inches 18.06.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jak jest dzialka to rzeczoznawca sam na nia jedzie musi miec tylko plan zeby na nia trafic...ot wszystko.w millenium ni eplacilam za rzeczoznawce. Teraz w "promocji" wycena kosztuje w Millenium 400 zł, płatne po podpisaniu umowy. Za to jest 0% prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 18.06.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam:) pytanie może z serii "głupich", ale spróbuję. O ile przekroczyliście swoje kosztorysy, chodzi mi o stan surowy otwarty budowy i jeżeli możliwe proszę o wypowiedzi tych forumowiczów, którzy właśnie są na tym etapie, lub niedawno go skończyli. A może ktoś z was zszedł poniżej kosztów założonych i jak to zrobił? Potrzebuję argumentów do rozmowy z mężem:) stan surowy otwarty to może jakieś 35-40%..... całość wyszła jakieś 50% drożej, może nawet więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.06.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam:) pytanie może z serii "głupich", ale spróbuję. O ile przekroczyliście swoje kosztorysy, chodzi mi o stan surowy otwarty budowy i jeżeli możliwe proszę o wypowiedzi tych forumowiczów, którzy właśnie są na tym etapie, lub niedawno go skończyli. A może ktoś z was zszedł poniżej kosztów założonych i jak to zrobił? Potrzebuję argumentów do rozmowy z mężem:) stan surowy otwarty to może jakieś 35-40%..... całość wyszła jakieś 50% drożej, może nawet więcej Witam Wszystkich Stan sur. otwarty jakies 25 % ale juz zamkniety z 45 % ale tak musialam bo w kosztorysie byly biale okna,parapety ze sklejki i 3000 tys zl na stolarke wewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.06.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jak jest dzialka to rzeczoznawca sam na nia jedzie musi miec tylko plan zeby na nia trafic...ot wszystko.w millenium ni eplacilam za rzeczoznawce. Teraz w "promocji" wycena kosztuje w Millenium 400 zł, płatne po podpisaniu umowy. Za to jest 0% prowizji. prowizji tez nie placilam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.06.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jak jest dzialka to rzeczoznawca sam na nia jedzie musi miec tylko plan zeby na nia trafic...ot wszystko.w millenium ni eplacilam za rzeczoznawce. Teraz w "promocji" wycena kosztuje w Millenium 400 zł, płatne po podpisaniu umowy. Za to jest 0% prowizji. Witam, Składałaś tylko do tych 2 Banków? Ja skladałem do 5! Sprawdz KredytBank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 18.06.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Powiedzcie, czy się czepiam czy to standart. ................. W Santander Bank, wszystkie kwity kserowali na miejscu w banku. Generalnie było tak: Pierwsza wizyta, informacyjna. Druga z dokumentami z wykazu z pierwszej wizyty. Pani kserowała wszystko co potrzebne. Operat szacunkowy robiliśmy we własnym zakresie (co nie jest takie głupie... ). Mają swojego "Jamesa Bonda",człowieka-szpiega z banku, który sam jedzie na działkę i ogląda co i jak... Trzecia wizyta po wcześniejszym, telefonicznym potwierdzeniu, po ok. 10 dniach w celu podpisania umowy, jeszcze tego samego dnia sąd ksiąg wieczystych i za kilka dni sianko w banku na koncie. KONIEC. W Polsce nie ma standardów... Banki robią co chcą... W kwestii kosztorysów: Ofcbur napisał: Witam:) pytanie może z serii "głupich", ale spróbuję. O ile przekroczyliście swoje kosztorysy....................................................... Potrzebuję argumentów do rozmowy z mężem:) To zależy. Jeśli masz wykonawcę i ustalasz z góry koszt, umowa itd, to nie przekroczysz nic! Jeśli samemu zrobisz kosztorys.... to się możesz zdziwić. Wszystko zależy od projektu, organizacji, wykonawców, materiałów, dostawców no i oczywiście od precyzji kosztorysu, a i jeszcze od tempa robót, kursu EURO, ceny paliw itd....bo ceny rosną i nikt mi nie powie, że nie! Acha, dalej będzie już tylko jeszcze gorzej... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 18.06.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam Potrzebuje kawalki welny mineralnej najlepiej 18 zabraklo 1-2 m2, ma ktos na zbyciu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta70 18.06.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam Grupę!Czy macie może jakieś sprawdzone namiary na stolarzy bąź studia kuchenne, które nie zedrą ze mnie kasy za wykonanie zabudowy kuchni? Bardzo proszę o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 18.06.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jak jest dzialka to rzeczoznawca sam na nia jedzie musi miec tylko plan zeby na nia trafic...ot wszystko.w millenium ni eplacilam za rzeczoznawce. Teraz w "promocji" wycena kosztuje w Millenium 400 zł, płatne po podpisaniu umowy. Za to jest 0% prowizji. Witam, Składałaś tylko do tych 2 Banków? Ja skladałem do 5! Sprawdz KredytBank Sprawdzałam, ale wymagają 50% udkumentowania w fakturach i to mi nie pasuje. Poza tym niektórzy nie akceptują nieruchomości na sprzedaż jako wkładu własnego. Chcą tylko gotówkę. A do jakich banków składałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.06.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jak jest dzialka to rzeczoznawca sam na nia jedzie musi miec tylko plan zeby na nia trafic...ot wszystko.w millenium ni eplacilam za rzeczoznawce. Teraz w "promocji" wycena kosztuje w Millenium 400 zł, płatne po podpisaniu umowy. Za to jest 0% prowizji. Witam, Składałaś tylko do tych 2 Banków? Ja skladałem do 5! Sprawdz KredytBank Sprawdzałam, ale wymagają 50% udkumentowania w fakturach i to mi nie pasuje. Poza tym niektórzy nie akceptują nieruchomości na sprzedaż jako wkładu własnego. Chcą tylko gotówkę. A do jakich banków składałeś??? Sugerując się wstepnymi warunkami finansowymi składałem do ww. KredytB, Nordei, Millennium oraz Fortisa i PKO BP. PO konkretnych rozmowach odpadl Millennium, po złozeniu dokumentów odpadł KredytB (okres oczekiwania) oraz Nordea (cena). Ostatecznie wygrało PKO BP! (szok!), które załatwiło sprawę najtaniej (brak prowizji przyg, brak operatu - tylko 150 zł za wizyte pracownika na budowie, niska marza) i najbardziej profesjonalnie (2 tygodnie od zlozenia kompletu dkumentów do wyplaty kasy, podpisanie umowy u nas w domu, od razu umowa rachunku i pomoc w zainstalowaniu i uruchomieniu internetowego konta (za free), itp.) Do tej pory jestem mile zdziwiony bo myslalem, ze to będzie ostatni z ww. Bank, z którego oferty skorzystamy!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 18.06.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam:) pytanie może z serii "głupich", ale spróbuję. O ile przekroczyliście swoje kosztorysy, chodzi mi o stan surowy otwarty budowy i jeżeli możliwe proszę o wypowiedzi tych forumowiczów, którzy właśnie są na tym etapie, lub niedawno go skończyli. A może ktoś z was zszedł poniżej kosztów założonych i jak to zrobił? Potrzebuję argumentów do rozmowy z mężem:) My zeszliśmy poniżej zakładanych kosztów o jakieś 5 tyś, ale tylko ze względu na spadające ceny materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 18.06.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Dzięki za radę , ale ja potrzebuję jako słupki ogrodzeniowe. Znalazłam po 5 zł/szt. Transport 50 zł. Chyba taniej nie będzie. ____________ Pozdrowionka Aleksandra a możesz dać namiar? bo też szukam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 18.06.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Próbuję zlokalizować leśniczego z okolic Dobrej, Dołuj itp. Najbliższy jest w Grzepnicy. Trochę daleko Ja od niego bralem. Pozniej zawiozl mnie do lasu kolo dobrej i pokazal skad brac. podajcie proszę cenę i namiar na tego leśniczego Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 18.06.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Powiedzcie, czy się czepiam czy to standart. Otóż złożyłam dwa wnioski kredytowe do Millenium i Nordeii. W Millenium płacę za wycenę po podpisaniu umowy, jak nie podpiszę to nic nie płacę. W Nordeii zapłaciłam z góry. W Millenium Pani rozpięła cały projekt i wszystko kserowała. W Nordeii wybrane strony. W obydwóch bankach powiedzieli, że to dla rzeczoznawcy. Z Millenium skontaktował się rzeczoznawca z pytaniem gdzie znajduje się działka. Odzwidził ją sam. Poprosił o skany wybranych stron projektu lub o dostarczenie ksera. Skan mu nie wystarczył zawiozłam ksero. Natomiast z Nordeii rzeczoznawca zarzyczył sobie aby osobiście z nim zrobić rekonesans działki (nic na niej nie ma prócz zielska) oraz wypożyczyć na dwa dni cały orginalny projekt. Później oczywiście go odebrać. Nie mam ochoty tej Pani dawać całego projektu w oryginale ale się upera. Czy moze nie "podskakiwać" aby póżniej nie robiła problemów. Czy to nie przesada, czy tak wszędzie jest. ja składałem za pośrednictwem Openfinance w Millenium i Kredyt Baniu - kserowali tylko kilka stron z projektu, rzeczoznawca z Millenium jedynie dzwonił i pytał jak dojechać, papiery faktycznie trzeba różne donosić - szczególnie jak prowadzisz działalność, ale w sumie nie było najgorzej, w piątek podpisuję Millenium pzdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 18.06.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 witam, piszę ku przestrodze tym, którym się niedługo warunki w gazowni kończą a nie podpisali jeszcze umowy,w maju 2007 dostałem warunki na przyłącze - rura w drodze prywatnej, napisali, że trzeba zgody od wszystkich zebrać, no to wziąłem ich druk i nieźle się namęczyłem, żeby ponad 40 podpisów pozbierać, w międzyczasie czekałem na pozwolenie na budowę (instalacja gazowa do granicy działki) i jeszcze geodeta musiał na mapę nanieść projektowane przyłącza specjalnie dla nich, jak już wszystko miałem i zadowolony udałem się na Tamę to moja radość trwała do czasu, gdy pan stwierdził, że warunki kilka dni wcześniej się skończyły (były na rok) i oczywiście nic nie da się zrobić, gdybym nawet kilka tygodni wcześniej złożył to i tak by nic z tego nie wyszło bo podpisanie umowy do miesiąca im zajmuje i warunki muszą być na dzień podpisania jeszcze ważne!!! horrorno to co? nowy wniosek i czekamy dalej - po tygodniu męczenia jadę znowu radosny po warunki, kwituję, odbieram, idę zadowolony do innego budynku podpisać umowę bo przecież mam już wszystko i zimny prysznic - wymyślili sobie, że tym razem zgoda współwłaścicieli drogi musi być w formie notarialnej i do tego wpis o służebności do KW!!! rewelacja po prostu!!! oczywiście w księdze naszej drogi nic nie ma i trzeba wszystko od podstaw załatwić - już widzę jak wszyscy lecą do notariusza się podpisywać!!! rozmawiać w ZG nie ma z kim, wysmarowałem podanie o przywrócenie poprzednich warunków i czekam dalej - a czas sobie leci, na dzień dzisiejszy czeka się około 6 miesięcy od podpisania umowy na wybudowanie przyłącza, a za moment jak szanowna dyrekcja przyśle rozkaz to terminy będą na wiosnę!!! po prostu ręce opadają!!!sprawdźcie zatem Wasze warunki i jeśli media są w drodze prywatnej i macie stare zasady to szybko podpisujcie z nimi umowę bo będzie problem! pzdrMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 19.06.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Powiedzcie, czy się czepiam czy to standart. Otóż złożyłam dwa wnioski kredytowe do Millenium i Nordeii. W Millenium płacę za wycenę po podpisaniu umowy, jak nie podpiszę to nic nie płacę. W Nordeii zapłaciłam z góry. W Millenium Pani rozpięła cały projekt i wszystko kserowała. W Nordeii wybrane strony. W obydwóch bankach powiedzieli, że to dla rzeczoznawcy. Z Millenium skontaktował się rzeczoznawca z pytaniem gdzie znajduje się działka. Odzwidził ją sam. Poprosił o skany wybranych stron projektu lub o dostarczenie ksera. Skan mu nie wystarczył zawiozłam ksero. Natomiast z Nordeii rzeczoznawca zarzyczył sobie aby osobiście z nim zrobić rekonesans działki (nic na niej nie ma prócz zielska) oraz wypożyczyć na dwa dni cały orginalny projekt. Później oczywiście go odebrać. Nie mam ochoty tej Pani dawać całego projektu w oryginale ale się upera. Czy moze nie "podskakiwać" aby póżniej nie robiła problemów. Czy to nie przesada, czy tak wszędzie jest. ja składałem za pośrednictwem Openfinance w Millenium i Kredyt Baniu - kserowali tylko kilka stron z projektu, rzeczoznawca z Millenium jedynie dzwonił i pytał jak dojechać, papiery faktycznie trzeba różne donosić - szczególnie jak prowadzisz działalność, ale w sumie nie było najgorzej, w piątek podpisuję Millenium pzdr Mariusz Gratulacje, ale wiesz że Millenium od 16.06 zmienilo cennik tzn. podnieśli marże. Chyba 0,1%, bz została marża 0,5% dla wkładu własnego pow. 70%. Ciekawa jestem czy uznają datę złożenia wniosku czy datę podpisania umowy. Tak szczerze to się bardzo "ucieszyłam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 19.06.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Ostatecznie wygrało PKO BP! (szok!), które załatwiło sprawę najtaniej (brak prowizji przyg, brak operatu - tylko 150 zł za wizyte pracownika na budowie, niska marza) i najbardziej profesjonalnie (2 tygodnie od zlozenia kompletu dkumentów do wyplaty kasy, podpisanie umowy u nas w domu, od razu umowa rachunku i pomoc w zainstalowaniu i uruchomieniu internetowego konta (za free), itp.) Do tej pory jestem mile zdziwiony bo myslalem, ze to będzie ostatni z ww. Bank, z którego oferty skorzystamy!? To przyzna że też jestem w szoku. Większość moich znajomych pouciekało z PKO BP. Może coś jednak zmienili. W którym oddziale załatwiałeś sprawy i czy u jakiejś konkretnej osoby? Co do Nordeii można u nich negocjować marżę i prowizje. Chociaż mi bardziej zależy na marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 19.06.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Jeśli mogę coś zaproponować.... mój mąż pracuje w Open Finance (oferta 24 banków w jednym miejscu) jeśli jest ktoś zainteresowany to podam namiar na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 19.06.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 ja składałem za pośrednictwem Openfinance w Millenium i Kredyt Baniu - kserowali tylko kilka stron z projektu, rzeczoznawca z Millenium jedynie dzwonił i pytał jak dojechać, papiery faktycznie trzeba różne donosić - szczególnie jak prowadzisz działalność, ale w sumie nie było najgorzej, w piątek podpisuję Millenium pzdr MariuszGratulacje, ale wiesz że Millenium od 16.06 zmienilo cennik tzn. podnieśli marże. Chyba 0,1%, bz została marża 0,5% dla wkładu własnego pow. 70%. Ciekawa jestem czy uznają datę złożenia wniosku czy datę podpisania umowy. Tak szczerze to się bardzo "ucieszyłam" ja mam warunki niezmienione, więc chyba dają z datą wniosku albo prędzej z datą decyzji o przyznaniu kredytu, pzdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.06.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Ostatecznie wygrało PKO BP! (szok!), które załatwiło sprawę najtaniej (brak prowizji przyg, brak operatu - tylko 150 zł za wizyte pracownika na budowie, niska marza) i najbardziej profesjonalnie (2 tygodnie od zlozenia kompletu dkumentów do wyplaty kasy, podpisanie umowy u nas w domu, od razu umowa rachunku i pomoc w zainstalowaniu i uruchomieniu internetowego konta (za free), itp.) Do tej pory jestem mile zdziwiony bo myslalem, ze to będzie ostatni z ww. Bank, z którego oferty skorzystamy!? To przyzna że też jestem w szoku. Większość moich znajomych pouciekało z PKO BP. Może coś jednak zmienili. W którym oddziale załatwiałeś sprawy i czy u jakiejś konkretnej osoby? Co do Nordeii można u nich negocjować marżę i prowizje. Chociaż mi bardziej zależy na marży. sama ucieklam z tego banku.....jak poinformowalam ich ze chce spalcic kredyt kredytem z innego banku zaczelo sie.... 250 zł - za wystawienie kwita ile jestem winna temu bankowi pozniej chcialam odzyskac weksle - kiedys sie podpisywalo no i co???? byl problem - pani mi powiedziala zebym sie nie martwila bo i ilus tam latach oni je zniszcza sami....hahahah poszlam do dyrektora czekalam na znalezienie ich dwa miesiace- pozatym to bardzo drogi bank.....mimo wszystko, kazdy kwit kosztuje powyzej stowki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts