Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gmina niepowinna odmawiać możliwości budowy tego typu oczyszczalni.

...a jednak... Buduję w Wielgowie. Grunt na skraju lasu, no powiedzmy 100 m od lasu. Piaseczek. Woda głęboko, bardzo głęboko... Warunki dla ekologicznej oczyszczalni idealne. Jeszcze w 2005 roku były wydawane pozwolenia na takowe... Rok temu zgłosiłem się do odpowiedniego urzędu z podaniem o pozwolenie na oczyszczalnie i dowiaduję się, że nie ma takiej opcji! Podobno "nie ma warunków geologicznych"... Gdy udowodniłem, że na mojej działce takowe są, w odpowiedzi usłyszałem, że "może i tak, ale nie wydajemy pozwoleń dla Wielgowa, bo nie możemy indywidualnie rozpatrywać takich podań! Całe Wielgowo nie będzie miało więcej oczyszczalni"... (sporo ludzi ma, bo budowali przed 2006 rokiem, albo budują nie całkiem legalnie)... niestety straż miejska dość wnikliwie kontroluje umowy i faktury z firmami wywożącymi nieczystości.) Po drążyłem temat i okazało się, że nie geologia, a polityka jest tu problemem. Miasto dostało kasę z EU na nową oczyszczalnie , ale warunkiem jest wybudowanie systemu doprowadzającego ścieki to tej oczyszczalni . Każdy z nas, to potencjalny klient, a wolnego rynku w tym temacie nie ma...Termin zakończenia prac przez miasto, ustalono na koniec roku 2008! Podobno za nie dotrzymanie terminów grożą potężne kary (no i co, przecież gmina nie biedna...). Nie ma opcji, żeby zmieścili się w tym terminie. Jedyne, co teraz możemy zrobić (oficjalnie) to szambo, ale mamy obowiązek przyłączyć się do miejskich ścieków w momencie doprowadzenia kanalizy...

Reasumując, ok 10 tys na szambo w glebie i majątek za miejską obsługę kanalizacyjną w przyszłości (tak czy siak, nie długo...), zamiast oczyszczalni ekologicznej za ok 8000-10000 i przez lata nie wielkie koszty utrzymania... No cóż, pisałem już o molochach i tym największym... RP :(

W/g firmy montującej oczyszczalnie ścieków gmina może zablokować budowę oczyszczalni ścieków tylko jeżeli, cytuję:

"Jeżeli istnieje plan przestrzenny uchwalony przez Radę Gminy nakazujący instalację szamb do czasu wybudowania kanalizy. Jedyna możliwość to gdyby udało nam się wykazać nieuzasadnienie ekonomiczne przyłącza do kanalizy, ale i tak czekaja nas schody odwołań. Podstawowym problemem jest, że każda zmiana w planie przestrzennym wymaga głosowania przez Radę Gminy, a jednostkowa zmiana z szamba na oczyszczalnię nie ma szans na przeprowadzenie legislacyjne, chyba, że zbierzemy podpisy i ściągniemy telewizję z np. p. Jaworowicz."

I dalej, cytat:

"przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych;…

Tak samo jak macie Państwo z przyłączem do budowanej kanalizy „pod górę” i czeka Was spory wydatek na przepompownię, a macie odpowiednie warunki na oczyszczalnię, to robicie analizę kosztów i uzasadniacie w urzędzie, że ta narzucana Wam przepompownia jest zgodnie z ustawą nieuzasadniona ekonomicznie i serdecznie dziękujecie urzędowi za kanalizę."

Jeżeli dobrze rozumiem powyższe, można próbować domagać się pozwolenia na postawienie oczyszczalni, powołując się na nieuzasadnione ekonomicznie koszta podłączenia do planowanej instalacji. Jeżeli teren jest położony w dole i będzie potrzebna przepompownia, to gmina powinna mieć trochę problemu z odrzuceniem podania.

Oczywiście to wszystko teoria, a praktyka jest taka, że trzeba mieć dużo cierpliwości i czasu , aby cokolwiek wywalczyć.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

...a jednak... Buduję w Wielgowie. Grunt na skraju lasu, no powiedzmy 100 m od lasu. Piaseczek. Woda głęboko, bardzo głęboko... Warunki dla ekologicznej oczyszczalni idealne. Jeszcze w 2005 roku były wydawane pozwolenia na takowe... Rok temu zgłosiłem się do odpowiedniego urzędu z podaniem o pozwolenie na oczyszczalnie i dowiaduję się, że nie ma takiej opcji! Podobno "nie ma warunków geologicznych"... Gdy udowodniłem, że na mojej działce takowe są, w odpowiedzi usłyszałem, że "może i tak, ale nie wydajemy pozwoleń dla Wielgowa, bo nie możemy indywidualnie rozpatrywać takich podań! Całe Wielgowo nie będzie miało więcej oczyszczalni"... (sporo ludzi ma, bo budowali przed 2006 rokiem, albo budują nie całkiem legalnie)... niestety straż miejska dość wnikliwie kontroluje umowy i faktury z firmami wywożącymi nieczystości.) Po drążyłem temat i okazało się, że nie geologia, a polityka jest tu problemem. Miasto dostało kasę z EU na nową oczyszczalnie , ale warunkiem jest wybudowanie systemu doprowadzającego ścieki to tej oczyszczalni . Każdy z nas, to potencjalny klient, a wolnego rynku w tym temacie nie ma...Termin zakończenia prac przez miasto, ustalono na koniec roku 2008! Podobno za nie dotrzymanie terminów grożą potężne kary (no i co, przecież gmina nie biedna...). Nie ma opcji, żeby zmieścili się w tym terminie. Jedyne, co teraz możemy zrobić (oficjalnie) to szambo, ale mamy obowiązek przyłączyć się do miejskich ścieków w momencie doprowadzenia kanalizy...

Reasumując, ok 10 tys na szambo w glebie i majątek za miejską obsługę kanalizacyjną w przyszłości (tak czy siak, nie długo...), zamiast oczyszczalni ekologicznej za ok 8000-10000 i przez lata nie wielkie koszty utrzymania... No cóż, pisałem już o molochach i tym największym... RP :(

A nie wiesz moze czy Wielgowo ma jakies plany odnosnie kanalizy .

U mnie to samo nie zalapalam sie na oczyszczalnie :cry:

W/g firmy montującej oczyszczalnie ścieków gmina może zablokować budowę oczyszczalni ścieków tylko jeżeli, cytuję:

"Jeżeli istnieje plan przestrzenny uchwalony przez Radę Gminy nakazujący instalację szamb do czasu wybudowania kanalizy. Jedyna możliwość to gdyby udało nam się wykazać nieuzasadnienie ekonomiczne przyłącza do kanalizy, ale i tak czekaja nas schody odwołań. Podstawowym problemem jest, że każda zmiana w planie przestrzennym wymaga głosowania przez Radę Gminy, a jednostkowa zmiana z szamba na oczyszczalnię nie ma szans na przeprowadzenie legislacyjne, chyba, że zbierzemy podpisy i ściągniemy telewizję z np. p. Jaworowicz."

I dalej, cytat:

"przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych;…

Tak samo jak macie Państwo z przyłączem do budowanej kanalizy „pod górę” i czeka Was spory wydatek na przepompownię, a macie odpowiednie warunki na oczyszczalnię, to robicie analizę kosztów i uzasadniacie w urzędzie, że ta narzucana Wam przepompownia jest zgodnie z ustawą nieuzasadniona ekonomicznie i serdecznie dziękujecie urzędowi za kanalizę."

Jeżeli dobrze rozumiem powyższe, można próbować domagać się pozwolenia na postawienie oczyszczalni, powołując się na nieuzasadnione ekonomicznie koszta podłączenia do planowanej instalacji. Jeżeli teren jest położony w dole i będzie potrzebna przepompownia, to gmina powinna mieć trochę problemu z odrzuceniem podania.

Oczywiście to wszystko teoria, a praktyka jest taka, że trzeba mieć dużo cierpliwości i czasu , aby cokolwiek wywalczyć.

tak tylko u nas powpisywali w WZ ze strefa ochronna wod gruntowych i niw wiadomo jak to zrobic :lol:

Witam, jeszcze ja powrócę do tematu szamba. W związku z tym że kanalizację wewnętrzną w budynku mam nizej niż rurka w drodze, mam wykonać na swojej działce przepompownie ciśnieniową. Ze względu na braki kasy na takowe urządzenie i chęci zamieszkania jeszcze w tym roku mam zamiar zainstalować szambo ok 8m3.

Czy muszę wystapić z wnioskiem do gminy, czy od razu zrobić projekt i zgłosić do Starostwa Polickiego (akurat w moim przypadku)?

Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie :) ile kosztuje teraz wytyczenie domu przez geodetę? Nasz zażyczył sobie 950 zł i nie wiem czy to dużo czy mało, czy może całkiem normalna cena?

pozdrawiam

Nam polecił geodetę nasz wykonawca. Koszt 500-600. Obejumuje 3 wizyty tj. wytyczenie do sciągnięcia humusu, wytyczenie fundamentów i ostatnia chyba ścian (chyba :D ). Płatność po zakończeniu parc. Cena zależy od ilości punktów tzn im bardziej skomplikowana bryła (wykusze itp.) tym drożej. My mamy dom na rzucie prostokąta.

Witam poniedziałkowo.

Gdzie w Szczecinie można zobaczyć skrzynki pocztowe do zabudowy w słupku klinkierowym poza Castoramą ??

ja kupilam w bocznej od piastow- na witolda, mam ja 4 rok i jest ok

ja brałem w liroyu-merlinie taką 2w1 - skrzynka do zabudowy razem z domofonem. też działa :D

...a jednak... . Miasto dostało kasę z EU na nową oczyszczalnie , ale warunkiem jest wybudowanie systemu doprowadzającego ścieki to tej oczyszczalni . Każdy z nas, to potencjalny klient, a wolnego rynku w tym temacie nie ma...Termin zakończenia prac przez miasto, ustalono na koniec roku 2008! Podobno za nie dotrzymanie terminów grożą potężne kary (no i co, przecież gmina nie biedna...). Nie ma opcji, żeby zmieścili się w tym terminie. Jedyne, co teraz możemy zrobić (oficjalnie) to szambo, ale mamy obowiązek przyłączyć się do miejskich ścieków w momencie doprowadzenia kanalizy...

A nie wiesz moze czy Wielgowo ma jakies plany odnosnie kanalizy .

U mnie to samo nie zalapalam sie na oczyszczalnie :cry:

Wszystko co wiem, jest w moim poście...

PILNE !!!

Gdzie kupić beton i stal do ław fundamentowych. Najlepiej jak najtaniej oczywiście. Beton B20, stal fi 8 i 12. Ile płaciliscie za beton+pompę???

podłączam się do pytania, też potrzebuję zrobić takie zakupy:)

Thomas Beton Polska - 508 018 128

BT Topbeton - 91 462 37 31

co do cen betonu trzeba dzwonić i pytać

pompa standardowo 260 zł./h + dojazd (1h)

Polecam powiatowe biuro rzecznika konsumentow - mi pomogła w paru sprawach bardzo skutecznie, spróbuj tam w sadzie latami to sie wszystko ciagnie

Teska, Rzecznik Konsumentów jest już od 2 miesięcy zaangażowany w sprawę. Niestety, w jego opinii nie ma już miejsca na żadne manewry i pozostaje tylko iść do sądu. :-?

Witamy. Mało się udzielamy na forum, ale zawsze pilnie śledzimy :) U nas już ściany wznoszą się ku górze (a propos ktoś z forum już buduje może na Zielonej Górce w Dobrej? Sąsiadów szukamy;)) i w związku z tym potrzebujemy informacji o firmie od wykończeniówki. Czy ktokolwiek z forumowiczów współpracował lub zna efekty pracy firmy Dampol z Nowogardu? Na priv oczywiście.

Pozdrawiamy

Witam,

jak już wcześniej pisałem budujemy w Dobrej przy ul. Dobrawki. Właśnie wychodzimy z fundamentów.

I zachodzę w głowę - gdzie jest Zielona Górka?

:-?

pozdrawiam

Zielona Górka jest na wjeździe do Dobrej od strony Wołczkowa, po lewej stronie, zaraz przy drodze do starego garnizonu. Tak to osiedle zostało nazwane przez Agrowest chyba. Nic nam nie wiadomo, aby były tam nazwy ulic nadane. A gdzie jest ul. Dobrawki? Koło naszego osiedla to są Storczykowa i chyba Lawendowa.

Przepraszam że dopiero odpowiadam ale właśnie wróciłem z Openera !

Dobrawki jest na odcinku Dobra - Lubieszyn po prawej stronie ok. 1,5 km od ronda. Tabliczka widoczna tylko od strony Lubieszyna (na razie).

pozdrawiam