Ofcbur 09.07.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 No to nie nieżle.Nie sądziłam,że tyle to kosztuje,a za samą skrzynkę ile płaciliście coś misię obiło,że nowa koszyuje700-800zł,to możliwe?Ale może można zamontowąć używaną ,bo przecież po zakończeniu budowy taka skrzynka na nic się nie przyda więc może ktoś ma na zbyciu.Potrzebuje jeszcze aby elektryk z uprawnieniami wypełnił wniosek o licznik i postawił swoją pieczątkę.Ciekawe ile od nas zawoła,trwają narazie rozmowy. Skrzynka + kabel około 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 09.07.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 No to nie nieżle.Nie sądziłam,że tyle to kosztuje,a za samą skrzynkę ile płaciliście coś misię obiło,że nowa koszyuje700-800zł,to możliwe?Ale może można zamontowąć używaną ,bo przecież po zakończeniu budowy taka skrzynka na nic się nie przyda więc może ktoś ma na zbyciu.Potrzebuje jeszcze aby elektryk z uprawnieniami wypełnił wniosek o licznik i postawił swoją pieczątkę.Ciekawe ile od nas zawoła,trwają narazie rozmowy. Skrzynka + kabel około 600 zł Co do cen to niepamietam, ale ja od razu wkopalem caly przewod od skrzynki pomiarowej do przyszlej planowanej tablicy w domu. Dzieki czemu nei trzeba wzywac zakaldu elektycznego na zaplombowanie licznika po przelaczeniu zasilania z tymczasoiwej skrzynki zasilajacej na docelowa tabilce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 09.07.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 matam możesz trochę jaśniej bo coś nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 09.07.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Na poczatku budowy nalezy podlaczyc prad do szafki licznikowej i z szafki licznikowej do tymczasowego przyłącza budowlanego zwanego RBetką. Jak zrobisz w domku instalację wewnętrzną to tablicę z bezpiecznikami musisz podłączyć do szafki licznikowej odłączając RBetkę. I ja podłączając RBetkę od razu zakopałem docelowy przewód zasilający do tablicy z bezpiecznikami. Mam nadzieje ze teraz jaśniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 09.07.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Troszeczkę Ale to nic powiem mężowi ,on będzie wiedział. Tak jak ty zrobiłeś to dozwolone przez ENEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 09.07.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Troszeczkę Ale to nic pokarzę post mężowi ,on będzie wiedział. Tak jak ty zrobiłeś to dozwolone przez ENEA A skad oni maja wiedziec ze przewod do RBetki jest zwiniety w ziemi. Nikt nie robi pomiarow dlugosci przewodu. Ponadto dla swojej wygody mozesz przeciez podlaczyc RBetke od razu w miejsce docelowej tablicy. Wtedy od razu zakopujesz doecelowy przewod zasilajacy i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 09.07.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O nic już nie pytam bo to dla mnie coraz bardziej skomplikowane Dzięki wielkie za odpowiedż. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.07.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam wszystkich! Podłączamy prąd na działce i w związku z tym mam do was pytanie. Ile płaciliście za tzw. skrzynkę na prąd budowlany,którą to elektryk musi zamontować,a ENEA do niej podłączy reszte.I ile płaciliście elektrykowi za taką usługę. Pozdrawiam wszystkich budujących Witam, Przyłączałem prąd w kwietniu-cena 500 pln za papierologię, robociznę i materiały. Podawałem namiary na tego fachowca na prv. Może ktoś skorzystał i poda aktualną cenę? Mój kolega który skorzystał z jego usług w tym miesiącu płacił już 700 pln. I proponuję odwrócić kolejność - najpierw skrzynka ZK ENEI a potem do tego woła się fachowca (zresztą najlepiej z ENEI-fucha). Ta sławetna skrzynka (erbetka), którą się zakłada we własnym zakresie (poprzez owego fachowca) aby mieć wyjście energii na działkę, to obecnie nic innego jak dwa gniazda (siła i 230v) w obudowie 30 na 30 cm przymocowane z dołu skrzynki ENEI. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martran 09.07.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Czym malowaliscie sciany wewnetrzne, zalezy mi na rodzajach farb. akrylowe lateksowe .... Ściany wew pomalowaliśmy Duluxem mieszanym i kupowanym w Castoramie. Farba akrylowa mat (mniej widać ewentualne nierówności na ścianach), tylko w kuchni lateksowa (z uwagi na większą szanse pobrudzenia, a dzięki temu łatwiej się usunie ewentualne zabrudzenia) Sigma jest extra tylko, że droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.07.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Czym malowaliscie sciany wewnetrzne, zalezy mi na rodzajach farb. akrylowe lateksowe .... tikurilla. w lazience na suficie Dyrup jestem z nich zadowolona, w wiatrołapie sciana była myta juz 3 razy i jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaw29 09.07.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Czy ktoś z forumowiczów posiada i może się podzielić namiarami na rzeczoznawców majątkowych honorowanych przez Kredyt Bank, którzy zrobią wycenę nieruchomości do kredytu w rozsądnej cenie? Poproszę na priv, z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 09.07.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 [ Wiem to wszystko. Namiary mam od Ciebie Chciałem tylko wiedzieć czy już zdążyli u kogoś montować po "rozpadzie" - no i oczywiście podpytać o centralkę bo oferują zupełnie inne produkty niż Rekuperatory.pl Wiem, że wiesz. Pomyślałam, że może chcesz posłuchać, czy szumi. Twierdzą, że te nowe centralki lepsze, bo mają regulację wilgotności powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 09.07.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 [ Wiem to wszystko. Namiary mam od Ciebie Chciałem tylko wiedzieć czy już zdążyli u kogoś montować po "rozpadzie" - no i oczywiście podpytać o centralkę bo oferują zupełnie inne produkty niż Rekuperatory.pl Wiem, że wiesz. Pomyślałam, że może chcesz posłuchać, czy szumi. Twierdzą, że te nowe centralki lepsze, bo mają regulację wilgotności powietrza. A jakiej firmy są te nowe centralki? Systemair? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 09.07.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Czy ktoś z forumowiczów posiada i może się podzielić namiarami na rzeczoznawców majątkowych honorowanych przez Kredyt Bank, którzy zrobią wycenę nieruchomości do kredytu w rozsądnej cenie? Poproszę na priv, z góry dziękuję! poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 09.07.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 [ Wiem to wszystko. Namiary mam od Ciebie Chciałem tylko wiedzieć czy już zdążyli u kogoś montować po "rozpadzie" - no i oczywiście podpytać o centralkę bo oferują zupełnie inne produkty niż Rekuperatory.pl Wiem, że wiesz. Pomyślałam, że może chcesz posłuchać, czy szumi. Twierdzą, że te nowe centralki lepsze, bo mają regulację wilgotności powietrza. No jasne że chcę/chcemy Ta właśnie ma regulację wilgotności by zbytnio nie doprowadzać do wysuszenia wymienianego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 09.07.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 [ Wiem to wszystko. Namiary mam od Ciebie Chciałem tylko wiedzieć czy już zdążyli u kogoś montować po "rozpadzie" - no i oczywiście podpytać o centralkę bo oferują zupełnie inne produkty niż Rekuperatory.pl Wiem, że wiesz. Pomyślałam, że może chcesz posłuchać, czy szumi. Twierdzą, że te nowe centralki lepsze, bo mają regulację wilgotności powietrza. A jakiej firmy są te nowe centralki? Systemair? Tak. Nam zaproponowali: SYSTEMAIR VR 400 E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 09.07.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam wszystkich! Podłączamy prąd na działce i w związku z tym mam do was pytanie. Ile płaciliście za tzw. skrzynkę na prąd budowlany,którą to elektryk musi zamontować,a ENEA do niej podłączy reszte.I ile płaciliście elektrykowi za taką usługę. Pozdrawiam wszystkich budujących Witam, Przyłączałem prąd w kwietniu-cena 500 pln za papierologię, robociznę i materiały. Podawałem namiary na tego fachowca na prv. Może ktoś skorzystał i poda aktualną cenę? Mój kolega który skorzystał z jego usług w tym miesiącu płacił już 700 pln. I proponuję odwrócić kolejność - najpierw skrzynka ZK ENEI a potem do tego woła się fachowca (zresztą najlepiej z ENEI-fucha). Ta sławetna skrzynka (erbetka), którą się zakłada we własnym zakresie (poprzez owego fachowca) aby mieć wyjście energii na działkę, to obecnie nic innego jak dwa gniazda (siła i 230v) w obudowie 30 na 30 cm przymocowane z dołu skrzynki ENEI. pozdrawiam Wszystkim dzięki za odpowiedż. U nas wszystkie skrzynki już są,a teraz potrzebna budowlana aby podłączyli licznik.Nie jesteśmy ze Szczecina,więc z fachowca nie możemy skorzystać,ale to może i dobrze bo mąż dogadał sie z gościem którego trochę zna za 400 zł.On robi wszystko łącznie z dokumentacją. matam tak jak ty podłączyłeś to chyba musi stać już budynek ,a my dopiero zaczynamy pozdrawiam Asia i Robert dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 10.07.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Tak. Nam zaproponowali: SYSTEMAIR VR 400 E U mnie wkrótce wykopy pod fundamenty. Kiedy właściwie należałyby wiedzieć, że chce się mieć takie ustrojstwo, żeby później niepotrzebnej dodatkowej roboty nie mieć. Gdzie najlepiej udać się po wycenę, możecie coś polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 10.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Tak. Nam zaproponowali: SYSTEMAIR VR 400 E U mnie wkrótce wykopy pod fundamenty. Kiedy właściwie należałyby wiedzieć, że chce się mieć takie ustrojstwo, żeby później niepotrzebnej dodatkowej roboty nie mieć. Gdzie najlepiej udać się po wycenę, możecie coś polecić. moje doświadczenia są następujące: -zbieranie ofert mailem (bez istnienia budynku) -rozmowy z wybranymi na etapie stanu surowego aby wizualnie dopasować szczegóły -projekt wentylacji -montaż przewodów wentylacyjnych przed wylewaniem posadzek (jeżeli strop jest lany a nie z bloczków, to trzeba zostawić otwory na przewody) -"serce" montowane przed zamieszkaniem (tego nie jestem pewna) nie polecę nikogo (na razie) odradzam kontakt z rekuperatory.pl- nie reagują na prośby o ofertę, są zawaleni robotą i mają nowych klientów w nosie pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 10.07.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 A co sądzicie o tym? http://biznes.onet.pl/5,1497128,prasa.html A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts