Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A u nas już stan surowy otwarty zakończony. Dachówka położona. Szybko, sprawnie i przed terminem :D

Mi dachówka nie daje żyć :D

Wiem, że ma być ceramiczna. Czy to ma być Roben, Creaton czy coś innego to już nie wiem. Jednak najgorsze jest to, że nie wiem jaki kolor. Jak później całą resztę dopasować.

Na trasie Kościno-Dołuje zaraz za tablicą ogłoszeniową jest taki dom parterowy, z wolnostojąctym garażem a przy nim drewutnia. Czerwony dach, dopasowana kolorystyka okien, drewna itp. Zawsze zwalniam jak przejeżdzam, cudo. Podobaja mi się brązowe dachy i antracytowe. Wszystko u kogoś, ale u siebie...............

Wiecie co, aż się boję jak będę kupować tą dachówkę. Mąż chyba zwariuje :x

Hm. Roben czy Creaton? To tak, jak by zabytać: Skoda czy Mercedes?

Kolory, no cóż, pamiętajcie, że też drzwi, rynny, elewacja, ogrodzenie itd też mają znaczenie przy wyborze koloru.... Musi "grać" :)

...pomogłem co?

Wybór nie jest prosty to fakt. Trzeba określić pewien "kierunek", "styl" potem jest już łatwiej.

Bo albo coś pasuje albo nie.

My mamy Creatona Domino kolor łupka (czyli grafitowy po mojemu :D )

Wygląda suuuper. Jesli dachówka to tylko z ExtraDachu - fachowo, miło, elastycznie cenowo - zdecydowanie polecam.

Robert

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Poradźcie jakiś sposób na szerszenie (zaczęły budować gniazdo na poddaszu) i osy (mają gniazdo po przeciwleglej stronie). Normalnie chyba będę strzelać :wink: . A tak naprawdę to trochę mam obawy żeby to ruszać, bez ryzyka uszczerbku na zdrowiu.
w ogrodniczych sklepach kupisz spray /psika na 1,5 m/ z środkiem owadobójczym. działa znakomicie. ja kupiłem jeszcze kapelusz pszczelarski /niepotrzebnie/. Środek dziala błyskawicznie. Użyć wieczorem lub wcześnie rano gdy większość owadów jest w gnieździe Sprawdzone. I nie machać rękoma i nie uciekać jak latają wkoło - owady nie kojarzą człowieka z atakiem środkiem chemicznym

Dzięki. Rewelacja. Działa bez zarzutu nawet z większej odległości. A w jakiejś tam firmie zajmującej się tymi rzeczami, chcieli 220 zł za usunięcie. :D

My mamy Creatona Domino kolor łupka (czyli grafitowy po mojemu :D )

Wygląda suuuper. Jesli dachówka to tylko z ExtraDachu - fachowo, miło, elastycznie cenowo - zdecydowanie polecam.

Robert

Domino jest extra, ale mój maż stwierdził że mu sie nie podoba.

O ExtraDachu słyszałam wiele pozytywów, nie byłam jeszcze u nich. Myślę, że wkrótce wybiorę się na rekonesans.

witam Wszystkich,

znacie może jakiegoś magika z traktorem i kosiarką, który skosi metrowe chaszcze na mojej działce w Mierzynie? niedługo wchodzi ekipa do budowania a tam las rośnie, szukam już od jakiegoś czasu - jeden z Dołuj to już nawet na wizji lokalnej był i do dzisiaj nie może dojechać, niby prosta sprawa a problem jest,

w zasadzie jak nie znajdę to może spychaczem przejechać? chociaż odradzali mi, bo niby będzie gniło później? macie jakiś pomysł albo radę?

Mariusz

Witam wszystkich,

Mariusz widzę , że jesteś z Mierzyna więc jeśli nadal potrzebujesz kogoś do tych chaszczy, proponuje pogadać z Sołtysem. MA swoje gospodarstwo rolne i kilku pracowników, mi za niewielkie pieniądze rok temu zrobił wszystkie podstawowe zabiegi agrotechniczne na działce ( 1618 m, i wstrętna glina), na tyle skutecznie, że bez problemu siejąc najtańsza trawę z Castoramy doczekałem się jeszcze w zeszłym roku ładnego trawnika. Jak by co mogę komórkę przesłać, ale numer domowy jest też w publicznej książce. Najlepiej chyba podjechać i dogadać sprawy osobiście.

15 tego przeprowadzka no i w przyszłym tygodniu wreszcie bede mial swoja wode a zaraz potem prąd. Niestety na gaz poczekamy chyba do wrzesnia :(

Gdzie kupie szambo w rozsadnej cenie. I jakiej wielkiosci byscie proponowali na 4 osoby.

Pozdrawiam

Z tego co się na bazie tego forum zorientowałem się około 10 m3 powinno być OK. Chociaż jak sobie policzyłem ile w tej chwili produkujemy ścieków ( zużycie wody=wyprodukowane ścieki ) to mojej 4 osobowej rodzinie wystarczy 10m3 na około 3 tyg. Czytałem, że pojemność najlepiej dobierać do wielkości szambiarek - w Szczecinie są 10m3. Czytałem także, iż warto zadbać o mały zapas na wszelki wypadek ??? i myślałem o 12 m3, ale tak po cichu, tzn oficjalnie bez specjalnego pozwolenia można do 10m3 i takie bym zgłosił, zaś kupiłbym 12 m3, aby mieć te 2 m3 na zapas. Co Wy na to? Chyba nikt nie będzie mi wchodził na budowę i sprawdzał pojemności szamba. Chyba, że kontrolują faktury zakupu ???

Na budowę szamba do 10m3 nie potrzeba zezwolenia, wystarczy je zgłosić, czy ktoś może praktykował jego budowę przed budowa domu. Prawdopodobnie w tym roku nie wyrobie się z rozpoczęciem budowy (PnB - jeśli pójdzie jak z płatka ???? + uprawomocnienie- daje w moim przypadku listopad - a archeo pracuje tylko do października - więc pewnie będe musiał poczekać do przyszłego roku ) - myślę o tym , aby w tym roku jednak coś zrobić, zawsze potem będzie szybciej - i tak do czegoś Wygódkę trzeba podczepić.

Czekam na wieści praktyków. I podłączam się do pytania o rozsądnego Sprzedawcę i Mostarzystę szamba.

Witam Wszystkich,

Juz mam wybudowany dom, teraz bede chciala polozyc ogrzewanie podlogowe i rozprowadzic hydraulike, i mam wzwiazku z tym pytanie jaka firme mozecie polecic.

Drugie pytanie zwiazane jest z ociepleniem poddasza,chcemy z mezem ocieplic sami, troszke juz wiem na ten temat, ale moze ktos chetnie podzielilby sie swoja wiedza lub posiada zdjecia z realizacji zeby mozna bylo sie przypatrzec.

Dzieki.

Do pytających o szambo.

Namiarów na montażystę nie podam ale warto zatrudnić oficjalnie działającą firmę i podpisać umowę. W razie problemów z jakością będzie to problem wykonawcy.

Bardzo odradzam produkty firmy PIPELIFE Od pięciu miesięcy zmagam się z reklamacją. Sprzedawca (Węglobud) i producent (Pipelife oraz ich podwykonawca - Rototank z Koszalina) do tej pory nie odpowiedzieli na reklamację, próbując zniechęcić mnie do dochodzenia roszczeń - sprawa idzie do sądu.....

15 tego przeprowadzka no i w przyszłym tygodniu wreszcie bede mial swoja wode a zaraz potem prąd. Niestety na gaz poczekamy chyba do wrzesnia :(

Gdzie kupie szambo w rozsadnej cenie. I jakiej wielkiosci byscie proponowali na 4 osoby.

Pozdrawiam

Z tego co się na bazie tego forum zorientowałem się około 10 m3 powinno być OK. Chociaż jak sobie policzyłem ile w tej chwili produkujemy ścieków ( zużycie wody=wyprodukowane ścieki ) to mojej 4 osobowej rodzinie wystarczy 10m3 na około 3 tyg. Czytałem, że pojemność najlepiej dobierać do wielkości szambiarek - w Szczecinie są 10m3. Czytałem także, iż warto zadbać o mały zapas na wszelki wypadek ??? i myślałem o 12 m3, ale tak po cichu, tzn oficjalnie bez specjalnego pozwolenia można do 10m3 i takie bym zgłosił, zaś kupiłbym 12 m3, aby mieć te 2 m3 na zapas. Co Wy na to? Chyba nikt nie będzie mi wchodził na budowę i sprawdzał pojemności szamba. Chyba, że kontrolują faktury zakupu ???

Na budowę szamba do 10m3 nie potrzeba zezwolenia, wystarczy je zgłosić, czy ktoś może praktykował jego budowę przed budowa domu. Prawdopodobnie w tym roku nie wyrobie się z rozpoczęciem budowy (PnB - jeśli pójdzie jak z płatka ???? + uprawomocnienie- daje w moim przypadku listopad - a archeo pracuje tylko do października - więc pewnie będe musiał poczekać do przyszłego roku ) - myślę o tym , aby w tym roku jednak coś zrobić, zawsze potem będzie szybciej - i tak do czegoś Wygódkę trzeba podczepić.

Czekam na wieści praktyków. I podłączam się do pytania o rozsądnego Sprzedawcę i Mostarzystę szamba.

A nielepiej zastanowić się nad oczyszczalnia biologiczną lub biologiczno-mechaniczną (osobiście preferuję tą drugą). Prawda, że kosztuje dużo, dużo więcej niż szambo, ale omijamy problem z nieprzyjemnym zapachem. A według producentów oczyszczalni to ma się nawet zwracać w miarę krótkim czasie. Co prawda ja jestem bardzo sceptyczny jak chodzi o materiały marketingowe sprzedawców, ale jednak za wszelką cenę unikałbym szamba.

Pozdrawiam

A nielepiej zastanowić się nad oczyszczalnia biologiczną lub biologiczno-mechaniczną (osobiście preferuję tą drugą). Prawda, że kosztuje dużo, dużo więcej niż szambo, ale omijamy problem z nieprzyjemnym zapachem. A według producentów oczyszczalni to ma się nawet zwracać w miarę krótkim czasie. Co prawda ja jestem bardzo sceptyczny jak chodzi o materiały marketingowe sprzedawców, ale jednak za wszelką cenę unikałbym szamba.

Niestety u mnie nie da rady. Chociaż działka spora ( 1618 m ), wszędzie glina, która zupełnie nic nie przepuszcza. Wg geologów robiących badania tej gliny w gląb może być nawet kilkadziesiąt m - więc po oczyszczeniu ścieków nie miałbym co z oczyszczoną woda robić. Ktoś próbował tą wodę używać do podlewania ogródka, ale podobno mocno capi. Wszelkie studnie chłonne lub zakopane złoża żwirowe kiedyś sie zapłlnią i co wtedy ???? Na stawek niestety już nie mam miejsca. Pozostaje mi tylko szambo. U znajomych widziałem ostatnio taka działająca oczyszczalnie ( ale działka na skraju lasu i same piaski ) i są bardzo zadowoleni - więc jak ktoś może to polecam. Poza tym u mnie w planie zagospod. jest planowana kanalizacja i myślę, że wcześniej czy później mi ja zrobią.

Przymierzamy się do projektu domu parterowego.

Prosiłbym mieszkańców parterówek, o podzielenie się opiniami na temat wad parterówek. Zalety znam.

-duża powierzchnia zabudowy ("zabiera" ogródek :D )

-większa powierzchnia dachu i jego z regóły bardziej skomplikowany kształt(koszty :D )

-jeżeli metrażma być duży, to w parterówkach trudniej o oszczędności zw. z ogrzewaniem (energooszczędność piętrowej prostej bryły jest większa)

...to na razie tyle, może przyjdzie mi jeszcze coś do głowy, to się odezwę :)

Pozdrawiam

A.

Pozdrawiam

Biologiczna jest tańsza od szamba... Niestety w Szczecinie jest problem z pozwoleniem na oczyszczalnie. Z jednej strony glina, z drugiej miejsko europejska inwestycja w kanalizę...

Pozdrawiam

Biologiczna jest tańsza od szamba... Niestety w Szczecinie jest problem z pozwoleniem na oczyszczalnie. Z jednej strony glina, z drugiej miejsko europejska inwestycja w kanalizę...

Miałem na mysli oczyszczalnię biologiczną ze złożem aktywnym (te niestety są drogie). Teoretycznie, jeżeli oczyszczalnia pracuje prawidłowo to wychodzi z niej czysta woda. Problem co z tą wodą zrobić? Jest to problem podobny do tego co zrobic z deszczówką. Na osobę dziennie w naszym gospodarstwie domowym wychodzi około 120 litrów na dobę. Przy czterech osobach będzie to 400-500 litrów na dobę.

Dodatkowy problem z oczyszczalnia ze złożem aktywnym jest, że należy unikać środków czyszczących zawierających chlor (Domestos mocno, mocno rozcieńczony), proszki bez fosforanów, nie wrzucać plastików. Producenci oczyszczalni ze złożem aktywnym zapominają ostrzgać o tym.

W krótkim czasie będę też rozpoczynał budowę na glinie i mimo wszystko będę stawał na głowie aby zastosować oczyszczalnię ze złożem aktywnym, chyba, że gmina podłączy kanalizę. Gmina niepowinna odmawiać możliwości budowy tego typu oczyszczalni.

Do pytających o szambo.

Namiarów na montażystę nie podam ale warto zatrudnić oficjalnie działającą firmę i podpisać umowę. W razie problemów z jakością będzie to problem wykonawcy.

Bardzo odradzam produkty firmy PIPELIFE Od pięciu miesięcy zmagam się z reklamacją. Sprzedawca (Węglobud) i producent (Pipelife oraz ich podwykonawca - Rototank z Koszalina) do tej pory nie odpowiedzieli na reklamację, próbując zniechęcić mnie do dochodzenia roszczeń - sprawa idzie do sądu.....

Polecam powiatowe biuro rzecznika konsumentow - mi pomogła w paru sprawach bardzo skutecznie, spróbuj tam w sadzie latami to sie wszystko ciagnie

Gmina niepowinna odmawiać możliwości budowy tego typu oczyszczalni.

...a jednak... Buduję w Wielgowie. Grunt na skraju lasu, no powiedzmy 100 m od lasu. Piaseczek. Woda głęboko, bardzo głęboko... Warunki dla ekologicznej oczyszczalni idealne. Jeszcze w 2005 roku były wydawane pozwolenia na takowe... Rok temu zgłosiłem się do odpowiedniego urzędu z podaniem o pozwolenie na oczyszczalnie i dowiaduję się, że nie ma takiej opcji! Podobno "nie ma warunków geologicznych"... Gdy udowodniłem, że na mojej działce takowe są, w odpowiedzi usłyszałem, że "może i tak, ale nie wydajemy pozwoleń dla Wielgowa, bo nie możemy indywidualnie rozpatrywać takich podań! Całe Wielgowo nie będzie miało więcej oczyszczalni"... (sporo ludzi ma, bo budowali przed 2006 rokiem, albo budują nie całkiem legalnie)... niestety straż miejska dość wnikliwie kontroluje umowy i faktury z firmami wywożącymi nieczystości.) Po drążyłem temat i okazało się, że nie geologia, a polityka jest tu problemem. Miasto dostało kasę z EU na nową oczyszczalnie , ale warunkiem jest wybudowanie systemu doprowadzającego ścieki to tej oczyszczalni . Każdy z nas, to potencjalny klient, a wolnego rynku w tym temacie nie ma...Termin zakończenia prac przez miasto, ustalono na koniec roku 2008! Podobno za nie dotrzymanie terminów grożą potężne kary (no i co, przecież gmina nie biedna...). Nie ma opcji, żeby zmieścili się w tym terminie. Jedyne, co teraz możemy zrobić (oficjalnie) to szambo, ale mamy obowiązek przyłączyć się do miejskich ścieków w momencie doprowadzenia kanalizy...

Reasumując, ok 10 tys na szambo w glebie i majątek za miejską obsługę kanalizacyjną w przyszłości (tak czy siak, nie długo...), zamiast oczyszczalni ekologicznej za ok 8000-10000 i przez lata nie wielkie koszty utrzymania... No cóż, pisałem już o molochach i tym największym... RP :(