od ul. Granicznej. Bliżej tych kasztanów. Byłem ostatnio i droga wewnętrzna została utwardzona tzn wysypano na niej jakiś gruz

super, będę się rozglądać,bo od lipca: START!

w zasadzie w czerwcu przyłączamy jeszcze wodę, prąd, załatwiamy archeologa iiii do roboty!! :D :D :D

A.

Ja na swojej budowie nie muszę mieć archeologa. W wytycznych od konserwatora zabytków jest tylko, żeby "ewentualne znaleziska" podczas budowy zgłosić do niego. Oczywiście "ewentualne znaleziska" na mojej działce się nie znajdą :)

Gdzie załatwialiście podłączenie wody, ile się czeka i ile kosztuje?

a to ciekawe z tym konserwatorem. Jesteś pewny, że tak jest??? My mamy zawiadomić o rozpoczęciu prac i przy zdejmowaniu humusu musi być obecny przedstawiciel urzędu. :cry: Oczywiście za $$$

Podłączenie wody robi nam fachowiec z polecenia. Nie wiem czy jest super-hiper, ale w jeden dzień zrobi nam odwiert, studzienkę, liczniki itd, itp. Umówiliśmy się we wtorek na przyszły tydzień. Ma być 5 tys. razem z materiałami.

a to ciekawe z tym konserwatorem. Jesteś pewny, że tak jest??? My mamy zawiadomić o rozpoczęciu prac i przy zdejmowaniu humusu musi być obecny przedstawiciel urzędu. :cry: Oczywiście za $$$

Podłączenie wody robi nam fachowiec z polecenia. Nie wiem czy jest super-hiper, ale w jeden dzień zrobi nam odwiert, studzienkę, liczniki itd, itp. Umówiliśmy się we wtorek na przyszły tydzień. Ma być 5 tys. razem z materiałami.

jak będę w domu to napisze dokładnie jak jest na tych wytycznych od konserwatora zabytków. Też byłem pewien, że będzie musiał być archeolog, a tu taka miła niespodzianka :)

Jak możesz to podaj namiary na priv na tego "flachowca" od wody

nie musisice sie wymeldowywc, wystarczy w akcie notarialnym zaznaczyc ze np macie tydzien po wyprowadzce z (bo przeciez w akcie zapisujecie termin wyprowadzki, lub oststniej raty co jest rownoznaczne z oddaniem kluczy)na wymeldowanie sie.

to jest standardowy zapis.

Tylko czy na taki układ pójdą kupujący .To dla nich trochę ryzykowne.

notariusz wyjasni ze to zadne ryzyko....

tydzien po oddaniu kluczy jesli sie nie wymeldujesz , a kupujacy zloza kwit aktu urzad wezwie was i wymelduje.....to zadna nowosc, my tak mielismy mieszlaismy 6 miesiecy jesczcze przy oststniej racie u notariusza oddalam klucze, i mialam 7 dni zeby sie wymeldowac....zaden problem

jesli od razu dosyajesz cala gotowke, no moze moga miec jakies obawy...ale od tego jest notariusz.

gmina dobra melduje nawet w nieodebranym budynku......ja sie w taki sposob zameldowalam, bez umow na wode itp....jakos po ludzku starsza pani H podchodzi do sprawy

adres dostalam jak jescze nic na polu nie bylo.....gola ziemia:)

a gdzie sie budujecie?????

Kiedy nadają numer.Na jakim etapie budowy.U nas budowa dopiero będzie ruszać. Właśnie zaraz idę po odbiór PZnB. Dokumenty złożyliśmy w poniedziałek,a już dzisiaj mamy do odebrania pozwolenie. :o :lol: . Jesteśmy pod wrażeniem.

Cześć. Ja też jestem pod wrażeniem :o . U mnie PnB jeszcze sie nie urodzilo a papiery leżą w UM od sirpnia zeszłego roku :cry: Pozabijac :evil:

Cześć. Ja też jestem pod wrażeniem :o . U mnie PnB jeszcze sie nie urodzilo a papiery leżą w UM od sirpnia zeszłego roku :cry: Pozabijac :evil:

Witam Wszystkich .

a przypadkiem nie ma przepisow ze jak urzad musi wydac decyzje a jak przetrzymuje placi kare :roll:

Cześć Bryta. Pewnie tak jest, tylko jak pięć razy Pani karze zawiesić postępowanie to niestety zadnej kary nie bedzie. Pozostaje chodzic po urzedzie i nosic wnioski i dzwonic i robic dobra mine do zlej gry, a na koniec mozna zlozyc skarge ale nie wiem czy to cos pomoze innym. A na koniec po 4 miesiacach czekania zaplacic 1200 zl u notariusza za sluzebnosc czasowa kawalka rowu, ktory i tak jest w planie malutkim kawalkiem drogi publicznej, a za pare lat tym papierem wiecie co mozna zrobic. :evil: Umowe jak moze pamietasz mam z Jackiem podpisana w polowie zeszlego roku i jak narazie udalo mi sie postawic skrzynke z pradem :D .

A jak Tobie sie mieszka? Wybieram sie do Was w przyszlym tygodniu pogadac z Jackiem ale dawno tam nie bylem wiec nie wiem jak daleko jestes ze swoim domem?

Pozdrowienia.

Cześć Bryta. Pewnie tak jest, tylko jak pięć razy Pani karze zawiesić postępowanie to niestety zadnej kary nie bedzie. Pozostaje chodzic po urzedzie i nosic wnioski i dzwonic i robic dobra mine do zlej gry, a na koniec mozna zlozyc skarge ale nie wiem czy to cos pomoze innym. A na koniec po 4 miesiacach czekania zaplacic 1200 zl u notariusza za sluzebnosc czasowa kawalka rowu, ktory i tak jest w planie malutkim kawalkiem drogi publicznej, a za pare lat tym papierem wiecie co mozna zrobic. :evil: Umowe jak moze pamietasz mam z Jackiem podpisana w polowie zeszlego roku i jak narazie udalo mi sie postawic skrzynke z pradem :D .

A jak Tobie sie mieszka? Wybieram sie do Was w przyszlym tygodniu pogadac z Jackiem ale dawno tam nie bylem wiec nie wiem jak daleko jestes ze swoim domem?

Pozdrowienia.

Na razie to sie sprzata i po woli mysli o wykonczeniowce i oddaniu domu i konca nie widac 8)